Ludiek eerbetoon aan Frans Croes

FC Herten Aas brengt donderdag 2 juni een laatste eresaluut aan Frans Croes van wie Mechelen op 19 maart afscheid moest nemen. De voormalige stamgasten van Café Herten Aas, FC Herten Aas dus, trekken op Hemelvaartsdag in optocht door Mechelen met een heuse fanfare, speeches en acties op relevante plekken in de binnenstad.

Van een zaligverklaring gewagen de organisatoren zich niet. Wel een prettig gestoorde ludieke actie - “zoals vroeger. DADA QUOI !

FC Herten Aas zijn Bodo Van de Voorde, Sjarel Van den Bergh, Etienne Mylemans, Luc Swinnen, Brice Heyndels en nog enkele anderen voor wie Café Herten Aas en kroegbaas veel betekend heeft.

Herten Aas was Frans Croes. Frans Croes was Herten Aas. Innemende cafébaas met oog en vooral oor voor Jan en Alleman. Steun en toeverlaat voor jong en oud. De hele Vlaamse artistieke scène uit de jaren zeventig kwam er over de vloer. Lieden van het meest diverse allooi.

Met ‘de Kabouters’ werd zelfs een politieke partij gelanceerd. Die 'Kabouters' die met ludieke acties en roze verf het  'duffe, katholieke provincienest Mechelen' reanimeerden.

Herten Aas of Frans Croes was ook: een reeksen pinten bestellen en de rekening samen met je liefdesverdriet laten opschrijven. Discretie verzekerd. Vrolijke Frans was graag in ‘t volk en in ‘t plezier.

En donderdag 2 juni is iedereen welkom om Frans Croes nog een laatste eresaluut te brengen.

De fanfare die door de stad trekt is gebaseerd op de fanfare van de Verloren Aas, een samengeraapte fanfare bestaande uit stamgasten van de Verloren Zoon en Herten Aas tijdens de Dijlefeesten in 1976

Optocht en acties starten om 14 uur aan de Haverwerf en trekt via de Van Beethovenstraat langs Ijzerenleen, Grote Markt, Cultuurplein en Melaan naar de Vismarkt om dan via de Kraanbrug te eindigen bij ‘Herten Aas’ (Haverwerf 13) rond 16 uur.

FC Herten Aas is voor de mini-fanfare nog op zoek naar muzikanten. Blazers (saxen, trombone, trompet, bugel, bombardon, bastuba), grosse-caisse, trommel, piccolo, … Info bij Sjarel Van den Bergh: T 0497 35 28 67 of via e-mail.


foto's: (c) FC Herten Aas

De familie Vaganée zal paraat zijn met al zeker een trompetist (Bruno) , Trombonist (Guido) en sax (Dieter)

En zal deze "Fanfare van honger en dorst" ook de Frans-Croes-brug inwijden ?

Door ze illegaal te bezetten (en te beschilderen) of zo ?

;-)

Ik geloof dat Franske van in den hemel toekijkt en denkt dat het ondanks alles goed geweest is. 

Mogen we 2 juni 2011 noteren in de Mechelse Annalen als de stichtingsdatum van de FCB (Frans Croes Brassband) ?

;-)

@ G.L. : Chique reactie. Hoed af.

Hopelijk vergeet de Fanfare van Honger en Dorst niet om, tijdens hun ludieke en bonte wandeling, een Frans-Croes-Reus mee te zeulen !

;-)

Bedenk wel dat als deze fanfare, op 2 juni, de Mechelse straten onveilig zal maken er een shitload aan Flickr-paparazzi rondom heen zullen zwerven.

Fris mijn geheugen eens op. "De verloren zoon"... ik ben zeker dat ik daar ooit binnen geweest ben.  Hoe noemt da etablissement nu?   Bar popular? of altzheimer light?

oppassen hé vriend, da's provocatie :-)

 

@gimycko dus....

 

DADA BRUG :-)

@ Daniel : klik hier voor meer info...

Mercie Gimycko, ongelooflijk hoeveel info er over vanalles en nog wat te vinden is.

En oef, Altzheimer Light is nog niet aan de orde

@ccm Anne Dada brug?  Ge bedoelt "Welkom Brug"

 

Wordt gij niet moe van uw  publiekelijk gegeil op dat stom misplaatst bruggeske

Daniël?

 

@ Wout :

Den Daniël is vermoedelijk een architect en heeft hij het Mechelen van het jaar 2525 al in zijn gedachten.

;-)

@Wout: Nope...

