30 jaar geleden - op Kerstdag...

met categorie:  

(foto: Peter de Weijer)   

                                                         

Zoals zovelen herinner ik het me haarscherp.  Die Kerstdag, toen we allen aan de feesttafel zaten, liep het nieuws binnen dat zanger Louis Neefs een dodelijk verkeersongeval had gehad op de ring in Lier.  Het werd plots héél stil in de huiskamer.

                                                                                      

Dertig jaar geleden kwam er een einde aan het leven van de populaire zanger en zijn vrouw Liliane...  De twee zonen van het echtpaar ontsnapten aan de dood...

De wereld verloor niet veel eerder de grote John Lennon, maar in onze stad, in ons land, werd het tragische overlijden van Louis Neefs even erg aangevoeld.

 

Louis was een uitstekend zanger, die ver boven de middelmaat uitstak.  Bovendien was hij een sterke persoonlijkheid met charisma in overvloed.

Mechelen had deze kempenzoon uit Gierle met veel liefde 'geadopteerd'.  Louis werd een maneblusser waarop we trots waren.  Hier woonde hij, hier leefde hij...  Aan de vaartkant.  Hier zong hij, én zette zijn engagement ook om op politiek vlak.  'Zorg voor een hart in jouw stad!'  - weet je wel...

Maar bovenal is en blijft hij de grote zanger.  Dertig jaar geleden spatte de kerstbal uit mekaar.  We werden allen héél stil.

 

Nu dertig jaar later wordt 'onze Louis Neefs' met nog meer aandacht in de schijnwerpers gezet.  Deze avond heeft er een uniek concert plaats in de Hanswijkkerk, waar de al even Mechelse zus van Louis - Conny Neefs, samen met Lucas Van den Eynde zal optreden.  Zij brengen het  gelegenheidsprogramma 'Formidabel Kerstmis'.  Dit doen ze met de Stedelijke academie voor Muziek, woord en dans uit Lier.  Maar ook het Hanswijkkoor onder leiding van Lode De Kimpe krijgt een plaatsje in dit unieke concert.

Deze avond - én morgen, staat er ook wat op stapel in de Stadsschouwburg.   Een nieuwe generatie zal er Louis Neefs eren, in een programma dat nadien nog door het land zal reizen.  'Ergens zowat halverwege' belooft een beklijvende voorstelling te worden!  Ik kijk er nu al naar uit!  Mijn inkomkaart ligt al klaar...

Mechelaars Tom Kestens en Klaas Delrue (van Yeggueni, die trouwens met zijn groep doorbrak met de cover 'Laat ons een bloem...') staan er op de planken met zangeres Nina Babet, muzikanten van Sioen en K's Choice.  Maar ook de man waar ik anders een bloedhekel aan heb (sorry), Gunter Lamoot, zal optreden.  Lamoot laat wel een héél andere kant zien dan we gewend zijn: als grote bewonderaar van Neefs, brengt hij met zijn warme baritonstem nummers uit het oeuvre van de zanger.

(foto: Jan Smets)

In Gazet vab Antwerpen (artikel DP) zegt Tom Kestens het volgende:

 

'Johan Verminnen vergelijkt Louis Neefs graag met Frank Sinatra.  Ik vind hem beter dan Sinatra.  In zijn songs zit ook veel blues, maar door zijn zalvende manier van zingen kon hij trieste onderwerpen als heimwee of nostalgie heel toegankelijk maken.  Ik heb zijn liedjes gaan ontdekken en die bleken ontzettend rijk, met schitterende arrangementen en onvoorstelbare gevoelswendingen.  Neefs hoort als zanger bij de top van het Nederlandstalige repertoire!'

 

Dertig jaar geleden verliet, op die Kerstdag, Louis Neefs ons voorgoed.  Gelukkig rest er ons nog zijn grote muzikale erfenis..., de liedjes die we nooit zullen vergeten...  Dertig jaar later is Louis er nog steeds -   In het hart van deze stad waarvan hij hield.

Hier zegt Louis Neefs zelf wat hem nauw aan het hart ligt...

;-)

Is er niemand die ook eens een foto van Liliane Van Asbroeck ,de echtgenote van Louis en mama van Ludwig en Gunther, kan posten? Ik heb geen enkele foto op het internet gevonden.

 

Ben die bewuste dag aan, kort na 12uur, op dat kruispunt in Lier gepasseerd en zag dat er een zwaar ongeval gebeurd was. Totaal verhakkelde auto's stonden verspreid op het kruispunt van de ring en de Mechelsesteenweg. Het ongeval was misschien een half uur tevoren gebeurd.

's Avonds vernam ik via het TV-nieuws het droevige nieuws dat het het gezin van Louis Neefs was .

Ik veronderstelde toen dat zij op weg naar hun familie in Gierle waren, zoals wij ook die bewuste dag naar jaarlijkse gewoonte naar familie in Vosselaar gingen.

Zelfde dag, Zelfde weg, bijna zelfde uur.........      

Mooie post over een grote mijnheer.

30 jaar, de tijd vliegt maar het collectief geheugen blijft

Ik hoorde goeie reacties over het optreden in de Hanswijkkerk, gisterenavond...  En ook de eerste editie van 'Zomaar halverwege' in de Stadsschouwburg was naar 't schijnt erg geslaagd.  Zo dadelijk ga ik eens zien of die inderdaad zo is...  ;-)