Koude nachten?

met categorie:  

Brussel, Antwerpen, Gent!

Hasselt, Oostende, Genk, Brugge!

 

En MECHELEN?

Bart Somers was klaar en duidelijk op de radio: volgens ons aller burgervader zijn er in principe opvangplaatsen genoeg voor asielzoekers en daklozen allerhande.  Alleen mankeert het aan een goed asielbeleid, een praktische uitvoering van spreidingsplannen, een ontradingspolitiek voor nieuwkomers en een kordate terugwijzing van uitgeprocedeerden.  Als dat zou verlopen zoals het hoort, zou er geen tekort zijn aan opvangplaatsen. 

Allemaal goed en wel, maar dat neemt niet weg dat NU - nù dus, terwijl het buiten stenen uit de grond vriest - honderden, duizenden mensen, waaronder ook gezinnen met kinderen, op straat moeten zien te overleven.  Ik zou het niet meer dan normaal vinden dat onze stad minstens één lokaal ter beschikking stelt voor deze mensen. 

En ik weet ook wel dat daarmee de problematiek in se niet opgelost is en dat het een nationale en zelfs internationale aanpak vereist.  Maar leg dat maar eens uit aan die Kosovaarse mama met twee kleine kinderen, of aan die Afghaan die de oorlog in zijn land beu was en hier wat van de kerstvrede wil proeven...

Dus, Bartje, doe een geste en zet een stedelijke sporthal of zo open.  Hierbij dus een warme oproep, die - zeer waarschijnlijk - uit bepaalde kringen zal gecounterd worden. 

Opvangplaatsen genoeg? Tja, als je het Brusselse Noordstation als een opvanglaats rekent kan dat misschien wel kloppen ja...
Schrijnende taferelen zie ik hier elke dag... Allé, ondertussen niet meer want ze hebben die mensen verplaatst naar een verdieping lager...

Schandalig is het. Al geef ik toe, deze mensen moeten hier eigenlijk niet zijn, het is hier niet het beloofde land dat velen denken dat het is. Maar ze zijn er, vang ze dan toch een beetje menswaardig op aub...

Ambtenaren en politici moeten blijkbaar elkaars toestemming ook schriftelijk vragen via de administratie om met een sleutel een of andere ,turnzaal, wachtkamer, nekkerhal, magazijn kraakpand, depo, tentenkamp, stapelhuis , parochiezaal, buurthuis leegstaande school, renovatiepand  enz open te maken en eventjes warm te stoken. Is al het belasting nu echt zo op?

Er stonden vandaag ouders met baby's aan het noordstation in de vrieskou ?

Ze hebben nooit in de vrieskou moeten staan. Het station bleef speciaal open 's nachts... Echt warm is het daar niet, maar vrieskou nee...

Ondertussen zijn ze allemaal weg naar het schijnt. Maar ze hebben hier toch wel een dikke maand gezeten, verschillende gezinnen met baby's en kleine kinderen. Eerst een tijd gewoon op de grond op kartonnen dozen, later dekens en matrassen gekregen...

Als al die mensen nu eens bleven waar ze horen ipv. in België op wintervakantie te komen? Het komt me voor dat er een aantal nu met de kindjes afgekomen zijn met in hun achterhofd het idee " met die kou zal men ons wel moeten helpen en opvangen" en ook onze papieren komen vlugger in orde. Kortom alle toeristen zijn welkom doch niet op mijn portemonnee:-)

Dus laten we 'ze' maar terecht letterlijk en figuurlijk in de kou!  'Ze' moesten maar beter weten en géén wintersport boeken in België.   Je hebt het gelijk helemaal aan je kant Anoniem 5! 

En ondertussen beginnen we al wel te denken wat we op onze feesttafels zullen voorschotelen aan onze geliefden; shoppen we ons een ongeluk van Sint tot Nieuwjaar...  Mag hoor.  Ik doe ook graag mee.  Ik ga me niet heiliger voordoen.  Maar terwijl de kou ongemeen hardvochtig ons landje gijzelt, is er géén plaats in de herberg.  Misschien toch maar op zoek naar een stal?

@Anoniem5 : ik denk dat die mensen niet echt bezig zijn met het klimaat van het land waar ze naartoe trekken hoor. Ik vind u reactie dan ook nogal aan de achterlijke kant.

Jans, die stal is niet nodig man. Er zijn immers opvangplaatsen genoeg!
(en ik ben nu wel héél ironisch)

De opinie van Yves Desmet vanmorgen op de radio houdt wel steek. Het is naief om iedereen toe te laten, en al even naief om te denken dat als je wetten stemt met een stop dat er geen asielzoekers meer zullen langskomen.

Kosovaren ? Heb ik ooit blauwe Karel de K... niet horen zeggen dat de problemen daar opgelost waren nu dat ze bij Europa zijn. En TommyG, als ge plaats zoekt, denk er dan aan dat op 15 december nog eens twee miljoen Albaniers op ons worden los gelaten. Maar enfin, die komen hier werken als we ze mogen geloven. En waarom hebben de groene Mexico-toeristen maar ene vlieger gecharterd ? Die hadden er toch een paar honderd kunnen meenemen naar Kalkoen, daar is het lekker warm in de zon. Maar geen geleuter, iedereen kan vanaf nu inschrijven om enkele families binnen te nemen, ge koopt dan maar een grotere kalkoen voor kerstmis. 

Natuurlijk is er een falend asielbeleid in ons land, dat alle problemen maar voor zich schoof... Natuurlijk.  En dat moet méér dan dringend en grondig worden aangepakt.  Maar ondertussen heeft men de les na de barre winter van vorig jaar nog niet geleerd, en is de hele coördinatie niet optimaal, en véél te laat. 

De politiek moet zich dringend buigen over haar asielbeleid, maar ondertussen is een  humane oplossing acuut.  Cynisme en politieke recuperatie van dit menselijk drama is nu niet op zijn plaats.

Vandaag onderdak!  Morgen werk aan de winkel om een degelijk beleid uit te tekenen.

Voila, wat Jan zegt!!

GL en consoorten ziet die mensen liever doodvriezen op straat. 

