Windels doet z'n geschiedenis uit de doeken

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Onze IJzerenleen heeft nog zo van die stokoude familiehandels die degelijkheid en charme en vertrouwen uitstralen...  't Verguld Schaap, Kaashandel Schockaert, en...  tabakswinkel Windels..., sinds 1875 een begrip in Mechelen...

 

Ik zie de 'schoon plaats' in een Mechelse burgerwoning, met zetels in gecraqueleerd leer, met een kanten napje gedrapeerd op het hoofdeinde... Bijzettafeljes met glazen waarin amberkleurig vocht geestrijk staat te wezen...  De Mechelse kasten - pompeus met de gesculpteerde kopjes als fatsoenlijk decor...  En er hangt een walm die niet te snijden valt -  roken is nog politiek correct - die de muren patineert, en de kamer hult met een ouderwets aroma van overzees genoegen tot huiselijk genot getransformeerd...  Op de kristallen asbak ligt een sigaar van Windels waarvan de rook wolkjesgewijs kringelt naar de koperen kroonluchter.  En achter de zware gordijnen doemt achter glas in lood, in statige deftigheid  Sint-Rombout op - want er zijn in deze stad  van beiaardiers, begijnen, stoelenmakers  en kerkvaders nog zekerheden  en vaststaande feiten, en dingen die voor eeuwig zijn...

 

Windels IS zo'n zekerheid.

Zo'n vaststaand feit dat voor de eeuwigheid gemaakt is. 

In 1875 stichtte August Windels zijn firma op de IJzerenleen.  En van generatie op generatie werd het familiebedrijf in goeie traditie doorgegeven.  Nu staat Catherine Windels achter de toonbank.  Als telg van de vijfde generatie baat ze de winkel uit met haar man Philippe Hoeckx.

En weet je wat nu leuk is aan deze waarschijnlijk oudste tabakswinkel van ons land?  De uitbaters hebben in een hiernaast gelegen pand een soort van 'museum' ingericht in het uitstalraam!

En da's een schitterend idee!  Elke passant moet maar eens een blik werpen op hetgeen daar allemaal verzameld is.  Echt boeiend!   Regelmatig zal de vitrine aangepast worden met andere verzamelobjecten die de familie in al die tijd heeft bewaard.

Een tof ding vond ik deze affiche die onmiskenbaar gemaakt werd door duiveltje-doet-al Alfred Ost.  Je herkent z'n tekenstijl natuurlijk onmiddellijk!

Er is best veel te zien.

Beslist eens halte houden aan dit aparte 'tabaksmuseumpje'.  Gratis en voor niks kijkplezier!

ik heb ooit een sigarenklub uit Nederland moeten rondleiden en ik had er niks beter op gevonden dan aan Windels te vfragen of die eens een kijkje mochten komen nemen. Nundat was eens een schot inde roos. Die mensen zijn daar meer dan een uur gebleven en zijn met tassen vol sigaren vertrokken. Die waren gewoon verrukt. Toffe ontvngst en toffe zaak;Moest ik een roker zijn, ik zou wel weten waar te gaan kopen.

Mooi toch allemaal he zeg!!

Daar moet ik een dezer dagen, wie weet deze week nog, zéker eens langslopen!
Windels is inderdaad een begrip in Mechelen...

De kans dat ik er met tabakswaar buitenloop is eerder klein, maar ze hebben er ook een interessant assortiment aan Whisky en Whiskey, niet?

Een impressie van hun "museumpje"...

Foto Gimycko

ik ben een roker, en als ik sigaren nodig heb laat ik me daar graag adviseren.

Mijn grootvader die van 1904 was vertelde me als ik met hem daar voorbijliep dat hij er als kind binnenkwam om sigaartjes te halen voor zijn vader, maar dat deze zaak al zo oud was wist ik niet.

Wat sommigen wellicht niet weten is dat het huis Windels doorloopt (of liep) tot in de Begijnenstraat.

Nog steeds Roger...

