water in de straten

met categorie:  

   

(foto's: Roger Kokken en Jos Nys)

Er gaat terug water staan in de straten van Mechelen - Misschien niet van de 'staasse tot aan 't seminare'; en natte voeten zullen we er wellicht ook niet aan overhouden... Maar we gaan straks nog kunnen wedijveren met Venetië, of laat ons wat bescheidener stellen: met Brugge.  Want!  de natte droom van onze burgervader is om de Melaan nog verder open te gooien dan nu al het geval is.  Sven Van Haezendonck ontplooide de Somerse Plannen reeds in de weekendeditie van de Gazet van Antwerpen...

Een slordige eeuw geleden gooide men in onze stad de stinkende vlieten die bovendien nog eens voor regelmatige overstromingen zorgden, zonder veel gewetenswroeging toe.  En nu kunnen we dit feit betreuren, en hete tranen plengen om het verlies van het schilderachtige uitzicht van ons Paradijs aan de Dijle: we kunnen het de Mechelaars van toen niet kwalijk nemen dat ze in hun tijd het niet zo begrepen hadden op deze vloeibare overlast.    Een afleidingsdijle en sluizen zorgden er voor dat de Dijle niet langer meer de binnenstad deed 'overlopen', en de demping van de vlieten maakte dat de gummibotten niet meer nodig waren om je te wagen van de ene kant van de stad naar de andere...

(foto: Befferbrug)

Maar...

heden ten dage beseft men dat water toch wel zorgt voor een gezellige en meer leefbare stad.  En met Europese steun kwam een stuk Melaan terug boven water.  We genieten nu volop van te flaneren langs een (zij het dan wel wat artificiële) stadsvliet.  Iedereen zal beamen dat het leuker oogt dan een slordige parking...  Nietwaar?

 

En...

Men heeft het idee opgevat om deze vliet  die in 1910 werd toegegooid, verder open te leggen.  Op het Jef Denynplein heeft men er al rekening mee gehouden dat de Melaan kan doorgetrokken worden.  De nieuwbouw die er nu wordt opgetrokken, diende met dit feit  al ernstig rekening te houden...

Nu wil onze burgemeester nog verder gaan.  Hij droomt er van om in de Befferstraat de vliet ook open te leggen.  En dit moet realiseerbaar zijn tegen 2012.  Dan moet het gebouw waar nu de Dexia-bank in gevestigd is, wel verdwijnen.  Maar dat is onderhandelbaar, verzekert Somers.  Tussen de Befferstraat en Zakstraat zou dan terug water vloeien in een binnengebied dat tot een stadsparkje kan getransformeerd worden.  Op termijn zou het dan ook de bedoeling zijn om de Melaan door te trekken langs Zak-en Muntstraat tot aan de Botermarkt, én zelfs tot aan de Bruul...

 

Leuke droom.  Dat wel.  Maar het zal wel een aardige stuiver kosten.  Dus: dit wordt een meerjarenplan.

 

De leuning van de vroegere Befferbrug kunnen we alvast recupereren, want die staat voorlopig mooi te wezen aan de ingang van de Kruidtuin...

(foto: Jan Smets)

Wilde plannen?  We zullen wel zien.  Maar als het project betaalbaar blijft, zie ik het heus wel zitten.  Ik geloof er écht wel in dat dit de aantrekkelijkheid van deze woonstad kan verhogen.

afwachten...

(en zo was het vroeger...  Krijgen we een héél klein beetje deze sfeer van weleer terug?)

Hopelijk halen ze hun steentjes, om den boel van de nieuw vliet af te boorden, niet uit China (zoals nu met de Nief Korenmarkt), want dat wordt het budgettair niet alleen een méérjarenplan, maar ook de werkzaamheden !

;-)

ik vind dit een zéér geslaagd initiatief van onze burgervader :)

Gezellige buurten rond gezellige cafe's zijn altijd een extra troef in een stad en zeker aan zo'n mooie stad als Mechelen.

