10 jaar 'Sven Gazet'

    

(foto's: Jan Smets)

Al tien jaar lang 'doet' hij het in Mechelen.  Al tien jaar lang IS hij Mechelen tot in de kleinste vezel.  Hij ademt deze stad in en uit.  Intensief.  Sven Van Haezendonck, journalist van de Gazet van Antwerpen...

 

Iedereen in onze stad kent hem.  En velen noemen hem met zijn bijnaam: 'Sven Gazet'.  Hij is letterlijk overal: van stadhuis tot in de kroeg of voetbalclub, van Maanrock tot skywalk...  Van Muizen tot Leest... , bij miserie en vreugde...

En Sven kent iedereen: van de politicus in het stadhuis, tot de Mechelse blogger - van handelaar tot jan-met-de-pet...

 

Deze dagen mag hij vieren...  Tien jaar lang verslaat hij het wel en wee in onze stad.  En hij doet dat met verve.  Hij kent deze stad van naaldje tot draadje, maar 'ziet deze stad ook doodgraag'.  En dat voel je gewoon. 

Zijn werk is zijn leven en liefde.  En da's deugddoend.  We hebben immers nood aan positief ingestelde Maneblussers die fier zijn op deze mooie stad.

Zo zijn er nog.  Ik wéét het wel.  En al deze trotse Mechelaars met een hart verdienen een pluim.  Maar laat ik hem vandaag maar eens op de hoed van onze gedreven stadsreporter Sven steken.

Doe er nog maar vele jaren bij!

       (foto's: Jan Smets)

 Inderdaad een dikke pluim ! Dat we Sven nog vaak mogen bezig zien voor de Gazet !

Bedankt, Sven, en.. Proficiat! Op naar de volgende 10 jaar !

hij mag er zijn!

Heel erg bedankt, Sven, proficiat!

Ik ken Sven al jaren als een echte Maneblusser en een gedreven journalist. Een toffe gast met een brede kijk op het leven en de maatschappij.  Een overtuigde Mechelaar, trots op zijn stad en altijd bereid voor die stad in de bres te springen met zijn  goede pen. Voortdoen Sven. Van harte gefeliciteerd.

Proficiat Sven!

den die die de Sven van zijn leven moet opvolgen, zal van goeien huize moeten zijn.

Van harte proficiat, Sven.

 

Proficiat Sven en op naar de 30 jaar. :-)

Sven,

Hartelijk proficiat. Nog vele mooie jaren met de GVA.

Er is toch wel ergens een gratis vat af te drinken zeker ? 

Proficiat Sven ! Nog vele jaren !

Mechelen zou Mechelen niet zijn zonder onze Sven. Proficiat!!!!

Proficiat Sven doe zo verder je bent een echte maneblusser,bedankt voor de mooie artikels in de krant.

een gepensioneerde blusser

Sven, PROFICIAT !!! Waa is da fiesje ???

Groetjes !

Jo

 

 

Vrienden van Mechelen Blogt, Jan, bedankt voor de fijne woorden. Dit doet iets met een mens. Zeker van de mensen uit de stad waar ik van hou. De Maneblussers die mij kennen, weten dat ik Mechelen graag zie. Het is fijn dat dit hier nog eens wordt bevestigd. Ik hoop dat ik nog vele jaren voor mijn ware liefde mag gaan :-)  

Gisteren heb ik privé al een feestje gebouwd. Maar ik zoek inderdaad nog een gelegenheid om een vat te geven in een van onze Mechelse cafés. Dat zal waarschijnlijk den Boesjkammeree worden. Ik hou jullie op de hoogte.

Wat heb ik spijt dat ik niet op dat feest kon zijn. Sven maakt van een krant altijd iets meer, en niet alleen sensatie, u brengt ook graag het positieve nieuws. Dat apprecieer ik zeer erg, u doet met de Gazet meer voor de Mechelaars meer als je denkt. Mechelen heeft dat nodig. Dus blijf nog zeer lang op post.

Van harte proficiiat voor het vele en goed werk bij de Gazet.  

Vanwege een oud-collega.  In illo tempore werkte ik als interim op de Mechelse redactie en later nog vele jaren als correspondent, maar da's uit de tijd dat de dieren nog spraken en toen Frans Teugels, Fons Jacobs en Jos Vanroy (néén, geen familie van...) de redactie in de Befferstraat bemanden.  Er waren toen nog geen computers, de artikels werden uitgetypt op speciale formulieren en via de Infotec - een prehistorische fax - naar de drukkerij in Antwerpen doorgestuurd.  Foto's werden per koerier verzonden.  Stel je voor...  