Ooit waren er ook Belgische vluchtelingen die hun heil zochten in buurlanden.  Hier Belgen tijdens de Eerste Wereldoorlog onderweg naar veilger oorden.  Zij kregen wél onderdak in Nederland of Frankrijk.

@GL : Wat ben jij voor een egoist !
 
"Ik heb alles en wie niks heeft is een luiaard en ik ben niet solidair omdat ik alles liever voor mezelf hou.", dat is jouw mentaliteit en daar ben je blijkbaar nog fier om ook.
 
Wat velen vergeten is, dat het tij zeer snel kan keren.
Hopelijk stuit je dan niet op een stel egoisten die jou liever zouden zien creperen dan je een slaapplaats te geven en een boterham.
 
 

@Anoniem : Iets te verbergen? Post eens met je echte naam jongen...

GL is ne Vlaams Blokker, dan snapt ge het plaatje wel zeker...

@Anoniem: maak je niet druk.  Als je hier af en toe rondsurft, zou je al moeten weten dat GL inderdaad beantwoordt aan de beschrijving die jij geeft. 

En denk nu niet dat hij zich beledigd voelt.  Integendeel, hij voelt zich nog eerder gesterkt in zijn bekrompen 'gelijk'.  Ik schaam mij in zijn plaats.

effe terug on topic

het gaat hier aub niet alleen om asielzoekers. Als je daartoe verengt, kom je al gauw met zo'n aantal onsmakelijke opmerkingen als hierboven. En wordt de discussie dus verziekt.

Dakloos en thuisloos is kleurloos en grenzeloos.

Als er geen plaats is in de herberg, is die er misschien wel in de moskee. En daar is voldoende stromend water aanwezig:-) En wat de belgische vluchtelingen betreft, waarvan foto geplaatst door Koen: onze vluchtelingen dienden meestal alles zelf te betalen en tijdens WO 2 dienden "les boches du nord=vlamingen" zelfs te betalen voor een gewoon glas frans pompwater. Mijn familie had het geluk van verwanten in Frankrijk te hebben , wat niet iedereen gegeven was!

Als Anoniem 5 ergens een vorm van chantage meent te ontdekken, heeft hij volgens mijn bescheiden visie toch een beetje gelijk. Maar kom, alle voorbeeldmensen kunnen misschien wat volk in huis nemen... Ik zal persoonlijk voor een paar daklozen met hun gezelschapshond zorgen in Brussel.

 Wat mij opvalt is dat de mensen die zich druk maken over deze kwestie ook niet bepaald op de eerste rij staan om de daad bij hun ( christelijke? ) woord te voegen, "Men", "Ze", "De overheid" moet maar voor onderdak zorgen, ons huisje is al zo gevuld met liefde dat er geen sukkelaar meer bij kan, maar op zolder ligt nog wat oud speelgoed dat anders toch naar het containerpark moest, we zullen dat gaan afkieperen voor de kindjes van de sukkelaars.. hmm.. is dat ook geen vorm van cynisme?

GL is ook niet mijn grote kameraad, maar je weet tenminste wat je eraan hebt in dit soort zaken: even weinig als aan de rest.

My 2 cents.

@Eddy Luyten: Inderdaad terug On Topic. Wat doet Mechelen ? Wat doen de Mechelaars voor dak- en thuislozen ? Den Drempel is al goed bezig dat weten we.

"Koude nachten" is niet alleen het verhaal van  dak- en thuislozen. De armoede en het aantal (kans-)armen stijgt zienderogen en de toekomst ziet er helaas allesbehalve rooskleurig uit. Misschien toch eens met zijn allen nadenken over de manier waarop men vandaag met gemeenschapsgeld en dus onze toekomst omspringt.

Honderden Mechelaars zitten of staan vandaag letterlijk  in de kou, velen verborgen uit onnodige schaamte. En vandaag valt een folder in de bus over Mechelen dat je warm houdt, over Champagnedagen, een bos zonder herberg op de Markt ...  Of het eindejaar dat een van de gezelligste periodes van het jaar is.

En in de krant kan je lezen over de vele tienduizenden euro's (30miljoen BF) die besteed worden aan "feestverlichting" in een handvol straten terwijl anderen dan weer in dezelfde kranten klagen dat zij in het zelfde kleine centrum in het donker blijven zitten.

Soms vraag ik mij toch af in welk een wereld en stad wij vandaag wonen. Alles voor de schone schijn, alles voor het grote ego van enkelen terwijl ondertussen alsmaar meer mensen moeten knokken om te overleven. 

 

Peter wat een vraagstelling is dat nu. U weet toch dat in Mechelen alles mooi is, dat alles veilig is, dat hier permanent een blauwe zon schijnt en dus dat er in onze lieve stad Mechelen geen problemen zijn in casu! Soms slaapt er wel eens een menselijk wezen al dan niet zijn/haar roes uit in een inkomhal links of rechts, maar eigenlijk zou alles onder controle zijn dixit........:-) Tussen haakjes, in Athene is het nu 25° + dus allen daarheen...

Wel Eddy,  ik moet tegenspreken dat hier in Mechelen alles perfect is, maar ik weet wel dat er erg veel en hard gewerkt wordt om de zaak beter te maken.

En nu terug in topic: Er is nog te veel armoede, en koude nachten voor thuislozen is een schande voor onze maatschappij. Wat doen Mechelaars en Mechelen hier aan ? In ieder geval zijn de Lage Drempel en andere organisaties hier erg goed bezig.

Ik ken mensen die vorig jaar een woning die ze net gekocht hadden, tijdelijk ter beschikking wilden stellen voor daklozen/asielzoekers tijdens de koude winter.

Ze hebben hun gegevens doorgegeven aan stad, OCMW en andere diensten maar er is geen enkele dakloze/asielzoeker op afgekomen.

Wat wil dat zeggen?

Ik denk dat jullie de logistieke aspecten onderschatten. Eender wat je organiseert, er zijn zo veel regeltjes die de overheid oplegt dat het nu eenmaal niet in één, twee drie mogelijk is een hotel in te richten. Je hebt ook niet maken met vluchtelingen zoals onze voorouders die een tijdelijk oorlogsgevaar ontvluchtten en in de buurlanden zo dicht mogelijk bij hun 'thuis' bleven.

