Wie blust er de maan?Wie zijn de Maneblussers? Wat met het Mechelengevoel?
Sharaf en MechelenBinnensteBuiten slaan de handen in elkaar en gidsen geïnteresseerde Mechelaars door de rijke culturele geschiedenis en hedendaagse culturele verschillen die de Dijlestad rijk is.

De tocht wordt een ongecompliceerde visie van twee Mechelse veertigers die elk vanuit hun invalshoek en hun Mechelengevoel hun verhaal doen. Samira Essiaf (Sharaf VZW) en Peter Meuris (MechelenBinnensteBuiten VZW) delen hun passie voor hun stad en blussen vanaf 13 maart op geheel eigenzinnige wijze de maan.

Mechelen Blogt sprak, tijdens het persmoment in 'boekenhuis' 'De Zondvloed' met het enthousiaste duo...

Samira en Peter zijn geworteld in andere gemeenschappen (allochtone/autochtoon). Maar het unieke is dat ondanks ze elkaar voor dit project niet kenden er grote gelijkenissen zijn. Hun leeftijd, hun opleiding, hun ambitie, hun wereldburgerschap én hun passie en inzet voor de stad Mechelen.

Sharaf en MechelenBinnensteBuiten vertellen elk hun verhaal bij de locaties. Verschillend en toch vaak verrassend gelijk. Via deze tocht trachten Samira en Peter alle verschillende lagen van de bevolking alsook de verschillende culturen te tonen die Mechelen rijk is, zonder clichés of taboes.Het Mechelen-gevoel speelt meer een rol in de wandeling dan de historiek”, zegt Samira. “We staan bij een aantal locaties uitgebreid stil, en doen ons verhaal” vult Peter aan, “de verschillende plekjes in de stad hebben zo elk hun verhaal te vertellen. MechelenBinnensteBuiten heeft sowieso al een eigenwijze visies gehad om Mechelen te tonen, zonder taboes. Als gids ken ik veel verhalen, maar ik ben ook benieuwd naar wat van andere Mechelaars te vertellen hebben. Bij die Mechelaars hoort bijvoorbeeld ook de Marokkaanse gemeenschap. Ik kende het Mechelse weefsel vrij goed, maar ik kende geen enkele Marokkaanse Mechelaar”. En zo kwam Peter bij vzw Sharaf en Samira terecht.

Ik liep ook al een tijdje met het idee rond om ‘iets’ rond het Mechels Marokkaans erfgoed te doen”, zegt Samira, “Peters vraag ging al deels die richting op. En inderdaad we weten vaak nog te weinig van elkaar in Mechelen. Met onze gidstocht kunnen we hopelijk ook de toch vele gelijkenissen in de kijker zetten”.

We hopen ook op een divers publiek, jong, oud, rijk, arm, allochtoon, autochtoon, ...” vult Peter aan.Terug naar het Mechelengevoel van Samira en Peter. “We hebben allebei iets met de toren” zegt Samira. “Voor mijn werk moet ik vaak reizen en het is altijd zo’n fijn gevoel om weer in Mechelen te komen en de toren te zien.”. Peter, ook vaak op reis voor professionele redenen, herkent dit maar al te goed, “Maar Samira gaat daar verder in”, zo weet hij. “Als ik vertrek of aankom met het vliegtuig poog ik altijd onze toren te zien, en als dat dan niet lukt, vind ik dat toch wel jammer!”, 'bekent' Samira.

Samira en Peter hebben best veel gemeen, de reizen, de Mechelentrots- en passie en het zijn ook dynamische veertigers, Samira hoort liever 39+, die het vaak (te) druk hebben, maar dus toch de tijd vinden om hun Mechelengevoel te veruitwendigen. “Ook generatie 39+ is een invalshoek die onze Mechelenvisie kruidt”, zegt Samira.Mechelen moet de maan claimen!” roept een enthousiaste Peter het uit, gevraagd naar de titel van het wandelproject. “Mechelen moet meer met de ‘maan’ doen, ik heb alleszins iets met de maan. En de Mechelaars zijn natuurlijk Maneblussers, dus de titel lag ook voor de hand”.

Welke locaties zoal bezocht worden, laten Samira en Peter liever over aan de verbeelding, zo-ook het veelbelovende maar mysterieuze eindpunt van de tocht. "De tocht eindigt op een eigenzinnige locatie, waar smaak en geur van beide culturen centraal staan", zo luidt het.  Met deze afsluiter willen Samira en Peter aantonen dat de gemeenschappen uiteindelijk meer gemeen hebben dan men denkt...

 
Er wordt vier keer gewandeld, je kunt de maan meeblussen op zondag 13, 20 en 27 maart en op zondag 17 april. Telkens van 14 tot 17 uur, de stop op de eindlocatie inbegrepen.

Vertrek: aan de ingang Congrescentrum Lamot, Haverwerf. Het eindpunt ligt daar in de buurt. Prijs: € 10, € 5 met Uitpas, kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee.

Meer info op  wieblusterdemaan.wordpress.com


tekst & foto's: (c) Markec

Dat lijkt me bijzonder interessant, ik wandel al zeker mee op 13 maart. ;-))

Alvast veel succes gewenst!

Peter bewijst eens te meer dat hij het hart op de juiste plaats heeft. Ik ga zeker mee. We gaan de maan toch niet alleen met thee blussen?

Ik ga alvast boeken voor één van de wandelingen.  Peter ken ik natuurlijk al langer, en ik had ook al het genoegen eens met Samira 'een klapke' te doen op het Heihoekfeest.  Sympathieke dame...

(foto: Jan Smets)

Ik kijk er naar uit.

 Ik wil bij de laatste zijn 17 april !

ik, reeds ticket voor 20e :o)

als het driewielerstoegankelijk is gaan we voor de 20ste

Zelf ga ik natuurlijk ook mee die maan blussen, en wel op 13.03 !

@driewielerke: ik denk het wel hoor!

Absoluut, toegankeljk voor driewielers, looprekjes, en electronische rolwagens !

k ben er bij op 20 maart ;o).

Kijk er erg naar uit!

Voor alle zekerheid boek ik 17/4.

...geboekt voor 27/3...   ;-)

 Voilà ... wij hebben onze tickets voor 13/3

Vandaag wordt het project "We Blussen De maan" ook toegelicht in Gazet van Antwerpen, door Christof Willocx...

 

Inderdaad.  Ik las het ook...

...kan niet anders dan een succes worden nu!   ;-)

.... morgen (hm...0.26 , eigenlijk straks dus) ga ik mee de maan blussen - heel benieuwd, zeker na het enthousiasme van Samira en Peter dat ik op het persmoment mocht ervaren...

Er wordt duchtig en succesvol geblust zo blijkt!

Wou nog een tweede keer meeblussen op 17 april, maar die wandeling is volledig uitverkocht en ik denk de andere ook ei zo na.... 

Gaat goed dus!
En dat kunnen we alleen maar toejuichen he ;-)

Alle voorstellingen zijn volzet. We bekijken of er hernemingen mogelijk zijn. Kijk gerust hier om te eventueel hernemingen op te volgen.

@Peter: proficiat!