Spiegelstraat

met categorie:  

Een heel gemakkelijke  hihi

 

Dat kan niet anders zijn dan 'Het straatje van de gelas' zoals we in Mechelen zeggen. Roger zal wel begrijpen welk ik bedoel. De anderen laat ik nog even raden. Een extra tip: het deurtje achteraan in het smalle gedeelte, is het einde van de vriendschap...

Mmm, als ik Luc goed begrepen heb zou de horizon geen winkels mogen bevatten. Mijn gok gaat naar een straatje dat naar iemand als mezelf zou genoemd kunnen zijn, in vogelvlucht nog geen 100 m er vandaan, kijkend naar de straat langs waar de runderen de stad in kwamen... wat betekent dat de linkerkant van de foto een muur van dezelfde grote instelling zou zijn...

Mijn antwoord is onderweg naar Roger, kwestie om de rest van jullie nog effe in de pekel te laten zitten;-)

Zou het een straatje zijn genoemd naar zieke mensen,vertrekkende naast een gekend

cafe ,dat vroeger de lelie heete(of het lelleke) opengehouden door Louis Put.

Tot nogtoe gaf Jokke oep z'n blokke het enige juiste antwoord.
Guyke, gij kent ongetwijfeld elke kroeg van Mechelen (hihi) maar het straatje is niet dat naast café "De Lelie" bij Lodde Put.

O ja, om het wat spannend te houden, de antwoorden opsturen naar:   

 erkaa(apenstaart)telenet.be 

 

Luc Croonen gaf als tweede het juiste antwoord.

Jef Van Ransbeeck heeft het ook gevonden.

Dus:

Jokke oep z'n blokke
Luc croonen
Jef Van Ransbeeck

zèn tot ee too d'ienege slumme Meicheleirs...  wa blèft de rest?

Roger, ge moogt mij niet kwalijk nemen maar in die straatjes blijf ik liever weg en zeker als het donker wordt. Maar in den tijd dat deze foto genomen is moet het daar zeker plezant geweest zijn met een of twee  mokkes achter den hoek en zelfs in den donker. Mijne kop doet er zeer van maar ik weet het niet. 

Coventrystreets?

Ik heb er de ganse nacht op nagedacht,die vraag heeft mij wakker gehouden,maar ik heb het niet kunnen plaatsen,ik weet niet waar het is.

@ L.G., waar gij al dan niet komt of liever wegblijft zal mij worst wezen.  In elk geval, achter die hoek zult ge nu niet meer met 1 of 2 mokkes moeten gaan staan want hij bestaat niet meer.  Allei, mier zeggek ni.  As ge 't nao nog ni wét...   hahaha

@  Luc, Coventrystreets...?? dat snap ik niet en ge stuurde me toch al het juiste antwoord...??

@Roger:  neem me niet kwalijk maar die ' Coventry '- verwijzing was eerder bestemd voor onze Hombeekse louis die weer effe koppijn kreeg over je vraag. misschien helpt onze Louis from USA als je zegt of het de oude binnenstad betreft of de geburen van de hoge stad.?

Luc, ni op de man spele zegt Peter altijd tegen mij. 

Ik heb er geen idee van waar deze foto kan genomen zijn Roger.

Ook ik blijf het antwoord schuldig Roger...  Ik ben waarschijnlijk té jong nog...  hm... ;-)

@ Jan: Ik denk dat deze toestand (niet de kasseien) tot in de jaren 70 nog bestond.

Tip: aan de overkant was het vroeger ongezond. 

't Zegt mij ook niets, zelfs niet met al die tips.  En in de jaren '70, dan was ik een puber, en die zijn meestal niet écht geïnteresseerd in straten en kasseien. 

Ben benieuwd naar de oplossing.  Hou ons niet te lang in spanning,  Roger!

 

Ceterum censeo GL Coventriam mittendum est

Mijn eerste gok was ook fout maar ik heb me daarna geconcentreerd op de huizen van de dwarsstraat ten einde.

