Ronaldo - zeven generaties Mechels circustalent

          

(foto: Humo - foto: Benny De Grove)      

We beseffen het misschien niet zo goed: maar circus Ronaldo uit ons Mechelse Muizen oogst in de hele wereld applaus... Zeg dan ook niet 'zomaar circus' tegen dat wat deze familie brengt onder het tentzeil...  Néé: Ronaldo heeft nét dat tikkeltje méér...

Fotgraaf Benny De Grove heeft dit geweten, en zopas bracht hij een schitterend fotoboek - 'de illusie voorbij' - uit over het leven op, maar vooral achter de scène...

Een circusvoorstelling van Ronaldo lijkt chaotisch, maar is welomlijnd.  Het is een projectie van wat er zich afspeelt in de wereld met directeurs, would-be directeurs, ruzies, jaloezie, liefde, drama, achterklap en humor.

Benny De Grove volgt het circus en zijn artiesten al vele jaren, en al vele jaren registreerde zijn lens het boeiende leven van het circus.  Een selectie uit dat fotowerk is nu gebundeld in een boek van 144 bladzijden.  De foto's worden begeleid door teksten van directeur Danny Ronaldo en Kurt Defrancq.  En... het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag, en gaat voor 25 euro de toonbank over...

Foto's uit het boek kan ik natuurlijk niet publiceren in dit artikel, maar ga maar eens een kijkje nemen bij jouw favoriete boekhandel...

 

7 generaties Ronaldo's... 

Het begon allemaal in 1857 met een klein Theatertje in ons aller Mechelen...

De familie Van den Berghe heeft kunstenaarsbloed in de aderen.  Met hun 'klein theatertje' oogsten ze succes.  Zoon Adolf-Peter en zijn vrouw Maria Cronenberg zetten de traditie verder.  Nee - niet zomaar.  Het theatertje groeit uit tot een 'Groot Theater'!.  De trend is gezet!

Zoon Jan borduurt verder op de formule.  In 1912 krijgt hij een dochter Maria, die later zal trouwen met ene Hendrik Van den Broeck uit Muizen.  En zo komt de familie in deze Mechelse deelgemeente terecht.

De jaren dertig zijn falikant voor het theater-circus.  De crisis geeft haast een doodsteek aan het gebeuren.  Maar eind jaren zestig wordt de draad weer opgepakt door de zoon van het echtpaar: Jan Van den Broeck, die we natuurlijk véél beter kennen onder de naam 'Johnny Ronaldo'.  Johnny is gezegend met muzikaal talent, en staat al op de planken als countryzanger. 'Cowboyliedjes' - zou hij het zelf noemen...  Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan...  Circus Ronaldo zal  spoedig boven de doopvont gehouden worden...

 

In 1971 wordt de eerse circusvoorstelling gegeven in eigen tent op het dorpsplein van Muizen.  Het wordt het begin van een steeds maar toenemend succes...

(deze nostalgische foto werd genomen door de Muizense Flickrfotograaf Tommy Gevaert...)

En ondertussen zijn ook zonen David en Danny voor de voetlichten getreden.  De formule van het 'klassiek circus' wordt verlaten, en er wordt geopteerd voor een speciale mengvorm van circus en theater...  De roots, weet je wel...  Het is een gelukkige keuze.  Circus Ronaldo brengt nu een vorm van 'Commedia del Arte'... : een spektakel dat brede kringen weet aan te spreken.  Ronaldo is een schitterende Mechelse ambassadeur geworden die de wereld rondtrekt...

Circus Ronaldo begon ooit in 1857...  De familie Van den Berghe-Van den Broeck-Ronaldo, doet nog stééds verder!  Onder het zeil zijn nu nog drie generaties actief - van grootvader Johnny tot kleinzoon Pepijn...

Ronaldo is Muizens - Ronaldo is Mechels!  En daar zijn we trots op!

(foto: Old not Bold)

 (foto: Tvan G)

Ik herinner met Johnny vooral van zijn optredens rond 1963-1964 in dancing "Esperanzo" aan de Nekkerspoel en hij was een niet onverdienstelijk zanger. Eénmaal ontmoette ik hem zowat 43 jaar geleden ten huize van mijn vriend Günther Gooris.  Niettegenstaande zijn eerder stuurs uiterlijk is hij een minzaam man.

