Koud Buffet met warme hapjes - een Mechels jaar

met categorie:  

    

 

Als Kerstkalkoen - mét of zonder vulling - achter de kiezen verdwenen is, en de champagne parelend op het Nieuwe Jaar staat te wachten - katers, vuurpijlen en  goeie voornemens voorafgaand, dan vullen jaaroverzichten kranten en TV-schermen.  Mechelenblogt serveert het nu ook: een schotel vol warme hapjes om een ijskoud jaar uit te luiden.  

 

 

  

(foto's: Jan Smets)

 

 

Was het het jaar van de bouwputten en werven, of was het het jaar van de Wollemarkt-perikelen, waar er een smet kwam op het kardinaalsrood?  Was het het jaar van luisterrijke verjaardagen,  van de wielerfanaat en de cultuurliefhebber...?

 

Ik plak er géén etiket op.  Ik laat het ieder vrij om op de verzamelmap van 2010 een eigen titel te schrijven.  Ik breng je alleen maar een slordig bijeengesprokkeld nieuwsallegaartje - een kijk op een Mechels jaar, met wel en wee...  En héél zéker vergeet ik héél wat.  Het staat je vrij om dit aan te vullen met de dingen die jou frappeerden dit jaar.

Natuurlijk is de 'val van de kardinaal' hét nieuws dat Mechelen overstijgt.  Danneels krijgt begin van dit jaar een plechtig en feestelijk uitgeleide.  En een poosje later wordt de afscheidnemende aartsbisschop nog het ereburgerschap van de stad aangeboden.  Maar het lachen vergaat de kerkvorst even later, toen collega-bisschop -'Ik noem Roger' - tegen de lamp loopt na méér dan ernstige feiten.  Dit schokkende feit laat de Kerk in Vlaanderen op zijn grondvesten daveren, en sleurt onze Mechelse Wollemarktbewoner mee in de val.  In pure 'Da Vinci-code-stijl' wordt het graf van Mercier met een breekijzer opengebroken - wordt het aartsbisschoppelijk paleis aan huiszoekingen onderworpen, en wordt Danneels voorgeleid.  Opvolger Léonard - de controversiële opvolger van Godfried slaagt er in om in korte tijd zoveel controverse uit te lokken, dat hij de wijze raad krijgt om tot Kerstmis te zwijgen...  Maar iets zegt me dat de Naamse Mechelaar ook in 2011 nog van zich zal laten horen...

Maar nu we het toch over de kerk hebben: In Hanswijk gaat pastoor Selleslagh op pensioen, en de man spreekt verrassend vrijuit in GvA over enkele heikele thema's...

De strapatsen van de officiële kerk zijn wel het gespreksonderwerp van het jaar.  Gelukkig is er ook wat leuker nieuws te rapen in het 'kerklandschap'. In de Colomawijk verdwijnt de bejaarde kerk in de steigers, om een facelift te krijgen.  En in juni wordt het flink opgeblonken haantje met veel spektakel op de toren geplaatst.

De OLV-kerk-over-de-Dijle verrijst helemaal uit zijn as.  De buitenrestauratie is afgewerkt, en de schitterende gotische kerk oogt mooier dan ooit.  In de Hanswijkkerk start men met de restauratie van de koepel.  Maar er zal nog véél water door de Dijle vloeien eer al onze historische kerken terug zo glorierijk als eertijds zullen te aanschouwen zijn.  Maar goed: er zijn belangrijke stappen gezet.

    

 Mechelen en figurentheater: je mag het gerust in één adem noemen.  Het vroegere 'stadspoppentheater' is nog steeds even succesrijk als vroeger.  Enne...het Firmament krijgt een nieuw, prestigieus stekje in de Brusselpoort.  Hiervoor dient het museum wel opgedoekt...  Jammer.  Maar het is niet het enige Mechels museum dat tijdelijk of definitief de deuren sluit.

