De Sint werd wakker...

met categorie:  

       

(foto's: Jan Smets)

Vandaag werd de Sint gewekt uit zijn hemelbed, hoog in Sint-Romboutstoren.  De Mechelse kinderen die in ruime getale waren afgezakt naar het plein van het Cultuurcentrum in de Minderbroedersgang kregen allemaal een trompetje (en ik denk dat de ouders hier de volgende dagen nog hééééél blij mee zullen zijn...).  Van ver reeds klonk het oorverdovende lawaai van de vele, vele trompetjes...

 

       

 

Veel kinderpret en glinsterende oogjes...  Sinterklaas is nog steeds een warm deugddoend kinderfeest, ondanks alle oprukkende commercie...  Je vergeet er de winterkou haast bij.

Ook burgervader Bart en schepen Caroline zijn terug even kind...  Of lijkt dat alleen zo maar?  Ze verwelkomen officieel de Sint in onze Schone Stede.  Hadden zij een wens voor de Sint in hun schoentje gestopt?  Volmondig zeggen ze beiden: 'een nieuwe regering!.  Tja...  Of de man uit Spanje daarvoor zorgen kan??

 

      

En dan wordt er met spanning uitgekeken naar het moment dat de Sint verschijnt op zijn hoge balkon.  Jawel: daar is hij!  en ook zijn acrobatische Pieten, die behendig langs een touw naar beneden komen afgezakt!

       

       

Een interview voor RTV hoort daar natuurlijk ook bij.  Niet alle dagen ontvangt onze stad  zo'n personaliteit!  In stoet, voorafgegaan door onze Belleman, wordt de Goedheiligman begeleidt naar het podium.  Het is een kleurrijke bende met al die fraai uitgedoste Pieten, vlaggetjes en ballonnen...

       

Bart en Caroline zingen zelfs voor de micro 'Zie ginds komt de stoomboot...'.   En de kindermassa zingt mee in koor!

Dan krijgt de Sint een pracht van een feesttaart aangeboden door de stad Mechelen.  'Is het échte slagroom' vraagt de verbaasde Sint...

      

Heel de namiddag tot de knappe slotshow kunnen kinderen genieten van het Sinterklaasspektakel...  Want overal is er wat te doen...

In de kolommenzaal van ons stadhuis kan men de gevulde schoentjes terug ophalen, en kan men op de foto met Sinterklaas en Zwarte Pieten.  Een lange rij trotseert de kou hiervoor...

      

                      

 

Vandaag hing de hele dag de schaduw van Sinterklaas over de stad...

 

En Mechelenblogt zag dat het goed was.   ;-)

die ouders van de kindjes gaan zo blij zijn met die trompetjes in huis :)

Ja, de klein mannen waren, dezen achternoen, nog niet gestopt met trompetteren !  

Overal op de IJzerenleen klonk hun gezoetvooisd getoeter nog na !

;-)

en of om kwart over vijf nog altijd!

Leuk verslag, Jan, ook ik heb er van genoten. Het was leuk om de glimlach op de kinderen hun gezichtjes te zien als ze hun schoentje kwamen ophalen en naar de Sint mochten gaan in het stadhuis.
En idd, het trompetgeschal zullen we nog even moeten aanhoren...

Unieke foto van ons Bartje.  Hij had er duidelijk serieus plezier in.

;-)

Gim, in het begin ja maar op het einde was het precies iets minder. Zouden ze het gehad hebben over hun deserteurs bij de gemeenteraad van vorige Dinsdag. Of zouden ze gesproken hebben over het kalf met zeven poten ? 

Laten we on topic blijven. 
Even geen gemeenteraad of wat ook.
Alleen de Sint en de kinderen......

Wedden dat Leyander, naast een wortel voor het Paard van Sinterklaas, ook een Sint-gedichtje in zijn schoen heeft gestoken ?

Maar geen idee hoe dat mag klinken.

;-)

Zo zie ik het dus ook. Alleen de Sint en de kinderen. 

Het was inderdaad een plezant moment om al die glunderende gezichtjes van die klein gasten te zien. De papa's en de mama's glunderden zelf even hard:-) En het was eigenlijk een prachtig zicht om een Sinterklaas te zien verschijnen op dat balkon met nog een kruis op zijn mijter. En wat een getoeter! Grappig was wel een kereltje met een pollepel en een bord om ketelmuziek te maken. Alhoewel: de goede Sint en ketelmuziek:-))

Een leuk verslagje met mooie foto's ... goed dat de Sint wakker is... zo kan ie dra de  kindjes gaan voorzien van lekkers en cadeautjes...

 Ik maakte zaterdagmorgen in een Mechels café tijdens het trachten te lezen van mijn krant, ook het neuzelig getrompetter van de kleuters mee. Je kan je bij deze nog milde vorm van lawaai voorstellen wat dat live moet geweest zijn bij de wereldbeker in Zuid-Afrika. Dit waren nog niet eens vuvuzela's

Wij hebben onze ouders en niet familie zijnde toehoorders in onze jeugdjaren na 1945 en later, ook gek gemaakt met de klikkikkertjes die we van Piet kregen toegestopt na een bezoek aan het paleis van de Sint op de derde etage van de Galeries Anspach in de Mechelse Bruul. Dat in sommige gevallen levensreddende militaire klikattribuut kennen we zeker nog uit de latere film "The Longest Day".

Je zal in die tijd maar toezicht hebben moeten houden op een speelplaats vol klik-klakkende snotneuzen die van geen ophouden wisten.

Genoeg geklikt! ... Pweuuuuut !!!

Ik dacht dat de Sint in den achternoen ging slapen maar nu is die toch op zijnen trommel aan 't slagen. 