En er is goed nieuws, ten minste er zijn goede geruchten. Ik heb namelijk in de wandelgangen gehoord dat we (misschien) onze schitterende circus-kunstenaars opnieuw naar de Mechelse binnenstad kunnen krijgen.

Zeg nu zelf een circustent op de Grote Markt, dat zou toch geweeeeeldig zijn niet ?

Enfin,  ik ben fan van Ronaldo !

Het is een bijzonder mooi boek... Ik kreeg er eentje vers uit de handen van Danny zelf een paar weken geleden...

En ik moet zeggen... het vervult me keer op keer met trots als ik de tent op een locatie zie staan en boven in de nok de Mechelse vlag zie wapperen... Vader Johnny is een fiere Mechelaar en dat mogen ze tot in Ijsland weten.

Ik wist niet dat er geruchten waren over hun komst naar de stad. Die schitterende tent op de Grote Markt, ik vermoed dat het een droom is die leeft bij de Ronaldo's zelf en met hun bij heel wat Mechelaars.

Ik droom mee....

Circus Ronaldo is wereldklasse. Merci voor het artikel Jan. En het boek is een echte aanrader. Een mooie visie op het leven.

"Niemand zet zich neer met de gedachte: 'ik hoop dat ze mij nu eens diep gaan raken.' Het is nieuwsgierigheid die maakt dat je straks misschien geraakt zal worden."

(Quote van Danny Ronaldo in het boek.)

Die mensen/artiesten zijn ook te boeken voor privé-voorstellingen bij bedrijven en zelfs voor optredens thuis. Een aanradertje..... Ge krijgt dan een aantal akts aangepast aan de situatie:-)

Klik hier om Circus Ronaldo aan het werk te zien.

Ik ken Circus Ronaldo vooral van de Poppenkast-voorstellingen die zij brachten in de Sint-Lambertusschool in Muizen , was begin jaren 80 , toen Danny Ronaldo daar ook school liep. Die voorstellingen met hun reuze poppenkast waren elk jaar één van de hoogtepunten. Voor de kenners : kip-kap en soccissen ... :-))

Paar jaar geleden ben ik naar een circus voorstelling geweest op het dorpsplein in Muizen , ongelooflijk wat die mensen brengen , zeker voor herhaling vatbaar !

Idd Knarfie,  ik ken die poppenkast nog van eind jaren 60, begin jaren 70 toen Johnny's broer regelmatig werd gecontacteerd om met zijn poppenkast op te treden op het kerstfeestje van de Racing supportersclub "Hoger Streven" in "De Royal" .

Circus Ronaldo is het Cirque du Soleil van bij ons, maar dan niet overgesubsidieerd en met een eerlijk programma. Ook nog betaalbaar voor mensen die alleen op uitnodiging ernaartoe gaan.

Oorspronkelijk was Johnny een zanger en muzikant die tijdens het optreden van zijn orkest ook een visuele act als cowboy ten beste gaf. Het was gebruikelijk in die tijd dat er niet alleen een hele avond muziek werd gespeeld. Zo zijn ook de acts van Gaston en Leo ontstaan, uit het orkest van Leo. De broer van Johnny, Herman Van den Broeck, begon op zeker ogenblik een circus: Circus Riccardo. Hij was zelf een getalenteerd multiartiest. Johnny ging in dat circus optreden. Toen de echtgenote van Herman plots overleed, zette Johnny het circus voort en gaf het zijn eigen naam. Herman werkte later nog regelmatig mee, op verschillende vlakken. Hij overleed na een zwaar auto-ongeluk voor zijn deur.

Johnny Ronaldo leidde jarenlang het circus als een traditioneel, klein maar gezellig circus. De belangstelling van toenmalig Minister van Cultuur Rika De Backer voor de Vlaamse circuswereld was voor hem een belangrijke opsteker.

