Welkom thuis Rik!

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Ik ben er blij om.  Absoluut.  Rik Wouters - één van onze allergrootste kunstenaars van vorige eeuw, komt terug naar Mechelen.  Het wordt een mooi thuiskomen.  Ik hou bijzonder van het schitterende werk van Wouters.   Rik kende een kort en tragisch leven, maar hij borstelde en beeldhouwde topstukken.  Jammer genoeg bezit onze stad haast niks van hem...  Maar daar komt verandering in!

Sven Van Haezendonck drukte het zo uit in GvA: 'Oostende heeft Ensor, Mechelen straks Rik Wouters.'

Binnenkort wordt ons Schepenhuis een Rik Woutersmusem.  Jawel.  De kunstwerken uit de 15de en de 16de eeuw die er vandaag tentoongesteld worden, verhuizen tijdelijk naar een andere locatie.

'Waarom', vraag je je wellicht af?

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen sluit voor vier jaar voor verbouwingen (je ziet: het is niet alleen in onze stad dat een museum als Busleyden voor enkele jaren op slot gaat...).  Nu heeft dat museum in de Sinjorenstad best een indrukwekkende collectie van onze 'Mechelse Zoon'.  Da's dus een unieke gelegenheid om de werken die in het 'museum in steigers' hangen, even elders onder te brengen.  En waar kan dat beter dan in onze stad?

Zo gezegd, zo gedaan...  Mechelen krijgt 111 Wouters-objecten in bruikleen.  Het Schepenhuis zal dus vanaf juni van het komende jaar onderdak bieden aan de werken van Rik Wouters.  En met die topwerken worden ook  wisselende tentoonstellingen opgezet.  Zo zal er in Lamot een zomertentoonstelling worden gebouwd rond Wouters. 

Nu heeft Mechelen zo'n 47 werken van Wouters in haar bezit.  Schepen Nobels zou graag de collectie uitbreiden, en reserveert hiervoor 130 000 euro.

                                                         

Aangezien ik een grote fan ben van Rik Wouters, ben ik blij hierom.  Ik ben er van overtuigd dat dit Mechelen een nog grotere culturele uitstraling zal geven.  Mooi initiatief.

Welkom thuis Rik!

Ja, geweldig nieuws is het! Ook ik kijk hier naar uit en hoé !

Dit wordt allicht een tentoonstelling waar mensen speciaal voor naar Mechelen zullen afzakken .... Knap initiatief. Ik zal mijn boeken eens induiken en kijken wat er allemaal geweten is van Rik Wouters, die samen met zijn vriend Wijnants verbonden is met de Mechelse meubelindustrie.

Rik Wouters was net als Wijnants - en alle grote Mechelse kunstenaars toen en nu - een supporter van Racing Club Malines (nu KRCM). Rik Wouters maakte o.a. in 1906 een prachtige pastel "doelman" die de cover siert van het boek dat werd uitgegeven naar aanleiding van de grote tentoonstelling "Sport in de kunst" die enkel jaren geleden te Brussel in het Paleis voor Schone Kunsten werd georganiseerd.

@MarkT - zeer interessant dat schilderij. Probeer dat eens op Mechelen blogt te krijgen?

Ik juich dit initiatief toe. Mijn enige opmerking is dat ik vind dat het schepenhuis nu niet de ideale plaats is om dit genre kunst tentoon te stellen. Ik zie Rik Wouters eerder in een ruimte zoals "de garage" of het cultuurcentrum. Ik vind het schepenhuis een schitterend museum, maar het kader leent zich uitsluitend voor kunst uit de 15de tot 17de eeuw zoals het nu is ingericht. Waarmee wordt bewezen dat Mechelen een hypermodern museum nodig heeft. Ik vrees dat dit na de werken in Busleyden ook niet helemaal het geval gaat zijn, al heb ik wel de hoop dat de ondergrondse ruimte in Busleyden wat minder oubollig zal zijn als het hele museum nu.