Momentel is er nergens in Europa enige oorlogsituatie, het gaat dus niet om vluchtelingen vergelijkbaar met onze voorouders. Deze laatste waren niet zinnens één dag langer op de vlucht te blijven dan nodig. Mechelaars werden trouwens extreem vijandig onthaald in Frankrijk en keerden masaal weer. Het asielbeleid trekt vooral migranten aan gedreven door eigenbelang: geef deze nu onderdak in Mechelen en hoe ga je ze na de koude dan weer doen vertrekken?

De koude periode zal voorbij zijn vooraleer de logistieke problemen rond zijn. Misschien een harde les voor die roekelose illegale migranten die het asielrecht misbruiken ten koste van de echte vluchtelingen?

Het gaat hier toch niet over asielzoekers zoals Drempelaar reeds zei. Het gaat hier over het werk en de moeite die bijv. de Lage Drempel doet en de noden die zij hebben voor hun doelpubliek: arme mensen en mensen met tegenslag of sociale zwakkeren. Niet iedereen heeft zo 'n groot ego als er hier sommigen de revue passeren om vrijblijvend wat komen te kwekken.

@ Jans. Wat u gisteren om 12.43 uur hebt geschreven is de nagel op de kop. Hierbij nog volgende bezwarende elementen aan zij die het in dit landje verknoeid hebben.

Wie haalt al die mensen naar hier ? Hoe komen die mensen aan een gratis vliegtuig ticket, als ge weet dat vorige week in en om het Mechelse station de schoolgaande jeugd werd gecontroleerd op het bezit van een geldig vervoersbewijs. Heeft dan vooraf niemand aan die mensen gezegd dat het hier 's winters heel koud kan zijn ? Heeft dan vooraf niemand aan die mensen gezegd dat we voor hen geen woongelegenheid hebben, en ook geen werk en dus ook geen toekomst.

Neen, ze hebben niets gezegd en daarom heeft Jans 200% gelijk. Maar het is natuurlijk veel gemakkelijker de rollen om te keren en de klokkenluider alle schuld in de schoenen te schuiven. Maar we zijn hoopvol, er komen betere tijden.

Als mensen kou hebben moet je ze onderdak geven, dat heeft onze maatschappij beslist, en dat onderscheidt ons van het dierenrijk.

@Peter. Naast de kwestie. 

@ GL: ik hoef geen 200 % gelijk van u te krijgen GL.  Als ik om 12.43 schrijf dat het asielbeleid in ons land heeft gefaald, dan heeft dat vooral te maken met de onmenselijk lange tijd dat dossiers 'behandeld' worden ..., en dat mensen dan alsnog na vele jaren uitgewezen worden...  En zo zijn er nog van die dingen..  Verder blijf ik natuurlijk achter het begrip 'asiel verlenen' staan.  Men kan inderdaad soms vragen stellen over de motieven - Maar anderzijds gaat niemand zijn land verlaten omdat het daar een 'land van melk en honing' is.  Niemand laat 'zomaar' zijn huis, familie,..., achter...   Of het 'hier' dan beter is, is nog maar de vraag ...  Maar goed, 'ze' zijn op weg gegaan met de hoop op een betere toekomst, en zijn hier nu.   Probeer dan ook om de dossiers op een eerlijke, én snelle manier te behandelen.  En laat het niet toe dat deze mensen in de plooien van onze maatschappij komen, zonder perspectief...  En zorg dan ook dat in die tussentijd er een humane oplossing is voor 'onderdak'.  Da's geen 'gunst' aan hen - da's 'onze' menselijke 'plicht'.

En de 'hoop' op betere tijden, deel ik wél met jou.  Maar dan voor iedereen.  Ook voor hen die op een bepaald moment niet meer wisten hoe ze van hout pijlen dienden te maken, en een misschien valse hoop koesterden dat het gras aan de andere kant van de heuvel groener is...

'Iedereen' wil ook zeggen: de mensen die hier in schrijnende omstandigheden moeten overleven, omdat het leven niet steeds 'vriendelijk' met hen was.  De armoede neemt hier ook toe  Soms zichtbaar, meestal onzichtbaar...  Gelukkig zijn er dan ook organisaties hier die  bescheiden proberen een stukje nood te leningen: ik denk aan organisaties als de Lage Drempel, 't Sociaal Profijtje, Oikonde..., ook bvb aan de 'werkgroep ZON' ('zorg om naaste') die zonder veel tromgeroffel mensen helpt door hen de weg te wijzen naar allerlei instanties, helpt bij paperassen..., op zoek gaat naar nog bruikbare spullen die deze mensen missen, enz...  Ik vergeet dan vast nog andere organisaties...   Maar als het gaat over 'een dak boven het hoofd' in wintertijd?  dat weet ik eigenlijk niet?

Zoals steeds G.L. het is niet omdat jij een beeld hebt van de situatie dat elke andere opmerking "naast de kwestie" zou zijn. We zijn dat wel van jou gewoon natuurlijk.

Een beetje lezen van JanS' opmerking helpt al.

Cynisme en politieke recuperatie van dit menselijk drama is nu niet op zijn plaats.

En daar sluit ik me bij aan.

Iedereen kan volgens mij zijn of haar steentje bijdragen. en los van bestaande structuren en regelgeving een aantal initiatieven nemen.

En wij roepen niet alleen aan de zijlijn, we proberen ook met onze vrijwilligers een verschil te maken.

En daarom: normaal gezien zouden we op 13 december starten met onze winteropening. Maar de stenen komen nu al uit de grond, de straten worden onbegaanbaar en het vriest dat het kraakt.

Daarom: vanaf vandaag is De Lage Drempel alle dagen (ook zon- en feestdagen) open tussen 9u00 en 17u00 voor al wie het extra moeilijk heeft tijdens deze winterdagen. overdag is het warm bij ons, gezellig en een tas koffie of thee. 's Middags een gratis tasje soep. We organiseren een paar leuke ontspanningsactiviteiten.

Men zegge het voort.

Mensen met een groot hart mogen altijd met ons contact opnemen om te kijken wat we voor elkaar kunnen doen.

