Sporen naar de Toekomst...

(c) Markec

Zaterdagmiddag, 6 november,
was ik samen met vtbKultuur Mechelen te gast bij het Infopunt van 'Mechelen In Beweging'. Het infomoment kaderde in een resem activiteiten die vtbKultuur uitwerkte rondom'175 jaar spoorwegen'. Communicatieverantwoordelijke Rudy Van Camp stond ons te woord en gaf tekst en uitleg over het grootse toekomstproject voor het Mechelse station, de stationsomgeving en dus de stad. Nadien was er tijd om vragen te stellen en/ of om kritische opmerkingen te maken. Het leek me nuttig om met jullie een en ander te delen, al verkondig ik wellicht geen groot nieuws...

Samen met Rudy Van Camp bekeken we behalve de historiek van het station en haar omgeving ook de huidige verkeerssituatie en het groeiende of toch dreigende verkeersinfarct, aan het Koning Albertplein, op de Vesten en aan Nekkerspoel. We hoorden dat het project van 'Mechelen in Beweging' meer is dan enkel een nieuw stationsgebouw en bijkomend spoor voor de Hoge Snelheidstrein (de initiële aanleiding), en dat ook het hoofd geboden wordt aan de totale verkeersproblematiek. Met plannen voor een nieuwe ontsluitingsweg tussen Mechelen-Zuid en de N15 en hoe het verkeer dat niet echt in de stad moet zijn daar ook rond te leiden, het verkeer voor de stad dat op zijn beurt langs de Vesten geleid wordt.

(c) Markec

In het hele project wordt de kaart voor de zwakke weggebruiker getrokken. Of het allemaal gaat wérken, en hoe goed, dat is afwachten, maar een en ander klinkt veelbelovend. Met de fameuze 'fietspuzzel' die de Leuvenssesteenweg overbrugt en Vaart met Dijlepad verbindt, de Consciencestraat die voorbehouden blijft voor openbaar vervoer, fietsers en voetgangers en de Leopoldstraat die dan tweerichtingsverkeer wordt. “Of die straat alle verkeer van en naar de stad kan slikken?” Ja, dat was ook een van de bedenkingen van enkele van de toehoorders...

(c) Markec

Natuurlijk had Rudy Van Camp het ook over het prestigieuze nieuwe stationsgebouw zélf alsook de multifunctionele functie ervan. Er zouden horecazaken, winkels en zelfs een kinderkribbe komen. Kan tellen qua work-life-balance denk ik. De Italiaans-Gentse ontwerper Salvatore Bono vat het station op als een Urban Lounge, waar station en stad in dialoog moet treden. Hij ziet het station ook als een ontmoetingsruimte, zowel voor pendelaars als toevallige passanten.

Volgens Van Camp kijkt Bono erg goed naar wat er nu is om dat dan te integreren in het ontwerp. Een goed voorbeeld daarvan is hoe hij de vorm van de Vierendeelbruggen laat 'terugkomen' in het dak van het stationsgebouw. Die Vierendeelbruggen blijven overigens ook behouden, wat toe te juichen valt, naar mijn bescheiden mening.

(c) Markec

Het station zal 'twee' voorzijden hebben, met aan weerskanten busperrons voor stad- en streekvervoer. De in het publiek gestelde vraag “of er nu ook een betere dienstverlening van De Lijn zou uit voortvloeien” bleef evenwel onbeantwoord.

Het station zou erg 'transparant' worden, met een permanente doorgang naar de Colomawijk, die een betere aansluiting met stationsomgeving en stad zou kennen. En rondom het nieuwe station kunnen levendige intiatieven gecreërd worden, het moet er léven. Behalve van een campus voor de Hogeschool was er zelfs sprake van een concertzaal.

Iemand vroeg of je met de wagen nog wel tot aan het station zou geràken. Van Camp verklaarde dat het “de bedoeling is om het niet onmogelijk, maar wel moeilijker te maken om de auto te nemen”. Er komen wel 'kiss & ridezones', een ruime ondergrondse parking, en er is voldoende bereikbaarheid met openbaar vervoer.

(c) Markec

Wat met de 'Mijlpaal'”? Daar blijkt men nog niet helemaal uit te zijn, maar wellicht komt die aan de overzijde van de Vaart te staan, in de Colomawijk, waar, dixit Van Camp “ooit de eerste trein echt stopte”.

Voor de liefhebbers van het huidige Expo '58-stationsgebouw  is het misschien goed te weten dat de grote 'mozaiek' in de huidig stationshal opnieuw gebruikt zal worden. Zo -ook de reliefs aan de buitenkant van het stationsgebouw...