Even googelen leerde mij dat op een uitgebreide website volgende musea worden vermeld en dat Mechelen hier gewoon niet in voorkomt!

Geen sant in eigen land????

 

Museum and Public Collections

  Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Antwerp, Belgium. 
 
  Middelheim open-air sculpture museum. Antwerp, Belgium. 
 
  Musée d'Ixelles. Brussels, Belgium. 
 
  Musée David et Alice van Buuren. Brussels, Belgium. 
 
  Musée de l´Art Wallon. Liège, Belgium. 
 
  Musées Royaux des Beaux-Arts de Belgique. Brussels, Belgium. 
 
  Museum Boijmans Van Beuningen. Rotterdam, The Netherlands. 
 
  Museum Dhondt-Dhaenens. Deurle, Belgium. 
 
  Museum voor Schone Kunsten Gent. Ghent, Belgium. 
 
  Provinciaal Museum voor Schone Kunsten. Oostende, Belgium. 
 
  Rijksmuseum, Rijksprentenkabinet. Amsterdam, The Netherlands. 
 
  Stedelijk Groeningemuseum. Bruges, Belgium. 
 
  Stedelijk Museum. Amsterdam, The Netherlands. 

ik vind RIK WOUTERS schitterend!

En pleit voor een toegankelijk museum!

 

 Prachtig initiatief.

Ik kijk er alvast naar uit!

Hier de affiche van een tentoonstelling uit 1999.

't Zal gaan tijd worden....

Regelmatig blader ik door de map reproducties van Wouters werken. Deze map werd uitgegeven n.a.v. een algemene retrospectieve tentoonstelling van zijn werk in Mechelen in 1966...  Was het al maar juni 2011 !

Klinkt veelbelovend.  Hoewel ik Rudi's bedenkingen deel in verband met de geschiktheid van het Schepenhuis.  Maar laten we niet klagen : Rik Wouters verdient zeker een plaats in onze stad. 

In 1994 was er een grote retrospectieve over Rik Wouters in het PMMK te Oostende.  Ik heb die catalogus vermoedelijk nog ergens liggen.  Het was een heel knappe expo met veel 'Mechelse' werken.  Tijd dus dat Mechelen nu zelf Wouters in de kijker zet.

Die van 1994 zag ik ook, en hoewel ik toen nog geen enkele band met Mechelen had was ik danig onder de indruk van de werken. PMMK is natuurlijk een schitterende lokatie hiervoor.

Misschien kunnen ze, in het Schepenhuis, ook nog een hoekje voorzien voor de rest van de familie.

Daar zouden dan de pentekeningen van K. Wouters (? Karel ?), de broer van Rik Wouters, en de werken van J. Schaepherders, de neef van Rik Wouters, gehangen worden.

K. Wouters

J. Schaepherders

Dit is een schitterend initiatief voor Mechelen, een eerbetoon aan een van onze allegrootste kunstenaars. Ik weet dat zowel Nobels als Somers hier heel veel verdienste aan hebben. Maar ik weet evenzeer uit goede bron dat onze stadsartiest Pat Donnez eigenlijk het vuur aan de lont gestoken heeft. Pat is daar dikwijls te bescheiden in, maar achter de schermen werkt hij keihard om van MeChelen een cultuurstad met grote C te maken.

 

*** MeChelen ***

Cultuurstad met grote C

---

Asap een patent op aanvragen, RVC, want

deze slagzin is duizend maal beter dan dat (oude domme) logo.

;-)

Ik zal straks wel zeggen waar ik het gevonden heb, maar op de onderstaande foto uit 1898 van het meubelatelier Emiel Wouters zie je uiterst rechts papa Wouters. Waar staat zoon Rik Wouters ( een lullige vraag want ik heb het antwoord hier bij mij )?

