oud filmpje opgedoken...

(foto: Jan Smets)

Voor de liefhebbers van 'onze' Sint-Romboutstoren en voor alle Maneblussers die lyrisch worden van de Mechelse Klanken..., voor de Mechelaars die een warm gevoel krijgen bij het aanschouwen van de 'Mechelse Zot' - de Trots van onze Dijlestad...:

... er is zopas een oud filmpje opgedoken - héél onverwacht en héél toevallig...  Het druipt van nostalgie...  Nick Vanhaute, onze torenwachter, stuurt me de link door.  En ik wéét: het zal jullie deugd doen aan het Mechels hart...

Het zingende brons; de 'vader' van de beiaard, Jef Denyn, en zijn opvolger op het Hemels Klavier, Staf Nees...  De rammel, het 'machientje' van Michiels..., de draaiende uurwerkwijzer (jawel!)...  Het zal je lyrisch doen worden...

...een Mechelen-van-lang-geleden...  De zaterdagmarkt ver beneden..., de sepia-sfeer van de Minderbroedersgang... 

Klik en Kijk.

En wees er trots op om Mechelaar te zijn...   ;-)

 

http://www.youtube.com/watch?v=8XVzmmudps8

 

Het filmpje werd gemaakt door Henry Storck (°Oostende 1907  +Brussel 1999).  De man was een cineast én één van de baanbrekers van de Belgische documentaire...

 

 

Dat verdient een bloemetje postzegel...

;-)

Heel mooi, met die 'valse' klanken en ouderwetse commentaarstem.  En dan die zin: "Jef Denyn, the Isaÿe of the carillon".  Prachtig!

En inderdaad, nog met een draaiende uurwerkwijzer. 

Hoe zit dat eigenlijk met de plannen om het oude torenuurwerk te reconstrueren? Ik dacht dat een groepje 'bruisende' Mechelaars die klus ging klaren.  Herinner u de Monumentenstrijd van enkele jaren geleden.  Onze welbekende Mark Tourlouse was één van de enthousiaste verdedigers van dit project.   

Wel, SuperMarkT, hoe zit het? 

Ik had er totaal geen idee van dat er nog een geluidsfilm bestaat waar Jef Denyn op te zien is. Een prettige verrrassing dus! Meer van dat Nick!

Wat betreft het uurwerk. Ik ben absoluut voorstander van de herstelling van de toren in zijn oude glorie. De Mechelse toren betekent zowel de beroemste beiaard voor de beroemste beiaardschool van de beroemstte beiaardier ter wereld, als het grootste uurwerk ter wereld. De herstelling zou de voormalige hoofdstad, en nu provinciestad, Mechelen opnieuw de glans verlenen die ze verdient. Ik denk dat er al geld aan veel minder nuttige zaken werd besteed. Mechelen moest eens de hoogste toren ter wereld kriijgen. Dit betekende ook dat de bouw voldoende breed moest zijn, dus ook voldoende breed om het grootste uurwerk te kunnen huisvesten. Welke andere toren kan dit?

Beste Koen,

Vooreerst ben ik ook bijzonder verheugd met het opgedoken filmpje.  't Geeft aan wat we zo missen in Mechelen: enige fierheid, dat tikkeltje chauvinisme en vooral ... de ogen van de Stad.

Want onze Sint-Romboutstoren is zonder meer het gezicht van onze Stad (mét hoofdletter), al mist het bijna 50 jaar zijn ogen ...

Enkele maanden geleden heb ik het initiatief genomen dit project (een exacte replica van de skelettorenuurwijzerplaten maken en installeren) op technisch, financieel en juridsich vlak te bekijken.

Inmiddels heelwat partijen, incl burgemeester Bart Somers, gesproken en we evolueren richting volgende stap: inspraak & 'buy-in' der Mechelaars én sponsors zoeken.

Als je me jouw coördinaten toestuurt (incluis die van ene Mark Tourlouse), dan wil ik jullie graag op de hoogte brengen en houden.

Graag tot een volgend(e) (treffen),

Barend De hont

+32 478 391 198

Beste Rvpee,

Helemaal met u eens!

Mvg,

Barend.

 

@Barend: ik begrijp niet dat u architect Mark Tourlouse niet zou kennen.  Hij poneerde zich indertijd als dé gangmaker achter het torenuurwerkproject, samen met de mensen van de vzw Bruistablet.  

Ik heb geen cöördinaten van hem, maar even googlen zal u wellicht al zijn gegevens opleveren.  Op het stadhuis moeten ze hem zeker ook kennen, hoewel misschien niet altijd van harte :-)

En als u nieuws hebt over het torenuurwerk, lezen we dit graag op deze blog.