Mechelen houdt je warm? Alvast wel in de Onze-Lieve-Vrouwestraat 43

Voor zij die buiten het kankeren nog effectief iets willen doen:  Welzijnszorg is er voor het tweede jaar op rij weer met de actie 'Soep op de Stoep'.  Vorig jaar bracht ik dit hier ook al naar voor in een topic op Mechelenblogt.

Waar, wat en hoe?

www.soepopdestoep.be

Het is niet véél, het is niet spectaculair...  Ik weet het allemaal wel.  Maar het zijn wel dingen die haalbaar zijn voor iedereen om toch een steentje bij te dragen. Ook dit initiatief kan weeral de grond in geboord worden.  Ook dat weet ik.  Het is dan ook enkel bedoeld voor diegenen die er nog willen geloven in elke klein gebaar...

En waar staat de deur open tussen 17u00 's avonds en 9u00 's morgens ?

Just2know

Mensen die hun toevlucht hier zoeken moeten inderdaad snel weten waar ze aan toe zijn en in afwachting moeten ze geholpen worden.
Wat we echter de laatse maanden zien zijn wraakroepende feiten. Asielzoekers klagen de staat aan omdat hun dossier niet snel genoeg behandeld werd en verrijken zich zo op ongeloofelijke wijze.
Voor de opvang werden kazernes opengesteld maar fedasiel betaalt nog liever hotelkosten dan vervoer te organiseren en dan nog het politieke vakbondgeroep als zou ons leger bovenop die goei geste ook nog de kosten voor vervoer zou moeten doen.
Aan de bron moet men de kraan dichtnijpen zodat er geen vluchtelingen meer toekomen, ons land zit vol, het geld is op onze eigen mensen raken steeds meer in de miserie terwijl nieuwkomers met open handen ontvangen zouden moeten worden.
Grenzen dicht is mijn idee.
Ik zal nog maar eens een extreem voorbeeld aanhalen, hopelijk doet het zich nooit voor, Als ik nog maar een boterham overheb en een stel kleren dan geef ik die eerst aan mijn eigen kind, ook al staat er juist naast een aander lief kind dat dan zal kou en honger hebben. Dat is de realiteit van de natuur die alleen als mens overstegen wordt als er overschot is, die overschot is er niet meer niet financieel, niet sociaal, niet demografisch.
Al de rest vind ik gezever en politiek gezwets
 

Volgens de VN behandelde Belgie vroeger dubbel zoveel aanvragen. hmm de regering maakte zich ervan af door iedereen belg te maken ja.

En dan de flauwekul van de VN "de inwoners zullen wel een plekje vrijmaken in hun huis", klinkt mooi maar wie doet het en kan het praktisch wel?

Van misplaatste reclame gesproken zie Google hier:

Koel -en vriescontainers

Verplaatsbaar - HACCP - tot
250m³ Koeling op maat -
Direct leverbaar!
www.reftrade.nl

@lieven: indien jij de mensen van de Drempelaar niet kan helpen wegens gebrek aan  ' sociaal overschot ' dan begrijp ik dat. Gelukkig zijn er nog anderen.  

Daar gaat het hem hier toch om, we laten maar mensen massaal aanrukken naar de asielcentra terwijl de inlanders zuchten en kreunen onder de tekorten, de sociale kassen zijn nog net niet gesprongen.

Na de argumenten pro en contra - nu de ideeën, misschien ?

ja een aktie : " sponsor eens een budget-meter"

@lieven: ik verwijs nog maar eens naar de maker van deze topic en naar zijn commentaar van 1 dec 15.09 u:

' het gaat hier aub niet alleen om asielzoekers. Als je daartoe verengt, kom je al gauw met zo'n aantal onsmakelijke opmerkingen als hierboven. En wordt de discussie dus verziekt.'

Indien iemand zich geroepen voelt om een topic te openen over het thema asielzoekers dan moet hij dat doen maar niet hier. Het meeste wat ik hier lees is cafépraat en daar heeft onze Drempelaar niet echt nood aan.

Is de Nekkerhal een optie ?

Goed, het is er niet warm, maar ge zijt uit de wind en regen (en sneeuw).

En er is nu toch geen Brass Rommelmarkt of Mega Eroticabeurs bezig.

Zeg Luc , in mijn schrijven leg ik uit dat het gulle geven de eigen sociale hulpverlening uitholt en onmogelijk maakt. eigenlijk een ondersteuning van drempelaar's post. trouwens iets dat alleen over asielzoekers zou gaan hoort hie niet thuis tenzij er weer wordt geopperd om rodekruistenten in Mechelen te zetten.

En die cafépraat zijn wel bewoordingen van de VN spokesman, mijn punt...

@ Luc. Gij zegt geen verkeerde dingen hoor. Eigen volk eerst, inderdaad. Maar ge weet wat de boze wolf Verafstoot u daarvoor kan aandoen. En dan al die anderen nog over u heen. 

Gim, en om dan op uw voorstel in te gaan. Wat dacht ge van de Keldermanszaal, momenteel de place to be met hapje en natje, en kortelings de spiegeltent op de grote markt en van die dertig miljoen kopen we kalkoenen. En als binnen enkele jaren  de nieuwe statie zal af zijn is toch alles opgelost.

Wat een hypocrisie. 

@lieven: "we laten maar mensen massaal aanrukken" alsof dat we met een pennentrek hiermee ineens komaf maken. niet helemaal juist vrees ik.

Het is naief om iedereen toe te laten, en al even naief om te denken dat als je wetten stemt met een stop dat er geen asielzoekers meer zullen langskomen.

En verder: als je één boterham hebt geef je het aan je kind, maar wat als je er twee hebt ?

@gl inderdaad, wat een hypcrisie natuurlijk. Alsof het niet uitvoeren van een stationsproject mensen zal voeden en huisvesten. erg kort door de bocht .... Eerlijk, misschien zorgt het wél uitvoeren van het project voor heel wat jobs in onze regio...

En verder: uw belastingcenten worden blijkbaar goed besteed.

De OCMW-voorzitter spuit ook zijn ongenoegen over uitlatingen van CD&V, dat deel uitmaakt van de oppositie. "In onze stad zijn er geen 450 daklozen zoals een oppositiepartij verteld. Dit is klinkklare onzin en stemmingmakerij. Mechelen kent geen Brusselse toestanden."

