Mechelen rockte in 2010...


 
Mechelse melomanen, rockers, alternativo's of liefhebbers van het lichtere genre hadden in 2010 eigenlijk geen reden tot klagen en kunnen terugblikken op een geslaagd Mechels concertjaar. Aan keuze en variatie was geen gebrek. Hip hop met Pita en Postman, rock met The Van Jets en Ruben Block, de Antwerpse elektrofunk van Stijn, kleinkunstpop met Yevgueni, de introverte neo folk van Isbells, de aparte wereld van Jóhann Jóhannsson, een keltisch kippenvelmoment met Lakshmi of onze 'eigen' Sjarel 'Bizjoe' Van den Bergh,... het Humo's rockrallyhoogtepunt met Amatorski....

Met zijn allen meezingen met Pat Donnez en Tom Kestens. Jawel, er was voor elk wat wils. Of het nu op parkpop, maanrock, in het Cultuurcentrum en stadsschouwburg, bij JC Metteko of in de Ierse pub was. 2010 rockte. Een klein overzichtje van de concertjes waar 'Mechelen Blogt' bij was...Januari. Het jaar startte goed met een gesmaakt optreden van Chris Joris en Jean Bosco Safari in 't Kranske, Guy Swinnen, Postman, Paul Michiels, Jo Lemaire, Mo & Graz, Brahim, Els De Schepper, Sofie en Gunter Neefs traden op tijdens het benefiet 'Mechelen steunt Haïti' en deden dat met verve. En in de staart van januari was Creature with the Atom Brain te gast in Cultuurcentrum Mechelen, en Yevgueni bezong de 'Nieuwe Meisjes' in de stadsschouwburg.

Op 11 februari nam Jóhann Jóhannsson ons in de Minderbroederskapel mee naar zijn bevreemdende wereld van 'Forlandia' en verder...  en in diezelfde kapel vond twee dagen later een van de preselecties van Humo's rock rally plaats. Met, hoeft het nog gezegd, een memorabel optreden van Amatorski, die sindsdien in menig muziekhart een plaats veroverde. En in de laatste week van februari was het genieten van de introverte neo folk van Isbells in het auditorium van het cultuurcentrum.

Maart bracht Axelle Red naar de Mechelse stadsschouwburg en Venus in Flames en Kowzi brachten sfeervolle concertjes in het auditorium van het cultuurcentrum en Four Legged Animal (4LA) en l.o.e.s.h. maakten JC Metteko onveilig met 'Vlees op vrijdag'.

In april werd al een tipje van de Maanrock- en Dijlefeestensluier gelicht en de eerste namen werden bekend gemaakt.

Mei begon met een heel apart moment met Robin Proper-Sheppard die zijn mooie Sophialiedjes akoestisch uitkleedde in de Minderbroederskapel. Maar daar werd ook stevig van jetje gegeven, enkele weken later met Superlijm, Too Tangled en The Van Jets.

Begin juni raakten de Maanrock en Dijlefeestenaffiches volledig rond, En eind juni maakten 65 days of static, Agents in Panama, Isbells en Customs het mooie weer op de Dijlefeesten.  In juli stond Parkpop voor de deur. En  het donderdagse feest werd op gang getrapt door Els De Schepper, een week later volgde De Juf en met Legends of Rock en B-stoned vond ook rock 'n roll zijn weg naar Parkpop. 

En in augustus was het tijd voor Maanrock. Met sublieme optredens van ondermeer Amatorski, Marble Sounds, Raymond van het Groenewoud en Luka Bloom. De Mechelse festivalzomer werd afgesloten met Fest de Sjarabang waar behalve toneel met Ron Cornette en Bob de Moor ook Vrijdag optrad, met Sjarel Van den Bergh, Hans Habils en Frans Ieven.

Op 18 september was er de seizoensstart van Cultuurcentrum Mechelen, met bonkende beats van de elektropopsensatie Vive La Fête en de ruige rock van Ruben Block en een paar dagen later was er een intiem huiskamerconcertje op de bovenverdieping van de Ierse pub met Peter Ceulemans en Alex Rossi, tijdens 'Arthur's Day'.

