Dijlefeesten van Vismarkt naar Haverwerf

met categorie:  

Dijlefeesten zijn leuk, ja toch?

Behalve als je er, zoals ik, met je neus op woont. Iets oudere Mechelaars zullen zich de Dijlefeesten herinneren zoals ze vroeger waren, klein, intiem, gezellig met alternatieve muziek. Geleidelijk aan zijn de Dijlefeesten gegroeid tot wat vandaag een evenement is waar de Vismarkt te klein voor is geworden. En dat heeft zo zijn gevolgen voor de talrijke bewoners op en rond de Lamotsite. Meer dan drieëndertig jaren heeft het hoofdpodium op de Vismarkt gestaan. De laatste 2 jaren stond dit podium op het water. Dit jaar zal het podium op de Haverwerf staan en dat is nu net een stap te ver voor de bewoners aan de Haverwerf. De horecazaken aan de Vismarkt wensen blijkbaaar geen podium op hun plein. Dit zou ten koste komen van het aantal zitplaatsen en minder inkomsten opbrengen, bovendien bederft het podium er het uitzicht. En ze zitten wat dat betreft al met de 'Lamottige brug'. Als we nu dat podium eens op de Haverwerf zetten? Dan hoeft hier niets verzet te worden en de muziek horen we toch even goed niet? Of de mensen van de Haverwerf daar mee gediend zijn? Dat weten zij niet, zij hebben het hen niet gevraagd. En dus komt het podium van 6m hoogte onder de vensters van de appartementen, op amper 1,5m van de gevel. 'Maak je maar geen zorgen beste mensen' zingen de organisatoren nu in koor. 'We zullen slechts 100db de lucht insturen'. 'Dat is toch niet te luid of wel?' 'Bovendien zullen we de boxen naar de Vismarkt richten'. 'Verdorie, we hebben nog geen plaats om de chemische toiletten en de urinoirs te zetten'.  Inspraak?, betrokkenheid?, overleg?, informatie? In Mechelen is dat allemaal blablabla en onbestaande. Wie maalt er nu over om wie daar woont? Oude of jonge mensen, middelbare leeftijd, doodzieken of pasgeborenen?

Who cares?

Mille, dat is hedendaags. Ik heb vroeger een drummer gekend en die kroop met heel zijn gedoe in de beemden achter het vrijbroekpark. Hij kon daar lawaai maken zoveel hij wilde en storen deed het niemand. Er kwam ook niemand naar luisteren of kijken en dat vond hij zelf helemaal in orde.

Uw beklag doet mij ook denken aan een Duits liedje uit de jaren zeventig. De band noemde Geier Sturzflug en zij zongen " Karl de Kaefer wurde nicht gefragt ". Het was naar aanleiding van de uitbreiding van de vlieghaven Frankfurt. Geier Sturzflug is al lang weg met hun liedje maar de vliegtuigen vliegen nog altijd.

Toch zult ge er door moeten willen of niet Mille. Brood en spelen.

De Dijlefeesten zijn 5 dagen per jaar, een luchthaven voor het leven !

Dus vergelijking gaat niet echt op !

@ Mille :

Dat wordt dan een verplicht weekendje Aaantwaaarpe !

;-)

Iel schoen : tsinsjansplaan, de groete mèt, tschoen verdiep, tmas, tsjustiesepalaas en tstrand van sintanneke...

Waarom de Dijlefeesten niet afwachten en problemen bij de evaluatie ter sprake brengen Mille? Kan me niet indenken dat de geluidsoverlast voor jullie minder is moest het podium op de Vismarkt of op de Dijle staan.

De caféuitbaters kan ik snappen. Met het podium op hun plein verliezen ze terrassen en dus inkomsten. Op de Haverwerf gaat niemand inkomsten verliezen. En nogmaals, ik kan me niet indenken dat de geluidsoverlast in jullie chique appartementen er iets minder om gaat zijn. Wonen in een stad heeft zo z'n consequenties.

Podium op het water was een goeie oplossing. Helaas maakt die Italiaanse muur dat onmogelijk.

Ik begrijp Mille wel, maar als de luidsprekers naar de Vismarkt staan valt de overlast voor de Haverwerf allicht wel mee. Een podium op het water houdt veel meer mensen wakker, omdat het geluid via de Dijle wordt gekanaliseerd tot aan het Molenhuis.

