Oxfam Mechelen heeft je nodig...

Herinnert u zich deze nog ?

In 2007 kreeg Oxfam wereldwinkel de kans om het winkelpand in de Hoogstraat aan te kopen, en daarom haalden ze met succes een lening binnen met de steun van Netwerk.

Na de aankoop van de winkel in 2007, investeerden ze in het dak en de verwarmingsinstallatie om het pand structureel gezond te houden. Het pand is echter aan een grondige renovatie toe om de winkel de nodige uitstraling te geven en om hun plaats op de fair trade markt te behouden.

Anno 2011 .... gaan ze het winkelpand in de Hoogstraat dus verbouwen
.

De architect Tom Verbeeck tekende een fantastisch plan uit. De bouwvergunning hebben ze al op zak. Omdat ook de Hoogstraat heraangelegd wordt  in het voorjaar van 2011, starten ze met de werken aan de winkel vanaf 15 januari.

Ondertussen verhuist de Wereldwinkel naar de Sint-Katelijnestraat 62 in Mechelen.

Maar uiteraard kan dat allemaal niet zonder centen. Het is de opdracht van de Raad van Bestuur de nodige middelen te vinden voor de financiering van de noodzakelijke verbouwingen. Zij gingen opnieuw  aankloppen bij Netwerk Rentevrij cvba. De principes van het rentevrij lenen sluiten immers het meest aan bij de visie van Oxfam Wereldwinkel Mechelen. Netwerk Rentevrij is een initiatief van Netwerk-Vlaanderen vzw, een pionier in Vlaanderen voor mens- en milieuvriendelijk omgaan met geld. Het is ook de initiatiefnemer van de campagne “Mijn Geld. Goed Geweten?”.

De verbouwing werd begroot op 150.000 euro. Hiervoor werd een financieel plan opgesteld dat werd voorgelegd aan de kredietcel van Netwerk Rentevrij voor een leningsaanvraag van 80.000 euro. Indien Netwerk Rentevrij de aanvraag goedkeurt, moeten zij zelf minimaal 1/3 van dit bedrag kunnen vinden bij onze achterban. Pas dan kunnen ze de rest van de som rentevrij lenen.

Er zijn twee manieren om ze te steunen: via een gift of een renteloze lening.

Voor elke euro die zij via een renteloze lening krijgen, doet Netwerk Rentevrij cvba er twee euro bovenop.  1 euro komt van het kapitaal van Netwerk Vlaanderen vzw en partners, 1 euro komt van het kapitaal van het Kringloopfonds. Netwerk Rentevrij zorgt hierbij voor de administratieve en juridische verwerking.

Je  kan de verbouwing ook steunen met een gift:

  • je wenst geen fiscaal attest? Dan kan je jouw gift overschrijven op ons bankrekeningnummer 001-0568625-87 of onder gesloten omslag met vermelding “gift renovatie winkel” afgeven in onze winkel.

  • je wenst een fiscaal attest? Dan kan je jouw gift uitsluitend overschrijven naar rekening 523-0800085-07 van Oxfam-Wereldwinkels vzw in Gent, met de vermelding “gift Mechelen”.  Dit geldt zowel voor permanente opdrachten als voor een eenmalige gift. Er kan slechts een attest uitgereikt worden voor giften van € 30 of meer op jaarbasis

Meer info vindt u hier.

Mooi zo!

Ik loop er steeds graag binnen.  Voor deze eindejaarsperiode zijn er nu ook wel heel wat toffe ideetjes voor toffe geschenken.  Bovendien weet je dat je centen goed besteed zijn. 

Ik doe mijn hoed af voor de vrijwilligers van de Wereldwinkel!

Ik vind het ook allemaal leuk en koop regelmatig in de wereldwinkel. Je kan er ondermeer de allerlekkerste rietsuiker kopen, de Mascobado, absoluut onmisbaar in de mochito en veel gezonder dan geraffineerde suiker. 

Maar nu praktisch. Om te blijven bestaan moet er geld in het laadje komen, veel geld. De gemiddelde blog wordt 400 keer gelezen. Indien elke blogger uit eerbied voor het project en het vele werk van Peter om de blog aan te sturen een bedrag stort staan ze al heel wat verder. Ik doe het alvast.