Mark Oakley, kortweg Moakley, mocht een maandje, ja we zijn dan al oktober, later ook aantreden in eenzelfde setting in die Ierse pub en Stijn Meuris trad op in de stadsschouwburg en draaide nadien plaatjes. Sjarel Van den Bergh, Chris Joris, Frank Vaganée en Willy Donny zijn niét van gisteren en treden op bij de opening van deze interessante expo. En in de stadsschouwburg kijken we met open mond naar The Bealtes. Of toch The Bootleg Beatles.

In november is er een erg gesmaakt akoestisch concert van gitaarvirtuoos en singer-songwriter Albert Niland in de Ierse pub en een week later is Amatorski weer in Mechelen met als sterk voorprogramma Kiss The Anus of A Black Cat.

Bart Peeters vraagt zich af, twee avonden na mekaar of hij 'de ideale man' is en we toeven, ook twee avonden op rij, op de Terra Rare van De Frivole Framboos.

In de sneeuwrijke en koude maand december komt de Ier Daithi Rua een hartverwarmend concertje brengen in O Fiach's Irish pub en twee dagen later is levende legende Roland van de partij in het auditorium van Cultuurcentrum Mechelen. Heel wat Mechelaars zingen zich de ziel uit het lijf in de Spiegeltent op de Gote Markt, samen met Tom Kestens en Pat Donnez. En een paar dagen later kunnen we de beentjes losgooien met de opzwepende elektrofunk van de Vlaamse Prince, Stijn en Styrofoam in de kapel van het cultuurcentrum.

Op 18 en 19 december is er een mooi eerbetoon aan Louis Neefs in de stadsschouwburg en "de 'Mechelen Rockt'-redactie" sluit het jaar af met alles behalve rock 'n roll: een heel erg mooi Keltisch kerstconcert in de Ierse pub met harpiste en zangeres Lakshmi Matthieu.

Ja, er viel veel te beleven op muzikaal gebied in 2010.

En dan is deze opsomming nog veel te beperkt, want er was nog véél meer te beleven in onze Mechelse dijlestad! Mechelen Rockt!

Voor de verslagjes van in dit artikel vermelde concertjes: volg de tag 'Mechelen Rockt':
http://www.mechelenblogt.be/categorie/mechelen-rockt-0

Ook in 2011, bekijk maar de programmatie van Cultuurcentrum Mechelen, wellicht kunnen we ook wel weer in de Ierse pub terecht voor optredens en neem ook regelmatig een kijkje wat JC Metteko nog op het actief heeft.

Dat er veel muziek in 2011 moge zitten!!

verslagje: (c) Mark 'Markec' Van Mullem
foto's: 1, 2 en 8: (c) Joren Van Utterbeeck - 3 & 6: (c) Markec - 4, 5 en 7: (c) Bart Schelkens

Schone foto van Sjarel!

Mooi overzicht Mark. En nu hopen dat 2011 even goed mag worden.

...natuurlijk kon onze muzikale blogspecialist niet achterblijven met een jaaroverzicht...

;-)

Inderdaad een heel mooi jaaroverzicht, Markec.

Hopelijk wordt 2011 even goed, hé.

Mooi overzicht maar inderdaad niet kompleet. Zo ontbreekt bv. een van de meest regelmatige en succesvolle programmaties in onze stad. Elke 2de en 4de vrijdag van de maand vinden in de Mechelse Jazzzolder live optredens plaats. In 2010 trok bijna elk optreden een volle zolder, eigenlijk kapel. De Mechelse Jazzzolder barst uit zijn locatie en dat is uniek in Vlaanderen! 

In september is er dan ook nog Jazzathome, in 2010 reeds voor de 6de keer met 20 verschillende optredens ten huize van Mechelaars en een groots avondconcert in de stadsschouwburg.

Ook nog gezien in Mechelen in 2010:

 -) in maart The Scene: herboren en rockend als jonge veulens ...

-) School is Cool op Maanrock: subliem & Belgisch ...

-) wel geen rock, maar toch bezwerend ... Buscemi & Michel Bisceglia Ensemble: jazzy dancegrooves in november ..;

-) ook soms jazzy, met een 'pop'hoek (af): in december Gabriël Rios, Jef Neve & Kobe Proesmans ...

-) en om het jaar af te sluiten ... Scala in St-Rombouts ... alsof er een engelke op uw tong p*** ...

