Thuis in Congo

         

(foto's: Jan Smets)

'Kom eens langs' zei ze me...

Cathérine, de Congolese poetsvrouw op mijn werk...  En...zoiets laat ik me geen twee keer zeggen, want de unieke ervaring van een grenzenloze ontmoeting in eigen stad, moet je met twee handen grijpen.  En daarom dompelde ik me gisteren onder in de Congolese wereld van deze stad: Mechelen aan de evenaar.   Ik kwam thuis in Congo.

  

           

Cathérine is een warme en lieve vrouw.  Ze werkt sinds enkele maanden op mijn dienst.  En terwijl ze de kamers poetst zingt ze steeds...  Het verraste me.  Ik vroeg er naar.  'Liedjes van mijn kerk', was haar antwoord.  Verbaasd vroeg ik haar waar haar kerk dan was. 

'In de Stationstraat..'.  Nu woon ik daar toch niet zo héél ver vandaan, en toch...  Ik wist het niet.  Maar inderdaad: in de Stationstraat staat er een groot herenhuis waar de Evangelische gemeenschap De Rank samenkomt.  En op zondagnamiddag houdt ook de Congolese Evangelische gemeenschap er haar diensten.

 

Nieuwsgierig en met flink wat verwachtingen en vragen ga ik er naartoe.  De deur staat gastvrij open en de klanken van de evenaar klinken al door de ruime vertrekken van het huis.  En binnen is het een bont gewemel van kleurrijk uitgedoste mensen.  Kinderen met rastavlechtjes en zondaags mooi aangekleed, ravotten, zingen, lachen...  De volwassen mannen en vrouwen verwelkomen ons vriendelijk: hagelwitte tandenrijen...  De glimlach van Afrika in open gezichten.  De vrouwen, elegant als reeën, met glanzende ebbenhouten huid, en heupwiegend...  De mannen die stevig de hand drukken...

 

Cathérine ziet er héél anders uit.  Mooi in een Afrikaans kleed, roos van kleur, is vandaag 'van dienst'.  Ze leidt het koortje.  En ze doet dat met verve en overgave.  Een aantal jongeren spelen drums.  De ruimte is gevuld met ritme, met Zuiderse uitbundigheid...  En dit gaat zo twee uur door.

Toen komt de dominee op het toneel.  Hij is nog niet zo lang 'in dienst' in deze kerk.  Zijn stem klinkt luid en opzwepend door de micro.  Michel Witanga weet zijn gemeenschap te boeien.  Het gaat afwisselend in het Frans en Nederlands, en het wordt simultaan vertaald door één van de jonge dochters van Cathérine.  En de woordenwaterval wordt telkens onderbroken door 'Alleluja' en 'Amen'.  Het applaus is niet van de lucht.  Kinderen draven 'de kerk' door.  De zangeressen nemen een slok van hun flesje water... Wonderlijk.

'Nee, God is niet te vinden in een gebouw.  Niet in Sint-Romboutskathedraal, niet in Sint-Pieter in Rome!  God zit in ons.  Wij dragen de verantwoordelijkheid voor zijn wereld!  Nee, het gaat niet goed in deze wereld!  zie naar Japan, zie naar Libië.  Wij moeten het roer omgooien.  Wij moeten anders gaan leven!'

Amen!  Alleluja

Ik mag me ook voorstellen.  Er is gejuich.  De gezichten stralen.  Je voelt de warmte van de gastvrijheid.

En weer wordt gezongen, ritmisch geklapt in de handen...

Er wordt gebeden voor de zieken.  En een jonge moeder mag met haar vijf maand oude kindje naar voor komen.  Er worden wensen uitgesproken.  Twee jonge mensen zijn jarig.  Happy birthday! weerklinkt.  Weer applaus.

Na de dienst worden schragen opgezet, en even later zijn die gevuld met de heerlijkste schotels, met kip, en rijst, en gebakken banaan, en véél meer...  Het ruikt zowel vreemd als heerlijk.  Mensen komen me handen schudden, vertellen, vragen...

