Dijlefeesten 2011: Feest voor Oor en Oog!

"Don’t You Wonder Sometimes About Sound & Vision?".  David Bowie vroeg het zich af in de late jaren zeventig. Nee, Bowie prijkt niét op de affiche van De Dijlefeesten maar de 36ste editie komt zeer zeker tegemoet aan het adagio Sound & Vison want het belooft een feest voor oor én oog te worden.

The Heavy, Donnez & Kestens, Del Ferro & Vaganée Group, De Wolff, Sherman, Kapotski, Patrick Thinsy, Jan De Smet, ... Ronkende namen en te ondekken parels vormen ook nu het recept voor de Dijlefeesten, vanaf woensdag 29 juni tot en met zondag 3 juli.

Het muziekluik wordt naar goede traditie op gang getrokken met de finale van de Maanrockrally op de Haverwerf. Vanaf vrijdag tot zondag wordt afwisselend op podia op Haverwerf en Vismarkt gemusiceerd. Maar de Dijlefeesten starten eigenlijk al op woensdag. Vanaf dan en tot op de laatste festivaldag biedt D.ART de festivalganger een gevarieerd aanbod aan hedendaagse (beeldende) kunst op verschillende locaties in de nabijheid van het festivalterrein.

D.ART
Gesitueerd op of in de onmiddellijke nabijheid van de festivalsite verenigt D.ART de belangrijkste spelers binnen de Mechelse beeldende kunstsector. Met ondermeer performances van Kapotski, Adam Asnan & Pieces of Quiet en Patrick Thinsy. Net zoals de rest van De Dijlefeesten zijn de performances gratis te bezoeken tijdens de festivaldagen. D.Art krijgt de steun van ondermeer de Vlaamse Gemeenschap, provincie Antwerpen, Mechelen, Australian Cultural Forum en de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden.

Maanrockrally
Wie er The Pilot Light opvolgt weten we op donderdag 30 juni. Uit de bijna drienhonderd inschrijvingen werden twintig groepen geselecteerd die vanaf 9 april de strijd aangingen voor een finaleplaats. Die finalisten zien we aan het werk op De Dijlefeesten waar we ook de winnaar zullen kennen.

Zestien bands, twee podia, drie dagen
Van vrijdag tot en met zondag tref je een veelheid aan muzikale stijlen aan op de Haverwerf en Vismarkt.

Op vrijdagavond is eerst Codasync aan de zet met hun tegendraadse post rock die ze zelf anti-post rock noemen. Het Nederlandse nog erg jeudige trio De Wolff brengt ‘oude’ maar nog steeds levendige en spannende progressieve en psychedelische rock. Wie het twee-meterfilmpje zag dat Jan Douwe Kroeske meebracht naar de Mechelse Stadsschouwburg een tijdje geleden, weet het al; verwacht je maar aan een soort huwelijk van The Doors, Yes, Genesis en Mogwai.Ook het Deense The Kissaway Trail schept hoge verwachtingen, ook wegens een namedropping om u tegen te zeggen; Arcade Fire, The Flaming Lips, Mercury Rev en Neil Young.

Jtothec die eigenlijk gewoon Jonas Casier heet, is een beloftevolle hiphopper ‘van bij ons’ die wel eens de evenknie van Jamie Lidell wordt genoemd. The Merdan Teplak, één dj, één accordeon en vier blazers, zal ongetwijfeld menigeen de beentjes doen losgooien met de aparte mix tussen elektro, wereldmuziek en balkanmuziek.

Zaterdag belooft het optreden van het Franse trio Gablé, met zelfgemaakte instrumenten en apparatuur en ontwapenende lo-fi à la Daniel Johnston niet onopgemerkt voorbij te gaan. The Flying Horseman, met ondermeer Jazzmuzikant Bert Dockx in de gelederen, brengt een huwelijk van rock, folk en blues en gooide al hoge ogen op ondermeer Dranouter. Volgens Ayco Duysterde ontdekking van het jaar”.

