Het heugelijke nieuws was al eerder bekend, en je las wellicht Jan Smets' artikel op deze blog, een tijdje terug. Maar vandaag werd het nog eens duidelijk gesteld op het persmoment in Lamot: Rik Wouters keert terug naar Mechelen!.
De Mechelse fauvistische beeldhouwer-schilder komt thuis en dat zullen we geweten hebben! Een zomerexpo ‘Rik Wouters & Co – Beeldhouwers in Mechelen’ in congres- en erfgoedcentrum Lamot focust vanaf 11 juni op Wouters' artistieke band met Mechelen en is de proloog van de grote/grootse overzichtstentoonstelling die vanaf 24 september in het Schepenhuis loopt dat dan tot Rik Woutersmuseum wordt omgedoopt. Maar liefst 100 unieke topwerken zullen er dan te zien zijn...
Rik Wouters blijft vooral door zijn beeldhouwkunst aan Mechelen gelinkt. De stad Mechelen verwierf onlangs enkele zelfportretbustes in gips en brons uit 1911 van de kunstenaar die voor het eerst te bekijken zullen zijn op de zomertentoonstelling. Tijdens de persconferentie had burgemeester Bart Somers de eer deze pronkstukken te onthullen.
De burgervader, daarin bevestigd door schepen van Cultuur Frank Nobels, maakt zich sterk dat de stad méér werken van Wouters permanent naar Mechelen wil halen. Zo kon Somers ook al verklappen dat het schepencollege, een paar minuten voor de persconferentie, besliste dat ook het beroemde werk “De Nimf” zal worden aangekocht.
De zomerexpo ‘Wouters & Co’ die vanaf juni in de Scalazaal van Lamot loopt, dient dus als smaakmaker voor de grote overzichtstentoonstelling die op 24 september van start gaat.
“Rik Wouters was een échte Mechelaar”, zegt schepen van Cultuur, Frank Nobels, “Ook al claimt Brussel hem ook graag”. Wouters eigen vrouw, Nel was niet zo’n Mechelen-fan. Dat geeft Nobels ook toe, “maar wij gaan er alles aan doen om Wouters duidelijk en blijvend met Mechelen te verbinden”, zegt Nobels stellig.
Ondanks zijn korte artistieke carrière liet Rik Wouters een fantastisch oeuvre na. De meest uitgebreide verzameling van zijn werk is in het bezit van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KSMKA). Deze unieke collectie die 19 beelden, 26 schilderijen en 55 werken op papier omvat komt nu voor vier jaar naar Mechelen. De stad haalt zo de meest representatieve verzameling van de fauvistische kunstenaar binnen.
De stad krijgt de collectie in bruikleen van het KSMKA dat voor vier jaar de deuren sluit omwille van verbouwingswerken. Schepen van Cultuur Frank Nobels hoopt stilletjes dat de Rik Wouterscollectie wat langer dan vier jaar in Mechelen kan blijven. En ik denk dat velen die hoop delen...
Het was uittredend stadartiest Pat Donnez die de kat de bel aanbond. “Frank Nobels is een grote Rik Woutersfan maar het was Pat Donnez die er ons wakker schudde en erop aandrong om eindelijk de Mechelse kunstenaar meer in de kijker te zetten, en terecht!” bekent Somers. “En we gaan de komende jaren véél rond Rik Wouters doen”, belooft de burgemeester. De burgemeester kondigt de komst van een heuse Rik Wouterstuin aan. “En er komen nog verschillende initiatieven”, benadrukt de burgemeester. “Rik Wouters is voor Mechelen wat Ensor voor Oostende is”, besluit Somers.
Hm, ik denk dat onze burgemeester niét de eerste is met die (wijze) uitspraak, of vergis ik me?
Er werd een webstek opgezet voor de Mechelse kunstenaar; www.rikwouters.be en Wouters heeft zelfs een eigen facebookpagina: www.facebook.com/rikwouters. Tijdens het persmoment was hij, getuige de projectie ervan toch, al erg actief daar, samen met vriendjes zoals Hieronymus Van Busleyden en ik zag ook Pat Donnez bij zijn vriendenlijst. Sraks jij ook?
En zo is Rik Wouters vanaf 11 juni opnieuw omnipresent in zijn Mechelen.
Welkom thuis, Rik!
