Uit de oude doos: januari, 19 jaar geleden

uit de oude doos: januari, 19 jaar geleden

Tussen de krantenknipsels van januari vond ik verschillende overlijdensberichten van bekende Mechelaars, waarvan ik er één heb weerhouden. Het gaat om een artikeltje dat Leo De Nijn op 3 januari 1992 schreef voor Het Laatste Nieuws:

Frans Dijck, ere-directeur van het Mechels Miniatuur Theater, is op 70-jarige leeftijd plots overleden toen hij met zijn familie in Middelkerke op oudejaarsavond aan de feestdis zat. Frans Dijck werd geboren te Mechelen op 26 augustus 1922 en deed al vroeg zijn intrede in het Mechels amateurtoneel. Als regisseur en/of acteur zien wij hem tussen 1948 en 1956 regelmatig verschijnen op affiches van Mechelse liefhebberskringen. Vanaf 1956 is hij niet meer weg te denken uit het MMT. Samen met Paula Sleyp, Jan Reussens, Jan Sergeyssels en Leo Van Horenbeeck lag hij aan de basis van dit nieuwe gezelschap. Nadat hij in 1960 zijn eerste prijs behaalde voor dramatische kunst aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel werd hij in 1962 directeur van het MMT. In 1969 gaf hij het roer over aan de nieuwe generatie, maar bleef trouw aan het MMT als directielid, acteur, decorontwerper en boekhouder. Frans Dijck leverde in het MMT 38 acteurprestaties, 21 regies en tekende voor 56 decorontwerpen. In het amateurtoneel was hij goed voor 36 acteerprestaties, 29 regies en 22 ontwerpdecors.

 Januari is ook de maand waarin het “Koninklijk Verbond der Mechelse Geburenkringen” gewoontegetrouw een “Verdienstelijke Mechelaar” in de bloemetjes zet. In mijn oude doos zitten dan ook heel wat knipsels met de namen van bekende stadsgenoten die met deze titel vereerd werden. Mijn knipselcollectie van “Verdienstelijke Mechelaars” is echter niet compleet. Ik vraag me af of Frans Dijck er ooit voor genomineerd werd. Of werd die titel in zijn tijd misschien nog niet uitgereikt?

@Lucas van de leur: Frans Dijck werd in 1993 postuum de titel van "Verdienstelijk Mechelaar" toegekend, niet alleen om zijn inzet en prestaties in de toneelwereld, maar ook voor zijn werk in de Hanswijckprocessie en de Calvacade van 1988.

Ondertussen hebben we uit goed ingelicht bron vernomen dat Frans Dijck de titel van "Verdienstelijke Mechelaar" toegekend door de Mechelse Geburenkringen, nooit gekregen heeft. In 1993 ws Frans Vermoortel de laureaat. Als Frans Dijck in 1993 gelauwerd werd, moet dat met een andere titel geweest zijn.