Ik kijk er alvast vol verwachting naar uit om een pint te kunnen drinken in 1 van de 'nieuwe' tuinen van een café :)

Ik las het ook, mooi alst lukt

maar als binnen 30 jaar een nieuwe burgemeester ze weer toegooit en over 60 jaar weer open, etc

zo blijven we bezig he mannen ;-)

 

Als de vlieten weer gebruikt worden voor het wegmoffelen van sigarettenpeuken, plastiek en blik allerhande, dan zullen ze weer snel opnieuw dichtliggen.

Weggegooid geld. Zo'n stilstaand water is (letterlijk) een kweekvijver voor allerlei ongedierte, zoals muggen... En als ik mijn zoons ga ophalen aan het conservatorium, vervloek ik nu al de verdwijning van de parkeerplaatsen. Mensen van den buiten zijn niet meer welkom in 't centrum, of ze moeten Vinci rijk maken. 't Gaat dus nog erger worden...

Dan zullen de zonen een paar stappen verder moeten gaan...  Kan toch geen probleem zijn voor jonge gasten?  ;-)

Nee hoor: geef mij maar de gezellige Melaan van nu dan de slordige parking van weleer.  Het is er veel aangenamer dan vroeger.

Ik meen dat ik de loop van de vlieten vrij goed ken, maar de Melaan doortrekken tot in de Bruul???  Tenzij men het hier over de Gracht heeft...  De Melaan liep ook nooit langs de Botermarkt, maar achteraan in de Muntstraat ter hoogte van zaadhandel Somers en de vroegere brouwerij,  St. Joris, sorry, moet St. Michiel zijn, waar ze samenvloeide met de Koolvliet en de Verversvliet ('t Vlietje) om uit te monden aan de Volmolen. Onderweg pikte ze in de Ham ook nog de Gracht en de Klem op.

Roger heeft hier overschot van gelijk. Ik verslikte me in mijn koffie toen ik las dat Somers de Melaan ging openleggen tot in den Bruul. Het Nieuwsblad verwoordde het tenminste op die manier. In dit laatste artikel heeft men het zelfs over het "Venetie" van het Noorden. Hmmm.

Laat ons eens kijken op deze site, waar ik samen met Roger de loop van de Melaan heb uitgetekend. Enfin, wat kunnen we allemaal openleggen ?

  • We starten bij de monding in de Dijle, toevallig (?) net tegenover de Hertshoornstraat. Met een ondergronds pomp is de huidige Melaan verbonden met de Dijle en wordt er elke nacht gepompt. Constant stromend water is het niet, maar dat was het dus al niet meer sinds het creeren van de Omleidingsdijle eind 19e eeuw.
  • Dat eindigt momenteel bij het begin van het Jef Denynplein, maar er zijn inderdaad maatregelen getroffen (nieuwbouw Jef Denynplein, onteigenen van tuinen en bomen, nieuwbouw Katelijnestraat) om het openleggen tot aan het Groen Waterke mogelijk te maken. In de Katelijnestraat kunnen we dan de Posthoornbrug weer maken, boven op een volledige vliet. 
  • Aan het Groen Waterke kunnen we dan opnieuw de Ankerbrug evokeren. Wel even oppassen, als je het Groen Waterke verbindt, dan verdwijnt het kroos !
  • Dan wordt het een pakje moeilijker, onder de STIM (KTA) door wordt het onmogelijk om de Melaan open te leggen. In de Merodestraat kunnen we toch de Trektangbrug brug nabootsen, boven op een nagebootst stilstaand watertje.
  • In het artikel van het Nieuwsblad heeft Somers het ook over het openleggen van de vliet in de Varkensstraat. Volgens mij  is dat onzin. De vliet liep nooit in de Varkensstraat, maar er achter. De Varkensstraat moet je dan zien als de dijk van de vliet.