(Foto HansVDB)

Windels was een begrip bij mij thuis, zij het voor enigszins andere redenen. In 1919 stierf mijn grootvader na de terugkomst uit de Franse ballingschap, nauwelijks 32 jaar. Mijn grootmoeder stond er alleen voor maar ze was familie van de Windelsen en ze kreeg een tijdje tabakswaren te leen in consignatie  om een eigen winkeltje aan de Hoogstraat nr. 12 te openen. Die welwillendheid eindigde met de dood van haar familielid Windels. Ze mocht wel bij de familie werken als kokkin en de maaltijden van Leontine waren een begrip tot zij doodversleten met pensioen vertrok midden de jaren 50. Ze werd bijzonder weinig betaald en moest van 9 tot 19u iedere dag werken. De familie betaalde geen cent voor sociale zekerheid en ziek worden was er nooit bi voor haar j. Mijn vader ging naar de vakschool maar mocht na school niet van de familie in de keuken komen want bij de Windelsen waren verarmde arbeiderskinderen niet welkom. De toenmailige mevrouw Windels stelde genereus voor om de kosten te betalen van het opvanghuis vanj Ivo Cornelis waar hij dus jaren op zijn moeder wachtte. Een paar keer mocht hij in de tuin komen(ik veronderstel dat er eentje is tussen Begijnenstraat en IJzeren Leen) maar daar werd hij uit verbannen toen hij O kruise den Vlaming zong. "Leontine, ça ne se fait pas" zei de toenmalige mevrouw Windels. De familie sloeg natuurlijk op de vlucht in de meidagen van 1940 maar mijn grootmoeder bleef in Mechelen omdat haar leven verwoest was door de eerste vlucht van 1914. Ze bleef als enige over in de woning, verkocht verder sigaretten en sigaren en rekende alles tot de laatste cent af toen de windelsen terugkeerden. Ze had een pensioen van 900 frank per maand, dwz 20 % van het salaris van een doorsnee arbeider. Op de foto's van haar begrafenis zie ik wel "onze Felix (Windels)" en onze ""Carlo (Windels)". Een van hen is waarschijnlijk de grootvader van de huidige zaakvoerster. De winkel had in de jaren 50 twee verkoopsters: de bijzonder hooghartige Marthe en de vriendelijke Marja die getrouwd was met een van de voetballers van het kampioenenelftal van KV.

Filip Meutermans stuurde me deze foto's toe, die hij een tijdje geleden nam in het atelier van Windels...  Mooie opnames die ik jullie niet wil onthouden!  (bedankt Filip!)

(foto's: Filip Meutermans)

De grootvader van de huidige zaakvoerster is Charles (Carlo) Windels die de Mechelse Drukkerijen bezat, Felix was zijn broer-celibatair die de tabakzaak annex cigarenfabriek bestuurde.

Marc, en wie was de voetballer van de Malinois ? Weet gij het of moet ik het opzoeken ? Was het de Juul ? Allee Jos helpt eens een beetje.  

 

Als ik me goed herinner was marja getrouw met louis volkaerts die wegens een beenbreuk de tweede titel miste in 45-46 maar er wel bij was in 47-48 (maar 200 % zeker ben ik niet) Hij is in ieder geval bij me thuis geweest in 1959 om een aansluitingskaart van KV te laten ondertekenen wat toen zo goed als levenslang betekende

LG, ik, behoor tot de 55 plussers die nooit aan sport doen of hebben gedaan! anderzijds heb ik wel een sportief karakter.....

@ Janarthurleo,

                         Het seizoen 1958-1959 was een van de donkerste uit de geschiedenis van de Malinois. Merkwaardig was het ook dat de Vlaamse kranten een jonge debutant uit Hombeek afbraken daar waar hij in de franstalige media werd geprezen. Den deze is dan aan het einde van het seizoen ook wijselijk vertrokken naar de hoofdstad. Ukkel sport. Nu ook al lang in de vergeethoek beland.En nu terug naar de cigaren.

Maria,bediende bij huis windels,was inderdaad getrouwd met Louis Verbiest.(niet met Louis volkaerts)

Ze verhuisden van de Hombeekse Steenweg naar de Ijzerenleen46 en woonden tot hun overlijden op het vierde verdiep rechts van de winkel Windels waar Maria zo lang en zo graag werkte.De vierde en vijfde generatie Windels hebben zeer fijne herinneringen aan haar ....ze wordt echt niet vergeten.

 

 

bedankt voor de reactie; inderdaad Louis Verbiest (de KV historici kunnen nu controleren of het verhaal dat hij in een van de kampioenenploegen speelde correct was). Blij dat Marja (zoals we haar noemden) niet vergeten is. Terwijl Marthe de schoondochter en de kleinzoon van de kokkin nauwelijks een blik gunde, maakte Marja altijd een praatje en vroeg naar mijn schoolresultaten. 