Dank u wel voor de geweldige foto's van mij en mijn team pieten met sinterklaas.

Voor ons was het een vermoeiende maar zéér aangename dag in Mechelen aangezien onze dag begon in de gebouwen van de stad om 9u met briefen van de pieten en het vullen van de zakken (en nog enkele dingen). Onze dag stopte pas na de voorstelling in het cultuurcentrum dat rond 17.30u eindigde.
Zalig gewoon om kinderen gelukkig te maken met al dat snoep, vooral omdat de stad al dit snoep leverde aan ons. Het was voor herhaling vatbaar.

Er waren hier en daar uiteraard, zoals bij elk evenement, een paar kleine opmerkingen die ons en de ouders opvielen maar op zich was alles goed verlopen. De kinderen waren zo te zien zeer blij met deze mooie maar koude dag.

Ik zou zeggen, tot volgend jaar

Vanwege het volledige pieten-team

En aan de Jef. Was dat uw gazet of die van den baas? 

Het was zalig, gewoon het glunderende gezichtje van mijn zoon en ik was de koude zo vergeten... Die trompet heb ik ondertussen wel verstopt toen mijn zoon zondagochtend de ingeving kreeg om kleine broer en mama trompettend te wekken ;-)

Misschien twee opmerkingen... De fototroon en het afhalen van de schoentjes gebeurde via één wachtrij... Hier stonden blijkbaar veel ouders te wachten die eigenlijk enkel de schoen wilden gaan ophalen en waarvan de kindjes niet op de foto wilden... Twee rijen zou misschien beter geweest zijn voor die mensen...

Ik was wel een héél klein beetje teleurgesteld, na dik 45 minuten wachten mochten we dan de Keldermanszaal in waar er gefotografeerd werd. Ik had een professionele fotograaf met flitsinstallatie verwacht, maar het was precies nonkel Fons met zijn compactje die de foto's maakte onder continue licht :-) Nuja, als de foto's maar goed zijn...
Ik ga in elk geval voorstellen om dit volgend jaar over te laten aan de studenten van het IKA, wij hebben beter materiaal op school :-)

Al met al een héél fijne dag die zowel ik als mijn zoon niet snel zullen vergeten.
Dank U Mechelen!

We vonden het leuk om de Sint te mogen wekken vorige zaterdag. De actrobaten-Pieten werden écht bewonderd door de kindjes. Het is fijn dat de Stad Mechelen zulke initiatieven neemt. Het maakt van Mechelen een echte Kinderstad.

Maar de uitwerking van het programma is nog wel wat voor verbetering vatbaar. We willen graag enkele bedenkingen aanreiken zodat het feest volgend jaar nog leuker wordt!

Voor de toren bleven auto's af en aan rijden. Op een plek waar honderden kinderen verzameld zijn, was dat echt niet verantwoord. Het is veel gepaster dat de stad de parking zou afsluiten. Als dat niet mogelijk is, dan moet het programma niet op een zaterdag, maar wel op een zondag gehouden worden. Dan kan het feest ook gewoon op de Grote Markt plaatsvinden. Een leuke plek toch om al die kinderen te verzamelen?

Het geschal van de kindertrompetten pijn aan de oortjes van mijn kindjes (en niet alleen aan die van hun...). Dus liefste Sint, wil je volgende keer aub een oorvriendelijker instrument uitdelen? Of stop er oordopjes bij... De trompetten stoorden het programma ook erg. Achteraan op het plein van het cultuurcentrum konden we niet verstaan wat er in de microfoon werd gezegd.

Aan de Keldermanszaal stonden we aan te schuiven voor het schoentje van de Sint. We wilden niet echt op de foto want onze kindjes waren al door en door verkleumd. Het springkasteel en ballenbad konden ze wel even bezighouden, maar het was toch o zo koud op die kousenvoetjes. Het zou beter zijn om twee rijen te laten aanschuiven: eentje voor de sint en eentje voor de schoen (die door de pieten wordt teruggegeven of zo). We vonden het ook niet zo praktisch dat de schoentjes niet genummerd stonden, maar door elkaar. Een balie met een Piet erachter aan wie je het nummertje afgeeft en die de schoen voor jou gaat zoeken, da's toch veel gemakkelijker en sneller?

We hopen dat de Sint volgend jaar nog in de toren komt slapen en dat hij onze kindjes opnieuw een leuke voormiddag/namiddag biedt. Dus tot volgend jaar! Hopelijk met een zacht muziekje om de Sint te wekken...

@bezorgde ouders : Een medewerker vertelde me dat het inderdaad de bedoeling was de schoentjes op nummer te zetten, maar door tijdsgebrek is dit niet tijdig klaargeraakt...

Ik hoorde van ouders met kleine kids dat het een geweldig leuke bedoening is geweest. Die mensen hadden vooral heel veel lof voor de organisatie en de inzet van vele mensen bij het knutselen en andere activiteiten. De Sint had de schoentjes blijkbaar ook heel fijn gevuld met lekkers. Het werd ook geapprecieerd dat de hekken zo werden opgesteld dat de kinderen maximaal de kans kregen om de Sint en Pieten te zien. Chapeau voor de organisatoren en de stad: Mechelen heeft zijn naam Kinderstad schitterend waargemaakt!

Beste,

Misschien kan iemand helpen met het volgende: tijdens de knutselactiviteit in Scheppers liep er iemand rond met een (volgens mij) professioneel fototoestel die foto's nam van de kinderen. Weet er iemand of die foto's ergens te bekijken zijn?

Alvast bedankt

met Sinterklaas?

of was het op het Sinte-Mettefeest?  (deze foto's kan je vinden op Flickr - tag 'Sintemette' en/of 'Scheppersinstituut'