 

Buitenbeentje: kindervoorstelling 'Rosie en Moussa' verleden week in 't Arsenaal met muziekale omlijsting door Mira ... wreed schoon ...(aanrader!)

...wie zei weer dat er in Mechelen niks te beleven viel?  ;-)

@ Freddy: inderdaad Freddy, er zijn nog altijd een heleboel zgn muziekkenners die blijkbaar nog niet van "jazz" gehoord hebben... :-) Waarschijnlijk is het genre niet commercieel genoeg?..... of te moeilijk?

En dan te bedenken dat de jazzzolder al bijna 13 jaar 2x per maand live-optredens organiseert, regelmatig gevraagd wordt om bij verschillende gelegenheden voor groepen te zorgen (stadsvisioenen, Dijlefeesten e.v.a.). En het initiatief, destijds door J.C.I. gestart, nl jazzathome, groeit elk jaar! 20 optredens van jazzgroepen met allerlei stijlen en varianten, op 20 thuislocaties in de stad......

Ook beseffen weinig mensen dat vele van hun idolen zelf liefhebber zijn van jazzmuziek,... regelmatig lees je in hun interviews dat mensen als Chet Baker, Billie Holliday enz als inspiratiebron en grote voorbeeld dienden.

We maakten bv ook mee dat er vorig jaar in de stadsschouwburg een optreden was n.a.v. Django Reinhardt, en toen was de zaal helemaal volgelopen, terecht, maar weinigen van de aanwezigen wisten dat de avond ervoor een van de beste "gipsy"groepen opgetreden had in de jazzzolder: kwalitatief gezien zeker niet minder, integendeel...... (er was ook veel volk, hoor...)

En nog veel te weinig mensen in Mechelen weten dat Mechelaar Frank Vaganée een van de grootste jazzmuzikanten is en leider van een van de beste bigbands ter wereld, nl het Brussels Jazz Orchestra.......

We wensen iedereen voor 2011 een jaar vol muziek!

 

@jazzzolder,

wat jullie doen lijkt me een mooi initiatief, maar je haalt het ook meteen aan in je betoog,

Jazz is iets waar je voor moet zijn,

ik word er persoonlijk nerveus van.

Dit is echter mijn smaak, en geen veroordeling van het genre of van jullie inzet.

Beste Jazzzolder, alvast een warm 2011. Niemand houdt je tegen om een topic "Mechelen jazzde in 2011" te schrijven natuulijk. Integendeel :-)

Bedankt voor de aanvullingen, Troostie en Freddy...

Jammer van de sneer die Jazzzolder denkt te moeten maken: zoals ik duidelijk aangaf, mijn verslag had niét de pretentie volledig te zijn, het is ook niet de bijbel, nee gewoon een overzichtje van de evenement waarop ik of een andere verslaggever aanwezig kon zijn, zonder meer... en een mens kan a) niet overal zijn b) en ja een mens kan ook iets over het hoofd zien,

En over jazz alleen al kun je denk ik ook al een lijvig overzichtje maken, niemand die je tegenhoudt hoor, Jazzzolder. Ik woonde, behalve Zefiro Torna, ook geen klassieke concerten bij: staat dus ook niet in het verslag, dus misschien mag ik me nu aan een sneer van de liefhebbers van klassieke muziek verwachten? Afwachten..

Maar:  het heeft dus niets te maken met mijn appreciatie voor jazz of het gebrek eraan, en ik vind  dat wat je suggereert uiterst jammer: trouwens de zaken die in het Cultuurcentrum geprogrammeerd werden, zijn zeker niet allemaal zo commerciéeel of 'gemakkelijk' hoor! (Zo was bvb. 'Jóhann Jóhannsson'' zeker niet aan iedereen besteed denk ik, ik vond het geweldig, maar hoorde ook andere reacties)

Trouwens, JazzZolder mijn enthousiaste bijdrage over 'Jazz For Haïti' ben je plots vergeten zeker?

Om je geheugen op te frissen:
http://www.mechelenblogt.be/2010/02/jazzavond-vol-hoogtepunten-met-fraai...

Goed: misschien had ik dit ook nog in mijn verslag moeten vermelden, zo bedenk ik me nu! Zie punt b) hier boven.