Singer-songwriter Steven Bossuyt staat beter bekend als Sherman en treedt in die hoedanigheid aan op de Dijlefeesten, met full band. Hundreds zijn slechts met twee en brengen aanstekelijke elektropop, dreinende drumbeats maar evengoed atmospherische jazzy soundscapes gecombineerd met de heel erg mooie stem van zangeres Eva, die soms aan The Knife doet denken, maar evengoed aan Lamb als je ’t mij vraagt. Met Grimelock bouwen de Dijlefeesten een heus dubstepfeestje op de Vismarkt.

Kersvers stadsartiest, Mechels Jazz saxofonist Frank Vaganée mag zondag openen op de Vismarkt, samen met de Nederlandse pianist Mike Del Ferro. En met Rhonny Ventat Funky Jazzband blijven we nog even in het – funky - jazzstraatje.

Daarna volgt something completely different: Avi Buffalo die je misschien kent van de single ‘What’s in It for’, vrolijke, zomerse liedjes in de beste Beach Boystraditie, veel good vibrations dus en de kenmerkende falsetstem van zanger Avidgdor Zahner Isenberg.

Liefhebbers van PJ Harvey, Patti Smith en ‘ons eigenTrixie Whitley & Too Tangled , zullen zeker de withete blues en garagerock van She Keeps Bees weten te appreciëren. De stap is niet zo groot: van withete blues naar funky soulrock, of soulvolle funky rock, of hoe omschrijf je het Britse The Heavy best. Rocken doet het zeker en het zit boordenvol soul. Benieuwd wat dit gaat geven on stage.

Waar de ‘nieuwe’ stadsartiest het zondagprogramma mocht openen mag diens voorganger als sfeervolle hekkensluiter fungeren. Samen met Tom Kestens wil Pat Donnez vooral het publiek aan het zingern krijgen, net zoals het duo dat deed in de Spiegeltent een paar maanden geleden. Vlaamse schlagers en evergreens, bekende popliedjes het kan allemaal.

Dijlefeesten voor 3+
Behalve muziek en beeldende kunst met de Maanrockrallyfinale, optredens op Vismarkt en Haverwerf en D.Art wordt ook nu aan de jongsten gedacht. Met Jan De Smet en Theater Froefroe (3+) maar ook Figurentheater De Maan dat Peter Handke’s “Het uur dat wij van elkaar niets wisten” brengt, bedoeld voor jong én oud: enige vereiste: ouder dan 5 jaar zijn. 

En op zaterdag 2 en zondagmidag 3 juli kun je in De Zondvloed terecht voor literatuur onder de noemer ‘Witte Nachten’.

>> Dijlefeestenprogramma:

Woensdag 29 juni
19.00 – Officiële opening D.ART met Kapotski - Schip CC (tot 22 uur)

Donderdag 30 juni
19.00 – D.ART: Parcours Open: Patrick Thinsy, Adam Asnan & Pieces of Quiet - Schip CC (tot 22 uur)
20.00 – Maanrockrally Finale – Haverwerf

Vrijdag 1 juli
19.00 – D.ART: Parcours Open – De Maan (tot 22 uur)
20.00 – Codasync - Vismarkt
20.50 – De Wolf (NL) - Haverwerf
22.00 – Jtothec - Vismarkt
22.55 –The Intergalactic Lovers* - Haverwerf
00.0 – The Merdan Taplak - Vismarkt

Zaterdag 2 juli
13.00 – D. ART (tot 22 uur)
20.00 – CABLé (FR) - Vismarkt
20.50 – The Flying Horseman - Haverwerf
22.00 – Sherman - Vismarkt
23.00 – Hundreds (DE) - Haverwerf
00.05 – Grimelock - Vismarkt

Doorlopend vanaf de middag tot 17 uur:
- Jan De Smet: ‘Solo voor het Jonge Grut’ - Vismarkt
- Theater Froe Froe: ‘Pretpakket’ - Vismarkt

19.30 – Figurentheater De Maan: ‘Het uur dat we van mekaar niets wisten’- Stadsschouwburg