Het Hof van Busleyden richt zijn laatste expo in, en trekt de deur voor een aantal jaren toe.  Er volgt een méér dan grondige opknapbeurt, en onder de tuin zal een gloednieuw stuk museum verrijzen.  Nog wat geduld oefenen.  Gelukkig is er nog het Schepenhuis!  Volgend jaar mag dit historische gebouw fungeren als Rik Woutersmuseum.  Hiervoor worden dit jaar al eerste stappen gezet.

Cultuur...  Het is me wat.  Stilletjes hoopten we dat Mechelen Culturele Hoofdstad van Europa zou worden in 2015.  Dit is een natte droom van schepen Nobels en best wat andere Maneblussers.  Maar het Mons van Di Rupo gaat met de pluimen lopen.  We slikken onze ontgoocheling door, maar worden blij gemaakt met een samenwerkingsverbond tussen Mechelen en deze Waalse stad.  Mechelen mag dus in 2015 nog wat graantjes meepikken van de feesttafel.  Onze beider burgervaders ondertekenen hiervoor een plechtig contract...

   

Dit jaar wordt de Haverwerf opgefleurd met een paar knappe sculpturen.  Fraai!  Alleen minder fraai is het feit dat één van de drie Gratiëen na een paar dagen letter en figuurlijk van haar sokkel wordt gerukt. 

Vandalenstreken wellicht?  Da's niet leuk natuurlijk.  Waarschijnlijk mogen we dit catalogeren onder 'kleine delinquentie'.  Of de halsnoerrukker die het een tijdje op bejaarde Mechelse dames heeft gemunt, daar ook onder valt, is natuurlijk wel wat kort door de bocht...

Nemen we nu maar een bocht naar de stationsomgeving.  Daar zijn we nu toch wel een flinke stap verder in de plannen die deze site de volgende jaren zal omtoveren tot dé werf van de eeuw.  We sporen met zijn allen naar de toekomst!  En dat gaat niet gepaard zonder slag of stoot.  Een aantal drukkings-en belangengroepen fronsen bij sommige toekomstperspectieven toch de wenkbrauwen, en zetten in de kantlijn van het megaproject een aantal opmerkingen...

Het wordt dé werf.  Da's zonneklaar.  Maar elders is het dit jaar al één en al geploeter door het slijk van vele bouwwerken.  Ik ga ze allemaal niet opnoemen, maar wie dagelijks door buurten als Tervuursesteenweg, Hoogstraat, Brusselsesteenweg, of waar dan ook in onze steden, moet passeren, weet het wel! Maar: een omelet bak je nu eenmaal niet zonder eieren te breken.  We moeten nog wat geduld oefenen, en dan is kees klaar. Jawel.

Het Dijlepad werd verlengd en afgewerkt.  En da's leuk nieuws.  Het kan op applaus rekenen van Maneblussers én toeristen.  Onze stad krijgt 'zijn' Dijle terug.  We zijn er oprecht blij mee.

Verder langs de Dijle is de lijdensweg rond het Molenhuis eindelijk achter de rug.  Het historische complex is opgenknapt en binnenkort wordt het een ViaVia-reiscafé.  Het zal een meerwaarde betekenen voor den Botaniek, waarvan nu ook reeds de kruidentuin van Dodoens werd heraangelegd... (Nu Tivolii nog...)

In Mechelen blijft men verder in de ondergrond woelen.  En nooit eerder was archeologie zo'n hot item in onze stad.  We kunnen zelfs peter of meter worden van een benige voorouder.  Op het Sint-Romboutskerkhof kunnen we ons vergapen aan het omspitten van onze geschiedenis, en op de Tinelsite is het niet minder boeiend.  Archeologie...  Op de Veemarkt opent de eerste archeologische boekenwinkel van de Benelux haar deuren...

Wie ook al héél wat geschiedenis meetorst is de Mechelse Anna Torfs.  De kranige dame blaast 105 kaarsjes uit, en is hiermee de oudste Mechelse!