Een bezoekje, bezoekjes aan de Jazzzolder staat/ staan zeker op de agenda, dat is me in 2010 niet gelukt, en neen, ik ben geen jazzkenner, en neen het is niet omdat ik het 'te moeilijk' vind, want ja, ik ben er wél in geïnteresseerd. Hoop alleen dat ik nog welkom ben, na de sneer hier mocht lezen ;-)
 

Mooie impressie van wat je in 2010 meege-rockt hebt, Markec.

Enne ... als je in 2011op de Jazzzolder geraakt, dan betaal ik er je ene om het goe te maken ;-)

@Markec: om uwen bak verder vol te laden: (  ;-))  )

in het rijtje van de niet vermelde optredens:

Salsa
Stephanie
Frituur Paula op Make a Fish

en

Triple S & Nite Spirit
The shakos & Frituur Paula op Melaankolie

en verder nog de optredens van

Triosaurus & Frank Vaganée Trio, het Nico Schepers-Chris Joris Quartet, Sans Gëne, The Chris Joris Experience (bij d release van zijn nizuwe CD), Have some Jazzfun en Eric Person in 't  Ankertje aan de Dijle

en Peter ik ben niet zinnens er volgend jaar deze topic over te schrijven:

"Mechelen Jazzde in 2011 ofte de optredens die Mark VC zouden kunnen nerveus maken" ;-)))

@Marc DeW: deal! ;-)

@Jokke... ;-))

Maar zoals vermeld, het was een  overzicht van die events waar Mechelen Blogt en in de meeste concrete gevallen ondergetekende, bij was of kon zijn, de agenda was behoorlijk vol in 2010, ook met concertjes buiten Mechelen, maar dat wilt dus ook zeggen dat je keuzes moet maken en niet overal kunt zijn he ;-)

@ Markec - oei, je reactie op "Jazzzolder" verbaast mij. Ik lees dit helemaal niet als een sneer. Ik lees en voel wel de gedrevenheid en passie van de schrijver. Stel je eens voor, 13 jaar lang al minstens 2 liveoptredens per maand programmeren en organiseren. 

Dat zijn zo'n 312 optredens. Doe daar dan ondertussen nog zo'n 120 optredens bij op diverse locaties ten huize van Mechelaars. En dan nog is de optelsom niet volledig.

Ik ken persoonlijk weinig mensen die zoiets presteren en dan nog altijd bijna moeten vechten om aan de nodige middelen te geraken en een beetje algemene erkenning.

Ik denk dat je Jazzzolder zijn reactie dus absoluut niet kwalijk moogt nemen, integendeel zelfs. Het is ook zo dat dankzij de Jazzzolder heel wat jong talent, waaronder heel wat Mechelse jeugd,  de kans krijgt om voor een publiek op te treden. En dat dit aanstekelijk werkt mag blijken uit de stijgende interesse van jongeren voor jazz, een soort muziek die niet onder één noemer te vatten valt. Er bestaat zo'n ongelooflijke variatie van mogelijks nerveus makende dingen :-)  tot zeer harmonieuze en door haast iedereen echt genietbare stukken.

Tot slot, Mechelen telt ondertussen ongelooflijk getalenteerde muzikanten. Echte muzikanten die live jongleren met hun instrument(-en). Talent dat nog veel, veel  te weinig bekend is bij de Mechelaars. Hoogtijd dus om daar iets aan te doen :-)

@Freddy:  hm... dan was het geen sneer? "zogenaamde muziekkenners die nog nooit van Jazz gehoord hebben"  is dus een stijlvolle en genuanceerde opmerking?  Enfin, dat zal dan wel...

Als je mijn verslagjes het voorbije jaar, en ook daarvoor las of leest: alles staat nog online, be my guest, wéét je dat ik voor vele genres, ja ook Jazz, opensta. 

Dit jaar heb ikzelf op jazzgebied enkel bij 'Niet Van Gisteren' o.a. Willy Donny aan 't werk gezien, Twelve 2 Nine bij 'Solidaire Winter',  Bart Mertens, Frank Vaganée en de geweldige Philippe Cathérine  en anderen... bij  het benefiet 'Jazz for Haïti', alleen ben ik datlaatste vergeten te vermelden in mijn overzicht - mijn fout, excuses!! Dat was eigenlijk wél de bedoeling!