Blijkbaar zijn daklozen dé inzet voor de volgende verkiezingen ? Verderfelijk.

natuurlijk lossen we hier het probleem niet op, het is een complex mechanisme dat wel niet opgelost geraakt door zomaar te geven maar als ik een tweede boterham heb én ik weet dat er morgen weer een komt dan en alleen dan overweeg ik misschien wel om eentje weg te geven.
Weet wel dat zulke gulheid wel steeds ontaard want morgen staan er dan twee lieve kindjes op die boterham te wachten en overmorgen zijn het er al vier....

Van goedheid wordt helaas altijd geprofiteerd

Verdefelijk inderdaad om andermans miserie uit te buiten voor de verkiezingen. Veel veiliger dan BHV of staatshervorming. hopelijk wordt je object van  afschuw niet bewaarheid

En dan is er nog de uitspraak van rooien Daniel uit Gent. Hij heeft het gezegd maar niemand mag het blijkbaar weten : " we mogen ze niet helpen want anders komen er nog tien keer zo veel " . Eigen volk eerst Daniel en uw lidkaart ligt klaar.

Heeft hij dat gezegd vooraleer hij op het vliegtuig stapte richting warmere oorden of heb ik dat gedroomd.  

@Lieven: Inderdaad, het is een complex mechanisme, dat we niet oplossen door slogans. En intussen tijd de mensen in de kou laten bevriezen ? Dat is de slechtste oplossing volgens mij.

ja een oplossing is voorzien maar er is geen wil om ze in praktijk om te zetten bij het verantwoordelijk orgaan (in brussel). jonges jonges, die mensen zelf eens buiten zetten zou hen misschien op hun plaats zetten

Heb daarnet met een bevoegd persoon gesproken betreffende de daklozen in Mechelen en die zegde me dat hij momenteel in onze stad TWEE daklozen kent! Het gaat in het ene geval om een lastigaard die van zijn eigen vrouw niet meer binnen mag (voor hoelang...?) en in het andere geval gaat het om een man van Poolse origine die regelmatig het varken uithangt aan de vismarkt en dan tijdelijk onderdak krijgt in de amigo van de Politie. Maar in dit laatste geval is die kerel niet echt dakloos, want gehuisvest in Antwerpen....:-).  Onze probleemgevallen, die het niet zelf gezocht hebben, zijn tal van onze ouden van dagen met een te klein pensioentje om hun woning afdoende warm te kunnen houden. En die durven het meestal nog niet zeggen!! Die lijden in stilte, komen niet op TV en ook niet in de kranten.

De politiekers mogen zich nu trots op de borst kloppen en elkaar schouderklopjes gevend in de armen vallen.  Eindelijk kunnen ze met volle manden het wanbeleid oogsten wat  ze sedert de regularisatiegolf van Verafstoot continu gezaaid hebben.  En tot hun grote blijdschap zal hun oogst nog veeeel omvangrijker worden als Albanië op 15 december enkele legioenen  goudzoekers op het  Westen loslaat.  En vermits de ons omringende landen een strenger asielbeleid hanteren, moet men nu niet bepaald een Einstein zijn om te weten waar ze dan wél zullen neerstrijken.

't Is erg dat er thans mensen in de kou moeten zitten, maar iedereen met een beetje verstand zal (hopelijk) toch wel beseffen dat dit zieltogend en failliete land niet het OCMW voor de helft van de wereld kan blijven spelen. 

En nog maar eens:

het gaat niet alleen om asielzoekers, vluchtelingen en 'goudzoekers'. waarom wordt het gesprek hier altijd toe verengd.

het gaat ook om mensen die met hun weinige centen geen deftig huis kunnen huren, op straat worden gezet, niet voldoende kunnen verwarmen, geen familie of vrienden hebben om nu bij te springen, hun studio niet meer uit durven door de gladde wegen, ...

het gaat om alle mensen die tijdens de wintermaanden extra zorgen nodig hebben. die willen we bereiken met De Lage Drempel, daar doen we het voor. En welke kleur, maat, portomonnee of lengte ze ook hebben, allemaal kunnen ze onze warmte extra gebruiken.

Dus laat de stemmingmakerij maar zo, laat het wijzen en veroordelen maar achterwege, laat het afbreken en besmeuren maar weg, laat het onsmakelijke beledigen maar voor op andere plaatsen.

Wie doet iets, wie helpt, wie zet iets op?

Ik geloof dat je dit laatste best in je inleiding had gezet om 'vergissingen' te vermijden. Maar laat het luik(je) van je betoog dat wel asielzoekers betrekt net dat zijn wat de mensen nu hoog zit waardoor ze  alleen daarop reageren.

Inderdaad Drempelaar, met een een publieke opinie, die het momenteel blijkbaar alleen heeft over asielzoekers en winteropvang, wordt het wel erg moeilijk om in een inleiding van 9 woorden te raden wat je bedoelt.

Enfin: ik herlanceer de vraag;

Wie doet iets, wie helpt, wie zet iets op?

Ik noteerde nochtans verschillende interviews met uitgerekend asielzoekers op TV en in andere media. Dus asielzoekers hier als niet relevant zijnde beschouwen is er m.i. een tikje naast. En jammer maar helaas, het hele asieldossier is mede met deze ongelukkige omstandigheden nog maar eens in de spotlights gezet; Maar dat dit land niet fier mag zijn op zijn manier van aanpakken is nogal wiedes. Een stervend land zoals Roger Kokken uitstekend schreef. Maar ook een land dat handelt zoals de mentaliteit van het merendeel van zijn burgers, zoals een oud gezegde stipuleert. Heel hoog heb ik mijn landgenoten nooit ingeschat : plantrekkerij, corruptie en egoïstisch (eigen volk eerst? ) Kortom kleinburgerlijk en bekrompen en alleen uit op eigen profijt. De mensen en organisaties die hier opkomen voor de minder begoeden zijn hierop, gelukkig, uitzonderingen, wat hen tot eer strekt.