(Het Steen en de Burgers)

  • Dan komen we aan de Befferstraat, waar er al een betonnen waterpartij is gemaakt (door privegeld!), en waar we dan de Befferbrug terug kunnen maken, en waar de stad zijn oog heeft laten vallen op het Dexia gebouw. Vind ik persoonlijk een erg knap projectje.
  • Dan lopen we achter de Rik Woutersstraat door tot aan de Zakstraat. Ook daarzijn er momenteel mogelijkheden, aangezien ze daar naast het Hof van Palermo van alles aan het afbreken zijn. Een nieuwe Zakbrug met water eronder zit er zeker in.
  • Aan het kruispunt met het Vlietje kunnen we dan weer de brug herplaatsen, maar dan loopt de Melaan verder tot aan de Meysbrug achter een huizenblok.
  • Dan loopt het parallel met de Augustijnenstraat, en daar is het ook schaars bebouwd, dus mits wat creativiteit kunnen we daar in een ruk door tot in het Molenhuis.
  • Ik hoorde trouwens dat onder het Molenhuis nog steeds de Melaan vloeit, je kan ze daar trouwens gaan bekijken binnenkort in het Via Via cafe.

Wat bedoelt Somers (of de journalist van de krant) dan met: "Wij willen de Melaanvliet verder blootleggen langs de Varkensstraat en de Befferstraat en zo, via de Botermarkt, uiteindelijk helemaal tot aan de Bruul komen"

  • De Varkensstraat blootleggen lijkt me ... het verleggen van de Melaan naar de plaats van de Varkensstraat.
  • Via de Botermarkt, gaat het allicht over de Koolvliet, en dus niet over de Melaan.
  • En in den Bruul water brengen is ook wel mogelijk, maar dan hebben we ook niet over de Melaan, maar wel over de Koolvliet die op de Botermarkt uitkomt.

Het Nieuwsblad schrijft ook "Onze Grote Markt moet opnieuw helemaal omgeven worden door water." Dat klinkt een beetje zoals een eerdere topic hier op Mechelenblogt.

En waar vinden we nu die Klem ? En die Gracht ?

  • Wel de Gracht loopt vanaf de Huidevettersstraat naar de Dijle, om uit te komen toevallig (?) recht tegenover het Plein. Hiervan wordt een stukje vliet ge-evoceerd n het nieuwe project aan de vorige Euroshopping (Clarenhof).
  • De Klem takt af aan de Meysbrug en loopt tot aan de Fonteinbrug.

(Vragen en opmerkingen altijd welkom. Wie meer wil weten, moet misschien een keertje een wandeling meemaken van MechelenBinnensteBuiten of de Mechelse Gidsenbond.)

Wanneer Dexia haar vernieuwde kantoren op de Grote Markt zal openen dan worden die van de Beferstraat overbodig en dan kan ik mij best voorstellen dat op die plaats iets anders in de plaats komt. Het staat me zelfs voor dat de Dexia-parking boven op de oude vliet staat dus dat is ook meegenomen. Ik heb echter een probleem van een andere orde.

Oude staminees zijn gedoemd om te verdwijnen omdat de uitbaters even oud zijn als hun kliënteel en hun prijzen vooroorlogs blijven. Bij het verdwijnen van dit soort herbergen zal het vaste klantenbestand moeilijk te verkassen zijn naar de mooie brasseries met hun hoge prijzen. Een nieuwe brasserij openen naast de Befferstraat en de vliet zal zeker klanten lokken of beter gezegd weglokken van andere horecazaken. Om het eens in 't schoon vlaams te zeggen: hoe groot is het draagvlak voor deze nieuwe zaak? Misschien moet men een doorsteek maken naar het huis van de mechelaar?;-) 

Je krijgt een mechelaar wel wakkermaken voor evenementen maar om hem vanachter zijn tv de kroeg in te krijgen daar vrees ik voor.

Op deze kaart van Hunin heb ik de vlieten ter verduidelijking ingekleurd

1 Heergracht
2 Hellevlietje
3 Vuilgracht

4a  Oude Melaan
4b  Nieuwe Melaan

4 in den hof van "den buskop" komen ze samen en vormen daar gewoon "de Melaan" tot aan de Volmolen

5 Verversvliet ('t Vlietje)
6 Klem
7 Gracht
8 Koolvliet
9 Vleeshouwersvliet
10 vliet IJzerenleen
11 Greppe
12 Zandvliet
 

En dan was er ooit ook nog een vlietje in de Bruul dat vanaf de hoek van de Botermarkt van de Koolvliet tot aan het Korte Schipstraat liep en daar aansloot op de Gracht.

 

En ik blijf het jammer vinden dat er op de IJzerenleen voor een ondergronds museum werd gekozen in plaats van water. Een gemiste kans!!!