Zondag 3 Juli
13.00 – D.ART: Parcours Open (tot 18 uur)
15.00 – Del Ferro / Vaganee Group - Vismarkt
17.00 – Rhonny Ventat Funky Jazzband - Vismarkt
19.00 – Avi Buffalo (US) - Haverwerf
20.10 – She Keeps Bees (US) - Vismarkt
21.05 - The Heavy (UK)- Haverwerf
22.15 - Kestens & Donnez - Vismarkt

19.30 – Figurentheater De Maan: ‘Het uur dat we van mekaar niets wisten’- Stadsschouwburg

(*) update  30.06.11: The Intergalactic Lovers (B) vervangen de eerder aangekondigde 'Kissaway Trail' (DK)
 

Witte Nachten in de zondvloed van zaterdag 2 tot zondagnamiddag 3 juli

Benieuwd naar The Heavy, She Keeps Bees, Avi Buffalo, De Wolff, The Kissaway Trail en Hundreds en de keel wordt al gesmeerd om mee te zingen met Donnez & Kestens maar toch ook benieuwd naar hoe ik die zaken zal ervaren waarvan nu misschien denk: ‘ach’....

En zo zal elkeen wel zijn ‘eigen programmaatje’ opstellen: en dat is nu ook zo leuk aan een festival zoals De Dijlefeesten. Of niet soms?

Zo en nu kan het aftellen beginnen! Nog 64 dagen ...

Meer info: www.dijlefeesten.be
 
 

Alle fotomateriaal: (c) De Dijlefeesten / tekst: Markec

Mooi dat dit weer plaats vind,

maar ronkend zou ik de namen niet kunnen noemen, ik ken er maar een enkeling van.

Donnez & Kestens,Vaganée en Jan De Smet

Waarmee ik niet wil zeggen dat de rest geen goed optreden kan geven natuurlijk.

De Dijlefeesten mikken sowieso op een ander publiek dan Maanrock, dat meer bekende en populaire bands presenteert.

Mooi en gevarieerd programma...  Ziet er goed uit Mark!

Ik zal er zeker 1 of twee avonden aanwezig zijn

Ontdek hier de "Dijlefeesten 24/7"

Ik herinner me van vorig jaar dat de pinten er echt schandalig duur waren... echt niet te doen. Bovendien waren de bekers getapt met een kraag van meestal 4 centimeter. Dit jaar hetzelfde lied? Dan zien ze mij daar niet!!

Intergalactic Lovers (B) komen in de plaats van The Kissaway Trail...  toch even deze kleine aanpassing meegeven...

Ik ben er niet rouwig om: Intergalactic Lovers zijn TOP !!!
Nog een paar uurtjes.... ;-)

Denk eraan !

Vanaf vandaag 1 juli tot en met 26 augustus - elke vrijdag :

Prèt oep de Mechelse Korenmèt !

:-)

Zullen we ON TOPIC blijven, Gim? Kunnen we dat afspreken? ;-)

Tot straks op de Dijlefeesten?!

@ Markec : Yep...

Als buitenmus ga ik mij er niet te veel mee bemoeien maar wat enkele van die mannen een paar weken geleden in Hombeek ten beste hebben gegeven mocht er zijn. Hoeveel de pinten kosten is maar bijzaak zeker. Leven en laten leven. 

