Museumkamp kleedt torenklokken voor veilige reis naar Rome


Pasen
komt dichterbij. De klokken staan op het punt om naar Rome te vertrekken. Maar niet onvoorbereid, en dat dankzij de kinderen die meededen aan ‘Museumkamp’. Zij hielpen de torenwachter om de klokken van een veilige vlieguitrusting te voorzien voor de verre reis.

Vanmiddag, vrijdag 15 april, werden de klokken aangekleed. En Mechelen Blogt was erbij.

De dappere helpers van torenwachter Nick Vanhaute hebben de voorbij dagen tijdens het museumkamp heel wat opgestoken. Over de toren, over de beiaard en over de klokken natuurlijk. In het Nederlandse Asten leerden ze hoe klokken gemaakt worden, ze waren al eens eerder met Nick op de toren maar bovenal hebben ze de torenwachter heel goed geholpen om de klokken klaar te maken voor de lange reis naar Rome. En ook om mee te bedenken wat dan wel de veiligste route zou zijn.

En vanaag was de dag. Vandaag werden de klokken van hun veilige reisuitrusting voorzien. We treffen de kinderen van ‘museumkamp’ aan aan de voet van de Sint-Romboutstoren, gewapend met de klokkenkostuums. En samen trekken we naar boven.

De jongens en meisjes lopen gezwind en al zingend de trappen van de Sint-Romboutstoren op, met de mooie kostuums die ze maakten voor de klokken. “Zijn jullie nu niet moe?”, willen we weten wanneer ze aankomen in de bovenste klokkenkamer. En het zijn de meisjes die meteen het woord nemen, het antwoord is resoluut “Nee, nog lang niet! Wij hebben veel energie hoor!

En dan mag torenwachter Nick Vanhaute op de klokken klimmen en mits het nodige kunst en – bijna toch – vliegwerk kan hij zo één na één de klokken Jef Denyn, Libertus, Petrus en de grote ‘Van den Geynklok’ aankleden. En niet veel later zien de klokken er heel feestelijk uit Samen met de kinderen bewonderen we het resultaat.

We vragen tekst en uitleg aan de enthousiaste museumkampers Felix en Lander.

Mechelen Blogt: Hoe kwamen die mooie kostuums tot stand, hebben jullie die helemaal zélf ontworpen?
Lander:  Ja, ja ! We hebben eerst tekeningen gemaakt en veel dingen opgeschreven!

MB: En aan ideeën was er geen gebrek, zien we aan die mooie kostuums! Waarom is het zo belangrijk dat die klokken moeten worden aangekleed?
Lander:De klokken moeten veilig in Rome geraken en daarom geven we ze veilige kleding mee en ook een parachute!
Felix: “En ook een extra gasfles.
Lander: Sommige kinderen hadden zelfs een laptop voorzien voor de klokken!

MB: (verbaasd): Een laptop?
Lander: Ah, Ja! Dan kunnen ze onderweg gamen!”
Felix:Pokemon!

En zo begrijpen we dat ook de klokken met hun tijd meegaan. 

We willen nog weten waarom die dan wel beschermd moeten worden.
Lander:Zeg die klokken kunnen wel tot 100 kilometer per uur vliegen hoor, dat is snel hoor!”.

Ja, dan is het best dat de klokken stevig ingepakt zijn, dat geven we graag toe.

Lander wilt nog kwijt dat het al zijn derde interview was dat hij mocht geven! En ook Felix had de pers al eerder te woord mogen staan. En zij waren niet de enigen die geinterviewd werden, ook RTV had een goede woordvoerder gevonden...

Kinderen uit verschillende scholen werkten mee aan dit toffe project, zo zit Felix op de ‘Gebo’ (Gemeentelijke School Bonheiden, nvdr), Lander vertelt ons op de ‘Octopus-school’ (Gemeentelijke Basisschool Sint-Katelijne Waver, nvdr) te zitten, “maar we komen van verschillende scholen, en al vele kinderen hier zie ik misschien wel terug op mijn volgende school”, besluit Lander.

De sierlijk aangeklede klokken zullen nog het hele weekend te bewonderen zijn in de toren. Daarna vertrekken ze naar Rome zodat ze de veilig de eieren kunnen gaan halen voor Pasen.

Dus als je ze nog een goede reis wilt wensen, weet je wat gedaan dit weekend!


Tekst: (c) Markec - Alle foto's: (c) Jan Smets

Daar kunnen die van Antwaarpe alleen nog maar een puntje aan zuigen !

;-)

Meer van dat !

Had ik tijdens mijn jonge jaren aan zo'n museumkamp kunnen deelnemen, dan had ik het ons vader misschien niet zo lastig gemaakt...

 

Knap wat ze gemaakt hebben.

Ik kan niet wachten tot de klokken terugkeren uit Rome met hun paaseieren.

Wolla ! Super cool !

En de vaak bloedstollende acrobatie van onze torenwachter om de klokken met een feestelijk kleedje te omhullen, was het spannend bekijken waard!   ;-)

(foto's: jan Smets)

Prachtinitiatief!!

Het was  zeker een super leuke dag voor de kinderen, een fijn initiatief!

 Prachtige foto's!