Ik stel 2 dingen voor:

- dat iedereen die nog iets aan deze discussie wil bijdragen in deze omstandigheden twee dagen op straat probeert te overleven en dan nog eens terug komt. Asielzoeker of niet, het is voor iedereen even koud.

- dat het beheer van MB dan een apart topic opent over het falend asielbeleid in dit land en dat we die dingen gescheiden houden.

@Wout: er bestaat niet zoiets als een "beheer van MBLOGT dat topics start", wel individuen die topic starten. Dus als je wil kan je dat gerust opzetten.

Wat je andere opmerking betreft ben ik het er me eens. Het is koud voor iedereen, en sinds kort weten we dat deze topic zou moeten gaan over "mensen die met hun weinige centen geen deftig huis kunnen huren, op straat worden gezet, niet voldoende kunnen verwarmen, geen familie of vrienden hebben om nu bij te springen, hun studio niet meer uit durven door de gladde wegen, ..."

Mensen zoals ik, zijn elke werkdag 10 à 12 uur van huis weg om te gaan werken, de vrije uren volstaan amper om huishoudelijk werk, boodschappen enz rond te krijgen. Als gij mensen zoals ik egoisten noemt, bedenk dan dat ongeveer 75% van m'n jaarlijkse productiviteit via lasten en taksen naar de staat gaat. Nergens ter wereld is de belastingsdruk en de sociale last hoger dan hier: is het geen logische reaktie dat mensen dan gewoon 'foert' zeggen? In de USA tiert 'charity' weelderig; de staat pikt veel minder in en begoede burgers schenken guller, makkelijk als je meer kan missen. In de USSR bestond geen liefdadigheid, de belastingsdruk was daar 100% in de vorm van een totaal collectivistische solidariteit, in de praktijk collectieve armoede.

Faissementen zijn een belangrijke bron van armoede en persoonlijke drama's. En wie is de oorzaak van de meeste faissementen? Ja de extreme repressie van de RSZ die betaling vordert binnen termijnen die de staat  zelf nooit respecteert. Jaarlijks worden 1000den levens verwoest door de RSZ omdat zelfstandigen de forfaitair opgelegde lasten niet aankunnen.

Ik vind het misplaatst om de gewone werkende bevolking 'bekrompen' te noemen omdat ze geen tijd, aandacht of 'goesting' hebben in sociaal engagement. Sommigen proberen  "zwakkeren helpen" als een soort plicht op te leggen anders ben je kleinburgerlijk en bekrompen. Tja, met azijn vang je geen vliegen en dan is mijn antwoord de pot op met je zwakkeren: ik verwijs je naar de 75% van m'n jaarlijkse loonkost die opgesoupeerd wordt door de staat en z'n zootje ambtenaren: hun knoeiboel is mijn verantwoordelijkheid niet.

@Drempelaar: Waar kunnen we mee helpen ?

(vreemd dat niemand deze vraag eerder stelde)

Zoals Polle het hier zo open zegt: ' de pot op met je zwakkeren ', is een mening van een aantal mensen die waarschijnlijk nog niet veel hebben mee - gemaakt. Met meemaken bedoel ik betrokken zijn met anderen in de samen - leving.

Al wie dus "zogezegd" niets doet en alleen maar de vleespotten van Egypte moet vullen, maar zeker ook de zwakkeren en de hongerigen zijn welkom einde februari op de jaarlijkse soepbedeling van Dewinterhulp/Vlaams Belang. Lekkere erwtensoep en zoveel ge op kunt. Wie zegt er dat niets gedaan wordt. Het kan natuurlijk zijn dat tegen dan de sneeuw en de hardste kou weg zijn:-)

@Wout, ik heb veertig jaar geleden dat al meegemaakt bij ABL in Elsenborn: -15° C en twintig centimer sneeuw, slapen in een niet gesloten tentje. Als "ervaringsdeskundige" zal ik dus uw voorstel niet involgen:-)

@Luc: Als ik zeg "de pot op met je zwakkeren" dan zeg ik dat omdat ik weet wat het is in -10° te moeten proberen te slapen. Dat merkwaardig genoegen heb ik meegemaakt als treinreiziger op doorreis in Frankrijk en dit meerdere keren. Weet je wel, ecologisch denkend, de trein geen auto,  maar gegijzeld door de criminele pesterijen van de vakbond (vandaag algemeen bekend als de pestbonden zie actualiteit). Dus Luc ik weet aan den lijve waarover dit gaat, alleen was het niet mijn falen zoals in het geval van uw zwakkeren, ik was letterlijk gegijzeld door een bende losers, maar de ervaring is nooit vergeten!

En Eddy Luyten, ik heb ook bij -12°C in Elzenborn gezeten en met -20°C op de Lunenburgerheide voorzien van afgeleefd minderwaardig materiaal van de ABL, gelukkig dat miliciens van de Bundeswehr ons er doorheen hielpen want ook in 1980 had de ABL geen geld (toen was de ABL in hadden van de corrupte VDB maffia van vive la Belgik). Als ik bedenk hoe wij destijds als miliciens - uiteindelijk gegijzeld op straffe van 2 jaar gevangenisstraf door het tuig van de overheid- getransporteerd werden: 100den kilometers op open vrachtwagens, dan vraag ik me af waarover al die losers hier te janken hebben?

méér dan plaatsvervangende schaamte om zoveel uitgespuwde hardheid en frustratie...  De gevoelstemperatuur zakt hier wel naar -40 °

Maar ja, ieder leeft en denkt zoals hij/zij wil...  Ik blijf het  evenwel heel, heel moeilijk hebben met de stijl van uitspraken als deze. 

Heeft er nog iemand een oude bedstee in zijn garage staan ?

Goed, het is er niet warm, maar ge zit uit de wind en regen (en sneeuw).

En ge legt tenminste één behoeftig mens veilig te slapen.

Qua koude heb ik tijdens mijn legerdienst in Soest (D) ook wel mijn deel gehad. Toen ik er in februari toekwam vroor het er behoorlijk en toen we een maand later een week op het oefentrerrein moesten bivakeren was het er tijdens de dag -8°  's Nachts wellicht wat frisser.  Toen ik in januari  63 afzwaaide (die strenge winter van 62 op 63 dat de Leuvensevaart wekenlang dichtgevroren was) was het er -18°.  In November 62 werden we ook nog eens vergast op compagnietesten waar we aan -11°  op het oefentrerrein in een fuselierstentje mochten overnachten.  Tijdens mijn dienst heb ik zowat 5 maanden vrieskou meegemaakt (als zandstuiver meestal buiten, aan 10F per dag en met kledij die zowel winter als zomer dezelfde was).

