Jo en Leen

                     (foto's: Jan Smets)

Vandaag waren Rudi Van Poele en ikzelf weer eens op stap met Leen Denijn, de kleindochter van de man die Mechelen tot wereldhoofdstad van de beiaardkunst maakte...   

Rudi vatte een tijdje geleden  het plan op om een aantal 'Mechelse Legendes' op film vast te leggen.  Natuurlijk is dat voor Jef Denyn een tikkeltje moeilijk..., maar in zijn kleindochter Leen vonden we dé geknipte persoon om ons door het levensverhaal van opa Denyn te leiden...

 

Enkele weken geleden waren we al begonnen met de eerste shots.  Van zijn geboortehuis op de IJzerenleen  tot aan  'de papegaai', in diezelfde Mechelse prachtstraat,  waar hij de liefde vond...  Van 'de Clippel' bij torenuurwerkmaker Michiels, tot zijn geliefde parochiekerk Heilig-Hart in de Adegemstraat...

En vandaag waren we weer op pad.  Eerst herhaalden we de stukjes die niet zo perfect waren 'ingeblikt', en dan gingen we verder naar de kathedraal en de beiaardschool - zijn geesteskind...

 

Zoals ik reeds wist van onze ontmoeting bij Peter Meuris, dat toen heeft geleid tot een miniserie over Jef Denyn, wist ik al dat Leen met héél veel liefde en feitenkennis kan praten over haar grootvader.  Zij is waarlijk de 'schatbewaarder' van de unieke erfenis van deze grote Mechelaar.

Zijzelf is ook niet meer van de jongsten, maar ze is vitaal als géén ander, en onvermoeibaar in het vertellen van zovele verhalen en anecdotes.  Het is dan ook een waar plezier om met haar door het Mechelen van haar opa te stappen.

Mijn taak was het om wat vragen te stellen, die Leen uitgebreid en met de nodige randinformatie beantwoorde. En Rudi legde het allemaal vast.

Nu volgt het montagewerk.  Geef ons nog wat tijd, en dan brengen we de film wel op Mechelenblogt.

Veel beeldmateriaal ga ik dus nog niet geven - en verder laat ik jullie ook nog wat op jullie honger...  Maar als smaakmaker voeg ik hier wel een paar foto's toe van een leuke ontmoeting onderweg:  Aan Sint-Romboutstoren waar we aan de gedenkplaat van Jef filmden, liep daar plots ook één van de opvolgers van Denyn voorbij: Jo Haazen, de stadsbeiaardier die vorig jaar op pensioen ging...

 

De 'Witte Magiër' van de beiaard, met de kleindochter van de 'Grootmeester van het klokkenspel':  een ontmoeting tussen verleden en heden... , maar door tijd en ruimte verbonden door de Mechelse Klanken...

 

 

 

 Mooi Jan ! .... je maakt me inderdaad nieuwsgierig !

Jef Denyn and Friends...

wacht vol spanning af

Zeer interessant.  Ook interessant voor de beiaardliefhebbers: op deze webpagina vind je een uitgeschreven versie en twee foto's van het interview dat Joos Florquin (die van 'Hier spreekt men Nederlands') afnam van Staf Nees voor zijn TV-reeks 'Ten huize van...' in 1959.