Allei, k'sal et morregenaveunt zegge, ma iest moette gaole nog 'n betsje zeuke.... :-)

Nog 'n allerleste aanwaozing:  achter den oek adde ze vreuger e pjeit da geire aan de snoop zat en as ge de straat in leep, dan kostte ielema vanachter nen iele groete zeen.

@ koen Ceterum censeo GL Coventriam mittendum est. Ik denk het ook Koen

Spoatig manne,ma ik kan aole ni heulpe,want ik hem er gien gedacht over waar dat streutje is,het is te lang geleide.

@ Jef en Koen,  en ceterum censeo GL Coventriam esse delendam  is misschien een ietsje té radicaal?  :-)

 @ Roger Kokken

Zoals zwart Jefke, die in de vijftiger jaren van vorige eeuw de Mechelse voetbalstadions en kermissen afdweilde met zijn zwarte anijsbrokjes in witte tipzakjes, zou gezegd hebben op zijn lijzige  Congolese manier : "Lèkke, lèkke bomma... alleman moe leif... ni koepe?"

Delendam is er misschien wat over?

@ Jef,
Hoe "Jefke" heette heb ik nooit geweten, maar hij zei: "ama moe leif"

@Roger Kokken, bij mijn weten riep zwet Jefke ook nog iets anders. Lakke , lakke bomma, goe veu de valling heb ik ook wel eens gehoord. En de schotel met bollekes droeg hij boven op zijne kop. En in den tribun van de Malinois gooide hij zijn zakjes van beneden naar boven.Of Jef en Luc toen al naar Coventry gingen weet ik niet.

En als ze nog eens moesten gaan niet vergeten van Koen mee te nemen. 

@ Jef, Koen, Luc en G.L. : Als jullie nu eens allemaal - letterlijk - naar Coventry op bezoek zouden gaan?  Ik zou nog meegaan ook. Combineren met Cornwall dan hé...  :-)

Iene van de Beurght gaf zonet ook het juiste antwoord.

De slumme Meicheleirs:

Jokke oep z'n blokke
Luc Croonen
Jef Van Ransbeeck
Iene van de Beurght.

En strak geivek d'oeplossing  :-)

Met deze foto zal het wellicht een ietsje duidelijker worden. Ze toont de ingang van het straatje aan de kant van de Korenmarkt.

 (foto uit de verzameling van Jan Somers copyright)

Het is dus de Spiegelstraat (het Spegelstreutsje)

Wat de tips betreft:

-aan de overkant was het vroeger ongezond.
Aan de overkant van de straat bevindt zich de Ziekeliedenstraat
-achter den oek adde ze vreuger e pjeit da geire aan de snoop zat .
Vlak achter de hoek was de winkel "Het Suikeren Paard" waar ze o.a. doopsuiker verkochten.
-as ge de straat in leep, dan kostte ielema vanachter nen iele groete zeen
Aan de andere zijde van de Spiegelstraat lag de De Langhestraat.

't is dat je achteraf maar alles van te voren weet :-)

(deze had ik nooit geweten ....)

Het was gene gemakkelijke en ik denk dat niemand die rond 1970 geboren is het zou geweten hebben.

@Roger: iene dat het ook wist , was de Jos (daarnet nog gesproken op 20 meter van de winkels te zien op de rara-foto), maar die dacht dat hij vanavond nog te tijd had om u het  juiste antwoord te mailen!

@ Jokke, ja, dat zal wel.  Het verwonderde mij al dat hij nog niet geantwoord had.

 

Ik kan mij zelfs de Spiegel straat niet meer voorstellen,Jackie Maes heeft mij eens een map van Mechelen opgestuurd en ik moet daar nogal dikwijls eens op zoeken om een straat terg te vinden,maar ik zou toch in Mechelen nooit verloren lopen.

@Louisfromusa: ik zal je wat helpen:

Ik wandel daar bijna elke dag door maar aan de hand van die foto zou ik het nooit herkend hebben.

@ Wout : inderdaad...

Spiegelstraat in 2006 - Foto Gimycko