Er zit muziek in Mechelens nieuwe stadsartiest

Jazzmuzikant Frank Vaganée, geboren en getogen Mechelaar, is twee jaar lang de nieuwe stadsartiest. Het Mechelse gemeentebestuur besliste dinsdag 25 januari over zijn aanstelling. Vaganée volgt auteur en radiomaker Pat Donnez op. De officiële ‘overdracht’ vindt plaats op 1 april, en da’s geen grap. Ook de nieuwe stadsartiest zal aandacht besteden aan zijn verbondenheid met zijn geboortestad. Valse noten verwachten we allerminst...

Frank Vaganée is saxofonist en artistiek leider van het vermaarde Brussels Jazz Orchestra. Frank is een gevestigde waarde in de jazzwereld en werkten met grote namen zoals Philip Cathérine en Toots Thielemans. De Mechelse muzikant doceert aan het Lemmensinstituur in Leuven.

Vaganée, en dat beseffen we soms te weinig in ons eigen Mechelen, is een hele grote meneer in binnen- én buitenlandse Jazzscene. Met het Brussels Jazz Orchestra brengen Vaganée en de zijnen de jazz tot bij een ruimer publiek: de muzikanten kiezen er resoluut voor om behalve de jazzliefhebber ook de jazzleek te bereiken en doen dat met brio.

Voorbije zomer was Vaganée met zijn Brussels Jazz Orchestra curator van Theater Aan Zee in Oostende, daar hebben ze een paar duizend mensen bereikt die nooit eerder van hen hadden gehoord.

Dat de Mechelse jazzmuzikant internationaal hoog aanzien geniet, houdt hem niét tegen om in zijn eigen stad cultureel actief te zijn. Frank is steeds bereid is om samenwerkingen aan te gaan.

Met Vaganée als stadsartiest komt wellicht ook de levendige Mechelse jazzscene in de spots te staan en, uiteraard, de stad Mechelen tout court.

Frank Vaganée
als nieuwe stadsartiest: daar zit muziek in!


Het goede nieuws staat vandaag ook te lezen in de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad...


foto: (c) Markec

Uitstekende keuze!  Frank zal een schitterend cultureel ambassadeur zijn, en bovendien legt de keuze voor Vaganée sterk de klemtoon op Mechelen-jazzstad.  Ik ken te weinig van dit muziekgenre om hier zinnige dingen over te vertellen, maar weet wel dat onze stad op dit terrein erg hoog scoort.  Met Frank als nieuw stadsartiest zullen we dit de volgende twee jaar nog méér beseffen en weten te waarderen.

Proficiat Frank!

Inderdaad Jans een uitstekende keuze ! Misschien volgend jaar ook nog Verdienstelijke Mechelaar?.

Hier ten huize worden zijn CD's regelmatig beluisterd en zelf heb ik hem al verschillende keren aan het werk gezien. Steeds een openbaring van wat hij uit zijn toeter weet te halen.

Proficiat Frank  !

 

Het laatste beiaardconcert was beiaard en jazz. Voor de meesten ( behalve misschien enkele verstokte beiaardleifhebbers) een schitterende combinatie. Het Jazz combo bestond uit de gebroeders Ivanov en Frank Vaganée. Top artiesten. Voor herhaling vatbaar.Er was veel volk. De overuigde liefhebbers van beide genres gingen afwisselnd binnen  (cultuurcentrum) en buiten (plein van cultuurcentrum) zitten om niks te missen.

Een meer dan welverdiende keuze !

Proficiat Frank !

 

Wat doet een stadsartiest eigenlijk ? Pat heeft bij mijn weten twee a drie stadsgedichten geschreven. Had hij nog andere activiteiten als stadsartiest ?

 Op artistiek verantwoorde wijze door Mechelen wandelen?

Frank leeft voor zijn muziek in de eerste plaats, en door zijn talent kan hij er van leven.  Frank is gewoon een hele toffe peer. Waar je gezellig een babbel mee kan maken over gelijk wat.  Je betrapt hem nooit van naast zijn schoenen te lopen, te zweven (tenzij hij sax speelt)... of een figuurlijke dikke nek... Letterlijk heeft hij dat wel, wegens uit de kluiten gewassen en ontwikkelde spieren ter hoogte van buik, borst, hals en nek (dus) door het vele sax spelen.

In het rijtje van virtuozen waarmee hij samenspeelt ontbreekt nog David Lynx, een sublieme jazz-zanger die meer gewaardeerd wordt in het buitenland (de man verzamelde al meederer grote cultuurprijzen in Frankrijk) dan in zijn eigen land (België).

BJO zat vorig jaar enkele keren in de VS waar het zeer gewaardeerd werd en het hierdoor mag terugkeren, later dit jaar.  Hun nieuwe showcase behelst een Jazz-versie van de musical Porgy and Bess, met onderandere David Lynx.

Met alle respect voor de andere musicale Mechelaars die kunnen leven van hun muziek, maar Frank is iemand die gewoon heel graag saxt en graag samenspeelt met anderen... Gelijk wie, van frivole vrijetijdsfanfare tot BJO, ondanks zijn buitengewone culturele bagage komt hij graag nog eens buiten met een gewoon heuptasje en dat siert hem...

Over laatst stond er een boeiend stuk over het BJO in de VS.

Frank Vaganée is idd een grote meneer.