Twee pluspunten evenwel: omdat we pas rekruten waren ontsnapten we in februari 62 aan de manoeuvres te Vogelsang.  Daar vroor het toen -26°.  En kort voor we afzwaaiden moesten we de 16 km niet lopen omdat er zowat 2 m sneeuw lag.

@ Polle: uit je relaas blijkt dat de outfit in 1980 na al die jaren er niet fel op verbeterd was :-)

@jans awel Jans ben jij niet van die club 'super' toleranten? Mep op de linkerkaak, bied je rechter aan voor nog een mep? Criminelen moeten een tweede kans krijgen: betaal jij hun schade? Voor een andere mening dan de jouwe ben je blijkbaar een pak minder tolerant. Ik zou je haast verdenken dat je een politicus bent.

Nochtans je foto's zijn mooi, je woorden zijn lyrisch... vooral je woorden. Hoeveel zwervers logeren nu met deze koude bij je thuis? Een logeerbed is toch rap gezet? Ik heb vroeger vaker 2 tot 5 onverwachte buitenlandse gasten gelogeerd... alle wereldverbeteraars hier tesamen zijn goed om 50 mensen op te vangen. Helaas wie doet het? Hardwerkende netto belastingbetalers (=geen ambtenaren) verwijten maken dat 75% afdragen nog niet genoeg is, dat is er ver over. Woorden zijn zoveel makkelijker nietwaar vooral voor de amtenaren op dit forum.

Heeft iemand er al eens over nagedacht over het feit dat je zelf morgen op straat kan komen te staan ?  

Je job of je business kwijtgespeeld, je man of vrouw bolt het af, een depressie erbovenop en... in-no-time alles kwijt.

Heb je je overlevingspakketje al ergens klaar liggen in een kast en al een plek uitgekozen in Mechelen (onder één of andere spoorwegbrug) om je vege lijf uit de wind en regen en sneeuw te leggen ?

zucht...

nee, beste Polle, in mijn logeerbed slaapt geen buitenlandse gast.  Dus mag je me een supertolerante lyrische wereldverbeteraar noemen die geen fluit doet behalve mooie woorden uitkramen.  Dat mag je.  Ik ben écht wel zo tolerant dat je je mening hierover spuien mag.  Lees nog maar wat ik schreef: 'ieder leeft en denkt zoals hij/zij wil'.  Ik hoef alleen die mening niet te delen.  Net zomin jij mijn mening hoeft te delen.  Maar als jij mag verkondigen wat je denkt te moeten verkondigen, dan mag ik dat ook.  En verder mag je je wereldvisie houden.  Je mag het heus. 

PS: wat weet je trouwens wat ik doe of niet doe voor diegenen voor wie ik opkom? 

PS: en nee: ik ben géén politicus en geen ambtenaar.  Ik ben verpleegkundige en werk in de gehandicaptenzorg. (ook hardwerkend en ook belastingbetaler)

Eigenaardig toch dat sommigen zoveel woorden nodig hebben om uit te leggen waarom ze iets niet willen doen, pure energieverspilling.

@Roger,  ik was diep beschaamd om milicien te zijn in dat door en door achterlijk armtierig belgisch leger. Gij draaide uw nikkel af voor 10 f in 1963, awel ik voor 50f in 1980, Bundeswher miliciens hadden toen ongeveer 1000 fr per dag (1000 DM per maand).Ge had wel pech want dat was in 62-63 wellicht de koudste winter van de laatste 60 jaar. Ik zat ook in Soest,

Het contrast is groot met de naievelingen op dit forum hoe die eieren denken te moeten leggen onder hun zwakkeren... Wat is een mensenleven waard? Wel volgens de Belgische overheid zelve in 1921 welgeteld 376 fr, voor de weduwe van een gesneuvelde soldaat, in koopkracht omgerekend is dat vandaag iets meer dan 400 euro... goedkoper dus dan één dag dwangsom van 500 euro voor een asielzoeker die veelal achteraf een oplichter blijkt.  Eén pluspunt: in 1921 werden mensen fiscaal niet afgeperst ten bate van allerhande dikke profiteurs, de ambtenarij was slechts een fractie van vandaag en de zwakkeren, dat was toen hetzelfde als vandaag...

@Jans ik begrijp niet waarom er geen sukkelaar bij je logeert. Ik heb destijds onderdak gegeven aan vrienden uit oost europa voor de val van de muur: improvisatie maar het ging, alleen de debiele overheid deed moeilijk (visa, burgerlijke aansprakelijkheid, enz). Als je dat wil kan je helpen hoor, ik deed het effectief in de jaren 80, zonder mooie woorden, alleen daden...

Ideeën, mensen, ideeën... want de winter is (officieel) nog niet begonnen en we weten niet hoelang de kou en sneeuw gaan aanhouden.

En misschien hoeft het allemaal niet veel te kosten.

BTW :

Mijn idee (voor wat het waard is) zit al in de inbox van het Rode Kruis.  Misschien hebben ze er wat an.

Elke organisatie heeft minstens nood aan 2 zaken; vrijwilligers en middelen.

Mensen die de initiatieven van de Lage Drempel willen steunen, kunnen daar overdag gerust eens binnen springen en de aanwezige vrijwilligers zullen hen wel uitleggen waaraan de nood het grootst is en welke bijdrage enieder, rekening houdende met ieders mogelijkheden, kan leveren om onze medemensen te helpen.

Naast de Lage Drempel zijn er nog tal van andere organisaties, aan keuzes geen gebrek.

Meer structureel moeten wij durven dingen in vraag stellen. In onze eigen kleine samenleving moeten wij ook constant nadenken, overleg plegen en keuzes maken met de bedoeling iedereen zijn deel te kunnen geven zonder daarbij iemand uit te sluiten. 

Zie ook hier.