• De zomerexpo ‘Rik Wouters & Co: Beeldhouwers in Mechelen’ gaat van start op 11 juni en is tot en met 18 september te bezoeken in Lamot, alle dagen behalve maandag van 10 tot 17 uur.
• De overzichtstentoonstelling in het Schepenhuis gaat van start op 24 september, daarover volgt later meer info.
Zie ook de eerder vermelde webstek: www.rikwouters.be
Verslag: Markec
Foto’s van de bustes & logo: (c) Mechelen/ Andere foto's: (c) Markec
Mooi verslag, dat klinkt allemaal ongelooflijk interessant!
Voor die tentoonstelling gaan we zeker eens tijd maken ...
Ik kijk er héél erg naar uit! Al jaren hoopte ik immers dat Mechelen méér uit Rik Wouters zou halen... Nu wordt het dus werkelijkheid.
Rik Wouters - Getiteld : "Naaiende vrouw" (Ets op perkamentpapier)
Een stad als Mechelen verdient een Rik Wouters museum, en laat ons hopen dat deze tentoonstelling de aanleiding mag zijn
:-)
Ik kijk alvast naar de stadswandeling waar we de persoon Rik Wouters kunnen inkleuren ...
Ik ben zelf niet echt zo een fan ( wegens andere voorkeuren ) maar desalniettemin erken ( en waardeer ) ik zijn meerwaarde voor onze stadscultuur.
(foto: Jan Smets)
Misschien start men al best met de gedenkplaat van Rik Wouters eens een flinke beurt te geven... (Rik Woutersstraat)
Inderdaad !
Een schitterend initiatief van ons stadsbestuur om eindelijk eer te betonen aan (wellicht) de grootste schilder die onze stad ooit gekend heeft. Waarmee nog maar eens blijkt dat er tegenwoordig in Mechelen wel iets meer gebeurt dan alleen maar parkings graven en vlietjes terug openleggen. Het idee om Rik Wouters in de kijker te zetten, werd trouwens gelanceerd door onze afscheidnemende stadsartiest Pat Donnez.
Ik kan me alleen maar aansluiten bij de lof en tevredenheid omtrent dit initiatief van allen !
Zelf kijk ik er ook énorm naar uit....
@Peter: een permanent Rik Woutersmuseum - hoogtijd inderdaad!
@Jan: ja, die gedenktplaat mag wel eens worden aangepakt...
@RVC: klopt! - maar dat schreef ik ook in mijn stukje he;
"Het was uittredend stadartiest Pat Donnez die de kat de bel aanbond. “Frank Nobels is een grote Rik Woutersfan maar het was Pat Donnez die er ons wakker schudde en erop aandrong om eindelijk de Mechelse kunstenaar meer in de kijker te zetten, en terecht!” bekent Somers."
Ter info, voor de Rik Woutersfans: de plaatstelijke afdeling van vtbKultuur plant op 8 juni een lezing omtrent Rik Wouters, bezoekt Wouters & co op 18 juni wanneer ze ook een wandeling plant in 't kader van Wouters (info: www.vtbkultuur.be/mechelen).
Over prijzen is nog maar weinig bekend, maar Bart Stroobants vertelde me na de persconferentie dat dit dra geweten zou zijn.... om in de gaten te houden dus ;-)
Niet alleen aan de gedenkplaat mag iets gedaan worden... het huis waar Rik Wouters van 1890 tot 1900 heeft gewoond, bevindt zich in een erbarmelijke staat. Als het regent stort het water langs de voorgevel naar beneden. Dit pand is aan het verkrotten. Hopelijk laat men het niet zo ver komen dat men geen andere optie heeft dan het pand te laten slopen.. Dit pand inrichten als een klein Rik Wouterssmuseumpje lijkt me een interessante piste.
Klaas, dat is een interessante denkpiste,wat mij betreft interessanter dan een Vlietenmuseum onder de Ijzerenleen ....
waardebepaling ets Rik Wouters
Ik heb thuis een ets 15/52, met portretstempel. Landschapje.
afmetingen 20,50 op 15,50 .
wat kan ik voor de ets vragen als ik ze zou verkopen?
dank voor reactie
B
Euhm... 25 euro en ik kom ze thuis bij u afhalen ;-)
Nee, waarschijnlijk véél meer, ik zou eens polsen bij deze zaak, daar zit een echte specialiste terzake.