Grootse klasse van Vader en Zoon de Groot in Mechelen: Waar gebeurd!

Gisteren, zondag 10 april, stonden vader en zoon, Boudewijn en Marcel de Groot, samen op de planken in de Mechelse stadsschouwburg. Met 'Waar Gebeurd' als thema: het levensverhaal van Boudewijn de Groot, maar evengoed dat van Lennaert Nijgh, partners Anneke en later Anja en kinderen Caya, Jim en... Marcel de Groot.

Vader en zoon namen ons mee op een reis in de tijd: een sterk verhaal, gulle gitaarklanken, prachtige stemmen en heel veel schoonheid. En dus... Waar Gebeurd!

Boudewijn de Groot vertelde heel openhartig en zonder schroom over kantelmomenten in zijn leven en muzikale carièrre met de ups en downs, zijn leven en liefdes én die van Lennaert. Over hoe hij er soms te weinig was voor zijn zonen en dochter, over de vlucht naar Amerika, over de jaren '60, flower power en al wat daarmee gepaard ging. Over kansen, vergissingen, nieuwe kansen,... Boudewijns verhaallijn leverde een uitstekende setlist op met prachtige uitvoeringen van zoveel mooie liedjes van en door Boudewijn en Marcel.

Boudewijn, 67 ondertussen, staat er nog steeds. En meer dan ooit, deze man wordt nooit echt oud, zo lijkt het wel. Een 'wonderkind van '67', zeg maar. En zoon Marcel, die niet alleen fysiek, maar ook qua stemtimbre erg op zijn vader lijkt, zette ook een prachtige prestatie neer, zeker ook qua gitaarspel... want wat een goede gitarist is Marcel zeg!

Knap om vader en zoon samen aan het werk te zien, meestal Marcel die zijn vader begeleidde. Maar soms waren de rollen omgekeerd en ook het samenspel en de samenzang waren zeer sterk.

Boudewijn en Marcel zorgden voor een zeer fijne avond van hoog muzikaal niveau én met een mooi en Waar Gebeurd verhaal. Behalve dat verhaal met vele muzikale hoogtepunten was er de chemie tussen vader en zoon, je zag en voelde dat deze twee elkaar niet alleen goed aanvoelen maar mekaar ook echt grààg zien. Mooi toch?!

Met fraais zoals 'De Blauwe Uren', een aangrijpend mooi eerbetoon aan Lennaert Nijgh die op 28 november 2002 het leven liet, het al even sterke als beklijvende 'Zelden Kunnen Praten' en zeer zeker 'Achter Glas'; een lied vertrekkend vanaf de portretten van vader en moeder op de Groots bureau staan: over Boudewijns moeder die hij nooit gekend heeft, over diens vader die hij niets kon vragen over het gebeurde, over Nederlands Indië, over onverwerkt verleden. Sterk en aangrijpend. Ook heel mooi waren het door Marcel gezongen 'De Vrede', Boudewijns 'Terug van Weggeweest', 'De Roos' en één van mijn favorieten van de Groots 'recentere werk', 'De Vondeling van Ameland' op een prachtige tekst van Freek De Jonge. Maar ook 'Avond' waarmee besloten werd was erg knap. En meezingen mocht.

Publieksfavorieten 'Een Tip Van de Sluier' en 'Als De Rook Om Je Hoofd Is Verdwenen' stonden ook nu weerom als een huis.

Boudewijn en Marcel bisten met eerst "een nieuw lied", het treffende 'Ik Speel Gitaar', waarvan de tekst door Jan Rot geschreven is. "Ik heb behalve Marcel en Caya, die in de verhalen vanavond al aan bod kwamen, nog een kind. En dat is de jongste: Jim", sprak Boudewijn. En we kregen een sterk 'Jimmy' te horen.

De avond die Boudewijn de Groot, terug van nooit weggeweest en Marcel de Groot ons brachten was mooi, erg mooi.

> De Waargebeurde Setlist:
Strand
Onderweg
Verdronken Vlinder
Als de rook om je hoofd is verdwenen
Zelden kunnen praten
In Mijn Ogen - door Marcel
Terug van weggeweest
Een tip van de sluier
De laatste vrouw
De Vrede - door Marcel
Eeuwige jeugd
De roos
Annabel
De blauwe uren
Achter Glas
Christoffel - door Marcel
De vondeling van Ameland
Avond

Encore:
Ik Speel Gitaar
Jimmy

Een sterk verhaal, een batterij akoestische gitaren en prachtige stemmen. Meer hadden vader en zoon niet nodig. Het werd een wel erg fijne avond. Zo eentje om in te lijsten. Ja!
 