Blijft natuurlijk dat men stilaan beter een andere plaats zoekt om deze feesten te laten doorgaan, wegens  het succes er van. Het groeit alsmaar groter.

En wat de brug betreft, misschien is het beter ze open te doen, indien het podium aan de overkant van de Dijle komt ....

@ Peter: op een moment dat de stad haar best doet meer en meer evenementen in de stad te te laten plaatsvinden (terecht volgens mij, een stad moet leven) zie ik niet in waarom de Dijlefeesten plots zouden weg moeten.

Akkoord dat de Vismarkt te klein is maar met de nieuwe open ruimte die de Haverwerf biedt kan dat opgelost worden.

De stad moet zeker leven, maar verbaas er u dan niet over dat de mensen vluchten. En niet alleen daarom als ge mij begrijpt. 

Ik begrijp U volkomen G.L. Dat mensen wegvluchten. Lawaai, overlast, mensen met een vreemd kleurtje die de redding van het Avondland bemoeilijken etc .... 

wegvluchten van een harde stedelijke realiteit  waar mensen (ook in Hombeek als ik me niet vergis) hun centen verdienen.

(ik snap niet eens waarom mensen Mechelen een stad noemen - beroepsmatig werk ik in de onderkant van de samenleving in Brussel.)

Van mij mag U hoor. Nog geloven dat Hombeek een soort 19de eeuws eiland van traditionele waarden is in de wereld van vandaag.

Ik vrees echter dat U het fout hebt.

@Wout Ik zeg niet da de Dijlefeesten weg moeten, verre van dat. Maar ze groeien nu eenmaal elk jaar een beetje meer, met alle gevolgen van dien. De Dijlefeesten aan het Keerdok is dat nu zo gek ?

Gewoon de Dijlefeesten naar den botaniek afvoeren. Goeie plek, de parkpopdonderdagen hebben dat al bewezen. Gelegen naast de DIJLE ook nog. Plek genoeg ook voor eet en drankstandjes.

Het zijn tenslotte geen "vismarkt" feesten.

Dan heeft een mens tenminste nog een vismarkt om ff uit te blazen tussen de concerten van Maanrock door.

Ceterum censeo GL Coventriam mittemdum esse

 

 

@ Kris De jager

En dan zijn de problemen weg zeker ?

is het de bedoeling zwarte vlaggen te hebben in de Hanswijckstraat of zo ? Die mensen hebben een ganse zomer elke week last. We zullen Parkpop dan naar de Vismarkt/Haverwerf verhuizen . deal ?? Ik denk het niet !

De Dijlefeesten bestaan al 33 jaar, die mensen van Lamot wonen daar nog geen 10 !

En die mensen zijn welkom he, versta mij niet verkeerd, maar het is niet omdat daar plotseling iemand komt wonen in een stadcentrum dat alles waar veel jaren door tientallen vrijwilligers aan gewerkt is maar moet verhuizen !

Als je in een stad gaat wonen weet je dat er daar zaken georganiseerd worden.

Denk je dat de menen van Leuven, Gent, Tienen geen last hebben van MarktRock, Gentse Feesten en SuikerRock ?

BTW Als de speakers van het gebouw weggericht worden, zoals gepland, gaan die niet meer last hebben dan vorig jaar ! Maar ze moeten zwijgen over 'niet kunnen slapen he', dat konden ze de vorige jaren ook niet ! Ze willen Dijlefeesten gewoon weg.

het is ook wachten tot Van Butsel opduikt, of verstopt hij zich deze keer omdat blijkbaar toch niet iedereen het met hem eens is ? Ja iedereen, want blijkbaar is een bevraging bij 200 mensen ( waarvan 25% niet eens woonachtig in de stad) voor hem doorslaggevend in een stad met  > 82.000 inwoners. . Dat is dus +/- 0,23% ( enkel volwassene 0,33% )

Er is bij die dingen een duidelijke maat. De maat van het toelaatbare. Nu kan er op die maat wel een tolerantie zitten van bijvoorbeeld vijf procent onder of boven.Dat zijn maatstaven die in het buitenland gehanteerd worden voor die dingen. Maar het is zoals steeds, in dit apenland gaat niets meer. 

