Jo Swinnen tot Verdienstelijk Mechelaar uitgeroepen

                                                         

                                                         (foto: Jan Smets)

'Iene van Katlaane' die tot Verdienstelijke Mechelaar wordt uitgeroepen?  tièns?

En toch: Jo Swinnen is Maneblusser tot in de diepste vezels van zijn lijf.  En daarom kende het Verbond der Mechelse Geburenkringen deze mooie eretitel toe aan deze bekende en populaire muzikant...

Vrijdagavond kreeg Jo en zijn groep Nite Spirit de prijs uitgereikt in Cultuurcentrum Leliëndal in Hombeek.

De in Mechelen geboren, en lang getogen Jo Swinnen is een duiveltje-doet-al.  We kennen hem natuurlijk van zijn muzikale capriolen met Nite Spirit, maar vele Maneblussers kennen Swinnen ook van de theatershow 'Malinplansjee' (dit jaar reeds voor de vijfde keer op de planken van de Stadsschouwburg!).  Daarin heeft ons Mechels dialect natuurlijk een hoofdrol.  En voor onze geliefde Mechelse spreektaal heeft Jo een zwak.  Daarom werkt hij ook mee aan de Mechelse dialectlessenreeksen.

Elk jaar wordt deze prijs uitgereikt door het Verbond van de Mechelse Geburenkringen.  En dit nu al méér dan veertig jaar...  Trouwens, de door velen nog gekende grootvader van de muzikant, Albert Torfs - gewezen directeur van Toerisme en Feesten van onze stad, kreeg 42 jaar geleden dezelfde erkenning.  En da's toch wel een tof gegeven...

 

Gisteren zette Mechelenblogt 'oppergids' Herman Vermeulen in de bloemetjes.  Terecht, vinden we.  Vandaag is het de beurt aan Jo Swinnen.  Op een héél andere manier, maar met even veel enthousiasme, draagt Jo de liefde voor onze stad uit.  En voor zo'n Maneblussers hebben we een boon.  Want in de 'trots oep Sint-Roembots' vinden we mekaar.  Proficiat Jo! (we vergeven je zelfs jouw verhuis naar buurgemeente Sint-Katelijne-Waver!   ;-)

 

(bron: o.a het artikel van LDN in GvA)

@jans, de Jo Swinnen werd op vrijdagavond te Hombeek in het voormalig gemeentehuis gehuldigd. Indien ge er aanwezig zoudt geweest zijn ... was het platmechelse interview aan u niet wel besteed geweest,kwestie van de gebrachte vulgariteiten... Spijtig en jammer.

Mooi initiatief. Een Kathelijnenaar door Mechelen gevierd in het cultuurhuis van Hombeek. Maar wanneer gaat Mechelen dat cultuurhuis aan de Hombekenaars eens betalen. Die rekening staat nog altijd open bij mijn weten. 

Ik ben wel benieuwd naar de dialectlessen, want die gaan binnenkort weer van start ....

Proficiat Jo !

@ Peter. Als het van datzelfde is  wat Eddy hierboven aanhaalt dan blijven ze best in Hombeek weg. Hombeek is daar niet mee gediend. 

Heb jij vroeger al eens die lessen Mechels dialect meegemaakt Peter?  Lijkt me wel tof... 

Neen, maar binnenkort zal "de faculteit van dialect" weer een lessenreeks inrichten. Zeker de moeite om hier een keer een item over te plaatsen.

Denk ik ook!  welke Mechelse blogger speelt 'reporter-ter-plaatse'?    ;-)

Dan bomen we er hier nog wel verder op door.  Ondertussen oefenen we de liedjes van Jo in...  ;-)

Hier vind je meer informatie over de dialectlessen.

Proficiat, aan Jo!
En ja, die dialectlessen zeggen me ook wel wat !

in het krantje van Buurtcomité lees ik dat Jo afkomstig is van de Caputsteenstraat

Hier is Jo in actie, je herkent vast de agenten ook wel :-)

http://www.youtube.com/watch?v=Rb2aZL4B8-8

Voor alle duidelijkheid ivm de vulgariteiten wil ik toch even melden dat er totaal geen afspraken werden gemaakt ivm het interview door Marcel Kocken. ik stond zelf ook een beetje versteld van de vragen die op me werden afgevuurd maar zoals je weet... actie is gelijk aan reactie... en ik dacht dat het gewoon zo hoorde te zijn (was nooit eerder op een gelijkaardige huldiging) dus speelde ik het spelletje maar mee. mea culpa

Moge de Goden mij vergeven...

Voor de rest ... Bedankt Mechelen !

