Mechelen Ten Danz met Stijn en Styrofoam

(c) Joren Van Utterbeeck
Het was een late beslissing om toch maar een ticketje voor het optreden van Stijn in Cultuurcentrum Mechelen te kopen, maar toen later ook Styrofoam werd toegevoegd, besloot ik van toch te gaan. En voor de prijs moest ik het ook al niet laten. Daar waar mijn eerste kennismaking met Stijn, op Maanrock '07, niet van die aard was lyrisch te worden, stond ik die woensdagavond 15 december te genieten en mee te shaken met de Vlaamse Prince. En ook Arne Van Peteghem aka Styrofoam wist meer dan te overtuigen met zijn retro-elektro en hedendaagse indietronica.

Bijna half negen was het wanneer Arne Van Peteghem zijn Styrofoamjasje aantrok en achter de knoppen, synths en Apple dook. Coole beats, sfeervolle sounds en samples en goede en uiterst dansbare melodieën waren ons deel. Van Peteghems live-zang, al dan niet vervormd, deed met momenten aan New Orders Bernard Summer denken en dat is verre van verkeerd.

De set van Styrofoam werkte erg aanstekelijk en op andere momenten hypnotiserend. Met nummers zoals 'Get Smarter' waarin de geest van Depeche Mode en New Order rondwaarde, het erg sterke 'Whats Hot And What's Not', een huwelijk van New Order in hun Haciendadagen, Kraftwerk op speed  en het aan Bart de Wever opgedragen 'Kids On Acid'. Coole beats! Heel erg sterk vond ik het op David Bowie in diens Berlijntrilogie-periode geïnspireerde 'Looking Glass to Zero'. Alleen de titel zou naar Bowie verwijzen, maar toch: zie ook Bowies 'Earthling'-album, ik hoorde er ook de vroege OMD, Front 242, The Klinik en opnieuw de  'The Hacienda-days New Order' in.

Uiteraard was het geen pure retro-trip maar de links naar mijn eighties New Wave en Elektrowave/EBM-favorieten in de trip van Styrofoam kon ik allerzeerst waarderen. What's Hot and What's Not? Styrofoam valt onder de eerste categorie.

Benieuwd of de withete elektrofunk oep zen antwaarps van Stijn me vanavond nu wel zou kunnen bekoren. Het antwoord luidde al vrij snel: “jawel!”. Het nieuwe album van Stijn heet 'Ten Danz' en dat was ook hét adagio van die woensdagavond. De elektro van Stijn, of het nu in 't Antwerps of in 't Engels was, was onweerstaanbaar. “Shake That Booty!”, aldus Stijn. En ja: dansen zouden we en deden we. Er was geen ontkomen aan. Een batterij aan electronica, laptop, keys, Stijn, diens funky moves, een uitstekend stemgeluid, goede songs en vibes, veel humor een het talent om een zaal te entertainen: het resulteerde in een fijn feestje. De funky elektro en beats van Stijn waren o zo aanstekelijk en de geest van groot voorbeeld en idool Prince was nooit ver weg.

Toppers in de set waren 'Wiezeddegij', 'Back To Detroit', 'Hot & Sweaty', het hilarische 'Poep', de leuke elektropop covers van Doe Maars 'Pa' en 'Sinds een Dag Of Twee' en, jawel, een sublieme cover van Prince's 'Little Red Corvette'.

Buiten was't koud, die woensdagavond, maar in de minderbroederskapel was het hot and sweaty en iedereen kon zich goed 'warmdansen' op die hitsige vibes van Stijn.Het was een geslaagd elektro-feestje, die woensdagavond in Mechelen...

 

verslag: Mark 'Markec' Van Mullem
foto's: (c) Joren Van Utterbeeck en (c) Bart Schelkens

Top verslag!

Knap verslag. En inderdaad, Stijn wist mij deze keer wel te bekoren, in tegenstelling tot zijn passage op Maanrock.

Misschien had ik hem ook een herkansing moeten geven

Ha oud collega. Leuk te horen dat je styrofoam kon waarderen. Ben ook fan..... Ook van zijn vorige album.