Het leggen van rioolbuizen in de gedempte Melaan tussen de Beffer- en de Zakbrug.

Vooraan vindt men thans de parking van Dexia in de Befferstraat.

@ RP

Het zou de logica zelve zijn. Bovendien de goedkoopste oplossing. Het traject is ondergronds nog geheel intact tot aan de Dijle. Het zal geen dood stilstaand water zijn omdat het nog met de binnendijle en op die manier weliswaar met een sas ertussen verbonden is met de buitendijle.

Maar wat dan met de marktkramers?

 @ Roger Kokken 

Roger dat heb je weer eens zonneklaar uitgevogeld!

Jouw kennis van de stad komt ons allen tengoede. Waarom hebben we op deze blog raar of zelden mensen van het stadsarchief aan het woord? Dat zijn toch mensen die in die materie beslagen zijn. Is het  omdat Roger en enkele anderen dat op kosteloze basis in hun plaats doen? Weten die mensen niets af van het bestaan van dit bloginstrument?

@ RP

Ik ben het volmondig met je eens. Nu zal men er bovengronds toch weer maar een blikopslagplaats van trachten te maken. Of zal men toch zoveel schroom aan de dag leggen om dat niet te riskeren? We mogen het hopen!

Het is goed voor het toerisme maar het zal een slordige duit kosten.

Wat betreft de IJzerenleen: De gewelven zijn beschermd, dus daar een vliet openmaken kan je gewoon vergeten, want het deksel van de vliet moet bewaard blijven.

Als het goed wordt aangepakt lijkt me dat geen slecht plan.

De Melaan is idd een pak aangenamer geworden door de ingreep.

 @ peter

Wat was er volgens jou eerst?

- Het water dat tot circa 3/4 van de Ijzerleen kwam tot in 1530.

- Of de overkapping die slechts in 1674 de vliet ging overwelven.

Dus nu zeggen dat men die overkapping van 1674 moet laten prevaleren over een mooie open waterpartij die er eeuwen vroeger was, vind ik niet zo logisch. Vermits onderduiken in die overkapping slechts op bepaalde uren van de dag zal mogelijk zijn, geef ik de voorkeur aan een vliet die ik alle uren van de dag zal kunnen zien en aan wiens boorden het leuk zitten zal zijn.

Maar ik denk dat de stad nog wat taksen zal willen beuren van de handelaars op de zaterdagmarkt die hun wagens toch niet in de vliet kunnen parkeren. Of niet?

Men spreekt van minimaal 1,2 miljoen euro voor de Dexia-eigendom, doch daarmee is de gracht niet opengelegd. De gracht ligt waar nu de parkinguitgang is, doch eveneens waar dat kledingwinkeltje actief is. De mooie reling welke zich nu in de Kruidtuin bevindt, stond tussen de electriciteitszaak Vanderkindere en het Dexiapand. Die handel onteigenen zal ook wel wat kosten en denkelijk niet zo vlot verlopen.....En inderdaad zou wat water aan de IJzerenleen logischer zijn. Men kan dat trouwens oplossen zoals in de Friese hoofdstad: gewelven bewaren en water bovenop in een soort vijver. Het water hoeft geen 5 meter diep te zijn:-)

@ Jef Van Ransbeeck.

Indien mijn bronnen juist zijn, werd de vliet aan de IJzerenleen al in 1532 overwelfd.

Hieronder het gewelf van de vliet op de IJzerenleen anno 2000

Ik dacht eerder ook aan een 16e eeuwse overwelving, maar dat verandert Jef zijn argumenten niet natuurlijk.

Maar kijk eens naar de foto hierboven, die toont dat er niet erg veel plaats is voor een vijvertje bovenop de vliet, hoop en al een klein fonteintje :-(

Peter heeft altijd al iets gehad met de bruggen over de Melaan :-)

Inderdaad, sta ik daar nog even op de Befferbrug. Dat was een mooi bruggetje. Misschien kunnen ze hem terugleggen .... :-)

Dat zal het Bisdom niet graag hebben, als men begint te graven in de tuin van den aartsbisschop. Wie weet zullen ze bij het opgraven van dat stuk Melaan nog wel die geheime documenten terugvinden...