 

Nu ben ik wel érg benieuwd geworden naar wat daar in het Mechels werd uitgekraamd...

;-)

Proficiat JO!

En wat vrijdag betreft hoef je u absoluut gen zorgen te maken,  Je hebt inderdaad het spel meegespeeld op een ludieke manier en met de nodige knipogen naar de actualiteit. Wie daar een probleem mee heeft leeft nog in een ander tijdperk  :-)

De aanwezigen mochten genieten van een schitterend optreden en 1 ding was voor iedereen duidelijk; Nite Spirit moet dit jaar gewoon op de affiche van Maanrock! En liefst ook met enkele Mechelse liedjes die zonder enige twijfel voor de nodige ambiance zullen zorgen.

Nogmaals proficiat en niet alleen aan Jo maar aan alle leden van de band.

 

Wel Jans, het interview werd enigzins in een echt typisch Mechels "caféklappeke" gegoten met inderdaad hier en daar een ietwat vulgaire onder- en boventoon. Niettemin meen ik toch te mogen stellen dat de aanwezigen (en dat waren er wel wat) gretig konden lachen met de HEEL directe vraagstelling van Marcel en mijn soms wat onbesuisde reacties. En ik dacht zo bij mezelf "als zelfs den Bart bij momenten haast onder tafel schuift van 't gieren dan zullen we wel goed bezig zijn"... Ik meen dat het Marcels' intentie was om me te overdonderen en te verbazen met de inhoud van zijn vragen en sta me toe te zeggen dat hij daar absoluut in slaagde hoewel dat in mijn geval uiterst zeldzaam is :-) 

Kortom, MECHELSER kon het niet zijn en ik dacht dat dat uiteindelijk toch wel een beetje de bedoeling was. Marcel kocken is tenslotte ook wel wat jaartjes ouder dan ik en, naar wat ik vernomen heb, reeds geruime tijd vaste Interviewer van dienst tijdens de huldigingen. Hij zal dus zeker geweten hebben wat hij deed en waar hij mee bezig was... Ik vond het fijn en volgde gewoon...

   

@ Freddy : Bedankt voor je reactie !

Met andere woorden, een aantal mensen die ik hoef te noemen zoeken weerom problemen waar er totààl géén zijn!!! Verdorie, dat ik dat alles gemist heb... 't zal wel plezant geweest zijn!! ;-)

Wat mij betreft, maar da's dan ook logisch, was en blijft het een onvergetelijke avond.

Ik ben fier op mijn Mechelen en op alle Mechelaars die het MECHELS nog ECHT weten te smaken en, net zoals ik, hoog in't vaandel en in't hart dragen... Ik kan ook best wel begrip opbrengen voor diegenen die er moeite mee hebben maar 't zou fijn zijn een wederzijds begrip te mogen ervaren !

Bij deze trek ik me nu terug uit deze conversatie maar niet zonder nogmaals te zeggen

MERCI MECHELEN !!! ... Ik hou van U !!!

 

Proficiat, Jo. Ik moet eerlijk bekennen dat ik U niet kende, en dat deze blog - met de link naar het clipje -  voor mij een eerste kennismaking was, maar dan wel één, die naar nog smaakt.  Enneu... als uwen bassist is moest verhinderd zijn, wil ik hem met veel plezier vervangen. En als ik goe gezien heb, dan ken ik die gitarist met zijn geel hem persees ook. Is da ni de Swa Naturel van an de Staase van Katlaane?

Ja Wieland, da's inderdaad Swa Moens, de enige echte ! En als je verwijst naar de clip van "Raubewaus" dan is de toenmalige bassist, Eddy Verberkt, inmiddels vervangen door Jan vander Kuylen... Uw aanbod om plaats te vervangen 'in geval van' zal ik in gedachten houden !

Bedankt en tot blogs of ziens !

P.S : Volgende zaterdag zijn we te zien en te horen in café Melaan... Meer info op www.nitespirit.be

   

Voila, zo hoort het. De heer Swinnen die ruiterlijk toegeeft dat het bij momenten een beetje op het kantje was. Ik was er niet bij en ga er dus niet over oordelen, we leven ten slotte in een vrij land. Het land zou dan wel steeds moeten vrij zijn voor iedereen.En daar mangelt het soms wel eens aan. Debat gesloten. 

@g.l.: ' Het land zou dan wel steeds moeten vrij zijn voor iedereen.En daar mangelt het soms wel eens aan.' Hier ga ik je te gelegener tijd nog wel eens aan herinneren.;-)

@Jo: er is iets met Jo 's in Mechelen ... Jo Leemans, Jo Swinnen! Gewoon goed voortdoen!