Gewoon de decibelkraan een beetje dichtdraaien en klaar is kees:-) Het voordeel is dat er geen oordopjes dienen uitgereikt te worden (gehoorschade weet u wel) en met de geluidskasten richting Vismarkt gedraaid zal de overlast dan wel te pruimen worden. En misschien ook eens een bepaalde tijdslimiet respecteren, zo even voor het slapengaan:-)

Met wat goede wil dient er niemand de bus naar Coventry te nemen, zelfs de poco's niet!

@ Peter: aan het Keerdok wonen ook mensen.

De Dijlefeesten zijn al jarenlang een initiatief van van de cafébazen en trouwe bezoekers van de Vismarkt. Ook kc nOna sprong enkele jaren geleden op de kar.

Dat mooie evenement in het hart van de stad dan maar verplaatsen omwille van wat klagers die nog maar net in de buurt wonen?

What next? Marktrock weg uit de stad Leuven, Gentse Feesten, Suikerrock, Maanrock, ... ?

Nu tegenwoordig elke GSM, iPhone, iPod en iPad is uitgerust met een stel uitstekende earphones, zouden muziekgroepen keihard op hun gitaren kunnen rammen zonder ook maar één geluid voort te brengen.

Het publiek kan het optreden dan toch nog netjes live volgen en beleven en kunnen dan de sound en lyrics rustig beluisteren door hun mobieltje af te stemmen op Dijlefeesten2012livestream.be, StuBru- of YouTubeDijlefeesten2012livestream.com of door een Dijlefeesten2012.app'tje te downloaden.

Allez, just an ID, zeunne !

;-)

@Wout: Marktrock is ook een tijdje geleden bijna onder zijn succes bezweken, dat is allemaal zo gek niet hoor. Enfin alle succes voor dit initiatief ...

Op het gevaar af om nu 'afgeschoten' te worden;   ;-)

ik weet ook wel dat wonen in de stad betekent dat je een beetje verdraagzaam dient te zijn, wat betreft enig geluidsoverlast en diets meer...  Volkomen zelfs.  Tollerantie is de garantie om mooi samen te leven...  En de Dijlefeesten gaan terug op een jarenlange, sympathieke traditie, die hopelijk nog een lang leven beschoren is...

En toch...

toch, ergens, begrijp ik de 'klagers'.   Een beetje.  Maar toch genoeg om het niet onder de mat te vegen.  Een goeie communicatie en afspraken maken misschien dat het niet hoeft te komen tot een loopgravenoorlog.  Begrip van twee kanten is essentieel in dit geval.  Dus: toch maar even luisteren naar de Haverwerfbewoners: hun klachten zijn niet geheel onterecht.  Hier moet met wat goeie wil toch wel wat aan te sleutelen vallen.

@ Peter: Klopt.

Maar Marktrock is er nog steeds. In de binnenstad.

Weet ge Peter?

Een project 'hoog-kwalititatief-wonen' (lees: voor oudere mensen met veel geld die op rust uit  zijn) als dat aan de Lamot-site had beter gepast aan een site als het Keerdok waar effectief niks gebeurt dat een beetje lawaai maakt.

Daar kunnen ze echt rustig van hun oude dag genieten. Niet in de binnenstad.

Zwarte vlaggen hoeven niet nee, het was maar een suggestie hé ;-)

Last, wat is dat precies. Als ge een referendum zou houden met de mensen die intra muros wonen, over alle zomerevenementen die in de stad plaatsvinden, met de vraag of het wenselijk zou zijn die af te schaffen, zou je raar opkijken hoor. Zou het snel helemaal een dooie boel zijn. er wonen namelijk flink wat oudere mensen in de stad, en velen zijn op hun rust gesteld na 18u ;-)

Dingen groeien soms wegens succes uit hun voegen, mischien terug wat kleinschaliger gaan werken dan?  En vooral meer over het jaar gespreid, kleiner maar beter dus.

Vroeger zaagden de mensen omdat Mechelen dood(s) was.

Daarom hebben ze de stad nieuw leven ingeblazen en nu zagen ze weer dat Mechelen teveel leeft.

In een stad is het nu eenmaal drukker dan op den boerenbuiten, dat weet je op voorhand.

Dus wie het rustig wil hebben, moet maar naar 't bos verhuizen.

 

Ha, ha, ha Anemien, ik ben content dat ge het zelf zegt, de stadsvlucht. Eindelijk is het er uit. 