Ik ben absoluut voor het in ere herstellen van de Melaan. Zo kan de stad boottochtjes organiseren zoals in Brugge en Gent!

PS: als men het niet erg vindt, maak ik een "comeback" als sporadisch reageerder. Ik hoop dat er geen automatische alarmsirenes gaan loeien bij mij op school als ik hier iets post.

Het staat me voor dat ik de leuning van de Befferbrug nog in de Befferstraat weten staan heb, voor de verhuis naar de Kruidtuin.

Zou dat kunnen, of beeld ik het me in ?

@Peter, voor een fata morgana is er toch genoeg ruimte boven het gewelf:-)

 @ Jan Goovaerts

Volgens het boek "Gids voor Oud-Mechelen" van Marcel Kocken werd 'die leuning louter als versiering in de Kruidtuin geplaatst in het jaar 1922.'

@ Jan Goovaerts, idd, de leuning van de Befferbrug werd in 1922 naar den botaniek overgebracht.  Als gij die nog in de Befferstraat hebt weten staan dan zie je er begot nog goed uit  voor zo'n ouwe pee :-)  

@Jef Van Ransbeeck

Heel wat 'beroepsmensen' bij de stad, dus ook die van het stadsarchief zijn zeker op de hoogte van deze blog en volgen graag de vele boeiende topics.

Of ik (of mijn collega's) dan op elk historisch vraagstuk mijn licht zou moeten laten schijnen: héél graag zelfs!! maar itt tot wat u blijkbaar denkt, is dat niet mijn voornaamste taak. Ik vrees dat u (en velen met u) soms een verkeerde verwachting koestert t.o.v. het stadsarchief. Tot onze spijt is dat geen instelling die zelf continu historisch onderzoek verricht. Het stadsarchief is dé plaats waar iedere burger de boeken, archieven, beeldverzamelingen, enz. kan raadplegen en zo zelf zijn/haar onderzoek kan verrichten. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat u al die informatie ook kan terugvinden (via inventarissen, catalogi, databanken, de beeldbank, enz.).

En gelooft u mij maar, om 7 strekkende kilometer archieven en boeken te ontsluiten voor het publiek, heb je veel tijd en mensen nodig. Al onze medewerkers hebben hun handen meer dan vol om dit te realiseren. Er ligt nog veel te wachten en de collecties groeien voortdurend aan.

Door dagelijks aan de bron te zitten, hebben mijn collega's en ik misschien wel wat meer gespecialiseerde kennis over de Mechelse stadsgeschiedenis, maar dat maakt ons nog geen specialisten in elke materie. Voor heel wat zaken moeten wij zelf ook vaak de boeken of archieven induiken. En dat doen we graag grondig en dat kost tijd. Slechts bij bepaalde projecten, zoals bij Gedrukte Stad, gaan we ook zelf op onderzoek uit.

Ik ben dan ook blij dat heel wat 'slimme bloggers' al een tijdje de weg naar het stadsarchief gevonden hebben en hun kennis op deze blog delen. En zij doen dat vaak zo goed dat ik dat niet nog eens hoef te herhalen ...

The day after Jef. 

 @  Willy Van de Vijver

Het was niet mijn bedoeling jullie zéér nuttig werk als stadsarchivarissen te betwijfelen. Wat ik af en toe graag eens wou zien is dat - bij oeverloos discussiëren - de gefundeerde mening van één van jullie archiefmensen, de zaak op een vlugge manier kan opklaren. Vermits - zoals blijkt uit jouw antwoord - toch mensen van het archief die blogs volgen, kunnen jullie het directe verschil maken bij twijfelgevallen. En dat op een gespecialiseerde wijze. Ik wou jullie dus enkel met zachte dwang over de streep trekken. Meer moet je er niet achter zoeken.  :-)

Men vervangt de afsluiting langs beide kanten door een muurtje van een halve meter hoog waardoor men een langerekte waterbak creëert. Fonteinen in de waterbak over de hele lengte van de IJzerenleen zorgen voor een ongeziene sfeer en zo is er ook bovengronds een verwijzing naar de ondergrondse vliet. Om de toeristen niet te vergeten is er elke avond na zonsondergang een kwartier durend spektakel waarbij de fonteinen die overdag gewoon water spuiten, op de tonen van muziek of begeleid door een lichtspektakel gaan bewegen, iets waar Mechelaars en toeristen voor samenkomen naar het hartje van de stad. 