Zijn zonen David en Danny stonden reeds als peuter mee in de piste. Toen zij de familietraditie begonnen voort te zetten, schakelden ze over naar een heel eigen stijl: de commoedia dell'arte. Daarmee braken ze letterlijk 'over de hele wereld' door. We realiseren ons te weinig welke 'Spitzenklasse' deze artiesten hebben en wat ze in de internationale circuswereld betekenen. Ongetwijfeld omdat ze hun afkomst niet vergeten zijn en de eenvoud, die hen zo siert, altijd bewaard hebben.

In dit stukje mag ook even de aandacht gevestigd worden op Maria, de vrouw van Johnny, die niet alleen met een knappe fakiract jarenlang mee optrad, maar vooral achter de schermen de grote kracht was voor alles wat praktische organisatie aanging.

Aan Circus Ronaldo en alle Ronaldo's: für immer Hals- und Beinbruch!

Kip-kap en socissen :-) Waar is den tijd...

Ik ben groot geworden met Circus Ronaldo... Zowel in de Sint Lambertusschool superveel poppenkast gezien als de normale circusvoorstellingen in Muizen dorp... 

Als het circus er stond was het altijd feest... Ik herinner me nog dat je bij vele voorstellingen zo'n gouden munt kreeg, die moet ik nog altijd ergens hebben liggen.

Toen ik zo'n jaar of drie was namen mijn ouders me mee naar een voorstelling in het dorp. Er was toen een act met een wekker die weggesmeten werd... Er liep iets mis en de wekker belandde met volle snelheid op mijn hoofd... Vanaf toen is alles mis beginnen gaan met mij :-) Zelf weet ik hier natuurlijk niets meer van, heb het van horen zeggen van mijn ouders. De mensen van Circus Ronaldo waren naar het schijnt keibezorgd over mij en hebben me heel goed verzorgd...

Een paar jaar geleden hebben ze nog eens een voorstelling gedaan op het dorpsplein in Muizen (zie mijn foto hierboven)... Toen heb ik héél veel geluk gehad, ook al woon ik er vlakbij alles was super snel uitverkocht... Gelukkig kon ik op de wachtlijst en zo heb ik alsnog nog een plaatsje kunnen bemachtigen, super voorstelling!

Hier ben ik echt fier op!

Oeps, kleine correctie op bovenstaande reactie: natuurlijk moet het zijn "betaalbaar voor mensen die NIET gratis op uitnodiging gaan kijken". Cirque du Soleil is zo duur dat de voorstelling meestal door bedrijven gratis wordt aangeboden aan klanten, zakenrelaties, personeel, enz... In verhouding zijn er maar weinig mensen die zelf een toegangstiket kopen omdat een gezinsbezoek, inclusief alle extra kosten zoals programma, drankjes, snoep, vestiaire, etc... een aardige hap uit het familiale maandbudget betekent.

Circus Ronaldo is altijd een bijzonder gezinsvriendelijk circus geweest met een volwaardig, hoogstaand programma.

 Heb ze al een paar keer aan het werk gezien in het Brusselse - ik ben een onvoorwaardelijke FAN !!! Laat ze maar neerstrijken op de Grote Markt in Mechelen gegarandeerd een publiekstrekker !

Goed dat dit Grote Markt idee zoveel bijval kent...

Beleidsmensen, je weet wat te doen !!! Volgende keer geen Spiegeltent, maar een circustent !

 @peter

Hoe gaat dat gezegde weer? 

GEEN ..... .. ..... ....!

Nu kom ik er toch wel niet op zeker!

Geen rook zonder vuur ?

Applaus voor Peter, weg met die spiegeltent en zijn namaak clowns en in de plaats origineel echt Muizens circus. En daarna met de Johny zijnen paardentram naar de Veemarkt een glaasje gaan drinken bij Jef en zijn maat. Mooi. Vroeger, in den tijd dat de dieren nog spraken is Johny wel een paar keer in Hombeek geweest en ge moet hem eens vragen welke toffe mensen daar wonen.

Ik droom ook lekker mee ...