Ik denk dat G.L. nog in de jaren 70-80-90 leeft, want stadsvlucht is er al lang niet meer. Meer en meer mensen komen in de stad wonen, een wereldwijde evolutie die moeilijk te ontkennen valt. :-)

Maar ik snap niet dat men eerst op concerten zoveel dB maakt om dan oordopjes te moeten uitdelen. Enfin, de eerste Dijlefeesten waren toch ook veel kleinschaliger en vooral minder dB?

'T is maar hoe je het bekijkt. 

 Peter: kleine correctie: Marktrock in Leuven is vooral bezweken onder de wet op de tabaksreclame, op een gegeven moment leek het meer L&M-rock. Maar met het sigarettengeld kwamen er wel goeie groepen.

GL, ik heb het helemaal niet over een stadsvlucht.
Ik stel gewoon dat wie middenin de drukte van een stad wil gaan wonen, achteraf niet moet komen klagen dat het er niet rustig is.
 
Ik heb in de jaren 60 en 70 een levendig Mechelen gekend, in de jaren 80 en 90 een dood Mechelen en nu weer een levende stad, waar vrij veel evenementen georganiseerd worden en ja, soms is dat wel een keer luidruchtig, maar dat moet kunnen.
 
Wie dat niet kan hebben, moet gewoon in een hutje in het bos gaan wonen.
Daar is het stil.
Blijkbaar willen de mensen die nu niet happy zijn met het podium op de haverwerf in de stad wonen, zodat ze overal kortbij zijn, maar willen ze ook dat het er muisstil is en dat kan nu eenmaal niet.
 

@ Anoniem:

het is zelfs erger. Ze willen luidruchtige evenementen vlakbij de deur (daarom wonen ze in de stad) maar niet vlak in hun buurt. Dat anderen daar last van hebben zal hen compleet aan hun reet roesten.

 

 

Ieder jaar heeft Maastricht op zijn marktplein een concert door het ensemble van zijn beroemdste inwoner Andre Rieu. Schitterende muziek, niet te luid en zeker tot geen stuk in de nacht. Bijna iedereen tevreden. In andere grote Europese steden krijgen inrichters van de overheid voldoende faciliteiten om het op den buiten te doen. Niet verstaan dat wij het graag in Hombeek dorp zouden hebben. Maar ergens op het Aland zou moeten kunnen, wel te verstaan met de nodige hulp van de overheid. Weer bijna iedereen tevreden. 

Wel, ik woon pal in het centrum, nu al bijna 10 jaar, en maak elke augustus Maanrock mee. Letterlijk, qua decibellen. In het begin: Leuk, zat gewoon op mijn balkonnetje en hoorde alle muziek zonder in de drukte op de Grote Markt te moeten staan. Later werd het irritant, aangezien zowat iedereen nà de optredens door mijn straat moest passeren met als gevolg nog steeds lawaai, dronkenschap, etc. En zeker niet leuk op een zondagavond als je de dag erna vroeg moet opstaan om naar je werk te vertrekken.
MAAR ik wist dat toen ik ervoor koos om er te wonen. Ik wist dat ik alles wat zich op de Grote Markt en Veemarkt (zoals de Maanrockrally's etc) geluidsoverlast veroorzaken, en zeker met de wind die naar onze kant draait.
Maar ik neem dat erbij. Waar ik woon, geeft mij 99,9% geluk, die 0,01% lawaai/hinder neem ik erbij, en met Maanrock verkies ik altijd een weekendje elders. Dat is mijn keuze.

