HanswijknOSTalgie: Alfred Osts tekeningen, smaakmaker voor Cavalcade 2013

Vanaf vandaag, zaterdag 30 april, kun je in de crypte van de Hanswijkkerk terecht voor de expo ‘HanswijknOSTalgie. Deze tentoonstelling stelt het werk van Alfred Ost centraal en meer specifiek zijn ‘Hanswijktekeningen’.

HanswijknOSTalgie’ is een eerste aanloop naar de Hanswijkcavalcade van 2013 en naar de daarmee gepaarde Jubelfeesten. “En er staat nog heel wat te gebeuren”, belooft conservator Bart Stroobants. Maar eerst dus deze interessante expo, die je vanaf vandaag, en nog tot 2 juni kunt bezoeken. Mechelen Blogt ging vanmorgen al eens een kijkje nemen tijdens de opening en zag dat het goed was ...


'Het Vier Gebroeders Peerd'

De Hanswijkcavalcade, die om de 25 jaar uitrijdt, staat bekend als een absoluut niét te missen hoogtepunt voor vele Mechelaars en Mechelenfans. En binnen twee jaar is het dus weer zover. Er vinden dan Jubelfeesten voor Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijk plaats met als bekendste onderdeel de cavalcade, een optocht van ruiters en van grootse door paarden getrokken praalwagens. Kunstenaar Alfred Ost staat 100 jaar eerder, in 1913, op de eerste rij. Meer nog: hij zet zijn tekentalent in om de Jubelfeesten nog meer glans te geven. En naar aanloop van editie 2013 genieten we dus opnieuw van die werken.


'Het Rad van Avontueren'

Voor de expo werd dankbaar beroep gedaan op Mechelaar. Via een oproep werden eigenaars van werk van Alfred Ost over Hanswijk gevraagd om zich bekend te maken. Schepen van Cultuur Frank Nobels is vol lof: “Op korte termijn reageerden verschillende Maneblussers. Hun unieke tekeningen, die anders niet toegankelijk zijn voor het publiek, pronken nu in de crypte van de Hanswijkbasiliek naast werken uit de collecties van de Stedelijke Musea Mechelen en de parochie van Hanswijk.”

Alfred Ost, woonde sinds 1900, hij was toen zestien, in Mechelen. En Ost woonde in de Hanswijkparochie. Als jonge schilder maar vooral als figuratief tekenaar vereeuwigde hij het Mechelen van toen, en ook zijn geliefde Hanswijk.

Ost ontwierp affiches voor de Hanswijkprocessie, schiep een prentkaartenreeks over Hanswijk, maakte houtskooltekeningen van figuren uit de biechtstoelen in de Hanswijkkerk en ontwierp enkele bedevaartvaantjes. Op tal van zijn stadszichten komt de Hansswijkkerk voor en ook de Mariaverering bracht hij schitterend in beeld.


Ost was kennelijk gefascineerd door de Mechelse reuzen. Tientallen schetsen en tekeningen maakte hij van hen. Het lijkt of hij al wist dat de Mechelse reuzen door UNESCO zouden erkend worden als werelderfgoed. oorlogsslachtoffers.

 

Ost was fier op Mechelen en het Mechels erfgoed", benadrukt schepen Nobels. “En Mechelen is fier op Ost!”, voegt de schepen er nog aantoe. “Terecht”, voeg ik daar graag aan toe. Wie naar deze knappe expo gaat kijken, is het daar vast mee eens. 

Een absolute aanrader !

Peter Meuris

De expo 'HanswijknOSTalgie' loopt nog tot en met 2 juni 2011 in de Crypte van de Hanswijkbasiliek, Hanswijkstraat. Open: dagelijks van 10 tot 17 uur, behalve op maandag. Gratis toegang.


tekst & foto's: (c) Markec - behalve: beeld bovenaan, en beeld 7 en 8: (c)

 

Alfred Ost - Hanswijkfeesten 1913 - Praalboog

Alfred Ost - Gedenkenis Hanswijkfeesten 1913

Die expo wil ik in geen geval missen !