@ ROGER KOKKEN

Ja Roger....midden de jaren '60.... Den Esperanza, een smalle maar zéér lange cafe waar meestal op zondagavond orkestjes optraden. Ik herinner mij er nog enkele van zoals The Red Stars, Clark Richard en ook ..... "Johnny Ronaldo and The Rythm Club"

Johnny Ronaldo - gitaar en zang

Zijn broer Herman - Vox-instalatie (zijnde een accordeon-orgel op staander)

Een zekere Bert - saxofoon

En Muizenaar Francis Van Steenwegen - drums (heeft later nog de percussie verzorgd in orkesten zoals: het orkest van Kees Brug en het showorkest van Henk Van Montfoort)

Johnny Ronaldo and The Rythm Club traden ook regelmatig op in baancafes zoals in de Rembrandt en bij Tony Geys (beide in Hever). Zelfs in Emblem in baancafe "De Zwarte Zee"  ben ik ooit hen gevolgd omdat ze daar optraden. Het was in dien tijd een verdomd goed orkestje

 

@ iene van ... ik weet niet of Kees Brug wel een eigen orkest had. Het was in ieder geval ne grote in zijn vak en in zijnen tijd. Hij kon een beetje van alles, een beetje zingen, een beetje gitaar spelen, moppen tappen en zijn sketchen met Lowieke Staal waren onverbeterlijk. Onder hun beiden vulden ze een hele avond, een hele winter lang in alle zaaltjes van Vlaanderen. Na vijf jaar elende hadden de mensen dat toen wel nodig.

Idd, Iene vd Beurgt,  de Red Stars waren ook zo'n regelmatig optredende groep.  Hun liedje dat steeds terug kwam was "Let's make an heaven of this".  In die periode werd de Esperanza achteraan in de breedte uitgebreid zodat er toch wat meer volk binnen kon.

Zij en Johnny Ronaldo  zijn de enigen die ik me nog uit de tijd in de Esperanza  herinner.  Maar... 't is weeral bijna 50 jaar geleden...

Midden jaren 60 streken de eerste maghrebijnen in de Esperanza neer en toen ging het met de zaak heel vlug bergaf tot ze uiteindelijk sloot.

Is het daar waar nadien die Nissan garage gekomen is?

Awel Roger, ik weet het niet meer.Ik denk dat den Esperanza nog vóór de Kalverenstraat was. Iedere keer als ik in de Nekkerspoelstraat passeer stel ik mij de vraag waar den Esperanza nu juist wel was en iedere keer blijf ik mijn eigen het antwoord schuldig

 

 

Roger,in verband met den Esperanza,wat gezegd van 'De Spoetniks,De Telstars,Five from Dave uit Willebroek.

Uren hebbenwe daar gesleten vanachter aan den tweede toog,en wat die maghrebijnen betreft zit je een beetje verkeerd.De eerste vreemdelingen die er kwamen waren spanjaarden .Het cafe is gesloten begin jaren zeventig.

P.S.Roger wij kennen mekaar reeds van bij de Mille (Beffershof) -het Gildenhuis en al die andere plaatsen waar iets te beleven was in die tijd.

@ Roger, in die tijd kwamen wij uit Hombeek niet zo vaak naar de stad. Maar den Esperanza was dat niet daar waar nu het zaaltje van de parochie is ? Sint Pieter of zoiets. Inderdaad heel lang geleden.

Inderdaad waren de Spanjaarden eerder in Mechelen dan de Marrokanen. De meeste Spanjaarden ( meestal Basken ) woonden ook in Brussel en zijn na een tiental jaren terug naar huis gegaan. Van de anderen zijn we helaas niet meer vanaf geraakt. Helaas is het verschil tussen die van toen en die van vandaag zoals de nacht en den dag.

@ Guyke,  je blijkt me wel goed te kennen :-)  alleen.. ik ken zoveel mensen en de naam Guy roept niet erg veel herinneringen op. Ooit in de Lakenmakersstraat gewerkt?  Help...

En in het Guldenhuis en het Beffershof en ook in de Cecil gaven we als "Parkstones" van 1965 tot 1967 regelmatig T dansants.

De Five from Dave heb ik éénmaal zien optreden.  Ik dacht in 1968 of 69 in Blankenberge. 

Maar of ik mis zit met de vreemdelingen??  Midden jaren 60 doken overal de bordjes "interdit aux étrangers" aan de cafédeuren op en dat was niet bedoeld voor de Spanjaarden.