De dame is zelfs nog in betere staat dan de Bruul, waarvan het voorste gedeelte nu wel erg in verval komt.  Het is wachten op het startsein van het bouwproject.  Maar ondertussen komt er een reclamepaneel naar beneden - Gelukkig zonder voorbijgangers te treffen...  Dat geluk hebben we ook in het Ziekenliedenstraatje waar het noodlijdende Hof van Cortenbach een deel van zijn bouwvallige muur naar beneden ziet komen.  Hopelijk komt er nu snel schot in de zaak van dit lang aanslepende dossier.  Kan het in der MINne geregeld worden?

Voor Carrefour Noord is er géén redding meer mogelijk.  De winkel sluit haar deuren, tot spijt van personeel en klanten.  Maar er is geen kruid tegen gewassen...

   

De Keldermansvest mag zich nu zéker de mooiste vest van Mechelen noemen.  De fiere buurtbewoners plannen een gezellig feestje op hun gloednieuwe oever.  Beeldig!

Het langharig tuig van de jaren zestig - de kunstenaars van Herten Aas - de keetschoppers van de Mechelse  culturele revolutie - krijgen jaren later de aandacht die ze verdienen.  De generatie van toen ziet met 'Niet van gisteren'  de schijnwerpers gericht op zijn pioniersjaren.  Een tentoonstelling en een boek zetten de kroon op hun baanbrekend werken en denken.

Een heel andere tentoonstelling  kunnen we bezoeken in het Schepenhuis.  Met 'Gedrukte Stad'  wordt ingegaan op de boeiende drukgeschiedenis van Mechelen.  In het Speelgoedmuseum zet men ook de spots op de treingeschiedenis, maar weet met 'van trappen tot stappen' ook flink wat bezoekers te lokken.

We mogen er trots op zijn. Maar dat zijn we ook op ons Mechels bier.  De bieren van het Anker kapen weer prestigieuze prijzen mee op wereldvlak.  En de Mechelse bierlieifhebber is blij met het terug geopende Ankercafé op de Guido Gezellelaan.

    

Onze stad is dit jaar een échte TV-vedette.  Niet alleen wordt TV1-serie 'Dubbelleven' gedraaid in onze Dijlestad, maar ook 'Mijn restaurant' zet zijn tenten op in Mechelen.  Het jaaroverzicht van VTM wordt uitgezonden vanop de skywalk van Sint-Rombout, en Canvas zoekt in onze stad naar koloniale sporen.  Alleen Vanthilt wordt niet zoals gepland  hier opgenomen ...  Niet getreurd.  Bnnenkort richt Vlaanderen Vakantieland terug de camera op onze toren...

Twee Mechelse studentes doen een felopgemerkte poging om president Obama te verleiden tot een interview, en slagen er ei zo na in...

   

De stadswebsite van Mechelen oogt algemeen bewondering en wordt genomineerd in een paar westrijden.  En dat is terecht.  De makers mogen een pluim op hun hoed steken. Dit mag ook Mechelaar Tom Verschooten (23) doen, die met een controletoestel voor gehoorimplantaten de BARCO-prijs behaalt.

 

De omgeving van de Grote Markt gaat internationaal!  Een Ierse Pub opent de deuren in de Hallestraat, en een Japans restaurant gaat van start op de Steenweg...

De zevende week van de amateurkunsten weet de Mechelaars ook te boeien...

In de Van Beethovenstraat herrijst na jaren wachten, de Pekton terug uit haar as.  Alleen moet het gebouw nu nog zo'n beetje de Bokrijkstatus inkleuren met een extra patina...

In een sensibilisatiecampagne wordt het zwerfvuil van de stad op de Grote Markt uitgekieperd.  Deze bewustzijnsmakingsactie wordt evenwel niet door iedereen gesmaakt - maar...zet wel aan tot nadenken.  In Hombeek ergert men zich ook flink aan het vuil rond de Egleghemvijver...

De renovatiewerken in wijk Otterbeek gaan van start, en ook de Mahathma Gandhiwijk wacht nu op de start van de megawerken die er gepland zijn.  De voetgangersbrug Passerel wordt een tijdje afgesloten...  slijtage...