 

2012 ? 

Of misschien 2013 natuurlijk .... maar nu je het zegt G.L., dat zou pas een knappe verkiezingsstunt zijn .... De wijzerplaten terug op de toren !

@Peter: met LED-jes? Indien ja dan kunnen we nu al discuteren over de kleur! ;-)

Peter, voor mij niet gelaten als het maar weer niet dezelfden tralala wordt als in 2006. Veel beloven en weinig geven doet de zotten in vreugde leven. Ben je mee? 

Helaas hebben we toen de Monumentenstrijd niet gewonnen. Maar misschien zijn de tijden nu veranderd ?

Inderdaad zijn de tijden veranderd. Er is nu nog minder geld ter beschikking dan toen. 

De enthousiastelingen van de vzw Bruistablet zijn blijkbaar niet erg bruisend meer.  Hun website http://www.debruistablet.be/ levert alleszins niks meer op.

Ceterum censeo GL Coventriam mittendum est

@ Peter.

              Vanavond het nieuws bekeken op RTV ? Ze zitten op den bodem. Het geld, ons geld is op. Slaap wel. 

Poeh, jongens, wat een diversiteit aan reacties.  Nick trok zelfs om mijn werk even per telefoon aan de alarmbel -dank daarvoor Nick- en blij dat ik (vanuit het buitenland) even reageren kan.

To make things clear, ik heb absoluut geen partijkaart en dat er nu verkiezingen in het vooruitzicht zijn of niet, I don't (...) care!!

Ik heb het initiatief genomen en wil gerust het project -vanuit een aantal professionele ervaringen- het project trekken; vandaar dat ik eerst een canvas wou schetsen of dit technisch haalbaar is, wat moet dat kosten/wie zal bijdragen/wat rest financieel, wie neemt verantwoordelijkheden/de juridische aspecten ... en last but not least ... wil de betrokkenheid, sterker nog de goedkeurig van de Mechelaar!

Logisch toch dat de torenwachter, fam Michiels (Luc), de burgemeester, Monumentenzorg, bevoegde schepenen en partijen die reeds offreerden in het verleden raadpleegt/bezoekt naast heelwat historisch werk om te kunnen verdiepen in de materie.

Deze week zit ik met Nick samen om even hierover stand van zaken op te maken, daarna zou ik graag via een vaste webstek communiceren en alle informatie met financiële stand meedelen.  Doelstelling (cfr G.L. en Peter) 2012? 2013?

Ik hoop asap, maar dat zal idd van goedkeuringen, goodwill en financiën afhangen.

Vanuit technisch standpunt is het duidelijk; mochten we er nu, half maart 2011 aan beginnen, dan vieren we Kerstmis 2011 onder verlichte 24 karats wijzerplaten.

En, neen geen Kertverlichting met alle LEDs van de regenboog, een 'perfecte' replica van het origineel, 12 m doormeter, 4 zijden, met een wijzer ... het betreft dan ook een 'skelet-torenUURwerk'.

So far so good?

Graag tot een volgend schrijven,

Barend.

barend.de.hont@telenet.be

0478 391 198

 

Good luck Barend. 

Allemaal mooie ideeën, maar de realiteit is vaak andere koek.

Het belangrijskste in onze toren zijn onze beiaarden, daar moet alle geld naartoe gaan om deze in ere te houden, en dat kost ook redelijk wat centjes.

Een uurwerk lijkt me op dit moment niet prioritair.

@Barend

En hoe zit het met de mensen die indertijd het Monumentenstrijd-project hebben opgestart, zijnde advocaat Paul Storme  van de vzw Bruistablet en architect Mark Tourlouse?  Zijn zij dan niet meer betrokken bij jouw initiatief?

Beste Koen,
Ik heb idd deze namen inmiddels tijdens opzoekwerk en resp. vergaderingen genoteerd.
Wat graag zou ik uiteraard info recupereren van eerdere gangmakers.
Van vzw De Bruistablet heb ik NIETS meer teruggevonden, noch webstek.

Advocaat Paul Storme is voor mij nieuw in dit dossier, dank voor je aangereikte info.
Mark Tourlouse had ik reeds genoteerd, dank opnieuw.
Alle info welkome geheten.  Ik inventariseer nog volop.
Mvg,
Barend.

 

Thnx!!

@Marc VC.

Klopt, daar heb je gelijk in.

Dit project is dan ook voor 100% een privé-initiatief.  Ook financieel.

Barend.

Link filmpje hierboven aangepast: nieuwe beelden.

http://www.youtube.com/watch?v=8XVzmmudps8