Ik heb dat uitstalraam een paar weken geleden ontdekt toen ik naar de bib ging (ik kom na het overlijden van mijn moeder niet zo veel meer in mijn stad). Mijn vrouw en ikzelf hebben een lange tijd staan kijken; vol bewondering voor de tentoongestelde voorwerpen en met  nog meer bewondering voor een jonge generatie die de historische betekenis van al die dingen begrijpt en ze niet als "oude rommel" in de vuilbak gooide. En ik heb bij mezelf gezegd dat ik  in een vroeger verleden als televisiemaker met behulp van die tentoonstelling,  foto's en archiefbeelden plus de herinneringen van de jonge generatie aan ouders en grootouders een schitterend programma had kunnen maken

Ook weer een echt menselijk verhaal. Toen ik tijdens en na mijn studententijd pijp rookte was Windels mijn leverancier. Mijn toenmalig lief, later mijn eerste vrouw, sprak mij altijd over het heerlijk aroma van de pijp van een leraar bij haar op school (in Brussel). Die bleek tabak uit Wervik te roken. Ik dus op zoek naar pijptabak uit Wervik, wat kun je anders doen als je verliefd bent, en die was uiteraard in Mechelen verkrijgbaar... bij Windels.

Ik heb een vraag. In Gent had je tot enkele jaren geleden de tabakzaak "Caron", in de Veldstraat. Die is er spijtig genoeg mee gestopt. Ik ging er altijd achter mijn tabak. De Semois tabak van Caron was bekend bij elke pijproker. Ze spraken erover, vóór de potten waren er de "tipzakken". Nu heeft iemand mij recent gezegd dat Caron dat niet zelf maakte, maar dat die tabak van bij Windels kwam. Wat is daarvan waar?

 

@Wieland Volkaert: Voor het aroma - en de smaak - ging er voor mij niets boven Semois. De inhoud van ettelijke tipzakken precies als op de foto, doorrookte mijn pijpen. Veel jaren later kon ik die nog steeds verkrijgen, toen ik even het alternatief voor de eeuwige sigaret verkoos. Wegens de hoogst uitzonderlijke praktijk, verdeelde ik de tabak in kleine luchtdicht gelaste plastieken pakjes van een vijftiental gram. Uit het allerlaatste ervan stopte ik pas in november 2011 mijn korte ooit bij Windels gekochte GiGi. Die werd met de laatste 10 gram of zo en pijpreinigingsmaterieel samen in een pochette, enkele dagen later uit het handschoenenkastje van mijn huurwagen gestolen. Een waaghals-inklimmer had de autosleutels uit een vakantiebungalowtje gepikt. Hij werd na enkele dagen door de politie geklist en op die in lang vervlogen dagen door mijn vader met de hand gemaakte pochette met wat erin zat na, had ik alles terug - inclusief portretten van de jonge dief en zijn lief op de chip in mijn fototoestel.  °-D

Zou Windels nog immer die Semois hebben?

Some, er zitten weer slakken in den hof en volgende week over den dop en de kletsdop hé.

Was geplaatst op 27/09/2014 - 15:44; correctie in kleiner lettertype.

G.L., de reactie van 27/09/2014 - 12:29 is inderdaad spam en ik zal ook die (en nog enkele andere) wel aan een webmaster doorspelen. Er zal nog wel meer rommel volgen en dan reageer je er best niet op want je reactie wordt erg onduidelijk zodra de spam verwijderd is. Hou a.u.b. ook de onderwerpen uit aparte blogrubrieken gescheiden: Windels is geen speelgoedwinkel.

Gisteren bij Windels bleek dat hun toenmalige Semois niet meer te krijgen is. Het huis zou vergeefs gedaan hebben wat het kon om die Belgische lokale tabakken alsnog onveranderd aan te bieden. Wel is er nu in grove, half grove en fijne snede 'ongesauste natuurtabak' Vieux Semois in een pakje ter grootte van de algemeen gekende van 50 g doch (louter leesbaar op het accijnsbandje) in dit geval slechts 40-gramverpakking van Windels. Ik ga met de grove zodadelijk een van mijn sedert veel jaren onbenutte pijpen stoppen. Een nieuw neusbrandertje blijkt zowat het dubbele (100 euro) te kosten van de vergoeding die ik had gevraagd en vlot bekomen van de stiefvader van de jonge dief. Dat type pijpje is niet in de winkel in een stijl die me even goed aanstaat, maar als ik op v-k.be iets vind, wil het huis die wel bestellen nog zonder mij tot aankoop te verplichten.

SH is duidelijk van de generatie dat de Kleinkunst hoogtij vierde in Mechelen en omstreken.  Typische kenmerken waren toen geitenwollensokken, een ringbaardje en... een pijp !

;-)

Nooit heeft iemand me de baard afgedaan maar die sikdragende beestjes leverden me uitsluitend kaas. Schockaert is wel dicht bij Windels maar daar haalde ik ook mijn mosterd niet - die laatste wel op de overkant, allicht ook vóór jouw tijd, Gim. Je zit off topic en mijn pijp geef ik nog niet aan Maarten.