@Gim: Warm, maar nog niet helemaal.  Schoon lieke trouwens, altijd één  van

mijn favorieten geweest.

@ Daniel : Close but no cigar ?

Dan zijt ge Graficus en dan wil ik graag uw mening over dat magenta handje dat hierboven gebruikt wordt als logo om dit ludieke eerbetoon aan te kondigen.

Juiste kleurkeuze ?

;-)

Warm, maar nog nog niet helemaal :-)

Ik heb wel over vanalles en nog wat mijn mening, maar deze blog gaat over een eerbetoon  aan Frans Croes.  Laten we onze woordspelletjes mssn op een andere blog voortzetten.  "De beethovenbrug...." misschien?  Of schrijf zelf eens iets lekker provocerend over  bvb."de nieuwe Korenmarkt". Hoe fouter, hoe vlugger ik reageer...

Beste allen, ik poste deze bijdrage NIET om wéér eens over die brug te debateren, daar bestaat trouwens al een topic over. Doe gerust je ding dààr, maar hou het waardig (dat spreekt vanzelf he)...

Dit topic gaat weldegelijk over het lovenswaardige eerbetoon aan Frans Croes, weet je nog wel? ;-)


 

@markec: je hebt gelijk, is een beetje uit de hand gelopen...

Maar als ik  je blog lees denk ik dat indien Frans nog onder ons was, hij duchtig aan het "debat, gezeur, gepalaver"  had deelgenomen  (op de aangewezen blog dan)   :-)

@Daniel: je zou best wel eens gelijk kunnen hebben over Frans' deelname aan het debat ;-)

@allen: wie gaat er op 2 juni bij zijn?  Gaat wel de moeite zijn denk ik... ben alleszins benieuwd...

Lijkt mij wel leuk, Het minste wat ik al zeker zal doen is jullie op de vismarkt van achter een frisse pint opwachten en mij dan aansluiten :-)

Dat is prima :-)

Ik ga proberen het gebeuren van bij de start te volgen....

Hahaha !  Franske zal lachen in den Hemel !

:-D

Al die alternatieven, progressieven, langharige en kunstzinnige groupies die, in ganzepas, achter de Fanfare van Honger en Dorst als een kleurrijke sliert door de straten van Mechelen fladderen met als lijflied "Falderie - Falderaa - Falderie - Falderaa".

Daar gaan ze nog lang over klappen, zeunne !

Is dit misschien het begin van een jaarlijkse Mechelse FransCroesStoet of van een gratis FransCroesRetroFuif in den Botanique, misschien ?

Hair - Aquarius

Prachtig artikel, Mark. Ge zou bijna zin krijgen om te gaan kijken ! Als afstammeling van een '70 Kabouter kon ik het -moet je weten- niet laten mijn veroorzaker, die ondertussen een doorsnee burgerleven/pensioen geniet nog eens te confronteren met zijn "memorabel verleden" en hem ook even de pieren uit zijn neus te pulken betreffende zijn oude vrienden die nu dwepen met hun "Harten Aas verleden"... Nooit eerder een blik gezien die zoveel boekdelen sprak. Jaja. Soit, net zoals ik het de hulpkok van de postbode van de zuster van de tijdens WOI als eerste op de vlucht geslagene gun op elke oorlogsherdenking te paraderen met zijn prachtig pak en mooi gepoetste medailles gun ik nu ook  Bodo Van de Voorde, Sjarel Van den Bergh, Etienne Mylemans, Luc Swinnen en Brice Heyndels hun moment van glorie ter ere van mijn in intieme kring ten grave gebrachte vriend en kunstenaar.

Het staat in mijn agenda en in principe kom ik zeker kijken.

de organisatoren ...

(foto: Jan Smets)

Morgen is het zover ! Ik ben benieuwd naar wat ongetwijfeld iets heel moois zal worden !

beste anoniem,

...zo te lezen op zoek naar uw moment de gloire... ?

....had dan uw naam erbij geplaatst, dan had je het gehad. Het is je echt gegund.

...voor als je het nu nog niet zou begrepen hebben....het was ons om herten aas, en om frans croes te doen....

en dat we zo zot zijn om daar zoveel tijd in te steken, wel, dat hebben we daar, toen en samen geleerd... en we zijn ook burgers, al dan niet op pensioen, but our memory serves us well.

voor anoniemers (al dan niet alkoliek) ga ik geen fanfare samen roepen, je zal het met deze schamele woorden moeten doen.

gegroet

sjarel van den bergh

noch anoniem, noch alkoliek