Het was ook in 'illo tempore' dat men verslagen kon lezen van de mechelse gemeenteraden, waarin paard en kar genoemd werd! Zowel gele als rode, zowel blauwe als zwarte paarden werden vernoemd. En zoals bij paardenkoersen had het ene paard meer interesse dan een ander. Dat is nu wel anders want meestal komen nu slechts de collegepaarden aan bod en bepaalde oppositiepaarden komen uiterst zelden aan bod, tenzij bij "de heren van zichem".....:-)

Is het niet zo dat de voltallige oppositie tegenwoordig de raadszaal verlaat om op cafe te gaan ? Dan kan je er weinig van vertellen in de krant natuurlijk. (lacht)

Neen anoniem, je hebt gelijk, iedereen moet aan bod kunnen komen ... mits men op een behoorlijke manier communiceert natuurlijk.

Anoniem 5. Wat wilt ge nu zeggen, dat onze Sven kleurenblind is ? Das toch nog niet zo erg als stekeblind. 

@Peter, de dorstigen laven is een werk van barmhartigheid:-)

@GL. Er zijn geen groter doven dan zij die niet willen/mogen(?) horen en vervolgens zijn er ook geen groter blinden dan zij die niet willen/mogen(?) zien... Ik weet niet of het een chinese wijsheid betreft, maar juist is ze alleszins!

Proficiat en nog vele jaren Sven!

Sven, Ik had zo een spijt dat ik er niet bij kon zijn. Maar ik heb natuurlijk wel veel aan jou gedacht en ik had een delegatie van de familie. Ik bel je snel om af te spreken.  Nog eens proficiat.

Trees

Waarom anoniem? Als je zulke aantijgingen plaatst, doe dat dan met open vizier. 

 Proficiat Sven én bedankt voor die 10 jaar GVA. Een vat?  Skoll !

Trees, precies moeilijk.

@Trees Verleyen: het is hier inderdaad een (goed?) gebruik dat meestal met initialen,pseudoniemen enz. ondertekend wordt! Er zijn slechts enkelen die hun identiteit niet wegstoppen.....om te schrijven wat moet/mag gezegd zijn. Waar die anonieme op wijst , is nl. op de mediale eengezindheid om één welbepaalde partij dood te zwijgen of uitsluitend in de media te brengen op negatieve wijze!! Dat is nu eenmaal een vaststaand feit. Of dat met of tegen de goesting van svh is, laat ik in het midden:-)

Ik ga graag in debat met lezers, àlle lezers. Dat politieke partijen zich tekort gedaan voelen, is een klassiek fenomeen. En zolang politici van alle kleuren van de regenboog al eens zeuren, maak ik me weinig zorgen. Caroline Gennez, Karel Van Butsel, Bart Somers of Frank Creyelman, allemaal vinden ze dat wij te weinig over hen schrijven. Wel, het liefst van al citeer ik liever niet te veel politici, en vraag ik liever aan de Mechelaars wat ze ervan vinden.

De stelling van twee raadsleden van Vlaams Belang hier op de blog kan ik alvast met minstens drie artikels weerleggen. Als journalist heb ik nog nooit de drang of druk gevoeld om iemand dood te zwijgen. Wij leven gelukkig in een democratie. Ik geef wel zonder probleem toe dat ik als mens positief kritisch van instelling ben. Afbreken zonder alternatief is gemakkelijk.

Maar als iemand een positief voorstel heeft, dan breng je dat toch? Welke kleur dat is, maakt mij totaal niet uit. Ik ben gelukkig nog jong genoeg om niet te moeten leven in het tijdperk van partijkaarten. Tot slot de voorbeelden:

http://www.gva.be/antwerpen/mechelen/spray-met-dna-moet-inbrekers-en-overvallers-afschrikken.aspx

http://www.gva.be/antwerpen/mechelen/zieke-schepen-strubbe-moet-meerderheid-depanneren.aspx

http://www.gva.be/antwerpen/mechelen/somers-heeft-geen-meerderheid-voor-gemeenteraad.aspx

@ Sven. Neem me niet kwalijk maar in uw aanzet zit ge er al naast. Het is niet de taak van een neutrale verslaggever met zijn lezers in debat te gaan. Wat hij wel moet doen is " niet persoonlijk verslag " uitbrengen van feiten en gebeurtenissen die zich afspelen. Dat er daarbij met onze democratie een en ander schort weten zelfs de heren van Zichem. Even goeie vrienden. 

Dat politieke partijen zich te kort gedaan voelen dat kennen we op MBLOGT ook. Klachten krijgen we binnen van het ganse politieke spectrum. Zowel links als rechts. Dat we teveel de andere kant aan bod laten. Dat betekent volgens mij dat we op het goede pad zitten met MBLOGT.

Kranten hebben nu eenmaal "een strekking", en daar valt mee te leven indien men daar rekening mee houdt. Zelf lees ik om die reden graag verschillende kranten, en soms zie je dezelfde berichten daar totaal anders verwoord worden.