JAZZ op de DIJLEFEESTEN 2011: een impressie Onder een feller brandend zonnetje dan we op basis van de weersvoorspellingen hadden verwacht traden op zondag om 15:00 DEL FERRO – VAGANEE GROUP aan met Mike Del Ferro aan de piano, huidig stadsartiest Frank Vaganée op altsax, Jos Machtel op contrabas en Hans Oosterhout op drums. Even voorstellen, dacht de voorzitter van de Mechelse jazzzolder en toen mocht de groep aan de blijde boodschap vorm geven: voor het eerst stond er jazz op het programma van de Dijlefeesten. Niet zomaar wat vrijblijvende jazz, maar meteen een kwartet met een frontman van wereldformaat, vorig jaar bij Kenny Wheeler nog te gast in New York met het BJO, gerenommeerd orkest waarbij hij al jaren voortrekker is, toptalent en altijd een sypmathieke mens gebleven: Frank Vaganée. De groep met Del Ferro bestond al eens eerder, begin jaren ’90 tot zo’n 15 jaar terug. En nu blazen ze deze band nieuw leven in. Met eigen stukken die ze updaten. Eigen stukken die vrijelijk verwijzen naar oude stromingen in de jazz en die ze qua geest en uitvoering eren. De set beginnend met sterk aan bebop verwante lijnen en snelheid klonk het meteen als een statement: traditie is belangrijk en vernieuwing moet niet om de haverklap klinken als een gewaagd uit de bocht gaan om ondanks de helling en het losse zand spektakulair weer vaste baan te vinden. Geleidelijk kwam er wel geflirt met dergelijk gevaarlijk spel aan te pas, maar Vaganée en vrienden zorgden eerst voor genoeg schwung en melodieuze lijnen alvorens de ervarener luisteraar zijn zin te geven en de minder geoefende luisteraar te laten proeven van fijn gedoseerde schijnbaar valse klanken die gewild en gepast voor een heerlijke contrastwerking zorgden. Zoetzuur zonder Oosterse invloed of scherpzacht als haar en dan weer melodieus en vlot toegankelijk speelde Vaganée zich in de kijker, maar hij liet ook graag de ruimte aan zijn Nederlandse metgezellen! Straight en to the point de ritmetandem, als een sierlijke tovenaar solerend en groovend of fijntjes ondersteunend tot achterwege blijvend, stil glunderend genietend pianist Del Ferro! Het is uitkijken naar hun nieuwe cd, jaja! RHONNY VENTAT FUNKY JAZZBAND met Rhonny Ventat op saxen, fluit en keyboards, David Guttierez op gitaar, Cedric Waterschoot op elektrische bas en Michel Moliterno op drums kwamen iets later dan gepland tot het spelen van hun set toe. Zij tapten uit een ander vaatje en maakten hun naam waar. Ventat is de voorman, de spil en minstens zo belangrijk als de jazz is de funk. Bij momenten klonken de groovy stuff als een eerbetoon aan James Brown, we kregen lekkere en soms wel héél aanstekelijke funky jazz. Van meet af aan gaven de muzikanten de indruk dat ’t hen vooral om lekkere en dansbare muziek te doen is. Dat de band rond Ventat niet dezelfde was als vorig jaar op jazzathome of in de jazzzolder – op Ventat en de drummer na – bleek ook geen enkel probleem. Cedric Waterschoot wist perfect aan te sluiten bij Ventat en gitarist David Guttierez scheen niet te moeten onderdoen voor Mao Blanc. Op een stuk van Pat Metheny en in heerlijke solo’s was het jammer dat zij op het kleine podium stonden op de Vismarkt en hij achter de volumineuze speakers. Maar vooral waren we blij dat gedegen funky jazz voor de ambiance mocht zorgen. De opkomst was behoorlijk, de terrasjes alsook de rijen stoeltjes goed gevuld en voor benen die wilden bewegen was er eigenlijk ook nog plaats om’n stukje te shaken. I-de-aal op een zomerse vooravond. Wordt vervolgd, hopen wij dan. (Danny)

@ Danny :

Geweldig verslag - Meer van dat !

:-)

PS : Schrijf je in op deze blog en maak meer van zulke (nieuwe) artikels.

-

Bekijk HIER Vaganée & Friends @ Jazzzolder - Mechelen

Leuk "jazz-verslag", Danny...
Lees ook het volledige Dijlefeestenverslag: http://www.mechelenblogt.be/2011/07/denderende-dijlefeesten-zetten-meche...

Wow, prima verslag Danny!

Ik heb van de muziek en de zon genoten en doe dit nu een tweede keer :-)

dank je - zal ik doen - meer van mij op www.jassepoes.be ;-)