Streekkrant wordt 40 jaar!

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Tenzij je op je deur een sticker hebt gekleefd dat je geen reklame of regionale pers wenst gebust ze zien, krijg je de Streekkrant wekelijks bij jou thuis gedropt.  Gratis.  En dit al veertig jaar lang...

 

Da's best een héle prestatie! 

Om die veertigste verjaardag enige luister te geven, besloot de redactie om een extra-dik feestnummer in mekaar te boksen.  En het moet gezegd: het is een leuke editie geworden: met foto's van vroeger en nu, gesprekjes met bekende Mechelaars, en véél meer.  Ik ben er zeker van dat dit dubbeldikke nummer hier en daar zal bewaard worden.  Terecht.

Zelf ben ik blij dat er voor de frontpagina gebruik gemaakt is van foto's van mij. 

Veertig jaar lang al is de Streekkrant een huisvriend van de Mechelaar.

Veertig jaar lang lees je  hierin het wel en wee van de Dijlestad...  Veertig jaar lang wordt de Streekkrant met gretigheid verslonden door elke Mechelaar, los van rang of  stand.   We grasduinen in de Mechelse nieuwtjes, lachen met Oepsinjorreke,... En nadien kan ze bij 't oud papier, of  is ze nog van nut zijn bij het schillen van de aardappelen.  De Streekkrant bewijst al veertig jaar lang zijn deugdelijke degelijkheid.

We zitten in dezelfde 'visvijver'.  Regionale televisie of radio, de krant, het weekblad, Mechelenblogt....  We zijn totaal verschillend en hebben een verschillend publiek.  Maar allen zijn we gebiologeerd door deze stad en allen zijn we geboeid door al wat er hier leeft en beweegt...

 

Mechelenblogt wenst de redactie van de Streekkrant proficiat met deze verjaardag.  Bedankt voor dit mooie nummer, en... nog véle jaren!

 

 

Felicitaties aan de mannen (en vrouwen) van de Streekkrant.

We kunnen ook even stilstaan bij de gazettekes die het geen 40 jaar volgehouden hebben.

Ik denk dan aan het populairste gazetteke van in den tijd, Het Centrumblad, maar ook aan Echo (wie kent dat nog ?), dat samenwerkte met Radio Bravo in Mechelen en aan de Mechelse Week, dat niet gratis bedeeld werd, maar als weekblad verkocht werd in de gazettenwinkels.

De iets oudere Mechelaars en de die wiens memorie niet stilaan op een zeef begint te lijken, zoals het mijne, zullen zich nog wel meer gazettekes herinneren.

 

't Centrumblad.. in 1961 heb ik er op het reclamebureau SOBAM op de hoek van de Blaasbalgstraat en de Leermarkt nog gewerkt in afwachting van mijn legerdienst.  Zeggen dat ik gedurende maanden wekelijks de affiches kreeg voor de cinema's Cinex, Rio en Studio (in de Bruul).  Alles weggegooid uiteraard en nu zijn die poen waard.  Deze affiches werden door Studio Victor gebruikt voor het schilderen van de reclamepanelen voor de Cinex en de Rio.

En dan hadden we in Mecelen ook nog het "Reklaam en handelsblad" van op de IJzerenleen en "Ciné reklaam" van Buellens op de Leermarkt.  Daarin vonden we dan weer de cinema's Eldorado, Kursaal (later Rex), Forum en Flora.

Voor de randgemeenten was er dan weer "De Mechelse Post", het broertje van het Centrumblad voor den buitenmensch.

De "Mechelse week"...  twee of drie jaar geleden alles aan de Jackie (echte Mecheleir) gegeven.  Ne mens kan ni alles blaove bao-aove  :-)

 -

En op den buiten hadden wij " het kruis ", " parochieleven ", " de schacht ", " het ridderke ", en vooral niet te vergeten, " palieterke ". Nog steeds te bekomen aan democratische prijzen en nog steeds vlijmscherp. Een aanrader in deze turbulente tijden. 

Ik moet je wel even corrigeren Jan, het centrumblad is verdwenen in 1997 nadat het werd opgeslokt door de niets ontziende streekkrant. Medewerkers (uitgezonderd verkopers) hadden de keuze ontslagen te worden of naar Roeselare verhuizen. Ikzelf heb er meer dan 25 jaar gewerkt en heb het dan ook ter ziele weten gaan.

Het Centrumblad bestond langer dan de streekkrant en werd opgericht door Francois Van Riet. Een jaar na zijn overlijden werd alles verkocht aan hoger genoemd blad.

Het centrumblad was mee met cine-reklaam het meest gelezen  reklameblad in het Mechelse wijde omgeving.

Ik heb soms toch wel mijn vragen bij de journalistieke en politieke objectiviteit van De Streekkrant - editie Mechelen.  Als je ziet dat sommige politici bijna wekelijks mét foto in de krant verschijnen, heb ik zo mijn bedenkingen.  Ik doel hier specifiek op schepen Karel Geys.  Er kan in Mechelen geen baksteen verplaatst worden, geen plank genageld of oude dakpan herlegd of Geys prijkt volumineus pontificaal in De Streekkrant mét foto bij het desbetreffende artikel.  Het is op den duur lachwekkend, maar je stelt je wel vragen bij de professionele relatie van Geys met Streekkrant-redacteur Luc Quirin.