 

Ik ga nog even praten met Michel Witanga.  Hij woont in de buurt van Nekkerspoel.  Hij is blij met zijn gemeenschap.  De meeste mensen zijn van Congolese afkomst.  Maar er zijn er ook uit Ivoorkust, Angola of Burundi.  Nu beleeft men de vieringen hier in de Stationstraat, maar er wordt uitgekeken naar een andere locatie.  Gemakkelijk zal het niet zijn.  Maar Witonga gelooft wel dat er iets gevonden zal worden.

We hebben het over integratie, en heimwee, en het thuisland...

Het is belangrijk om goed geïntegreerd te zijn, zegt Michel Witonga.  Het is belangrijk om te werken, de taal te kennen van het nieuwe land.  En anderzijds is het mooi om de eigen tradities te kunnen bewaren, en te delen met lotgenoten.  'Dit huis wil een open huis zijn voor iedereen'.

Ik kan het getuigen.  Ik heb het ervaren.  Ik zie zoveel moois, en ben blij dat ik deze over deze drempel ben gekomen. 

 

Deze Congolese gemeenschap in onze stad heeft een warme harteklop.  In ben dankbaar om hier zo gastvrij ontvangen geweest te zijn.  Het heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt.

 

Morgen zie ik Cathérine weer op mijn werk - in haar gewone werkkledij.  Maar ik zal haar steeds blijven zien als die fiere, mooie vrouw die met zoveel overgave vooraan stond in 'haar' kerk - elegant in haar lange Afrikaanse kleed.  En in haar ogen zal ik nog meer dan voordien 'herkenning' zien, en vriendschap.   En we zullen nog vaak praten met mekaar, zij over haar vijf kinderen waarvan er nog enkele hogere studies doen, haar kleinkind, haar man Valenteyn..., haar Kinshasa...

Thuis in Congo. 

               

 

   

              

(Michel Witanga)

            

    

   

          

   

(Cathérine en Valenteyn )

          

 

 

Mooie reportage, Jan! Het pand aan de Stationsstraat is verkocht. De Christengemeente de Rank bouwt een nieuw onderkomen aan de Stuivenbergbaan, maar de Congolezen zoeken wellicht iets meer in het centrum van de stad.

Zo wisten ze het me inderdaad te vertellen.  Men zou graag een ruimte om samen te komen vinden die gemakkelijk te bereiken is voor iedereen.  Het wordt nog een hele zoektocht, maar men vertrouwt er wel op dat iets geschikts zal gevonden worden...

Ik geniet vandaag nog na van die vriendschappelijke ontvangst... bij mensen waarvan ik buiten Cathérine niemand kende.  Ik sta er nog versteld van hoe ongedwongen en spontaan deze groep mensen bij mij overkwam.  Gastvrijheid is geen loos begrip.

Mooi gedaan ,Jan,wij hebben hier ook enkele Afrikaans -Amerikans in onze kerk,en die zijn echte vrienden geworden,Wij zijn blij dat zij in onze congregation zijn.

Onwillekeurig denk ik dan aan Raymond.

Héél zeker Peter!  ;-)  Dit liedje kwam me gisteren ook spontaan in de herinnering...

Ik had een 'tante nonneke' in Congo (eigenlijk een nicht van mijn vader - maar heel de familie noemde haar zo), en toen ze op oudere leeftijd terugkeerde om gezondheidsredenen, heeft ze het ritme en het enthousiasme van de Afrikaanse kerk toch wel gemist...  Heel aanstekelijk.

Wat een mooi en hartverwarmend verslag Jan!

En ja, zo'n Afrikaanse mis heb ik ook al eens mogen meemaken: die VIEREN écht de eucharistie....

We hadden in januari een gezamelijke viering. Met de Ghanezen te gast. En eten tijdens de mis!

viering

 

 

@Jan.

Héérlijk verslag!