Beste bloggers,

Wil toch even een wederwoord plaatsen. Wie er van uit gaat dat in de site Lamot alleen rijke stinkerds wonen heeft het grondig mis. Maar ja, de Lamotsite is zo opgeklopt door het stadsbestuur alsof het een nieuw wereldwonder betreft. Hier wonen gezinnen van jong tot oud, ook welgestelden jawel, maar ook mensen met een bescheiden inkomen. Mensen die hard gewerkt hebben en alles bijeen hebben geschraapt om hier een appartementje te kunnen kopen. Wij wonen hier van 2004 en ja wij wisten dat er op de Vismarkt café's zijn. Ja wij wisten dat één weekend per jaar er Dijlefeesten waren. Maar nu hebben we daarbovenop, ik wil het graag nog eens herhalen, Maanrock-Vispop-Make a fish-Plug-in- Maanrockrally, plus wekelijks de keiharde muziek van de Bar Popular. Voor het eerst in zeven jaar zijn wij naar de pers gestapt. Trop is trop, zo leerde VDB ons. De levensomstandigheden hier zijn dus op 7 jaar tijd wel grondig veranderd. Wat wil men dan van ons? Dat we verhuizen? Zodat Lamot een tweede spookstad wordt zoals het voormalige Euroshopping? Tot slot dit, wij willen de Dijlefeesten niet weg. Wij willen gewoon minder decibels en geen boxen onder onze vensters. Het podium op de Vismarkt of hier bij ons is een wereld van verschil. Over de rest valt te praten. Meer info nodig over gehoorschade? Surf naar www.folterpop.be

laten we nog eens terug gaan naar de opmerkingen van Anemien 7 en van Gymico.

De decibels gevoelig maar dan ook gevoelig naar onder. Op een redelijk tijdsstip de knop dicht. Voor diegenen die hun kop willen laten kapot blazen zijn er de eierphones of hoe noemt dat ding en daarmee kan men heel de nacht rond lopen zonder iemand te storen. Men kan ondertussen zelfs nog een jointje roken. En voor de rest kan ik Mille geen ongelijk geven. 

@GL : wat betreft uw laatste zinnetje: Ik kan hem (Mille) ook geen ongelijk geven ...

Ik denk dat we met die "decibels naar omlaag halen" verkeerde bezig zijn omdat dit in de praktijk niet correct is. In vergelijking met een podium op de Vismarkt zelf zullen de decibels zelfs naar omhoog moeten. En dan komt er nog bij dat de gebouwen van o.a. Hotel Vé, de Ronda, de Fanterlok en tutti quanti het geluid nog eens zullen weerkaatsen richting Mille (Vandertaelen). Dit is een afstand van ruw geschat 45 m enkel, dus /- 90m heen en terug, ff ruw gerekend krijgt Mille het oorspronkelijk geluid na 0,25 seconden terug. Doordat de boxen weggericht zijn van Mille zijn appartement zullen daar de decibels wat lager zijn maar het teruggekaatste geluid zal sterker zijn. Plezant plezant is is anders anders.

Ik wens Mille veel sterkte en misschien spelen ze het liedje :  "Ach was ik maar in Kauwendael gebleven."  :-) :) :-)

Misschien aan Louis uit Leuven vragen hoe hij dat oplost. Neen terug ernstig nu.

In Keulen heeft jaarlijks einde juli een feest plaats met de passende naam " KÖlner Lichter ". Het gebeuren speelt zich af aan beide zijden van de Rijn, midden in de stad, en wordt bijgewoond door meer dan één miljoen mensen. Alle Keulse bands en muziekgroepen hebben er hun standje en geven lustig van jetje. Een gigantisch vuurwerk " Rhein in Flammen " sluit de gebeurtenissen af. Het is jaarlijks te volgen op de WDR.

Wat is nu het concept. Ze beginnen 's middags en stoppen op tijd. Moeilijk ? En iedereen is tevreden. De politie en de reinigingsdiensten doen de rest.

En GL, maakt dat 's middags dan minder lawaai dan 's avonds ?
 
 

 Neen, maar ze gaan 's maandagsmorgen wel allemaal werken.

Parkpop stopt elke keer om 23 uur.    En daarna is het weer heel rustig in de omgeving.    Ik denk niet dat de Dijlefeesten stoppen om 23 uur.     Er is daar op de Vismarkt om de haverklap wat te doen ; veel meer dan alleen maar Dijlefeesten.    Ik zou er niet graag wonen.  

Er bestaat ook zoiets als geluidsisolatie, wat zeer efficient is.

Een kleine investering en een prachtoplossing voor iemand die werkelijk veel last heeft van lawaai.

Misschien kaatst de wand van Lamottige brug het geluid nu naar de vliegtuigen en zullen we hier minder last hebben van de dijlegalmen

Misschien kaatst de wand van Lamottige brug het geluid nu dubbel en versterkt terug en zullen ze hier nog meer last hebben van de Dijlegalmen !

;-)

Foto Gimycko

ik zie de zwette onderbroek van hier hangen