Heb er ook nog kaarten van

 

 

En hier is reus Grootvaer.

Alfred Ost

Schitterende tentoonstelling!  Zéker bezoeken mensen!  Ik kan er van getuigen.

 De CALVACADE zal je wel bedoelen Markec ;-)

 

Een goede raad voor de tentoonstellingbezoekers die het filmpje (trouwens mooi samengesteld) goed willen bekijken: neem uw stoel van achter het scherm en plaats u aan de centrale pilaar. Het beeld is dan veel scherper.... het enige nadeel is dat de teksten van achter naar voor dienen gelezen:-) Of is dat al een voorbereiding op???:-)

GRAPJE!!!

Ben daarstraks effe in de crypte geweest.

De tentoonstelling is niet groot maar zeker de moeite...

Foto Gimycko

@ Chrisje

Markec heeft het wel degelijk bij het rechte eind : het is CAVALCADE en NIET CALVACADE.

Calvacade is het Mechels dialekt, vandaar de verwarring.

De film over de Cavalcade van 1938 kan je ook bekijken op het net via volgende link http://stedelijkemusea.mechelen.be/3594/content/9107.

 

Daar kan je de teksten goed lezen.

En ook hier nog een tweede filmpje van de...

Cavalcade van 1938 in Mechelen

Enjoy

Stond er toen een circus in Mechelen ? 

 Mijn reactie was als humor bedoeld Jos - uiteraard wist ik dat cavalcade het juiste woord was en dat Mechelaars een en ander durven te verwringen :-)

@ Chrisje :

Dat wordt dus ne vollen aflaet (gedurende vyftien dagen)...

;-)

Ost-tentoonstelling Crypte Hanswijkkerk - Foto Gimycko

@Chrisje: at jij vroeger ook kelversoep?;-)

@Jos &  @Chrisje - wéér wat bijgeleerd, ik ben dan wel getogen Mechelaar, het Mechels beheers niet ik zo goed.. en zo begreep ik ook Chrisje's opmerking niet....

@Roger & @Gim - bedankt voor de bijkomende mooie afbeeldingen!

@Allen - de expo is een absolute aanrader hoor, ik ga vandaag, morgen of volgende week minstens nog een keer opnieuw langs ;-)

Het was een eerder summiere tentoonstelling van het werk van Ost, maar ze stond dan ook alleen in teken van de ommegang/cavalcade.  Ik vond het in elk geval interessant om de z/w originelen te kunnen bewonderen van sommige kaarten die ik heb.  Ze waren veel groter dan ik me had voorgesteld.  Alfred Ost heeft er in elk geval voor gezorgd dat we ons op een ludieke manier een beeld kunnen vormen van het Mechelen van toen.  Ik had tevens gehoopt om er Marc1 te kunnen begroeten die zich in de basiliek om de "kaarsenwinkel" bekommert, maar het bleek dat hij net vorige dinsdag zijn "shift" geruild had met een dame.

@de Ost-kenners: de onderstaande prentbriefkaart komt mij zeer Ostiaans over. Klopt mijn vermoeden?

@ Luc : Dat is best mogelijk.

Alhoewel ik niet direct het "A-in-O"-logo zie staan (Alfred Ost), is jouw tekening wel te vergelijken met volgende tekeningen die zeker wel van Alfred Ost zijn...

Alfred Ost - Verschillende muurschilderingen Xaverius College Borgerhout

@ Luc,  die kaart is idd van Ost en is één van de 5 kaarten die hij tekende t.g.v. de Hanswijkcavalcade van 1938.

@Roger: ik heb die in een serie van 8 stuks, spreken we over hetzelfde?

Hier zijn de overige zeven.

@ Luc,  ja dat zijn ze.  Die lagen ook in een vitrinekast in de crypte van Hanswijk maar ik dacht dat het er maar 5 waren.

De expo wordt verlengd tot zondag 19 juni!
Goed nieuws dus voor diegenen die de kans nog niet hadden om deze interessante tentoonstelling te gaan bezoeken..