(c) Markec

We hoorden ook nog dat men goed op schema zit en dat in augustus de voorbereidende werken starten. Voor de stationsparking is men nu al een alternaieve parking aan het uitwerken.

Het ziet er allemaal veelbelovend uit, al zal het de eerstkomende jaren wel voor de nodige hinder zorgen en het is nog koffiedik kijken hoe een en ander zal uitdraaien, ...

Wie nog vragen heeft omtrent het project kan terecht bij:
'Mechelen In Beweging – infopunt', Consciencestraat 10.
Tel: 0800 555 75, E: info@mecheleninbeweging.be of
www.mecheleninbeweging.be
 

verslagje & foto's: (c) Mark 'Markec' Van Mullem

 Markec, dit is een heel duidelijk verslag van wat we allemaal te horen kregen in het infopunt door Rudy Van Camp.

Interessant verslag Mark!  De ganse wijk zal een zeer grote metamorfose ondergaan die in schril contrast zal staan met de huidige toestand en zeker met die van vóór 1958-1959, toen men aan de vaart nog voor de bareel moest staan.  Zeer positief is ook dat de vierendeelbruggen zullen bewaard blijven.  De onvermijdelijke hinder die de werken zullen meebrengen moeten we er maar bij nemen.  In Mechelen is die toch al geïntegreerd in het dagelijks leven.

Kan nog steeds niet inloggen, maar bon...

Die fietspuzzel vind ik wel intrigerend. Maar vraag me wel af hoe dat er praktisch gaat uitzien. Vooral dan de verbinding tussen Vaart en Dijlepad? Iemand een idee...

De werken aan het nieuwe tractiestation zijn al begonnen en precies vorderen die toch redelijk goed. Ik kan in elk geval niet wachten op het nieuwe station.

Ik kijk alvast uit naar de realisatie van de plannen, al moet ik zeggen dat ik toch wat opzie tegen de grote werken, en de hinder die het jarenlang zal meebrengen...  Ook al heb ik hier, en vroeger, reeds heel wat info gekregen, toch wil ik het nog wel eens zien wat het concreet zal meebrengen...  Ik besef anderzijds maar al te goed dat zo'n groots plan nu eenmaal niet kan zonder tijdelijke hinder...

Er zitten heel wat goeie elementen in het plan.  Als bewoner van de Hanswijkenhoek is het fijn om vast te stellen dat onze wijk meer aansluiting zal krijgen met stationsomgeving en  binnenstad (en dan krijgen we als 'cadeau' nog eens de Mijlpaal!  ;-)  Samen met de opwaardering van de Tervuursesteenweg, de jachthaven op de Hanswijkvaart,  het Colomaplein en de gerenoveerde kerk, geeft dat toch wel een aardige meerwaarde aan deze buurt.  Zullen we dan maar de vervelende 'bijwerkingen' vergeten (zoals het lange afsluiten van de Colomalaan als werf, de onteigingen aan vaart en Halfgalgstraat..., enz...)

NB: de beschrijving van het stationsgebouw ziet er goed uit - maar de maquette overtuigt me niet helemaal. Ik heb met andere woorden toch weinig 'zicht' hoe het er in realiteit zal uitzien.  'Golfbewegingen': aardig idee om de welvingen van de Vierendeelbruggen te herhlan...  Maar hoe gaat het er écht uitzien?  Het vogelperspectief van het eerste plaatje zegt me weinig.  Ik vlieg nu eenmaal té weing over het terrein om dit zo later te kunnen waarnemen...  ;-)  (of is deze kritische opmerking wat laag-bij-de-grond?)   ;-)

Ik vind dit project echt top. Als in Mechelen inwijkende Leuvenaar kan ik dit enkel maar toejuichen. Al jaren ben ik getuige van wat een enorme verrijking een dergelijk megalomaan stationsproject met zich meebrengt. Heel de omgeving tot in wijde omtrek wordt gewoon mee omhooggezogen. Dit staat voor levens- en omgevingskwaliteit. Mechelen is gewoon de rijzende ster aan het stedenfirmament. De overlast valt / viel in Leuven alleszins best mee. En kuis ineens ook 'ns dat eerste stuk van de Leuvensesteenweg tot een Muizen op, de entrees naar je stad zijn immers ook een visitekaartje. 

