Waltrudis en Rombout

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets - St.-Rombout en Sint-Waltrudis Mons...)

Ik ben pas thuisgekomen van een weekendje  Mons...  En ik moet toegeven dat deze Waalse stad best aardig is.  Tot hiertoe was ik er nog nooit geweest, maar ik was wel eens benieuwd hoe de Culturele hoofdstad 2015 er uit ziet.   Mechelen ging niet met de trofee lopen, maar zal in een soort van samenwerkingsverband meedoen...

Mons is een boeiende stad.  Zoveel is zeker.  Het heeft één van de mooiste Grote Markten van het land, met een knap gotisch stadhuis, een belforttoren om 'U' tegen te zeggen, kronkelende straatjes die dalen en stijgen, en een ultramodern museum voor Schone Kunsten...

 

Maar mij intrigeerde vooral de Sint-Waltrudiskerk.  En waarom?

 

Nee - Ze heeft net als onze Sint-Rombout géén spits.  Méér zelfs: de toren is nog een pak lager dan onze Mechelse trots, en in die zin is het allesbehalve concurrentie.  Maar wat me erg verbaasde is dat deze afgeknotte dwerg toch heel wat gelijkenissen vertoont met onze Mechelse toren.  Zeg nu zelf!  Bekijk eens grondig het portaal en de vorm van de beginnende toren.  Eerlijk: daar zijn toch wel wat dingen die vertrouwd overkomen...

Toch even wat opzoeken...

Sint-Waltrudis werd gebouwd tussen 1550 en 1669.  En da's dus wel flink wat later dan onze Rombout.   In 1534 en 1547 stuurden de kanunnikessen van Mons waarnemers naar o.a onze stad om prospectie te doen.  Ze kregen de opdracht om onze toren te bezichtigen en er kopies en plannen van te maken.  Dat deden ze grondig. 

Sint-Waltrudis werd gebouwd naar het originele plan van onze Mechelse toren.  Hier en daar werd er wel wat aangepast, en hoe verder de werken vorderden, hoe meer men begon af te wijken van ons Mechelse voorbeeld.

 

Maar het is zéker onmiskenbaar: Mons kopieerde met Waltrudis Rombout!

 

(Sint-Waltrudis rechts naast de belforttoren...)

Sint-Waltrudis is een mooie kerk.  Laat het exterieur dan nu niet spectaculair zijn, wegens niet-afgewerkt...  Het interieur is rijk, en is een perfect voorbeeld van Brabantse gotiek...

                                          

Als Mons in 2015 de pluim op zijn hoed mag steken als culturele hoofdstad, mogen we toch fier opmerken dat ze een deel van de mosterd in Mechelen haalden... Voila! ;-)

 

Je slaat de nagel op de kop Jans. Een zekere R. Chalon heeft vermoedelijk een facsimile gemaakt van een origineel plan door in 1550 door Mechelen naar Mons was gestuurd en dat min of meer als voorbeeld voor de Waltrudistoren diende. Chalon beweerde naar verluidt dat dit plan de Waltruids betrof, maar onze stadsarchitekt PH. Van Boxmeer identificeerde het als de Sint Rombouts. Hierdoor hebben we nu wel de kopie van Chalon in gebruik. 

Rudi heeft in 2005 in dit verband een artikel geschreven over de toren. Hij verwijst hierbij naar een belangwekkende studie van onze betreurde Linda Van Langendonck. Die had ik erg graag eens ingekeken. 

www.mechelenblogt.be/2005/07/de-sint-romboutstoren

ook Peter liet zich niet onbetuigd en vermeldt ook Chalon (met de ultieme nachtfoto van het stadhuis vanop de toren door Koinsky)


www.mechelenblogt.be/2008/01/de-geschiedenis-van-stadhuis-enkele-lijnen

Beste rvpee, die studie van Linda, is allicht haar thesis, en als je wil kan je die bij mij een keertje komen inkijken.

Is die Linda overleden ?

Linda Van Langendonck overleed in juni 2009, een connaisseur van ons stedelijk patrimonium.