Wedden dat SH nog in een bruin geribde floeren broek en oranje trui - halverwege de Jaren '70 - naar een optreden is geweest van Kor Van der Goten of 't Kliekske int Volksbelang ?  Of was het Miek en Roel ?

In de Jaren '70 kwamen de kleuren van de kledij overeen met de kleuren van het behangpapier : bruin en orange (de jaren 80 waren dan weer groene parka en de millet-frakken, maar dit terzijde)

;-)

Weet iemand een hosting site voor de sprookjes van Gim?

Grimm, SH, de Sprookjes van Grimm !

Die gasten hebben al lang een ertoe geschikte afzetmarkt. Zou je please willen stoppen om na elke reactie, zoals dewelke daarstraks volop on topic was, flauwiteiten te spuien nog voor iemand anders de gelegenheid heeft gehad ter zake te bloggen. Telkenmale of teveel is nooit ludiek.

Ik kom tussen oalen ambras ni tusse. Probeert overien te komme hé mannekes.

De bijdragen van Gimycko en vooral van G.L. aan werkelijk elk item zijn weer om van te smullen.....  (zucht)

@ Roger :

Verkopen ze, bij Windels, uw merk nog ?

Ik heb het over Groene Michel Zonder Filter.

Just2know

Mijn merk??? Waar hebt ge dat nu weer gehaald? Hebt gij nu echt nooit eens iets interessant om te schrijven dan steeds diezelfde zever?

Just an I.D.

Dit zond de toenmalige BRT 44 jaar geleden uit.  Let op het lange haar, het ringbaardje, de pijp en de sigaretten zonder filter (toen mocht dat nog op TV).

Tienerklanken 1970

Spijtig dat Chriet Titulaer en Nand Baert er niet in opduiken.

:-)

Handleiding: Zend iemand vanaf het huis Windels...

Probleem: Ik weet echter nog niet hoe iemand bij het huis Windels te krijgen.

Aan al die toenmalige langharige en pijprokende hippies die nog niet onder de zoden liggen : de Sixties zijn vandaag echt wel voorbij want... de Muze is failliet.

Hopelijk hebben jullie de foto's nog.

In het fragment uit Tienerklanken herken ik aan het buffet René van der Speeten (radio) en de Mechelaar Bob Boon. Bob was toen nog bij de radio en kwam eerst in 75 bij televisie. En ik herinner me niet tijdens de vergaderingen met de Nederlandse collega's dat ik ooit Chriet Titulaer met een sigaret of een pijp gezien heb

Zou het kunnen dat gimycko Wim Offeciers bedoelde i.p.v. Chriet Titulaer ?

Chriet Titulaer en Nand Baert waren bekend / beroemd om hun baard (niet omwille van een pijp of sigaret).  En kwam Wim Offeciers niet later in the picture ?

Als ge, in diene tijd, zot waart van technologie, vooruitgang en wetenschap was Chriet de goeroe.  Ook omwille van zijn onnavolgbare stem.

:-)

BTW : 

Poseren met een pijp stond - in die dagen - heel intelligent en belezen want ook schrijvers van boeken poseerden ermee op de achterflap van hun boek.

Het klopt wel dat in de jaren 70 de intellectueel pijp rookte, de werkman opweg naar brussel groene michel zonder filter rookte op het perron en de mijnwerker tabak rolde tussen een blaadje rizla of job.

Ik ken de pakjes oranje en lichtblauwe Rizla en de zwarte Job maar geen mijnwerkers (behalve een in Turkije ontmoete ex-mijnwerker die daar tapijten ging verkopen). De pijp, de 'michellekes' en de gerolde sigaretten werden niet alleen op het perron maar ook elders in het stationsgebouw en op de trein gerookt. Het klopt dat sommigen in de jaren 2010 zweren bij stereotypes, wat ik in de jaren 1970 al verleerd had - maar ja, ik rookte toen natuurlijk pijp. ;-)

en het stonk allemaal even hard

Met de Semois die Windels destijds in een tipzak en grotere balk(blok)vormige verpakking had, werd NOOIT gezegd dat mijn pijp stonk. Integendeel!  Die welke ik hierboven vermeldde en inmiddels probeerde, heeft lang niet dat aroma - een zwaar verlies al blijft een zweem herkenbaar. Ik vermoed dat die destijds wél gesaust was en dat nu niet meer zo mag. De sigaretten die ik in de latere seventies rookte, ook met tabak uit pakjes trouwens, gaven me een minder gunstige reputatie.

@ Malenie : Ook de brouwerij Lamot stonk (even) hard.

Herinner je de reuk nog ?

;-)