Virtuositeit & Kippenvel (2): Albert Niland

 (c) Christel Schoepen

Hoe schrijf je een verslag over een subliem concertje, dat nog béter was dan het vorige waarbij je al de nodige en gepaste superlatieven bovenhaalde? Gewoon het vorige verslag dan maar kopiëren/plakken? Niéts schrijven of toch die review schrijven? Ik koos toch voor de laatste optie, mét de waarschuwing voor een déjà lu-effect.

Ja, ook deze keer, dinsdag 12 april, was Albert Niland de dader van zoveel schoonheid. Niemand die niet smelt voor de overdosis virtuositeit en schoonheid. Dan heb ik het zeker over die prachtige stem van hem en zeker ook zijn wonderlijke en intense gitaarspel. Zijn tweede doortocht in O' Fiach's Irish Pub Mechelen was eigenlijk nog beklijvender en sterker dan die vorige keer. Echt waar!

Here we are again. Back in Mechelen” zei Niland bij aanvang van het concert. De sympathieke troubadour en gitaarvirtuoos genoot zichtbaar zelf van zijn tweede verblijf in de gezellige Ierse Pub.

 (c) Christel Schoepen

Niland combineerde ook deze keer eigen werk met covers waarbij de eigen parels vooral in de eerste set zaten en de covers in het tweede luik van de avond. Er werd gul geput uit Nilands jongste album 'The Hungry Ghost' (2009). Met vertolkingen van 'Talking Dirty with the Whores' dat de sterke set opende, het bloedmooie 'Someone 2 Watch Over Me', 'The Cuckoo Clock' en 'Poland in a 3 Piece Suit'. Maar ook het magistrale titelnummer dat de set afsloot, ontbrak niet. The march of the hungry ghost still goes on and on! En nu weet ik ook hoe het prachtige 'The Core, The Heart, The Glow', ook van datzelfde album, tot stand kwam. Albert vertelde ons dat hij in die periode in Gent woonde, en hoe hij “while buskin'” ene Roland Van Campenhout tegenkwam. Het al wat oudere nummer, ook zo mooi, 'Choo Choo' was nog nieuw voor me en staat naar verluidt op een niet meer te vinden album.

Eén van de absolute hoogtepunten in de eerste set was zéker 'Kings of Killburn High Road', over de Ierse Immigranten in de gelijknamige buurt in London, en sinds zijn vorige doortocht een absolute favoriet van ondergetekende. En dat andere hoogtepunt leidde Albert in met het verhaal over hoe hij als jongeling van 15 jaar alleen ging wonen, op studentenkamers in gezelschap van 19- en 20-jarigen, en hoe ene Prince hem hielp bij zijn “Sex Education”. Of hoe fenomenaal Nilands versie van 'Sign O' The Times' klonk. Geheel anders dan hoe de Purperen Dwerg het zelf aanpakt, maar o zo goed. Nee, subliem!

'Spanish Heat', dat nog eens Nilands flamenco-gitaarkunsten etaleerde opende de tweede set. “A song I stole off the Scottish” wilde Albert kwijt over het even sterke als intense 'Galway Town 1989'. De rest van de tweede set bestond uit sterk covermateriaal. Met Bob Dylans 'Sweetheart Like You' en een schitterende versie van Bruce Springsteens 'The Ghost of Tom Joad'! Wow!

Maar het was ook genieten van wat Niland deed met 'I'll Be Seeing You', dat we vooral van Billie Holiday kennen. Daarmee was Niland al aan afronden toe. “Hartelijk bedankt”, zei Albert, “I'm going to leave you with this one” en een weerom erg sterke vertolking van Rory Gallaghers 'Philby' weerklonk!

Niland was makkelijk te overtuigen om te bissen en hij bracht weerom een geweldige kippenvelversie van Kate Bushs 'Wuthering Heights'. Slik. Amai! En met 'Lemonade Room', nog een verzoekje van Ron, werd besloten. Of toch niet? Albert kwam nog één keer terug met “a song I learned in France” en we kregen een bijzondere vertolking van 'Autumn Leaves', wellicht het bekendst van Eva Cassidy, maar eigenlijk een hertaling/vertaling van 'Les Feuilles Mortes' van Joseph Kosma en met de tekst van dichter Jacques Prévert. En met dit prachtige liedwas het helaas echt gedaan.

 (c) Marc Van Campenhout

Set 1:
Talking Dirty with The Whores/ Choo Choo/ Someone To Watch Over Me/ The Cuckoo Clock/ Poland in a 3 Piece Suit/ Dirty Day/ Sign O' The Times (Prince)/ Kings of Killburn High Road/ The Core, The Heart, The Glow/ The Hungry Ghost

Set 2:
Spanish Heat/ Galway Town 1989/ Sweetheart Like You (Bob Dylan)/ The Ghost of Tom Joad (Bruce Springsteen)/ I'll Be Seeing You (Billie Holiday)/ Philby (Rory Gallagher)

Bis
Wuthering Heights (Kate Bush)/ Instrumental/ Lemonade Room // Autumn Leaves (Les Feuilles Mortes) (Kosma/Prévert)

 (c) Marc Van Campenhout

Als je deze of vorige doortocht van Albert Niland miste, probeer er een volgende keer zeker wél bij te zijn. Of pik zélf zijn muziek maar eens op als je de kans krijgt. Ik denk niet dat je het je zult beklagen...


Verslagje: (c) Markec
Foto's: 1, 2, 3 & 4 (c) Christel Schoepen - 5 & 6 (c) Marc Van Campenhout

Ik denk dat onze schitterende muziekrecensent deze foto van zijn fijne babbel met Albert na het optreden er zelf niet dierf opzetten dus doe ik het even ;-) Mechelens beste muziekrecensent Ik ben woensdag samen met mijn vrouw opnieuw gaan kijken, in Lier dan, hopelijk zien we deze rasartiest gauw terug in België. Ik heb meteen ter plekke zijn nieuwe cd voorbesteld, ik kan niet wachten tot de postbode die brengt.