Roger

Alhoewel ik al enkele jaren Mechelen heb verlaten,kan ik het niet nalaten dagelijks Mechelen Blogt te lezen,de foto's van de verschillende festiviteiten te  bekijken op zoek naar bekende gezichten en me soms te verkneukelen of te ergeren aan de komentaar van de andere bloggers.Johnny Ronaldo en zijn groepje heb ik nog meegemaakt toen hij kwam repeteren in de achterzaal van de Rubens op de Leuvensestwg.Wij gebruikten de zaal als kleedkamers voor de toenmalige basketploeg (De Rubens)

P.S.     Roger ik ben wel 2 meter groot en we hebben ons ganse loopbaan voor dezelfden baas gewerkt of zoals sommigen zeggen aanwezig geweest.

@ Guy(ke),  Hahaa, nu vallen mijn 2,5 eurocent.   Ik wist niet dat jij Mechelen ontvlucht bent.   Hopelijk heb je een belastingvriendelijker oord opgezocht.   

Enne, mijn ganse loopbaan heb ik niet voor dezelfde baas gewerkt.  Na 31 jaar loyale dienst heb ik er mijn ontslag gegeven om (met behoud van anciënniteit en graad) nog 10 jaar elders aan betere voorwaarden te gaan werken. 

Roger, met die Spanjaarden was ik niet helemaal zeker maar nu dat ik nog eens rondgesnuffeld heb bij Google weet ik het zeker, het waren Basken die hun land hadden ontvlucht voor het geweld van .... Ge moet dat zelf maar eens opzoeken. Het was ook de rede dat die bordjes in de taal van Moliere volstonden. Voor de meesten van hen was het hun tweede taal. Ook waarom ze terug gekeerd zijn naar hun land kunt ge bij Google vinden. Waarom de anderen hier gebleven zijn moet ik niet uitleggen zeker. 

Den Esperanza was inderdaad waar nu de Nissangarage is/was. Dus voorbij de Kalverenstraat. In de Esperanza was er een aangepast bordje, zoals trouwezns ook bij drankgelegenheden van de Botermarkt, nl. Défendu aux Nord-Africains!!! De Congolezen mochten dus wel binnen en de Spanjaarden zeker:-)))

Eddy, als iemand uit de grote stad zegt waar den Esperanza was, wie ben ik dan om dat tegen te spreken. In dien tijd trokken wij wel eens naar Virske de fluitster, de Rembrandt, in Blaasveld was daar ook nog zoiets en in Kampenhout Sas en op de Vosberg en op de Putsesteenweg en den Bien in Eppegem. De namen ben ik bijna allemaal vergeten. Naar de Merodestraat trokken we als het pree had geweest.Toen die bordjes van " de fondu " daar hingen kwamen wij al lang niet meer naar 't stad.Eddy, konden de Tsetjenen, de kosovaren, de Roemenen, de Afganen en al die anderen dat toen ook al lezen?

precies een heel groot gat in mijn Mechelse cultuur, ik had er nog nooit van gehoord

nu schaam ik me

@ Guy(ke)

BBC Rubens met Claude Sauvage als voorzitter. Jeanneke Liekens en de Leo waren de uitbaters van het cafe

Ik  denk dat gij........ Guido Fr... bent.

De pivot die samen met Philomon Schallenbergh voor lengte onder de ringen moest zorgen

Kunnen de heren op leeftijd mischien een apart topic over 'Den Esperenza' posten uit tijden van voor er in Mechelen mensen 'uit den vreemde' leefden? :-)

Ik leerde Circus Ronaldo kennen begin jaren '80. Toen Danny Ronaldo nog 'Patatje' was. Ik was nog een klein kereltje en de tent van het circus stond aan 'de Vijfhoek' als ik het goed heb.

Hernieuwde kennismaking, per toeval  in Leuven, een jaar of tien later toen ze voor het eerst met hun 'commedia dell'arte' naar buiten kwamen. Ik was meteen verkocht en dat tot vandaag.

Ik herhaal mezelf maar wat Circus Ronaldo brengt is absolute wereldklasse.