...'t   Kranske..?   Zondagmorgen katholieke viering en na de middag de congolese met eetgelegenheid..?

Zondag gaat in 't Kranske (Sint-Jozef-Coloma)  'culinair solidair' door, voor Burundi.  Misschien kan ik wel eens vragen of Catherine wil langskomen?  ;-)

PS: op de Tervuursesteenweg in de wijk Coloma werd dit weekend op de drempel van de bakkerswinkels 'koffiestop' gehouden voor dit Afrikaanse land...  Mooi initiatief toch wel.

 

http://www.parochie-coloma.be/

Vandaag werd  de foto van Cathérine en haar kleindochtertje die ik had doorgestuurd naar de Gazet van Antwerpen afgedrukt in de krant.

Toen ik ze deze morgen toonde aan Cathérine was die zielsgelukkig, en blij verrast.  Ze heeft deze krant dan ook aan iedereen laten zien vandaag op mijn werk...   ;-)

Dank je Jan voor dit *warme* verslag.

Er was een Amerikaans aandoende christelijke kerkgemeenschap actief in een gebouw vlakbij de IHAM sportzaal. (the wine-rank?)

Zondag reed ik er voorbij & het gebouw stond leeg, misschien dat het een optie is voor deze dynamische gemeenschap

Jouw foto Jan? Waarom staat er dan "FOTO UGN" onder? Zijn ze weer vergeten credits te geven?

@ Tommy: alle ingestuurde foto's naar 'Uw goed nieuws' verschijnen met 'FOTO UGN' onderaan   Dat wist ik.  Ik heb wel aan Sven Van Haezendonck de suggestie doorgegeven dat men best de naam van de fotografen er bij zet.  Dit motiveert mensen toch  meer om een foto in te zenden.  Hij begreep dat écht wel hoor, en ging dit doorgeven aan de verantwoordelijken...

Maar ik was vooral blij om het feit dat deze foto van Cathérine er in stond, voor haar, en haar vrienden van deze gemeenschap. 

Vreemd, is toch maar een kleine moeite om de echte naam eronder te zetten...

Anyway, toch proficiat, ook al staat je naam er dan niet bij te pronken...

Ja zwarte mensen hebben een gastvrij karakter en een enorm relativereringsvermogen.

 Hallo.ik wou is weten of er nu ergens in mechelen een Afrikaanse kerk is? Ik ben zelf van Rwanda.gr

@ Anamik : Misschien vind je hier een adres.

Wij zijn op zoek naar een Afrikaanse Kerk in Mechelen .Heeft de Congolese Kerk een nieuwe vestiging ?

Een paar jaar terug heb ik nog mensen gebracht naar een Afrikaanse kerk achterin aan het Straatje van Malinwa, dat is een klein zijstraatje van de Liersesteenweg, net voorbij Telenet. En voor zover ik weet heeft ook de protestantse kerk op de Zandpoortvest geregeld Afrikaanse diensten.

 

Een paar jaar terug heb ik nog mensen gebracht naar een Afrikaanse kerk achterin aan het Straatje van Malinwa, dat is een klein zijstraatje van de Liersesteenweg, net voorbij Telenet. En voor zover ik weet heeft ook de protestantse kerk op de Zandpoortvest geregeld Afrikaanse diensten.

 

Mooi om dit te lezen. Zelf ben ik Evangelisch zendeling in India en ken de Evangelische kerk, De Rank in Mechelen. Vorig jaar mocht ik daar spreken en in weet dat er nu in hun nieuw gebouw ook in de namiddag een samenkomst is die door Afrikanen wordt gehouden. Ik denk dat je hun wel kunt contacteren via hun website... Zegen over Mechelen en alle volkeren die daar leven! Leer van elkaar en geniet van elkaar!  http://www.derankmechelen.be/

In Willebroek is er iedere zondagmorgen een dienst, met veel muziek en zang, door een Afrikaanse kerk in het gemeentelijk centrum in de Capt Trippstraat 33