@ Luc.

Je wijkt weer af van het thema. 

@g.l.: zo ne schone voorzet kon ik ni late ligge!;-)

@ Luc. Het thema was toch de verdienstelijke Mechelaar. 

 Blijkbaar hebben de mensen die NIET aanwezig waren het meetste commentaar !

Ik was WEL aanwezig en heb als enig commentaar het was "gewééldig".

Ik ken de Jo al lang(hij is geboren in de Donkerlei) en ik hoop hem nog lang te mogen kennen.Niemand spreekt hier over FATA MORGANA van op TV,toen bracht de Jo het fameuze lied "'t Is Feest in't Stad" dat zou iedere Mecheleir moeten kennen.

Tot zondag Jo.

Ik ken nog een ander iemand, die aanwezig was, maar al weg toen ik in de zaal kwam en dat na het interview. Die iemand  is een veel minder groot moraalridder en zeker geen gelovige zoals Eddy, maar, die  vond ook dat de aard van de vragen op sommige momenten inderdaad op op het randje was. Eddy Luyten heeft er mij, tijdens een toevallige ontmoeting gisteren ook over aangesproken en ik had de indruk dat naast de sexueel getinte opmerkingen er  ook sommige verwijzingen naar de huidige gebeurtenissen in de katholieke kerk aanstootgegevend waren. Conclusie : twee verschillende mensen en opvattingen, maar wel dezelfde reserves. Misschien eens denken aan de aard van de vragen volgend jaar.

Voor de rest. Dikke felicitaties aan de Jo. Ik wil nog wel eens een clipje met Nite Spirit opnemen.

@Jo, proficiat met uw benoeming als verdienstelijke mechelaar en het was niet mijn bedoeling om u de steen te werpen. De steen des aanstoots was inderdaad de vragensteller. Mijn punt is slechts dit: moeten wij als we ons mechels dialect spreken, op de vulgariteitentoer gaan? En van een aanstelling tot "verdienstelijk mechelaar" had ik toch wel enig niveau terzake verwacht. Ik was trouwens niet de enige aanwezige die het er een tikje over vond.... Zoals Rudi het stelde aan de inrichters: misschien eens een renovatie van het interview bekijken!!:-)

alle verdienstelijke mechelaren verdienen een pluim! welke kleur hun  vederkleed ook is'

@ Driewielerke.

                        Het gaat niet zozeer om het vederkleed maar om wat er onder verborgen zit. Van die mannen en vrouwen met vederkleden staat er alle dagen genoeg in de gazet.  

Soms kan ik niet goed volgen maar kom... da's ook weer typisch Mechels hé !

Toch bedankt voor 't lof alsook de kritiek...ik kan daar best mee leven... 

Groetjes allemaal !

Jo

 

 

Hier een compleet andere Jo Swinnen met het geweldige lied : Something out there.

Er zullen altijd jaloezie en moraalridders zijn ... Een terechte en verdiende nominatie .... Nogmaals PROFICIAT Jo !!!

Groetjes

Karine

Een stukje van het (vulgaire) interview werd blijkbaar op film vastgelegd.

Voor de geïnteresseerden... KLIK

www.youtube.com/watch

Groetjes allemaal !

Jo

Er gaat niks boven een spontaan interview en dit was er zo eentje.

Spijtig van de geluidskwaliteit, want soms spijtig genoeg een beetje onverstaanbaar.

Ik heb in ieder geval niks gehoord dat "erover" zou zijn geweest.

Zij die dit wel vinden, moeten per gelegenheid maar eens naar een optreden van Alex Agnew gaan kijken.

Da's er tenminste écht over :-)

In ieder geval, van harte proficiat Jo !!!

En ondertussen zijn we allemaal trots... Trots oep... Jo!

'ne dikke proficiat!

Er zullen altijd mensen zijn voor wie fatsoen taboe is. Kan men dagelijks vaststellen op straten en pleinen. Het is verheugend te kunnen vaststellen dat de jubilaris hier duidelijk afstand van neemt. 

Alles is relatief natuurlijk, wat de ene fatsoenlijk vindt, gaat voor de andere ver over de schreef. Ik laat het aan de lezer van MBLOGT, om de video te bekijken. Bedankt Jo om dit hier te posten.

Proficiat,Jo me uwe titel van verdienstelijke mechelaar he ! :) En wat die vulgariteiten betreft... Ik heb nog nooit iemand zo zien lachen als den burgemeester:Bart Somers! Dus zo erg zal 't dan wel ni geweest zijn he! ;) proficiat!