Als ik het zo lees is het plan voor een vlieten museum al voorbijgestoken door nieuwe ideeen, waar blijkbaar meer draagkracht voor is ... :-)

@ RP :

Allez, Las Vegas in 't klein op de IJzerenleen, dus.

Nu nog de Formule 1 van Bahrein naar de Mechelse straten brengen en Mechelen kan zich nestelen tussen de "grote" jongens.

;-)

 Maar voor dat ge aan een vlieten museum komt moet ge mij maar eerst eens het misterie van het groen waterke uitleggen. Allee slimme mannnen aan het werk.

Allee Jef, gij met zo een status gaat toch de jonge mensen niet uitleggen hoe het moet zeker. Laat die mensen toch hun werk doen. Ze zijn zoveel slimmer als vijftig jaar geleden. 

@Jef en Roger : Vandaar dat ik twijfelde. Ik weet dat er in één van de Mechelse fotoboeken die ik heb ergens een foto staat van de leuning, met daarachter de dichtgemaakte vliet, en waarschijnlijk heeft die door mijn memorie gespookt.

De harde schijf in mijn hoofd moet blijkbaar ne keer goed gedefragmenteerd worden :-)

@ Jan Goovaerts,  zou je me die foto aub eens kunnen bezorgen?
Ik denk niet dat ik ooit een foto van de Befferbrug heb gezien met daarachter een gedempte vliet.  Alvast bedankt.

Roger, ik zoek de foto op, maar je zal effe geduld moeten hebben, want momenteel zit alles in dichtgeplakte dozen, omdat hier verbouwingswerken bezig zijn.
We zitten tot over onze oren in 't stof :-(
 

@ Jan G., Als je weet in welk boek je die foto eventueel zou gevonden hebben, kan ik zelf misschien eens kijken... ik heb er wel enige :-)

@Roger: beter heb ik niet.

Jan, uw harde schijf is blijkbaar nog heel goed. 

@ Luc,  onderstaande dateert van 1922, wellicht kort voor dat de leuning naar "den botanik" verhuisde.   En men verkocht toen nog zuinige lampen van 1/2 watt  :-)

En zoals Gymicko oppert dat er weer van alles en nogwat in de opengegooide vlieten zal gekapt worden ... dat is blijkbaar van alle tijden zoals deze foto van de Melaan aan de Befferbrug van eind 19e eeuw getuigt. 

met een detail...

Er is natuurlijk een oplossing. Zij die de vlieten open willen gaan de klok rond toezicht houden en alles opruimen. Onbezoldigt natuurlijk. Hobby 's worden trouwens ook niet vergoed. 

Klopt helemaal G.L. volledig onbezoldigd.

(Foto Applefan)

Nu valt de rommel wel mee tijdens de vakantie, het is maar wanneer er scholen in de buurt zijn dat er heel wat meer in de Vliet wordt gekieperd.

@Roger : die eerste foto is die waar ik het over had.
 
Ik heb ook ergens gelezen dat er daar ergens vlakbij de vliet een cromage, nikkelage moet geweest zijn en ik kan je verzekeren dat er dan wel meer dan alleen maar wat lege blikjes en drankkartonnetjes in 't water terechtgekomen zal zijn.
Als zoon van een nik(ke)leur, cromeur weet ik waarover ik spreek.
Ten dienen tijde nam men het ook nog niet zo nauw met het milieu.
 
't wordt hoog tijd dat ze die joeng ne keer wat respect bijbrengen.
In't Mechels : Plekt ze mè eulen tout tegen è voolbakske. :-)

Een thema dat me nauw aan het hart ligt, die vlieten. Even mijn mening over iets dat het meest tot de verbeelding kan spreken - de Ijzerenleen.

