Mechelen trekt mee ten strijde tegen Zinloos Geweld met humor als 'wapen' ...


Geweld is moeilijk te begrijpen’. Duidelijke taal tijdens deze ‘Actiemaand tegen (zinloos) Geweld’ en de titel van de cartoonexpo die vandaag, maandag 4 april, geopend werd in ‘Het Huis van De Mechelaar’. De vzw Zinloos Geweld vestigt al vijf jaar de aandacht op het fenomeen ‘Zinloos Geweld’. En is geweld niet altijd zinloos?

Met ‘cartoons tegen (Zinloos) Geweld’, of ‘Humor als wapen’, als ik dan toch dat woord mag gebruiken starten we ons vijfde campagnejaar”, zegt Christian Lapinne, voorzitter van de De vzw Zinloos Geweld. De vijfde campagne want zo lang bestaat de vzw al die werd opgericht na de moord op Joe Van Holsbeek.

Sinds die droeve feiten in april 2006 vestigt de vzw de aandacht op het probleem van (zinloos) geweld. April is dé Actiemaand Tegen (Zinloos) Geweld.


 Chrsitan Lapinne, voorzitter van vzw Zinloos Geweld

Mechelen zet mee zijn schouders onder dit intiatief en huisvest de cartoonexpo in het ‘Huis van de Mechelaar’, tot en met 16 april, waarna de expo langs diverse Culturele centra in Vlaanderen zal reizen. De stad koos bewust voor ‘Het Huis van de Mechelaar’ als locatie voor de expo omdat ze goed toegankelijk en laagdrempelig is. “Veel Mechelaars moeten hier, om diverse redenen sowieso zijn, ze kunnen de expo dan ook makkelijk meepikken”, weet schepen van Welzijn en Preventie, Ali Salmi; “op de manier kunnen we veel mensen bereiken en sensibiliseren”, aldus Salmi.

In de tentoonstelling wordt geweld bekeken door de ogen van autistisch cartoonist Landschip en door die van een batterij bekende Vlamingen. Elk heeft zijn ‘anderse’ manier om naar de ‘geweldige’, alledaagse werkelijkheid te kijken. Naast de medewerking van Daniëlle Van Holsbeeck (tante van Joe Van Holsbeeck) werkten bekende Vlamingen mee, waaronder Carry Goossens, Christophe Stienlet, Eddy Wally, Gaston Laffite, cartoonist André Nollet, jeugschrijver Marc De Bel, kleinkunstduo Miek & Roel en Jean-Bosco Safari.

De cartoonexpo wil vragen oproepen zoals ‘wat is grappig en wat niet?’, ‘kun je zomaar met alles lachen?’, ‘werkt humor relativerend?’, ‘hoe kan humor helpen in pestsituaties?’, ... zoals eerder aangegeven: humor als ‘wapen’.

Behalve de expo, die slechts de start is dus, plant de vzw nog tal van acties in april. Op 12 april, de dag tegen Zinloos Geweld zal de sociale netwerksite Netlog op haar startpagina de O van Netlog de hele dag vervangen door het vlinderlogo van de vzw en het intitiatief ook extra in de verf zetten en op 19 april is er de vierde Nationale Knuffeldag.In de de ‘Geweldige Krant’ lees je meer over de verschillende acties. Studenten van de Artevelde Hogeschool, Grafische & Digitale Media Campus Mariakerke tekenden voor het redactie en layoutwerk van de campagnekrant.

Davy Brocatus, ambassadeur van vzw Zinloos  Geweld

Ambassadeur van de vzw Zinloos Geweld is Davy Brocatus, bekend bij het grote publiek als jurylid van ‘Sterren op de Dansvloer’. Brocatus ontfermt zich ook over een heuse e-bay-veiling met ‘hebbedingetjes’ zoals een door de spelers van KV Mechelen gesigneerd thuiswedstrijdshirt, een luchtballonvaart, het shirt van Stefano (So You Think You Can Dance) met opschrift ‘He’s so Gay, So What?’, een truitje dat Laura Lynn droeg tot zelfs een etentje met Brocatus himself. Opbrengst gaat naar de verschillende projecten die de vzw steunt.

Ook de stad plant nog verder acties tegen (Zinloos) Geweld. “We kiezen er voor om niet alle acties te concentreren in de maand tegen het (Zinloos) geweld, maar om deze het hele jaar door te organiseren, zodat we een jaar lang kunnen sensibiliseren”, aldus Ali Salmi.

Naast de cartoontentoonstelling plant de Mechelen een ‘Actie tegen agressie op en naast het voetbalterrein’, een ‘Actie tegen uitgangsgeweld' en er zijn een aantal workshops omtrent ‘steaming’ in Mechelse scholen'.

Geweld bestaat helaas niet alleen in deze campagnemaand dus plannen we onze acties heel het jaar door”, zegt Salmi.

Via diverse acties willen we aantonen dat (zinloos) geweld en agressie niet thuis horen in onze maatschappij. We willen dat de mensen weer meer respect voor elkaar opbrengen. De basisregel is eigenlijk: behandel de ander zoals je zelf behandeld wil worden en dan verban je het geweld automatisch. Hiervoor moeten we de mensen voortdurend sensibiliseren.” besluit de schepen van Welzijn en Preventie.

Je kunt de expo bezoeken tijdens de openingsuren van Het Huis van de Mechelaar, nog tot en met 16 april.

Meer info over de vzw 'Zinloos Geweld' en hun vele acties vind je op hun webstek.

tekst & foto's: (c) Markec - cartoon: (c) vzw Zinloos Geweld/ Mechelen

Happy Slapping en interfamiliaal geweld zijn dus uit den boze...

 We kunnen niet voldoende benadrukken dat geweld en agressie ALTIJD zinloos is !

 Niet helemaal akkoord, iemand die een opwelling van agressie kan uitwerken door met geweld een bal in de goal te sjotten is deze agressie kwijt, dus heeft het wel zin gehad! Meer nog: deze persoon scoorde dankzij de agressie nog een doelpunt ook! Een perfect voorbeeld van hoe agressie en geweld zin kunnen hebben.  :-)))

Interessant verslag over een mooi initiatief!

 @Alex: NU begin ik voetbal te begrijpen :-)

ik ben het helemaal eens met chrisje.

geweld is altijd zinloos