Uit de oude doos: april 13 jaar geleden

met categorie:  

Uit de oude doos: april 13 jaar geleden

Wie herinnert zich dit nog?

In 1998 publiceerde Het Laatste Nieuws de volgende teksten van VDAA: 

Op 8 april: De Amerikaanse filmgigant Warner Bros werkt momenteel aan een verfilming van het wereldberoemde verhaal van Nello en Patrasche, dat zich voor een groot deel afspeelt rond de kathedraal van Antwerpen. De Sinjoren zo fier als een gieter, natuurlijk. Maar… de filmbonzen zien de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal niet zo zitten als decor. Ze vinden de Sint-Romboutstoren veel mooier. Tot groot jolijt van de Mechelse toeristische dienst. En diepe frustratie van hun Antwerpse collega’s. Met de keuze voor de Sint-Romboutstoren heeft Warner Bros de Antwerpenaren tot in het diepst van hun ziel gekrenkt. Ondertussen lachen de Mechelse collega’s in hun vuistje.

Op 22 april: De Wollemarkt is al enkele dagen omgetoverd tot een soort mini-Hollywood. Het wonderlijke gezelschap bestaat uit echte Amerikaanse stars die in de Sint-Romboutskathedraal werken aan de opnames voor de Amerikaans-Belgische film, A dog of Flanders, het verhaal van het Vlaamse jongetje Nello en zijn trouwe hondje Patrasche. Een van de opgemerkte figuren op de Wollemarkt is de Amerikaanse cowboylegende John Voigt. Nog een prachtige verschijning op de Wollemarkt is Cheryl Hyde, vroeger een van “Charlies Angels”. Antje De Boeck neemt de Vlaamse inbreng voor haar rekening.

Zouden die van Antwerpen er voor iets tussen zitten dat we er niets meer van hebben gehoord?

 @ Lucas

Zelf heb ik in de draaidagen van wat "Nello en Patrache " moest worden de Amerikaan Jon Voigt van op het terras van "Het Klapgat", tussen twee takes in mag ik veronderstellen, over de Wollemarkt zien slenteren. Je gaat zo'n wereldvedette natuurlijk niet lastigvallen om bij gebrek aan een treffelijk stuk papier, 's mans handtekening te vragen op een bierkaartje van den Bodo en Colletje.

Wie zal zeggen dat deze rasacteur op die stralende dag niet bereid zou geweest zijn, om met een in zijn filmcarrière geïnteresseerde Mechelaar, een boompje op te zetten over Hollywood. Misschien een verkeken kans? Ofwel een nurks afwimpelen van een volgens hem opdringerige Mechelaar. Maar zo zag hij er niet uit.

We benaderen vedetten misschien met wat teveel schroom. Wie weet hoe die man er op die namiddag, in een voor hem vreemde omgeving, naar hunkerde om wat normaal sociaal contact te krijgen met de "locals".

Hoe bedoel je, Lucas?  Niets meer van gehoord?

De film "A Dog of Flanders" is in 1999 uitgekomen, maar werd door de filmcritici erg negatief beoordeeld.  Zelfs de acteerprestatie van Jon Voight werd als houterig omschreven.  Ook aan de kassa was de film geen groot succes, in die mate zelfs dat men niet eens uit de kosten geraakte. 

Op You Tube vind je fragmenten van de film, maar opgelet, kies de versie van 1999 want er zijn al veel films gemaakt naar dit verhaal.

Jef, toen die film gemaakt werd was ik nog lid van de metropolitaanse kerkfabriek en heb dat allemaal van nabij kunnen volgen. Het Sint Romboutskerkhof fungeerde als arteistendorp met voor ieder een toffe kampeerwagen. De Amerikaanse acteurs vonden de Mechelaars heel discreet en allesbehalve opdringerig....ik meen dat Voigt wel te vinden was voor een babbeltje. Verder werd de film gemaakt met twee eindscenario's (één voor het Westen en één voor de Japanners) omdat blijkbaar in Japan een andere versie van het slot bestaat. De film werd te Mechelen gedraaid omdat "onze" kerkfabriek er meer open voor was.

http://youtu.be/-YeOH1yuEJg -> 3:30 - Onze kathedraal?