@ 100° dessous :

Heb jij een idee hoe men dat stuk Leuvensesteenweg-tot-Muizen zou moeten "opkuisen"?  Want je zit daar natuurlijk met de Dry Port ?

De Leuvense steenweg opkuisen , dat zal rapper uitgesproken zijn dan gedaan. Den Dry Port kan misschien nog meevallen. 

goede samenvatting van het infomoment (aangezien ik niet aanwezig kon zijn)

Volgens mij zien de toekomstperspectieven rond de stationsomgeving er rooskleurig uit,

levendig en leefbaar tezamen. Zeker met de bijna gerenoveerde Zuidpoort en de toekomstplannen om de bruul door te trekken tot aan het station en tel daar dan nog de nieuwe fietspuzzel bij an de Leuvensesteenweg en waarschijnlijk ook nog het 'groene' tuintje rond de hogeschool. Het word een nieuwe place 2 be in Mechelen rond de sporen!

 

en nu uitkijken naar de realisatie van alles ;) nog enkele jaartjes wachten

Enerzijds heb je wat "de maatschappij" kan doen. De Leuvensesteenweg kan best nog wat opgefleurd worden met wat groen. Men doet zeker een poging met die (hangende) bloembakken. De hele hoek / ondergrondse doorgang aan de Vierendeelbrug zou best wat meer licht kunnen gebruiken. Een begeleid stadskunstproject kan hier alvast wat helpen, (gedichten op gevels, wall art, grafitti, objecten en stellages, ..),  b.v. ook op het traject van de steenweg richting Muizen kan dit doorgetrokken worden.

Anderzijds kunnen private eigenaars ook een zetje geven door de huizen aan de Steenweg een opwaardering te geven (is stilletjes lopende heb ik de indruk, er wordt daar veel verkocht en gekocht, gerenoveerd). Ik hoop dat dit met het omhoogzuigeffect van de stationsomgeving zich doorzet (deze beweging zou er normaalgezien wel moeten komen). Het is er soms wat te grauw.  

 

een fietspuzzel die uitgeeft op het dijlepad waar fietsen niet toegelaten is of is het daar wel toegelaten?

een station dat zijn eigen leven leidt een beetje een geheime verborgen stad met zijn eigen winkeltjes, waar de spoorwegen over beslissen wie en wat. wat draagt dat bij aan de Mechelse economie?

inderdaad jans, de makette ziet er mooi uit maar die zie je alleen maar in vogelperspectief mss kan iemand eens een makette tonen met mensenperspectief want das toch belangrijker om mensen te overtuigen.

Lieven, denk jij dat het toekomstige stationskwartier een eigen leven zal gaan leiden ? Een stad naast de stad dus. Koffiedik kijken maar uitgesloten is het niet. De hamvraag is natuurlijk of het er tegen de tijd dat het af is, nog nodig zal zijn. Als iedereen thuis op zijne PC zal werken en de effectieve handenarbeid zal verkast zijn naar de andere kant van de wereld. De natte vinger eens omhoog steken a.u.b. In het slechtste geval kan er nog een kwartier van gemaakt worden zoals in alle grote wereldsteden. Tippel, tippel, tippel.  

Toch een mooi project. In een tijd waar meer mensen over de ganse wereld reizen dan ooit, is Mechelen nog slechts enkele minuten treinen verwijderd van Zaventem.

 

@Lieven: Misschien kunnen de verantwoordelijken  inderdaad hun geld beter steken in een maquette op mensenmaat, ipv fietstaxi te voorzien naar het station op de dag van de mobiliteit ?

Onlangs zei ons Bartje het nog zelf : "Zaventem is eigenlijk Mechelen-Luchthaven".

;-)

Zaventem is "Mechelen-Zuid", we hebben nog Mechelen Noord, dat is Deurne.

Als zakenman ben je binnenkort sneller aan een hotel in Mechelen, dan in Brussel.

Wat het materiële aspect van de ingediende plannen betreft, denk ik wel dat het snor zit. De achillespees van ieder station echter is dat je mensen nodig hebt die ' ergens ' naartoe willen of moeten. Het ideaal voor iedere werknemer zou zijn dat je bedrijf letterlijk naast de deur staat en dan heb je geen trein nodig. Indien de economie terug zou aantrekken dan zal hopelijk een groter percentage van de bedienden / arbeiders de trein nemen voor verder afgelegen werkplekken. Het is trouwens mooi dat rekening gehouden werd met eventuele latere ontwikkelingen van tram en / of light rail.