De eerste 30 die een bedrag van minimaal 30 euro storten krijgen er - buiten de gewone belastingskorting - nog een gemoedelijke stadswandeling met stadsgids (ik dus) op zaterdagnamiddag gratis bovenop, dit op twee dagen met 15 mensen, teneinde het gezellig te houden. 
 

Allemaal heel mooie initiatieven.  Hemeltergend is dat men steeds maar weer probeert om de mensen een geweten te schoppen terwijl iedereen best weet dat onze eigenste regering blijkbaar over een kudde geldschijtende ezels beschikt om de zakken van dictators te vullen  (Kongo bvb om er geen te noemen).

Onze regering (of wat er moet voor doorgaan?) heeft blijkbaar gans andere prioriteiten (lees eigen gewin) dan om ècht noodlijdende sukkelaars te helpen. (Mitterand kreeg  ooit diamenten van Mobutu)

Enfin, met alle respect en waardering voor zij die zich inzetten voor OXFAM,  ik meen dat ik tijdens de 43 jaar die ik gewerkt heb meer dan voldoende heb afgedragen waarmee de Staat die sukkelaars in de derde wereld heeft kunnen helpen.  Aan mijn deur hoeven ze dus niet te komen kloppen.   4 kinderen, 8 kleinkinderen  (tot dusver) en 2 achterkleinkinderen volstaan momenteel om te weten waaraan ik mijn pensoentje kan besteden. 

Wat niet wegneemt dat ik de idealisten van OXFAM het beste succes wens.

Wat is renteloos lenen ?Je geeft 500 Euro, en dat krijg je terug binnen de 5 jaar (elk jaar 20% van het kapitaal), zonder interest. Maar je bent wel zekerder dat je je kapitaal terugziet dan dat je er risicovollerer beleggingen (aandelen, staatsobligaties,...) mee zou aankopen.

Roger, er zijn mensen die een bedrag uitlenen aan Oxfam en dat dan (laten) terugstorten aan de volgende generatie (hun kinderen, kleinkinderen, ...)

Maar verder alle respect voor je visie hoor, t is alleen niet de mijne. Het is niet omdat een regering die door iedereen in deze democratie is gekozen het volgens jou laat afweten dat we zelfs niets zouden kunnen doen  :-)

(onder het motto: liever naief dan cynisch)

bedankt aan Peter voor "ons" item! Super en we doen het allemaal vrijwillig en met veel

plezier! Ondanks het rotweer zijn we weer op post!

"Het is niet omdat een regering die door iedereen in deze democratie is gekozen het volgens jou laat afweten dat we zelfs niets zouden kunnen doen :-)" k zou zelfs nog meer zeggen Peter : de burger heeft ten overstaan van een overheid die het in zijn ogen laat afweten, de uitzonderlijke kans om diezelfde overheid toch te dwingen om centen te besteden aan datgene wat hij/zij belangrijk vindt, namelijk door dat fiscaal attest. 30 euro gift = 15euro uit eigen zak, en 15euro, dat de overheid aan jouw doel naar keuze moet besteden ipv in de grote en naamloze pot te verdwijnen. Er bestaan in een democratie maar weinig situaties, denk ik, waar een burger méér zijn stempel kan drukken op overheidsbestedingen dan in dit geval :-).

inderdaad Jansenius :-)

Volgens mij kan je vanaf volgend jaar pas een fiscaal attest krijgen van zodra je 40 euro aan een goed doel schenkt.

Juist, dat minimumbedrag is na al die jaren eindelijk geïndexeerd geraakt (voor dit jaar is het nog 30euro).

Ter info, op de website van Oxfam Mechelen staat:

Dankzij steun vanwege Mechelen blogt en de Mechelse gidsenbond kunnen wij er bovendien iets leuks tegenoverstellen: een gratis stadswandeling begeleid door de kundige gidsen van de Mechelse gidsenbond. Dit aanbod is ook geldig voor bedrijven en organisaties, die er met een groep collega’s meteen een leuke activiteit van kunnen maken.

Dus mensen, wat houdt jullie tegen ?

Sponsors (renteloze leners of gulle gevers) zijn nog steeds welkom, maar de werken zijn alvast gestart. Neem hier  www.flickr.com/photos/58611375@N02/  een kijkje!

Er is hoop, er werd ergens 40.000 euro gevonden. 

vraagje: Is het dossier met Netwerk Rentevrij al rond ?

Het dossier is effectief goedgekeurd door Netwerk Rentevrij.

Kan u dat dan aanpassen op de website ? Met dank !