Tekst: (c) Markec
De foto's zijn van (c) Bart Schelkens, archiefmateriaal want tijdens het optreden in de schouwburg werd er niet gefotografeerd (2008 - pOpwijk)

Ik heb er ontzettend van genoten!  Het was een avond om in te lijsten.  Een muzikaal festijn zonder overbodige franjes, want de muziek en de ijzersterke teksten hoefden geen onnodige opsmuk.  Het werd een schitterende reis door de carrière van de grootmeester van de kleinkunst.  En wie zoveel decennia mensen weet te boeien en te ontroeren is werkelijk groots.  Wat me ook opviel was de eerlijkheid  van Boudewijn - zijn bindteksten waren oprecht, en zelfrelativerend.  En..., de warme gevoelens tussen een vader en zoon: dit was niet geveinsd...

De Stadsschouwburg had dit weekend een échte ster op bezoek, en die échte sterren schitteren in hun eenvoud.

Marcel was de held van de avond voor mij. Hij beheerst zowel slag- als sologitaar heel goed. Maar natuurlijk is hij niets zonder papa Boudewijn. De af en toe bewonderende blikken van vader naar zoon waren prachtig om te zien. Ik luisterde met ingehouden adem en soms zachtjes meezingend, zo geboeid dat ik straal vergat om zelf een fotootje te nemen.

 Prachtige lectuur Mark, ik heb Boudewijn al eens mogen horen, jaren geleden, in de tijd toen de jeugd zijn stem nog liet horen in Brussel en Leuven. Hij heeft voor ons en de progressieve jeugdbewegingen van die tijd een paar keer benefiet concerten gespeeld. Waar is de tijd. Jimmy had ik graag nog eens live gehoord.

 

Staf

 

Hoe komt dat ik dat niet wist, ik, die nochtans op de hoogte ben van (bijna) alle Mechelse concerten.....en weten dat ik één van Boudewijn de Groot 's grootste fans ben....Spijtig!!!

 

@Jan - inderdaad, Bou en Marcel bewezen dat minder vaak meer is... en ik was zo blij als een kind om deze levende legende nogmaals (ik ben de tel kwijt) aan het werk te mogen/kunnen zien!

@Gastblogger - 't was heel fijn om jou erbij te hebben en ik ben erg blij dat het je zo beviel! En inderdaad: Marcel was heel erg sterk op die gitaren!

@Staf - bedankt! Gelukkig is Boudewijn nog niet aan  het einde van zijn Latijn, dus ik denk wel dat er nog kansen komen  om hem live te zien...

@Lode: Hoe het komt dat jij het niét wist, daar kan ik moeilijk op antwoorden, maar ik wist het van www.cultuurcentrummechelen.be, de brochure van het cc, www.boudewijndegroot.nl, ...
concert was al aangekondigd vorig jaar in juni bij de opening van het Culturele seizoen en zoals voor alle voorstellingen kon je een ticket bestellen eerst "offline" als abo (al vanaf 5 voorstellingen), dan online.... In het geval van Boudewijn (en Marcel) de Groot ging het héél erg snel herrinner ik me...
We delen duidelijk de passie voor de prachtige nummers van Boudewijn, zag hem voor de zoveelste keer, en weer was het anders, weer was het prachtig!
Hopelijk ben je er de volgende keer wél bij he !

 

SCHITTEREND was het gewoonweg! geniet nog altijd na! En een allesvertellend verslag

ik ga het vast opslaan voor mijn archieven .dank Markec

Het was inderdaad een fantastisch fijn optreden van vader en zoon, heel  prachtig en  mooi samenspel. Ook het gitaarspel van Marcel was zeker de moeite..

Het was alweer geleden dat ik Boudewijn zag optreden in Antwerpen, maar ik heb er ook nu weer heel erg van genoten...

Het uitvoerig verslag brengt een mooie weergave van de meer dan schitterende avond!

 

Het was inderdaad een fantastisch optreden. Daarom kon ik het ook niet laten om toch één foto te maken, als souvenir. Ik laat jullie er graag mee van genieten.

Hierbij de link: http://www.flickr.com/photos/emalfliet/5628765236/

Fantastisch optreden, heb het ook gezien!!! ;-)