Radio 1 Kwesties

met categorie:  

Radio 1 Kwesties

Rond België en zijn identiteit is het afgelopen jaar heel wat te doen geweest. Radio 1 nodigde daarom politici, auteurs, opiniemakers en muzikanten uit op de allereerste uitgave van Radio 1 Kwesties. Omdat het zo’n moeilijk onderwerp is, had Radio 1 een poging gedaan om voor iedereen iets interessants te vinden.

Radio 1 Kwesties

In het koor van het CultuurCentrum in Mechelen was er een gesprek tussen de Waalse broers Christophe en Frederic Deborsu  en de Vlaamse zussen Eva en Elke Brems. Thema was hun boekenkast. Friedl’ Lesage probeerde uit te vissen of de gasten dezelfde boeken en/of auteurs op hun nachtkast je hebben liggen. Ondertussen had in het Auditorium het grote identiteitsdebat plaats.

Radio 1 Kwesties

Gilles De Coster ontving er Rik Torfs (CD&V), Freya Piryns (Groen!), Lode Vereeck(LDD), Wilfried Vandaele (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open VLD), Frank Vandenbroucke (SP.A) en Gerolf Annemans (Vlaams Belang). De openingsvraag “Voelt u zich Vlaming of Belg?” en de bijhorende antwoorden, gaf al aan hoe moeilijk het wel zou worden. Voor de ene was dat een technische kwestie ( je woont in Belgïe omdat dit een rechtstructuur vormt en dus ben je Belg) voor anderen was het eerder een gevoelskwestie of een verlangen.

Radio 1 Kwesties

Lode Vereeck probeerde een aantal eigenschappen  op te sommen die bepaalden of je Vlaming was (noeste werker, eerder gesloten, steekt graag de handen uit de mouwen, …). Dit leverde hem natuurlijk onmiddellijk een hoop reacties op. Rik Torfs noemde zichzelf dan maar “een slechte Vlaming” omdat hij niet graag werkt en lui is. En zo ging het debat verder. Eindconclusie is misschien nog het best te omschrijven als “Vraag aan 6miljoen Vlaming wat een Vlaming is en je krijgt 6miljoen antwoorden”.

Radio 1 Kwesties

Na een korte pauze kon je dan kiezen tussen “Het betere gesprek : wat is identiteit” en “De stand van het land. Scherpe meningen over België en zijn identiteit”. Het eerste ging door in het Auditorium onder leiding van Ruth Joos. Samen met Luc Tuymans, Bas Heijne, Marc Reynebeau en Sami Zemni ging zij op zoek naar het antwoord op die vraag.

Radio 1 Kwesties

Het tweede gesprek ging door in het koor van het CultuurCentrum.  Julien Vrebos, Tom Naegels, Lies Lefever, Pjeeroo Roobjee, Geert Van Istendael, Dirk Denoyelle, Gorcha Davidova en Warre Borgmans mochten elk, onder leiding van Sven Speybrouck, hun mening over België geven. Tom Naegels deed dat door zijn column voor te lezen, Julien Vrebos bracht ons een gedicht. Lies Lefever bracht een nummer over identitiet en toen zij plots een zin kwijt was, gaf Warre Borgmans even een aanzet.

Radio 1 Kwesties

Pjeeroo Roobjee en Geert Van Istendael lazen elk een van hun teksten voor. Warre Borgmans las een stuk voor uit het werk “Dinsdagland” van Dimitri Verhulst. De Kazachse Gorcha Davidova gaf haar kijk op onze Belgische identiteit. Afsluiten deden we met een imitiatie van Koning Albert II door Dirk Denoyelle.

Radio 1 Kwesties

Radio 1 Kwesties

De avond werd pas helemaal afgesloten met een singalong. Koen Fillet & De Radio 1 Showband probeerden het publiek te laten meezingen. Volgens de flyer zouden het Belgische klassiekers worden, maar we moeten toegeven dat we eigen vooral Vlaamse klassiekers gezongen hebben, met uitzondering van een Franstalig en een Italiaans nummer. Koen Fillet werd bijgestaan door Lies Lefever, Frank Vander Linden, Rocco Granata en Axl Peleman. Maar ook een “special guest” kwam even meezingen.

Radio 1 Kwesties

Radio 1 Kwesties

Hij werd aangekondigt als “Salvatore” Marc Van De Looverbosch. Hij zong “Vous permettez monsieur”. Verder kwamen nummers als “Mia”, “Liefde Voor Muziek”, “Marina”, “Madammen Met Een Bontjas” en vele meer aan bod. Het publiek deed mee vooral aangevuurd door Tom Kestens die op de eerste rij stond.

Radio 1 Kwesties

Radio 1 Kwesties

Radio 1 Kwesties

Foto's : (c) www.mediawatcher.be - www.photos-b-art.com

Moet een interessante avond geweest zijn ! Zonde dat ik al andere verplichtingen had !

Heb dit moeten missen, want ik had een kaartje voor de geweldig knappe monoloog die Sofie Decleir neerzette in de stadsschouwburg (Opus XX). Kiezen is verliezen, maar niet helemaal, want ook die monoloog was bijzonder knap...

Het zal, zo getuigt ook dit leuke verslag en dito foto's, Bart, wel de moeite geweest zijn !!!

('k zag daarna nog (even) debaters Freya Pierijns en Gwendoline Rutten verschijnen in de Ierse pub. 1+1 = 2 en vermits je deze jongedames niet zo vaak in Mechelen tegenkomen, moesten die dus wel van dat debat komen)

vreemd dat ik dit niet eerder wist

is me volledig ontgaan

maar met sommige van die aanwezigen wil ik niet in eenzelfde ruimte zitten dus maar best dat ik niet gegaan ben denk ik

Marc,  er was nochtans haast geen ontkomen aan: spotjes op Radio 1, één... Het stond ook op de websteks van Radio 1, Cultuurcentrum Mechelen en zomeer. Er was zelfs een klein relletje toen 'kwesties' u itverkocht was en beide hoofdrolspelers, Guy Verhofstadt en Bart de Wever toe hadden gezegd voor een debat maar niet wisten dat dit voor publiek was en beiden afhaakten....

is me volledig ontgaan

maar heb ook amper tijd om radio te luisteren

en de websites zou ik meer moeten checken

Bedankt voor het verslag Bart, zo hebben we er toch een idee van..

Het zal zeker interessant geweest zijn, wanneer ik had beslist om er naartoe te gaan was het al uitverkocht!

 

 

@Marc VC, ik had toch een klein stellig vermoeden dat ge geen voorstander waart van "uitsluiting":-) Ik, heb dus fout gedacht.....

inderdaad Eddy, ge hebt u vergist

Bij mij staat Klara altijd op, heb het dus ook gemist :-(

Had anders zelf ook graag een duit in 't zakje gedaan...

Mocht het niet samengevallen hebben met die toneelvoorstelling, was ik zeker onder de aanwezigen geweest, luisterend naar àlle opinies, ook als die niet 'in mijn kraam pasten'... Marc VC: is het niet beter om goed te wéten wat zij denken of verklaren die net niét van je overuiging zijn: het kan je standpunt bijsturen, ontkrachten, bevestigen of versterken.. allez, vind ik toch he...

Maar goed ik was er niét: soms vallen interessante dingen samen, zoals nu het geval was (en ook vanavond weer - veel boeiends te beleven in onze stad!) ...

Een kat valt altijd op haar poten.