"Wij schatten dat er in Mechelen vierhonderd mensen dak- of thuisloos zijn. Dat betekent niet dat ze allemaal op straat leven. Veel mensen kunnen gelukkig nog terecht bij familie of vrienden In de stad zijn er ook 45 Mechelaars die een referentieadres bij het OCMW hebben. Zo kunnen ze toch een uitkering krijgen"

Deze blog is begonnen op 1/12. We zijn nu 3/12.

Ik lees zelfs nog geen aanzet tot actie. Wel meer dan 70 replies.

Nog ff doorzeveren en 't is terug warm.... problem solved.

En ondertussen proberen de politiekers mekaar de loef af te steken in de bevriende kranten. Hou op zeg. 

Toch eens goed moeten lachen met deze hier. :-)

Daarnet gezien op het één- journaal dat ook Arabische landen blusvliegtuigen naar de branden in Israël sturen. Bestaat er dan toch nog zoiets als menslievendheid of is het een rest-activiteit van naïevelingen? In ieder geval neem ik contact op met Drempelaar om iets proberen te doen. ;-) Ik hoop dat ik niet alleen zal zijn.

@ Luc. Dat hebt ge toch wel gezien op ons aller geliefde rode zender zeker. 

@g.l. hebt gij een kleuren tv met slechts één kleur?

@drempelaar En wat heeft Brussel, Antwerpen, Gent, Hasselt, Oostende, Genk en Brugge dat Mechelen niet heeft en wel zou moeten hebben?

@Luc, het is aan de kijker om de kleurenpracht te zien. Het ligt niet aan de beeldbuis.

Een TV beeld wordt opgebouwd door de kleuren rood, groen en blauw die elk een eigen circuit hebben.  Wanneer er in dat circuit componenten stuk gaan resulteert dit in het gemis van één van die kleuren.  Vermoedelijk is ergens in een TV  én het circuit van het groen én dat van het blauw defect, zodat normaliter nog een rood scherm overblijft.  Dringend een technieker bellen zou ik zeggen.

Oef ! we zijn terug on-topic.

Die sakkerse Duitsers hebben het toch weer met één pennetrek geflikt zeker.

Geen winterbanden op de auto komt ge er niet meer in. Punt ander lijn.

Goed voor de werkgelegenheid, goed voor de industrie, opgelost het probleem van de Roma's, " blijf weg van onze kerstmarkten " als je niet welstellend bent. Niets dan voordelen. Goeie morgen Europa.

Quote van de hand van Drempelaar:"Dakloos en thuisloos is kleurloos en grenzeloos."

Inderdaad, maar België is vooral beleidsloos, ongeacht of we  nu een regering hebben of niet. Zelf ben ik een voorstander van een zeer selectief immigratiebeleid waarbij de deur dicht is en we ze enkel openen voor mensen die een meerwaarde kunnen realiseren voor onze samenleving en economie: vaklui, goed opgeleiden, een financiële garantie op de bank, progressieve toegang met de jaren tot ons sociale zekerheidssysteem (ipv het "jackpot"systeem dat we nu hebben: je hebt meteen volledige rechten), duidelijke regels voor het verwerven (en uiteraard ook verliezen van de Belgische nationaliteit), ...

Als we dat realiseren hebben we verdomd veel fondsen over die we kunnen inzetten voor "onze" (inderdaad een wij/zij discours opdat we er samen iets goed van kunnen maken) mensen die steun en hulp nodig hebben. Met honderdduizenden zijn ze, mensen met een verdomd schamel inkomen, met of zonder dak. Let's focus on them, let's focus on us. Ik pleit voor meer samen door meer ons.

't Is kou, letterlijk en figuurlijk, maar op de stoep voor mijn deur zal niemand uiglijden wegens tijdig gestrooid.

 

 

Wanneer Bart Somers hier helemaal van boven stelt dat we opvangplaatsen genoeg hebben dan heeft hij vandaag de gazetten niet gelezen.

Duitsland verplicht op straffe van boete het gebruik van winteruitrusting op auto 's. Met andere woorden, de grenzen gaan toe tenzij .....

Arm Mechelen, arm Vlaanderen, arm Belgie, vervloekt Europa. 

Ja mannekes... en er komt weer een koudegolf aan, je zal maar op je kartonnen doos moeten liggen buiten met dit weer.

quoteGL : "Wie haalt al die mensen naar hier ? Hoe komen die mensen aan een gratis vliegtuig ticket,"

@GL Zo achterlijk ben je nu toch echt niet hoop ik??!

Ik heb laatst met mensen gesproken die op 4 maand tijd 8000km in de voeten hadden (dat was dan ook aan die voeten te zien) 4 personen: 1 volwassene, een puber en 2 kinderen van 7 en 9 jaar oud. Verhalen van wegzending bij stations, weigering van drinkwater en eten -zelfs bij officiele instanties- intimmidatie en geweld jegens hun persoon(tje). En nee het waren geen Roma, het waren ook geen moslims.. maar gewone simpele stervelingen die een oorlog willen ontvluchten die de hunne niet is.

Ondertussen is er wel iets gebeurd : een groepje Mechelse Facebookers hebben soep verkocht op de Kerstmarkt, kleding en voedsel ingezameld aan de Match en een benefietconcert georganiseerd in de Spiegeltent. Dat alles voor Mechelse goede doelen. En ze gaan ermee door. Interesse? Zoek op FB maar naar "Mechelen Solidaire Winter 2010"

 

@ Lieven

Antwerpen heeft een aantal inloopcentra voor thuislozen die ma. di. wo. do. en vrijdag overdag open zijn. Deze worden bemand door maatschappelijk hulpverleners die proberen de mensen verder te helpen al is het alleen door ze een warme , droge plek te geven voor enkele uren. Daarbij zijn er ook centra waar ze kunnen slapen. Ik geef toe dat er niet altijd voor iedereen slaapplaats is, maar rond 22.00h. kunnen zij die geen slaapplaats hebben zich verzamelen op een bepaalde plek waar ze dan worden opgehaald door een groep mensen die voor een slaapplaats zorgen.

De inloopcentra en opvangcentra zijn georganiseerd door het CAW in opdracht van het OCMW.