Wanneer gelijktijdig met de bouw van het station ook de Spreeuwenhoek met zijn meer dan 300 woningen ontwikkeld zal worden dan wordt die kant van Mechelen ook aantrekkelijker samen met de vernieuwde Tervuurse- en Leuvensesteenwegomgeving. Hopelijk gaan die mensen ook allemaal met de trein werken ( indien hun werkplek niet naast de deur ligt ).

Een ander aspect is de uitbating van winkeltjes, kinderdagverblijven e.d. in de urban lounge. Mijn aanvoelen is dat, net zoals de Bruul, na 18u of 19u de infrastructuren leeg en donker zullen zijn en zo attractief als een stuk zwart beton in den donker en dat zal zelfs met het gebruik van de nieuwe kerstbollen niet verbeterd kunnen worden. Hopelijk steken de vroede vaderen ook hier hun latijn in want een station is meer dan de som van de gebruikte stenen.                                                            

De maquette van het stationsproject zal wellicht pas in februari klaar zijn. Het ontwerp is pas enkele weken gelegen helemaal afgerond en het duurt enkele maanden om zo een grootschalige en gedetailleerde maquette te laten maken. Dan pas zal het inderdaad mogelijk zijn om zich 'in te leven' in het project. In afwachting is er evenwel de reizende tentoonstelling, de zgn. roadshow van het project, die volgende dinsdag van 15u tot 21u neerstrijkt in de parochiezaal aan de Nekkerspoel 81. Blikvanger is de interactieve tafel, waarbij de bezoeker zelf de beelden kan oproepen die hij wenst te zien. Niet alleen de afbeeldingen van de architectuur, maar ook de computersimulaties van alle verkeersbewegingen op de voornaamste kruispunten.

 

zou het plan genoeg rekening houden met "driewielertjes" en aanverwanten?

Da ga nogal iets geven in Mechelen als ze aan het station gaan beginnen.Wij worden nu al bijna gelyncht.

Niet moeilijk gezien de klantvriendelijkheid van de meeste buschauffeurs. Ik heb zelf ook heel vaak goesting om er een paar te lynchen.

Logisch busschauffeurs zijn nu eenmaal grotesk, dom , ongeschoold ongeletterd, klantonvriendelijk, apatisch , met een laag zelfbeeld, (enz, naargelang persoonlijke perceptie).Dat is eigen aan onze soort. Maar dat neemt niet weg dat er ook onder ons, vooral die met kinderen, er zich een paar zorgen maken af en toe. Sorry nogmaals....

Dat heb ik allemaal niet beweerd... Ik heb het gewoon over de klantvriendelijkheid... Ik neem aan dat de meesten best wel intelligent zijn...

Als je de reizigers niet vriendelijk te woord staat, of gewoon rechtuit arrogant bent, dan loop je het risico dat die reizigers kwaad worden en zich tegen U keren... Dat is de wet van actie en reactie...

Nu we toch weer effe redelijk zijn zou ik graag eens willen inpikken op de reactie  en zeer pertinente opmerking van de dame uit bovenstaand verslag die op zeer treffende wijze de vraag stelde of de dienstverlening van De Lijn in de toekomst zou verbeteren. Met het ACV hebben wij herhaaldelijk de vraag gesteld naar gepaste communicatie met de reizigers ook op het moment dat de werken wijzigen en al dan niet opschieten. Deze werken zullen heel ingrijpend zijn en in verschillende fasen worden uitgevoerd, met als gevolg dat op bvb 1 dag, per gereden Lijn andere reisroutes zullen worden afgeroepen via het intercommunicatie dispatchingsystem. En dit kan meerdere malen per dag plaatsvinden.Iedereen kent vast en zeker de situaties die zich voordoen als er in Mechelen bvb braderie is . Hoe gebrekkig en beperkt de omleidingen worden vermeld op haltepalen en schuilhuisjes. Je kan je natuurlijk al inbeelden hoe de chaos kompleet zal zijn als men Bvb in volle ochtendspits plots stadslijn 1 oproept om een reiswegwijziging door te voeren. De Lijn laat ons hier een beetje in de kou staan .

Alle chauffeurs (ook  klantvriendelijke) vragen een klein beetje tolerantie aan de Mechelaars tijdens de werkzaamheden intra en extra- muros. Oja we geven nog even dit mee. Om de 10 minuten rijd er op de Yzerenleen 1 bus richting station voorbij.Elke stadslijn om de 20 minuten.

Ps: neem niet allemaal de eerste , deze word meestal ingehaald door de volgende, waarop je zeker een zitsplaats vind.