Trouwens ook deze week is het weer van dattem: een foto van Geys bij de Pekton, het artikel van de hand van Quirin. 

@ Koendv. Dan moeten ze zoveel ornamenten niet hebben om de foto te vullen. Trouwens, ze hebben allemaal wel een beetje hun favoriete blaadjes. In 2012 komt trouwens den boot weer terug. 

de streekkrant bestaat 40 jaar,maar ik woon op de galgenberg Holmlei,

en daar heeft niemand al in geen maand de streekkrant gekregen

dank u voor u reklaam.

wel Wim dan moet je eens naar de Streekkrant bellen en dat melden. Heb ik ooit gedaan hier in de Lindestraat (Hanswijkenhoek) en ndat werd direct geregeld.

@ Win, dit is schering en inslag.   In het verleden heb ik De Streekkrant al 3-4 keren ge-emaild om te zeggen dat de Streekkrant in mijn straat te Schiplaken al wekenlang niet meer werd bedeeld alhoewel ze die 1 km verder in het dorp wel kregen.  En o wonder, een week nadien zat ze terug in mijn bus.  En ze tillen daar blijkbaar nogal aan, want regelmatig kreeg ik een telefoontje om te vragen of ik ze wel had ontvangen.

Ik denk dat de stapel reclame die normaliter moet worden uitgereikt op regelmatige tijdstippen ergens bij het oud papier belandt. 

In 1961 werkte ik tijdelijk op het reklamebureau van het Centrumblad, dat ook de Mechelese Post voor de randgemeenten verzorgde.  Wegens ontvangen klachten van inwoners van Rijmenam, die de Mechelse Post al geruime tijd niet meer hadden ontvangen, ging ik er controleren en vond achter de kerkmuur zowat  2 m³ krantjes, wellicht van weken.  Drager H. heeft zich nooit meer hoeven aan te dienen om zijn wekelijkse voorraad Mechelse Posten op te halen...

Sinds enkele weken krijg ik geen Streekkrant meer in mijn brievenbus. Ik heb wel een sticker gekleefd op mijn bus maar dit is alleen om ingewenste reclame te vermijden. Ik wens wel de Streekkrant te ontvangen.

@René Risch:  één adres voor uw klachten:

Van Benedenlaan 58
2800 Mechelen
015 45 14 81
 

Wie weet komt Oepsinjorreke in levende lijve ze bij u afleveren! ;-)

 

 Inderdaad, ik vraag me af:  Is de heer Quirin de slippendrager van de Heer Somers en de Heer Geys ?   De journalistieke waarde van de streekkrant is ondermaats !

Dag streekkranters;

Blijkbaar is een klein zijstapje op de Weynesbaan in Rijmenam teveel geworden.

Waarom een zevental huizen geen krant meer in de bus krijgen is voor mij een raadsel.

En ik die zo graag het plaatselijke nieuws lees en dan het kruiswoordraadsel oplos, om dan toch maar niet mee te doen, omdat de telefoonmaatschappijen daar maar rijker van worden.

Langs de andere kant bewonder ik dan weer al die vrouwen en mannen, die wekelijks door weer en wind lopen om deze krant te bussen en die zeker geen loon zullen hebben zoals al de Belgische top onbekwamen die banken beheren.

Maar als je even tijd zou hebben: Weynesbaan vanaf nummer 126 tot 140.

Bedankt: Paul. 

het "Handels- en Reclaamblad van Mechelen" werd uitgegeven en gedrukt door de NV Mechelse Drukkerijen (toen op de Ijzerenleen 26, nu in de Maanstraat) van de gekende familie Windels (ook van de tabakzaak).

 

@ Paul :

Hier de Streekkrant van deze week (gewoon op het Mechelen-gebied klikken)

oei, dit lijkt eerder op de ombudsdienst of de klachtendienst van de streekkrant. @Risch René, Ik heb hetzelfde voor maar ben erachter gekomen waarom. De verdeelfirma heeft aan hun mensen de vereenvoudigde versie doorgegeven dat zodra er een sticker op de bus plakt komt er GEEn reklame en ook Geen regionale pers binnen. Ofwel is hun verdeelpersoneel niet verondersteld het onderscheid te maken, ik denk eerder dat het in de praktijk moeilijk is om twee bundeltjes te maken, een pakje voor de stickermensen (zonder reclame erin gestopt) en een pakje voor niet-stickermensen. In de streekkrant zelf zitten namelijk steeds enkele reklamefolders bijgeplooid. Ik had ooit een afspraak gemaakt met de verdeelman en sindsdien kreeg ik toch de regionale pers bedeeld, zij het met de enkele folders er bij in. Nu denk ik dat er een andere persoon de bladen verdeeld want weer krijg ik niks meer