Ik denk er nu pas aan dat, als ik me niet vergis, Bart S wel degelijk schrééf  over Jazz At Home, ik heb sommige dingen ook gemist, omdat ik me deels ook heb gebaseerd op de gebruikte tag 'Mechelen Rockt', waarbij 'rock' niet zozeer beperkend op dat ene genre hoeft te slaan...  Maar dit had dus ook  nog in 't verslag gekunnen...
 

Ik heb àlle respect voor  initiatieven zoals Jazz at home, en dat geldt ook voor de véle andere lovenswaardige initiatieven in deze stad..

Nogmaals de nuance: mijn verslag was géén opsomming van wat er allemaal was, neen, wel van datgene waarbij 'Mechelen Blogt' of ik bij aanwezig kon zijn en waar in de loop van het jaar over geschreven werd.  Niet meer, niet minder...


 Ik zal toch wel twee keer nadenken voor ik in 2012 een muzikaal jaaroverzichtje maak ;;-)... 

 

@ Markec - twee keer nadenken hoeft niet, gewoon blijven maken en anderen zullen het wel vervolledigen.

Voor de rest, als schrijver van een artikel lees je de reacties anders, dat is normaal. Die vermeende sneer werd gevolgd door een smiley .....

Ik denk ook met vrij grote zekerheid te weten wie het geschreven heeft en die persoon is veeeeeeel te veel met muziek en mensen bezig om het als sneer bedoeld te hebben, geloof mij vrij.

Ik kijk alvast uit naar je volgende recensie :-)

Freddy, ja, je hebt wellicht gelijk hoor.... maar vond het gewoon spijtig, het kwam in dit geval  net iets anders over dan gewoon een 'aanvulling', maar ongetwijfeld spoel ik dat bij een eerste gelegenheid dat samen met Jazzzolder, als die zich dan bekend maakt toch - door met een goed glas ;-)

Fijn dat je mijn schrijfsels weet te appreciëren, het nadeel van recensies van muziekevents is dat je daar meestal weinig reacties op krijgt, maar ik kan gelukkig wel het aantal  keer zien dat het gelezen werd...
Volgende recensie komt er  hoor.. welk genre het wordt, even in mijn concertkalender kijken: ah ja, wellicht iets over een jong popgroepje met een schoolse naam ;-)

@ Markec: jong popgroepje met een schoolse naam? COOL!

@Troostie: awel, ge zij heu.. WARM   ;-))))  Er is daar ook een niet onbekende Nederlander in 't spel die avond....

Cool

 

School Is Cool

Alleen moet ik dan nog werken :-(

 Nog een paar mooie concerten van het afgelopen jaar :

 . Bl!ndman (januari - CC)

. Blackie & The Oohoos / Dez Mona (maart - CC)

. Tuur Florizoone & Anu Junnonen (mei - Begijnhofkerk)

. De Beren Gieren (augustus - Jazzzolder)

. Robin Verheyen (september - Stadsschouwburg)

. Marble Sounds / Lyenn / Wixel (oktober - CC)

. The Bony King Of Nowhere (oktober - CC)

. Octurn & Mira Calix (november - nOna)

. Stray Dogs (november - nOna)

. Ludovico Einaudi (december - Stadsschouwburg)

 

@markec Het is wat Freddy zegt. Kom dringend eens naar de Jazzzolder. Gelijk ik je ken, zal je daar voortreffelijke recensies over schrijven en dat zal helpen. Zo zal niemand Jazz en de vele schiitterende concerten die daarrond in Mechelen worden georganiseerd voortaan nog vergeten.

En wat mezelf betreft, is er natuurlijk Jazzathome. In 2010 kwamen meer dan 600 mensen naar dit festival en dat voor jazz in een provinciestad als Mechelen. Reserveer alvast zondag 18 september 2011 in uw agenda. Want dan organiseren wij voor de 7de keer Jazzathome. We hebben Rhonny Vanthat als hoofact 's avonds, maar overdag zijn er "bij de mensen thuis" minstens 20 jazz- of aanverwante bands waar je kan van genieten.

http://www.jazzzolder.be

http://www.jazzathome.be

Bedankt voor het compliment, Hans!!! En natuurlijk ben ik geïnteresseerd !

Zoals ik eerder al vertelde, ben ik nog steeds van plan om naar de jazzzolder te komen, als de agenda het toelaat, enz.   18/09 zet ik alvast in mijn agenda !