Eindelijk

Eindelijk zijn ze begonnen aan de sloop van deze panden, of wat er nog van over schoot, in de Muntstraat. 

Lange tijd werden de stenen nog aaneengehouden door de centimeters dikke laag affichepapier, maar nu was hun tijd écht wel gekomen.

In één ervan was in de jaren 70 frituur Martino gevestigd en ik men me ook nog een cafe De Funk te herinneren, en de Champs.

In de kleine winst was een meubelzaak en we gaan hieronder ongetwijfeld nog meer geschiedenis te lezen krijgen over deze gebouwen.

Jan, ik vind de gevel van "In de klein winst" met Grieks frontonnetje toch wel leuker dan het gebouw links ervan. In "Bouwen door de eeuwen heen" wordt enkel het huisnummer 5 vermeld.  Ik heb me laten wijsmaken dat Agnes Pandy in een appartement in de Muntstraat woonde. Zou pa daar veel langs geweest zijn?

De Martinobar was "In de kleinewinst"

Verder in de straat was er cafe Bristol als ik het goed voor heb

VERBETERING

Het moet ....... MARTINOBAR zijn i.p.v. Martinabar

Ja, Martino's heb ik bij den Alain en Maria genoeg gegeten...  Ze waren er fameus en goed straf !
Bij elke beet sprongen de tranen in mijn ogen  hihihi

en op den hoek was er 'n tuingeriefwinkel

En juist voor de Martino was er het bekende café Pigalle, bij de Pikkel:-)

Als we dan toch de straat gaan reconstrueren, op de hoek met de Boucherystraat, waar nu de goudwinkel is, was het Café van de Ringo.
Als ik me niet vergis was het zijn dochter, Louke, die de Martino even verderop open hield.
We spreken dan van ergens halverwege de jaren 70.
 

@Anoniem 5 (niet gecontroleerd): ook inwoners van Hombeek kunnen een nieuw paswoord aanvragen als ze het vergeten zijn!

Vergeten Jokke? Ik dacht dat den Bristol vanachter op den hoek was. Was een gezellig kroegske in dien tijd.

In de Martino ging ik na de T-dansants in het Beffershof of het Gildenhuis ( of was het nu guldenhuis) eerst nog een sandwich martino of kip curry halen alvorens naar huis te gaan.

Inderdaad, juist naast de Martino was er café Pigalle (bij de Pikkel)

Lag naast de Martino aan de kant van het centrum

Na een brand verhuisde de Pigalle naar de Befferstraat

café pichal klinkt me wel in de oren een van de twee dochters was toen mijn beste vriendin.

 

 

int cafe kwam ik dikwijls omdat mijn beste vriendin daar woonde

 

Zou  de Martino niet de eerste broodjesbar in 't stad geweest zijn? Ik weet het niet, maar ik dacht dat ze daar destijds goed hun kost verdienden. In ieder geval was ze zelfs tot op den buiten bekend. 

Later is de eigenares van broodjesbar Martino gestart met restaurant De Groene Lantaarn waar nu loungebar Barramundo gevestigd is. Mijn moeder heeft in beide zaken (Martino -Groene Lantaarn) gewerkt en begon later zelf restaurant Onder den Toren dat ze spijtig genoeg overliet in 2005.

Café Bristol was gelegen in 't midden van de Muntstraat. (Niet op den hoek G.L.). Het was zowat mijn tweede thuis. Uitbaters waren Nante en Nieke De Prins. Dochter Anny speelde destijds in de 1ste Damesploeg van Pitzemburg.

Wat betreft de Martino, dat was waarschijnlijk wel de 1ste broodjeszaak van Mechelen. Als ik mij niet vergis, is Alain en zijn vrouw naar Leuven uitgeweken en heeft Maria Lagrange (dochter van beenhouwer Lagrange in de Bruul) de zaak overgenomen. De broodjes Martino en pikante vleessla waren  subliem.

 

Even terug over de Groene Lantaarn,

de naam van dit pand was me pas onlangs opgevallen toen ik deze foto nam,

ik neem aan dat deze gevelsteen ouder is dan het restaurant waarover sprake.

Weet iemand meer over de geschiedenis van dit pand?

 

De Groene Lantaarn

Dat van die dochter van de Ringo doet bij mij, in de nevelen der vergetelheid, een belletje rinkelen. Ergens zie ik dan een frituur in de buurt van 't Klakkenhuizeke,, die veel meer gekost heeft dan oorspronkelijk voorzien, om aan een reeks onverwacht opgedoken stedebouwkundige vereisten te voldoen. Eens de investeringen gedaan, kwam het bericht dat de standplaats geschrapt werd. En als ik het me juist herinner, is ze dan uitgeweken naar een parkeerterrein op de Vosberg, niet ver van de brouwderij van Maes. Of haal ik nu verschillende herinneringen door elkaar?

Ja Wieland, voor zover bij mij nog het belletje rinkelt was dat bij " dikke Paulien " aan het klakkewinkeltje. Of ze naar de Vosberg is verhuist zou wel eens kunnen maar ik weet het niet.  

Het is te lang geleden Jos, maar was er op de hoek met de Muntstraat dan geen ander cafeke ? Het was in den tijd dat de soldaten troosthuisjes in de stad welig tierden. Het zou wel eens kunnen dat we mekaar daar ooit eens tegen het lijf gelopen zijn. 

Het kan wel allemaal nostalgie oproepen voor mijn part, wat mij vooral tegen de borst stuit is dat het woord "stadskanker" -in Mechelen in het leven geroepen door zijn burgervader- te pas en te onpas gebruikt word. Iemand met wat verstand ziet dat er waardevolle gevels teniet gaan, alweer omwille van een afzichtelijk gebouw dat er gaat komen dat binnen pakweg 20 zelf een stadskanker is, oftewel volledig uit te toon valt daar.

Men had minstens de voorgevels kunnen bewaren, "de kleine winst" had niet misstaan op een ABVV gebouw, of toch wel?

@ Kris de Jager

Het ABVV in de Zakstraat 16, heeft destijds de beslissing genomen de neoclassisistische poort te behouden.

Idd Wieland, eens alles zowat in orde was, werd de vergunning voor de frituur van Rigobert's dochter aan 't Klakkenôôzeke ingetrokken.  Typisch Belgisch:  je eerst op kosten jagen en je vervolgens een mes in de rug steken.  Maar waar ze dan naartoe gegaan is...??

Kent er iemand het recept of de samenstelling van de pikante vleessalade

die in de Martino te verkrijgen was ? Heerlijk op de frietjes ...