En verder GL.:

  • Uiteraard is het de taak van Sven om in debat te gaan als hij wordt aangevallen. Lijkt me redelijk dat een journalist zich verdedigt tegen aantijgingen op zijn werk.
  • Kan jij in eer en geweten oordelen wat 'neutrale verslaggeving' is ? Dat dacht ik niet, als betrokken partij (letterlijk dan) is dat namelijk heel erg moeilijk, zo niet onmogelijk. Verder denk ik dat in de krant komen voor jouw partij een kwestie is van goed onderbouwd en constructief oppositie voeren.

Het aanbod blijft trouwens nog steeds open. We zoeken een betrouwbare redacteur die voor MBLOGT de gemeenteraad verslaat op een neutrale manier. En dan kunnen we nog steeds de proef op de som nemen. Worden er dan andere accenten gelegd dan door Sven ? :-)

Iemand die de handschoen wil opnemen ? :-)

@ Peter, speel je even advocaat van de duivel ? Oei, wat een lelijk woord.

Maar wat de gemeenteraad betreft, die is voor iedereen vrij toegankelijk en aangezien dat jij graag een woordje meeklapt zou ik u aanraden om af en toe eens te komen luisteren. Dan hebt ge geen gazetten meer nodig om u op het rechte pad te houden. Dus tot 21 december dan. 

Ja, ik speel advocaat van de duivel. Eerst had een zeker g.l. voorgesteld om de gemeenteraad te verslaan maar dat bleek noch neutraal, noch betrouwbaar te zijn :-)

[On Topic]: Al bij al doet Sven dat binnen de krijtstrepen van GVA zeer goed.

Vooral die uitleg over de krijtstrepen moet ik onthouden. Krijtlijnen is natuurlijk helemaal wat anders. Bijvoorbeeld neem nu de krant van vandaag. Het hoofdstuk over de brutale overval op dokter Lauwers. Ik ken de man niet maar ik kan mij voorstellen als ge op 67 jarige leeftijd  nog present zijt voor uw medemensen getuigd dit van moed en opoffering. De dokter is niet de eerste die in onze stad dat lot moet ondergaan, en meerdere keren heeft moeten ondergaan. Maar ik kom terug bij onze Sven en zijn bazen hoor Peter.

" De agenten hebben me al drie keer ondervraagd ", zegt de dokter, of onze Sven of GVA.

De agenten moeten verdomme die zwaar gehavende man niet ondervragen. Die moeten in de Gandhi, de Vennekant of het oefenplein zijn om dat schorremorie uit te roken. En dat schrijven is natuurlijk voor de Frut en zijn schrijverkes één brug te ver. 

Dokter Lauwers wens ik natuurlijk een snel herstel toe.

@ GL : Hoe weet jij dat de daders in de Gandhiwijk, aan de Vennekant of op het oefenplein moeten gezocht worden ??

Weet jij meer van deze zaak ?

Was je getuige en heb je de daders hunne pas gevraagd ??

Of erger nog, was je medeplichtig en verraad je je companen ???

Indien geen van de drie, is de kans groot dat je je boekje te buiten gaat en weeral een ganse bevolkingsgroep verdacht wil maken, zonder eigenlijk te weten waarover je het hebt.

Ik ben er zelf ene van de Gandhiwijk, dus ik voel mij aangesproken en met de vinger gewezen.
 
 

@Jan G. volgens de kranten betrof het "een kleine dikke"....en aangezien gij zelf een grote dikke bent, moet ge u helemaal niet aangesproken voelen:-)

@ Eddy,  dan is jouw gazet beter op de hoogte.  HLN sprak gisteren van "2 boefjes" en niet dat er een kleine dikke bij was.

Nu, ik wens mijn ex-klasgenoot Georges Lauwens alleszins een spoedig herstel en de "boefjes" de (in zo'n geval gebruikelijk) streng opgestoken vermanende vinger van de rechter.

@Roger, het zou dus gaan over ne kleine dikke en ne grote magere blonde zweed:-)

@Eddy : met mijn meterke zeventig ben ik ook ne kleinen dikke en ik ben opgegroeid in de Gandhiwijk.
Alleen kan ik ni zo rap lopen, dus ze zouden mij rap te stekken hebben :-)
 
Als die twee richting Brusselpoort gelopen zijn, is de kans groot dat ze uit de geburen van Hombeek kwamen, want dien Apzjaar daar weet er precies meer van :-)

 @ Jan. Wat is dat toch met al die Vikingers in 't stad, er zijn er nog gesignaleerd in de buurt van het gerechtshof. Een van onze goeie collega 's had ook prijs heb ik gelezen in de gazet van onze Sven. We zullen F.B. toch eens moeten bevragen denk ik.

Ik denk, beste GL dat jij zelf je verhaaltjes schrijft, want ik zie nergens in het artikel iets staan over wat jij "Vikingen" noemt.
Gelukkig voor GVA is het Sven die de artikels schrijft en hij doet dat uitermate goed.