Opgelet voor Mechelse tuinvogels: valken !

met categorie:  

Valk

Gisteren even geschrokken toen ik vanuit de keuken onze stadstuin inkeek.  Plots een hevig gefladder en een grote snelle schaduw die naar onze volière toevloog en daar tegen de tralies botste, tot grote consternatie van onze kanarie. 

Een roofvogel, meer bepaald een valk, was in onze tuin neergestreken en had het blijkbaar gemunt op onze kanarievogel.  Eén van onze poezen was zo alert om onmiddellijk recht te springen.  De valk bleef eventjes onverstoord op een tak bij de vogelkooi zitten, maar nam toen het zekere voor en onzekere en vloog weg, onze kanarie met een bang hartje achterlatend.

Mechelse stadstuinen: oases van rust?  Vergeet het: levensgevaarlijke arena's vol argeloze prooien en agressieve predatoren!

Valken zitten er toch al even in Mechelen. Ik meen me zelfs nog een post te herinneren over een nestje torenvalken in St Rombouts. De natuur is de natuur. Die vogel heeft evenveel recht om hier te zijn als de kanarie in je voliere.

Als waarschuwing voor de gevederde carnavalvierders bedoeld, Koen???

De valk wou de kanarie gewoon uit zijn kot verlossen.

Was het die waarvan je de foto toont? Dat is namelijk een boomvalk.

Ik heb hier in de tuin al veel gevogelte weten sneuvelen door Sperwers, ware meesters in de verassingsaanval. Onze Slechtvalken zijn ook alweer heel actief rond St Rombouts. Begin verleden week zag ik  hoe een jong van verleden jaar verjaagd werd door zijn ouders die een rustige broedplek willen.

Vrijdag vlogen er dan weer terug vier rond de toren... soms volg ik niet helemaal.

@Kris: ik dacht dat het een slechtvalk was, maar ik ben geen vogelkenner.  Hij was ongeveer zo groot als een uit de kluiten gewassen duif.  Ik ben onmiddellijk gaan zoeken op het net en vond deze foto die perfect beantwoordde aan de vogel die ik even tevoren had gespot.

Boomvalk of slechtvalk...  Onze kanarie heeft het allemaal overleefd.

Ik zag hem enkele jaren geleden ook in de tuin, toen had hij een duif als slachtoffer. National Geographic van achter in den hof !

Dat zal dan wel een sperwer zijn, een duif is te groot voor een boomvalk, die pakt liever kleine zangvogeltjes en insecten in de vlucht.

Hier vliegen er altijd roofvogels  ( Hawks) rond.en die zijn altijd met twee,Ik die reeds duiven zien vangen,het is wel mooi om die na te gaan.die zweven heel mooi in een cirkel.

Ik denk ook dat het eerder een sperwer kan zijn. Die gaan namelijk tot op de grond ( en verongelukken soms door tegen een venster te vliegen) om een prooi te pakken wat ik al  eens meemaakte in mijn eigen tuin. Die pakte toen een spreeuw .Ik dacht toen ook dat het onze slechtvalk was. Op het eerste gezicht lijken die erg op elkaar. Ik dacht dat slechtvalken op veel grotere hoogte prooien slaan, maar echt zeker ben ik er niet van. Misschien kan een specilaist daar meer over vertellen.

De valk heb ik nog niet in de tuin gezien maar de lokale fauna ttz op onze spot is sinds twee dagen een reiger rijker, hij kwam zowaar op het paaltje van de tuin zitten. Vermoedelijk wilde hij de vissen uit ons zwembadje oppeuzelen maar toen ie zag dat het twee chloorvisjes van 4,5 jaar oud waren koos hij eieren voor zijn geld. Ja Koen de stad zit vol roofdieren, geen rust voor de bewoners :-)

Ons kleine tuinvijvertje waarin een school goudvissen en zilverwindes huist, heeft al meermaals bezoek gehad van een reiger, die hier van een culinair tussendoortje komt genieten.    Resultaat: twee zilverwindes wég! 

Safariparken hoeven voor mij niet; ik kijk gewoon uit mijn keukenvenster ;-)

Koen speelt thuis National Geographic. Grijpt de borrelnootjes en kijkt uit het raam !