Ik ben daar in geweest eind 2009 en de zaak met enkele mensen van de stad kunnen  bekijken.  Niet dat ik zo'n specialist ben, maar ik had via een gunstige wind horen waaien dat men de vliet ging bekijken (om de mogelijkheden van een museum te bestuderen) en dus stond den deze met zijn kompaan die dag om 9 u 's morgens aan het deksel aan de Lange Schipstraat.

Ik heb het volgende vastgesteld. Het gewelf is zeker meer dan twee meter hoog. Het (riool)water loopt nu door een buis. Die buis heeft wel openingen zodanig dat bij extreem veel water (bij hevige regen bijvoorbeeld) er een overloop is. Gevolg : onderaan de buis een hoop modder, je moest opletten of je laarzen bleven gewoon staan in de smurrie. Niet te vergeten: deze buis is één van de hoofdriolen van Mechelen en liep vroeger gewoon de Dijle in. Nu komt die uit op een andere buis vanuit ergens de Lange Schipstraat en zo verder onder de Vismarkt naar de Thaborstraat en daar onder door verder en tenslotte naar een collector. Milieuvriendelijker dus.

Naarmate je meer opschuift naar het Schepenhuis wordt de modder minder dik en tenslotte staat er zuiver water aan die kant, wat goed uitkwam want dan kon ik tenminste mijn laarzen spoelen.

Er werd toen vastgesteld dat het gewelf ergens ter hoogte van de Schaalstraat beschadigd was, wat leidde tot een herstelling , begin 2010.

Wat het museum betreft : ik heb zo'n wind horen waaien dat er heel wat technische problemen zouden zijn. Dus of dat er komt is verre van zeker. Eerlijk gezegd van mij moet het niet, ik zie het nut er niet van in. Maar men wil dat oude gewelf tonen. Dus daarom eerder het museum.

Dan liever de vliet openleggen, al zal dat technisch ook niet van een leien dakje lopen en je zit tenslotte tussen handelszaken.  En waar moeten de marktkramers 's zaterdags dan naar toe?

Maar denken we even aan openleggen, hoe doen we dat? De riool is uiteraard een niet uit te sluiten gebeuren. Ofwel moet je de riool gaan verleggen, zoals dat gebeurde bij het openleggen van de Melaan, ofwel kan je de buis behouden en erboven een soort bassin maken met water. Onderaan blijft er een open ruimte voor eventueel overlopen van de rioolbuis. En als die vliet dan open ligt dan ben je wel verplicht een aantal bruggetjes er over te bouwen om de andere kant van de straat te bereiken. Men zou dan wel onder die bruggetjes een stuk van het oude gewelf kunnen nabouwen, maar of het dat allemaal waard is?

Blijft dan de vraag wanneer die oude vliet overwelfd werd. Wel, volgens het plaatje in de grond in 1531, nadat de oude vismarkt verplaatst werd. Alleen was dat (volgens Kocken) gewoon het afschermen van de vliet, die dus open bleef .De volledige overwelving zou in 1674 uitgevoerd zijn. Alleen, degenen onder jullie die een plan Van Hanswijk hebben met een afbeelding van de binnenstad in vroegere tijden, zouden eens moeten kijken in die Historische stedenatlas. Het plan Hanswijk is uit 1594 eeuw en daarvan maakte de Noter een kopie in 1812. Op die kopie is duidelijk een overwelfde vliet te zien. Nu ga je zeggen, De Noter, bekend voor zijn "brede" interpretatie, zal dus op de IJzerenleen de situatie van 1812 wel geschilderd hebben met een overwelfde vliet. Maar... van het plan van Hanswijk bestaat ook een oudere kopie die je in dat boek kan vinden op blz. 31/32 en die kopie is te situeren uiterlijk 1657. En ook daarop een volledig dichte IJzerenleen en dus zo'n 13 jaar voor 1674. Ik heb me altijd het hoofd gebroken over dit gegeven. Er wordt ook gezegd dat de leuningen niet dienden als reling aan het water, maar wel als hekken en dit om te beletten dat men met paard en gespan over het gewelf zou rijden.

voor de curieuzeneuzen onder ons : hierbij een foto van de onderaardse IJzerenleen:

 

Met zicht op de rioolbuis en het gewelf

foto's Temmerman

In GVA zien we nog meer waternieuws.