@ Luc, Rik is de knaap rechts met een beeld in zijn armen.  De  jongen links die zijn hand op een beeld houdt is zijn kozijn Frans Wouters waarover ik in 2006 blogde (de foto's werden inmiddels helaas verwijderd).

http://www.mechelenblogt.be/2006/08/mechelse-kunstenaars

Die tentoonstelling in 1994 te Oostende heb ik ook bezocht.  Niet te geloven dat dat al 16 jaar geleden is.  Ik was toen nog een belhamel van net geen 51 jaar...

Bedankt Roger om die oude topic nog eens van onder het stof te halen. De bovenstaande familiefoto kwam uit Frans Vermoortel zijn boek ' Mechelen, de memoires van een stad '.

Luc,  die foto is mij wel bekend :-)

@Rudi

 

Waarom zou het direct een hypermodern museum moeten zijn? Daar, in de kilte van de voorgeschreven witte muren, zou Rik Wouters spijtig genoeg ook niet tot zijn recht komen...ik denk eerder aan een gebouw uit begin vorige eeuw, ietwat mooi opgeknapt, maar zeker niet te oubollig want dat zou ook fnuikend zijn, daar hebt u gelijk in (ik denk dan bijvoorbeeld direct aan het verschrikkelijke museum van Lautrec in Albi)

 

Verder natuurlijk schitterend dat de grote kunstenaar Wouters krijgt wat hij verdient! Ik zou willen dat zoiets in ons land mogelijk was echter wij missen kunstenaars van het kaliber Wouters...ofwel worden ze stelselmatig genegeerd!

 

Vriendelijke groet,

 

Niels Johan Thissen, Holland

@Niels - wat laat maar beter laat dan nooit. Voor een hypermodern museum heb ik nu niet direct gepleit, maar een 14 de eeuws gebouw zoals het Schepenhuis vind ik niet direct geschikt. Een beetje strakheid vind ik wel kunnen in deze tijd. Maar dat presenteren in een gebouw begin jaren 1900 is ook wel een optie - het tijdskader nietwaar. En wat Albi betreft : ik was  er in 2010 en ergens heb je wel gelijk. Vraag is natuurlijk hoe zwaar Toulouse Lautrec echt weegt. La France n'est-ce pas? Er zit dus een hoop minder werk bij om de boel vol te krijgen.  Enfin laat ons maar eens afwachten wat het wordt in Mechelen....

Vroeger was het blijkbaar hip (of algemeen gewoon) om (tijdelijke) exposities "wereldwijd" aan te kondigen.  Dagdagelijkse dingen als bierkaartjes bijv. werden hiervoor ingeschakeld.

En ook Moeder Post deed, in '66, haar duit in het zakje...

Is dat vandaag nog mogelijk  ?  

De Stad Mechelen zou bv al hun officiële e-mails kunnen voorzien van zulk een cultuurevenementmelding in de headers, want niet iedereen surft zomaar (en zonder aanleiding) naar bijv. mechelen.be

@ gimycko: Moeder Post deed in 1966 meer dan haar duit in het zakje.

N.a.v. de retrospectieve tentoonstelling in Mechelen ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van zijn overlijden, bracht de Post een zegel uit (60 centiem) met zelfportret van Rik Wouters. In een tijdelijk postkantoor op de tentoonstelling in het Cultureel Centrum, kon de zegel ook worden aangekocht met (zo gewenst) een speciale afstempeling.

 Bedankt !!! doet deugd als je van je familie oude foto's terug ziet.

 

In 1976 leerde mijn tekenleerkracht ' Smetje' in het Sint Lucasinstituut te Brussel me Rik Wouters kennen.Sindsdien heeft de grote schilder me niet meer losgelaten: zijn levensverhaal is een prachtige film waard, gek dat niemand daar aan denkt . Bij mij groeit alvast een prachtig filmisch plan..

Iemand van jullie die informatie heeft over de vroegere ' Fondation Nel Bruyninckx' ?

 

Hieronder de bewuste zegel uit 1966.   'k heb er nog wel enkele dubbel, (net als van veel andere Belgische zegels).