De Mechelaar mag zélf ook een beetje nadenken over invulling van openbaar terrein.  Met de actie 'Wat doe jij met 500 vierkante meter Mechelen' wil deze stad de inwoners betrekken bij stadsvernieuwing.   Op de Heergracht doet de stad dit wel zélf: daar wordt de vliet weer opengelegd!

Die andere vliet - of wat er van rest : het Groen Waterke krijgt zijn kleur terug, en is weerom het meest schilderachtige hoekje van onze stad.

De Groenenbeemd in Heffen werd dit jaar verkozen tot de mooiste Mechelse straat...

Het is druilerig weer met de Open-Monumentendag.  Maar het stoort niet.  Steeds opnieuw komen hier heel wat belangstellenden op af...

Wat een verjaardagen dit jaar!  Zet je schrap: ik neem je in snelvaarttrein mee door de verjaardagskalender!

175 jaar geleden spoorde de eerste trein op het Europese vasteland tussen Brussel en Mechelen!  We herdenken dit feit met een mooi ingerichte expo in Lamot.

Mechelenblogt zet een pak minder kaarsjes op de taart, maar is wel blij dat het de kaap van vijf jaar succesrijk heeft gerond.  We zijn als bloggers fier en 'verguld'!  We worden dit jaar ook genomineerd voor de tweejaarlijkse cultuurprijs van de stad.  Da's al een hele prestatie.  We zijn sportief, en gunnen de overwinning aan circusschool Circolito die de 'Mechelsen iemer' terecht mee naar huis mag nemen.

Sven Van Haezendonck is al tien jaar de meer dan enthousiaste journalist van GvA.   En de Streekkrant blaast veertig kaarsjes uit!  Dit laatste doet ook de legendarische lokale radio Reflex!  Al zijn het er nog maar dertig.  Maar ook dit kan tellen natuurlijk.

Maanrock is toe aan zijn  vijftiende editie.  En na al die jaren is er nog géén sleet op de formule.  En dat geldt ook voor de vijfde editie van de Kinderspeeldag...

De Mechelse Kantclub Etterjefke bestaat tien jaar, net als Technopolis; en de Mechelse AutoKlub (MAK) doet het nog beter met veertig jaren...

De Lage Drempel is al tien jaar sociaal actief bezig in Mechelen!  Proficiat!   En de Mechelse homo &lesbiennewerking krijgt waardering  en erkenning op ons stadhuis, voor haar 25-jarig baanbrekend werk.

Het monument Marcel Kocken wordt 75 jaar.

De Beiaardkunst viert wel een héél prestigieuze verjaardag!  Zeg nu zelf: 500 jaar beieren onze klokken  hun bronzen klanken over onze gewesten.  Mechelen is dé wereldhoofdstad van het carillon!  Al speelt het verjaardagsliedje niet op onze toren (wat méér dan jammer is): we richten wel het eerste kinderbeiaardfestival in, en Mechelenblogt brengt de kleindochter van de legendarische Jef Denyn, Leen,  voor het voetlicht!  Het wordt de eerste 'miniserie' op onze blog.  En... in de nabije toekomst doen we het nog eens over...  Let op.

Een aantal Mechelse familiebedrijven zetten dit jaar ook een kroon op hun bestaan: Kaashandel Schockaert wordt 95 jaar;  het Verguld Schaap zelfs 175 jaar en Lenaerts lederwaren 140 jaar!  Als dit niet mooi is!

    

Enkele bekende Mechelaars verlaten ons.  We willen hen hier nog even sereen in herinnering brengen...  Stadsgids en auteur Frans Vermoortel zal in de melorie blijven als een innemend man met een grote kennis van deze stad.  Luc Leys was ooit speler en trainer van racing-Mechelen.  De Mechelse club die niet in beste doen is deze jaren, verliest hiermee een oude waarde...  Nog maar kort geleden komt dokter Georges Lauwens aan zijn einde, na een schandelijke aanval bij een inbraak.  Chris Aerts kan het leven moeilijk aan na een reeks tegenslagen (en misschien ook door de keerzijde van een soms niets ontziende mediacultuur...).  Bewondering oogsten twee jonge mensen die door hun moed en optimisme hun zware ziekte wisten te dragen: Kim Gosselin en Bart Verbeeck...  Maar ik denk ook aan de verkeersslachtoffers die in een zwart najaar vielen op de Mechelse wegen...

