Engelengeluid verzacht gure winter

(c) www.hermanhorsten.be

Gisteren, dinsdag 28 december, 'Dag van de Onschuldige Kinderen', was de gezellige huiskamerverdieping van de Ierse pub in Mechelen volgepakt. Daar was een goede reden voor want deze 'Gloomy Winter' bracht Lakshmi Matthieu naar Mechelen. Engelengeluid was ons deel! Of hoe Lakshmi met haar prachtige stemgeluid en gouden vingers die de harp beroerden, niemand onbewogen liet. Heel veel sfeer en een flinke overdosis kippenvel. Jawel, de Engel was gekomen!

Vanaf de eerste noten van 'Braes O'Yarrow/  Bobbin' John/ The Road to Ford' tot aan de laatste toegift met de reprise van 'The Wild Rover' zat iedereen zichtbaar geweldig te genieten van zoveel schoonheid. Met respect. Niemand die het waagde om ook maar één woord te spreken, enkel hier en daar die enkele niet te onderdrukken 'wows' en 'oohs', en terechte lofbetuigingen op fluistertoon. Dinsdag waren Ierland en Schotland helemaal in Mechelen, of je bevond je in de 'Lord of the Rings' of een ander grootse sage...

Lakshmi speelde enkele erg mooie Ierse en Schotse gigs en reels, maar er waren vooral de vele mooie balades waarbij het een genot en voorrecht was dat knappe harpspel en dat hemelse stemgeluid te aanhoren. Niemand die hiervoor ongevoelig was.

Op de setlist ondermeer de liefdesgeschiedenis 'The Trees grow high', prachtig gezongen, en nog een liefdesgeschiedenis, met de nodige dramatiek over de moeder die bij haar dochter slaapt, gewapend met dolk, om haar dochters minnaars... 'A Silver Dagger' was de naam van dit sublieme lied.

Door Lakshmi aangekondigd als “hierin zullen de Simple Minds fans wel de 'Belfast Child' herkennen”, volgde een wel heel erg mooie interpretatie van de Ierse traditional 'She Moved Through The Fair', volledig a capella. Serieuze krop in de keel. Zo mooi.

Een sterk 'Coventry Carol' kon niet toepasselijker zijn op dinsdag 28 december. Want dat handelt over de onschuldige jongetjes die Koning Herodes liet vermoorden. Ook ' Mná na h-Éireann' (Women of Ireland) ontbrak niet op de setlist, bekend in ondermeer de versie van Kate Bush. Lakshmi bracht dit volledig instrumentaal op de harp: bloedmooi. We kregen ook 'The Wild Rover', maar “niet in de versie van de Dropkick Murphy's”, zo verzekerde Lakshmi ons. Het was ook niet de Dublinersversie, maar een erg ingetogen breekbare interpretatie. En wéér die knappe stem...

Bij de hoogtepunten van de avond hoorden, behalve 'She Moved Through the Fair' en 'A Silver Dagger' zeker ook 'The Shores of Amerikay', het weerom a capella gebrachte 'As I Roved Out' en zeer zeker Lakshmi's versie van het oude Vlaamse lied van de 'Twee Coninckskinderen', wat misschien wel hét mooiste moment van de avond was.

Met 'Gloomy Winter' ('gure winter') werd de 'main set' besloten en na het aanhoudende luide applaus bedankte Lakshmi het publiek hartelijk voor de intense aandacht én voor het stilzijn tijdens de o zo mooie liedjes. Als bis hernam Lakshmi twee eerder gespeelde liedjes, en wij mochten kiezen welke. Dat werden 'A Silver Dagger' en 'The Wild Rover', '(She Moved Through The Fair' had ook gemogen voor mij, maar dan had ik dat maar duidelijk moeten maken...)

> Setlist:
Braes O'Yarrow/  Bobbin' John/ The Road to Ford - The Trees  Grow High  - A Silver Dagger - She Moved Through The Fair - Jessy The Flower of Dunblane - Twee Coninckskinderen - Women of Ireland (Mná na h-Éireann) - The Wild Rover - Gu Ma Mear A Charaid/ A' Bhanais Irteach/ Snaim a' posaidh - The Shores Of Amerikay - As I Roved Out - Coventry Carol  - Kelly From Beveren - Huntington Castle/ Forth Castle/ Munster Gig - Gloomy Winter

Bis: A Silver Dagger - The Wild Rover

Dit Keltische kerstconcert met Lakshmi was subliem. En de bewoording “Een avond om in te lijsten” is dan een understatement van formaat. Ja, dinsdag 28 december: de engel was gekomen!


Verslagje: (c) Mark 'Markec' Van Mullem
Foto: (c) Herman Horsten - www.hermanhorsten.be

Je hebt alles heel fijn beschreven in uw verslag, Markec. Het concert was inderdaad wondermooi! De mooie klanken van het harpspel en de fantastische sublieme vertolking van de liederen gezongen met prachtige engelenstem was werkelijk ademloos ontroerend.

Ik heb heel erg genoten van deze sfeervolle avond in de'O Fiach Pub!

Wel Mark, ik voelde me aanwezig, mooie review. Ik hou wel van een stuk keltische cultuur. Daarom ook dat ik van Ierland hou.

Jammer dat ik er niet kon bij zijn. Het lijkt mij daar echt gezellig geweest te zijn. Knap verslag Mark.

...zal beslist wel sfeervol geweest zijn...  Dit had ik ook wel kunnen smaken, denk ik.

... en vanavond had ik nogmaals het voorrecht om dit unieke talent aan het werk te zien en horen... dit keer in Lier... ik ben daar erg dankbaar en blij om !! ;-))

Goh, hoe komt het toch dat jullie altijd op tijd op de hoogte van deze dingen zijn? Ik moet het hier altijd lezen als het al te laat is... Al is dit totaal mijn genre niet, dit had ik toch willen meepikken, lijken me echt kippevel momenten...

TommyG, het is een kwestie van ogen en oren openhouden denk ik.... de meeste zaken vind ik op de desbetreffende websteks of facebookgroepen... 

(En om twee concrete locaties te noemen; als het over evenementen in het cultuurcentum gaat:cultuurcentrummechelen.be en als je abonnee bent, krijg je ook een paar keer per jaar hun infobrochure...  -  evenementen (zoals dit harpconcertje) die in de pub plaatsvinden, kom ik te weten via ofiach.be, hun nieuwsbrief of de facebookgroep van de pub...)

Hopelijk kun je er een volgende keer wél bijzijn...