De stad Mechelen en Waterwegen en Zeekanaal werken samen om de Binnendijle aan de Zandpoortvest opnieuw open te leggen.

Ook alweer een knap plan.

In mijn input van 24/02 stelde ik met mijne zotte kop dat voor het welslagen van de nieuw op te richten brasserie: '  Misschien moet men een doorsteek maken naar het huis van de mechelaar?;-) ' . Groot was mijn verbazing dat een eeuw geleden die doorsteek wel degelijk bestond! Op volgend kaartje van Popp zie je in het geel een waterstraatje dat vanaf de huidige Metteko achter de huizen van de Zakstraat ( rechts )naar de Melaan-vliet liep ( uiterst links is de Befferstraat ).

Ik heb dit nooit opgemerkt en het zou mooi geweest zijn indien daar nog iets van terug te vinden was. Inderdaad, met wat gesnuffel op de mechelse beeldbank kan je met volgende link de uitgang van dat waterstraatje in de Melaan zien:

http://www.beeldbankmechelen.be/index2.php?option=com_memorix&task=topview&searchplugin=eenvoudig&Itemid=53&mrxpopup=1&CollectionID=1&PhotoID=SME002000020&RecordID=981&ResultRecord=-1

Wie heeft dit straatje verdonkermaand?

Dat is knap speurwerk Luc ! De kavels moeten dit straatje ge-annexeerd hebben.

@Peter: dat van dat waternieuws had ge beter gepost bij "Red de Vesten", want hoeveel parkeerplaatsen zijn dat in min?

Klaarblijkelijk is er in de Ijzerenleen ondertussen nog wat opknapwerk en speurwerk gedaan, getuige het volgende:

De vliet is ondertussen volledig gekuist en slijkvrij. De gaten in de riool zijn gedicht zodat er ook geen slib meer in kan.

Tijdens een laatste verkenning werden er nog gaten gemaakt in de twee eindmuren van de schuilkelder/vliet omdat het was opgevallen dat daar trappen waren die dood liepen op een muur.Op de plans van de schuilkelder was nog een ruimte getekend achter deze muren.

Wat  kon daar achter zitten. Wel de vliet loopt nog een stukje door .

Aan de kant van het schepenhuis nog een drietal meter en dan is er een oude sluitmuur met daarboven een zeer oude boog in blauwe hardsteen, (Doornikse?). Vermoedelijk het einde van de eerste overkapping die ooit gemaakt is van schepenhuis tot thv van de oude voorgevel van huis De Blauw. Nu te herkennen in de straat aan de boord in blauwe hardsteen (met tekst) 50 cm breed dwars op de straat thv de fonteintjes.

 

Aan de kant van Lange Schipstraat is dezelfde holle constructie aanwezig en een viertal meter lang.

Verdere controle vanuit de riool Lange Schipstraat toont aan dat de boog nog verder doorloopt onder de straat en ten slotte uitkomt in de Binnendijle.De boog is er dus nog volledig van Binnendijle tot +- Borzestraat.

 

 

Van Borzestraat tot tegen Schepenhuis is de oude boog afgebroken wegens zeer instabiel bij de heraanleg in 1999-2000. Maar aan het schepenhuis is nog een laatste stukje ondergrondse boog overgebleven van +- 15 m lang

Is dat plafond ingevallen ? 

@Peter, dat zal nog eerst moeten goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Gezien de raadsleden van de meerderheid gedoemd zijn om ja te knikken en/of te dienen als bloempotten, is dit natuurlijk "zo goed als in orde":-)

Kijk eens aan stof genoeg om een mysterieboek te schrijven over de ijzerenleen :)

Geïnteresseerde schrijvers passeer deze blog dan maar even ;)

Wie weet of de plannen voor het Vlietenmuseum nog doorgaan? Men zou in februari beginnen met de werken. http://www.dearchitect.nl/nieuws/2010/08/30/awg-wint-in-mechelen.html

Dat is de eerste keer dat ik deze ontwerpen zie. Volgens mij (en de wandelgangen) is het ver van zeker of dit museum ooit wordt ingericht. Persoonlijk denk ik ook niet dat het een goede keuze zou zijn.