De sportliefhebber blijft dit jaar in Mechelen niet op zijn honger zitten.  De KV-Mechelensupporter is in zijn nopjes met zijn club die hoge toppen blijft scoren, maar is geërgerd door de winterstop die roet in het eten strooit.  Ook wordt met argusogen de soap rond het stadion opgevolgd...

De wielerliefhebber wordt verwend!  Zowel de Ronde van België als de Tour de France dokkeren over de Mechelse kasseien...

Soireé Lamot gaat dit jaar met succes van start, en bewijst dat Mechelaars wel degelijk buitenkomen als het onderwerp boeiend is en de sprekers dat ook zijn!  VTBKultuur zet Jo Haazen op de praatstoel.  En ook dat is een voltreffer.

De Faculteit van het Mechels dialect prestenteert een aantal wandelingen in het Mechels op poten, en  Mechelenbinnenstebuiten is ook 'goe bezig'.  Zij werken ook nieuwe wandelingen uit én lanceren hun nieuwe website.  Jan Simons lanceert een leuk idee: trottifrettend door Mechelen...

De Zusters van Overijse-Mechelen, die al sinds lichtjaren in onze stad vertoeven, en er bewonderingswaardig werk hebben verzet, verlaten Mechelen.  Zij, die vooral ook actief waren in de vierdewereldbeweging, verkopen hun huis - het Hof van Cadix in de Merodestraat, en trekken weg...  Maar voordat ze dit doen, zetten ze hun huisraad ook in de etalage.  De opbrengst gaat naar amnesty international...

   

De dynamische wijk Heihoek viert feest!  Deze toffe wijk is aan het heropleven.  Samen zet men de schouders onder een groots opgevat, maar gezellig en ongedwongen samenzijn.  Het smaakt naar méér!

De fietspromotiecampagne 'met belgerinkel naar de winkel' wordt opgestart in Mechelen.  Mobiliteit en Mechelen:  het blijft spraakmakend: in de Mechelse straten en op de blog..., (al hoop ik dat ALLE deelnemers aan het Mechels verkeer eens best in eigen boezem kijken voordat ze ongezouten en ongenuanceerde meningen spuien...)

De Hanswijkprocessie is de laatste jaren steeds succesrijker aan het worden.  Er worden méér toeschouwers gespot.  En da's een hart onder de riem voor de organisatoren voor dit mobiel stukje Mechelse erfgoed...

Posse-Leest blijft scoren.  Samen met Maanrock is dit hét evenement dat het meeste volk naar onze stede lokt.  Maar ook de plantjesdag in Hombeek gooit hoge ogen.  Jammer genoeg wordt er een punt gezet achter de pompoendagen in Heffen.  Gelukkig weet de Kaashoek nog volk naar het dorp te lokken met een leuke boekenmarkt...

    

Kunst op het Groot-Begijnhof is een evenenment dat ik voor geen geld van de wereld wil missen.  Jaap Boelens en zijn ploeg weten het steeds puik uit te voeren.  Ook dit jaar.  Met 'fotografie in de steigers' wordt hier nog een mooi nevenproject aan toegevoegd.  De zomermaanden lang worden de stellingen van de begijnhofkerk opgesierd met fotowerk van Mechelaars op reuzengroot canvas.

Over fotografie gesproken: de jubilerende Mechelse Fotokring deelt prijzen uit!  Voor haar fotowedstrijd 'Mechelse kiekjes' wordt het werk van Ivo De haes, Wout Muyldermans en Vera Buunk terecht naar waarde geschat.  Sinds een jaar brengt Malines Graphique elke dag een Mechels plaatje op zijn site.

   

Mechelen ziet deze zomer regelmatig een zeppelin overvliegen.  En dat weten fotoliefhebbers ook vast te leggen...