Het zal ook zowat in de jaren 80 geweest zijn dat ik een optreden van Circus Ronaldo bijwoonde met het toen nog jonge "Patatje".  Het spektakel bood In elk geval heel wat meer amusementswaarde dan de BV shit die heden ten dage over ons wordt uitgestort.

Johny zal ook wel kontent zijn dat hij al zo oud geworden is zeker. Ne goeie raad Johny, als ge dat moest aanpakken op de markt, het geld vooraf op uw rekening laten storten en niet in uw zakken mee rond lopen want er zijn er die erop uit zijn om het te pikken.

Wat ben je weer volkomen jezelf m'n beste Louis Goovaerts.

Over geld gesproken: er is een facet van de persoon van Johny dat ik toch wel erg graag in de verf wil zetten.  Deze man is niet alleen een groot talent onder het circuszeil, maar is bovendien ook een genereus en sociaal bewogen mens.  En dat mag in tijden van negativisme wel eens in de kijker worden gebracht.  Sinds 1968 is Johny Ronaldo het gezicht van de Damiaanactie in Muizen.  Johny nam toen het inittatief om dit in Muizen op poten te zetten.  Onvermoeibaar heeft hij sinsdien aan de kar getrokken.  En... qua opbrengst per inwoner staat Muizen aan de kop van ons land.  7500 euro brent men in Muizen bij mekaar!  En dit bedrag stijgt jaarlijks.

't Heeft niks met het circus an sich te maken natuurlijk.  Maar aangezien er hier ook al 'andere zijwegen' werden bewandeld, dacht ik dat dit 'zijprongetje' ook wel mocht...

Profiat Johny Ronaldo voor deze onbaatzuchtige inzet.

iene van de beurght

Just,waar is den tijd.

@ Jan:

 

Klopt. Ook in die rol (als gezicht van Damiaanactie in Muizen) heb ik Johnny Ronaldo een paar keer ontmoet. Ik zie hem nog in vol ornaat (Boots, cowboykledij, ...) een vergadering van de kersverse raad voor ontwikkelingssamenwerking op het stadhuis bijwonen. Al was vergaderen helemaal z'n ding niet.

Hij ging liever in weer en wind langs de huizen om spullen voor Damiaanactie te verkopen of op een andere manier geld in te zamelen.

Schone mens.

Wat méér Johnny Ronaldo's in Hombeek en 't zou daar op slag wat warmer zijn.

@koen, 't zal nog niet zijn! Zeker als ze die 7.500 euro (sic) per inwoner van de jans kunnen overtreffen:-)

Op dit moment wordt Circus Ronaldo gehuldigd voor hun veertigjarig bestaan in ons Mechels stadhuis.  Terecht.

In het najaar mogen we het circus verwachten op onze Grote Markt!

Dit is nu eens goed nieuws sé, maar rustig blijven want er wordt zoveel gezegd en geschreven. 

Inderdaad! 

Voorwaar goed nieuws!

De wandelgangen laten me niet in de steek! :-D

Misschien kan Johny nog wel een paar clowns gebruiken en iemand om met de paardentram naar de Veemarkt te rijden. 

@peter: de wandelgangen laten je inderdaad niet in de steek... al kon ik dat een paar weken geleden nog niet confirmeren, gezien het persmoment van vandaag reeds gepland was.

We kijken er naar uit!

Speurneuzen, 'primeur-brengers' en 'idee-lanceerders': je kan ze allemaal op Mechelenblogt vinden!   ;-)

Peter: jouw droom wordt werkelijkheid, zie...   ;-)

Waar en wanneer kan ik ticketjes bestellen ? Dit wil ik niet missen !!

 Dit alles onder het toeziend oog van meester .....

@peter ticketjes zullen beschikbaar zijn vanaf de start van onze verkoop voor volgend seizoen. Dat is 5 juni (abo's) en 1 juli (losse tickets).

De poppenkast-voorstellingen herinner ik me ook nog heel goed.

Deze werden jarenlang in alle omstrken gebracht. Ook in "De Bosuil" in Schiplaken waar ik school liep.

Zo herinner ik me nog de voorstelling van Jan zonder vrees.

En inderdaad... "Pas maar op, of ik maak van u kip-kap en saucissen".