Een delegatie uit het Marrokaanse Nador strijkt neer in Mechelen voor een werkbezoek.  Nador is dan ook onze zusterstad.

Mechelen en de wereld...  Onze stad toont haar warme hart met een snel ineengebokst benefietoptreden op een kouwelijke Grote Markt, voor Haïti dat begin van dit jaar wordt getroffen door een catastrofe zonder weerga.   Hartverwarmend spektakel!  Maar hoe snel zijn rampen vergeten...  Jammer genoeg kan Pakistan niet op dezelfde welwillendheid rekenen...  Hoe komt het?  Voer voor psychologen...

Met 'Kunst kaapt mens' start het Mechels Humanistisch Verbond een prachtinitiatief, dat volgend voojaar zijn apotheose zal krijgen...

    

Deze zomer duikt Mechelen zijn Dijle in!  Met de 'Big Jump' wil men de aandacht vestigen op leefbaar water.  Het is een tof gezicht om jong en oud  in de vroeger zo vuile en zwarte Dijle te zien springen.  't Is maar voor even..., dat wel: maar 't is doenbaar.  We zijn op de goeie weg!

Sinte-Mette gaat dit jaar rond in een bijzonder guur weertje.  Maar het is wéér gezellig in Hombeek, Battel en het Scheppersinstituut.  Het Sinte-Mettegenootschap is tevreden met de medewerking (en de euro's) die de stad heeft beloofd...  Het ziet er naar uit dat deze Mechelse traditie ver van dood is.   Het genootschap is bovendien erg blij dat Sinterklaas zich dit jaar pas na 11 november in zijn Mechels Hemelbed komt neervleien...

De Dijlefeesten zijn een schot in de roos.  Ook Parkpop is dat!  Het zomerfestival kan dit jaar rekenen op heel wat beter weer dan het jaar voordien.  Jawel - we vergeten bijna dat dit berekoude jaar, ook een tijdje werd ondergedompeld in een hittegolf... Fest de Sjarabang op de Kerkhoflei is de vreemde eend in de bijt.  Maar het kan zich bevestigen.

Er was zovéél te beleven in deze stad!  Te veel op op te noemen...  Ik stop er mee, en geef de pijp aan Maarten.  Of: misschien aan jou, om aan te vullen?

 

Ik zet alvast de champagne koud.  Laat het een mooi jaareinde worden.  Laat ons met weemoed toedekken wat ons heeft blij gemaakt dit jaar.  Laat ons met mildheid bekijken wat verkeerd liep, en laat ons vooral focussen op wat nieuw is, en beloftevol...  Laat ons er vooral samen het beste van maken!  Fijne overgang beste lezer!

 

 

 

Bedankt voor je alweer 4e jaaroverzicht Jan, en een fijn, vredevol en gezond 2011 voor elke lezer.

sinds ik Mechelem blogt vond langs Facebook, blijf ik een beetje op de hoogte, hier in het zuiden.

BEDANKT.een langharig tuig... j .hellemans.

En happy 2011

Zeg jan, wie zijn die warme hapjes waar Leonard met een stralend vergrootglas naar kijkt?

Wauw! Wat een knap een gedetailleerd overzicht!! Super!
Ben ook superblij met de eervolle vermelding van de stadswebsite. :)

Aan iedereen een oprecht gelukkig & voorspoedig 2011 gewenst!

Weerom een zeer volledig en mooi jaaroverzicht, Jan!!
Best weer wat gebeurd in  onze geweldige Dijlestad he....

Op naar een al even geweldig 2011 !

Knap werk alweer, echt "verguld", proficiat.

Bedankt Jan voor dit knappe jaaroverzicht!

Je zet tenminste de positieve punten ook in het daglicht; iets wat ik behoorlijk miste bij de jaaroverzichten op televisie.

 

Zo zie je inderdaad maar weer hoeveel er wel niet is gebeurd.

 

 

Bijzonder interessant is dit prachtig jaaroverzicht, proficiat Jan.

Dankjewel voor de 'waarderingscijfers' van mijn jaaroverzicht!   ;-)