Marcel Kocken 75

met categorie:  

 videofoto: Rudi Van Poele

 

 

Marcel Kocken 75!

Enkele dagen geleden heeft de man die reeds meer over Mechelen is vergeten dan wij ooit zullen weten de kaap van de 75 jaar gepasseerd. Om dit te vieren was hij een dag later alweer present om zijn Mechelse legenden en verhalen uit te leggen aan een klas verpleegkundigen in spe, die toch nog een kleurtje kregen bij de wat pittiger details. Op naar de honderd kaarsjes Marcel, en proficiat!

Gelukkige verjaardag Marcel!  Mooi dat je deze speciale verjaardag hier even in de aandacht brengt rvpee!

Marcel Kocken is een aimabel man, rustig en aangenaam in de omgang, en met een enorme kennis van onze stad.  Marcel mag terecht dé Cultuurpaus van Mechelen worden genoemd.  Ook al is hij al jaren op pensioen nadat hij lange tijd werkte  in het stadsarchief en later als hoofd van de diensten cultuur/toerisme en feesten - hij is nog steeds niet in de coulissen verdwenen.  Gelukkig maar.  Hij gidst nog af en toe, en  levert nog regelmatig een boeiend boek over onze stad af, en menig Mechelaar heeft een werk (of méér) van hem op de boekenplank staan.

Zijn liefde voor onze stad waar hij in 1935 geboren werd in de wijk Hanswijkdries, is groot, heel groot...  Het zou inderdaad te ver leiden om alles op te sommen waar hij ooit mee bezig is geweest.  Dat kunnen anderen misschien aanvullen.

Zélf ontmoet ik de laatste jaren Marcel regelmatig als lid van het Sintemettegenootschap waarin hij ook actief is.  En ik moet zeggen: het is steeds een plezier om hem te horen vertellen...

Marcel: doe er nog vele jaren in goeie gezondheid bij!

    

(foto's: Jan Smets)

Zoals steeds heb je weer een aantal sublieme foto's achter de hand Jan! Je verdient stilaan een officiële aanstelling als Mechels stadsfotograaf.  Ik denk niet dat woorden onze vriend nog beter kunnen typeren.  

Marcel was trouwens tien jaar voorzitter en bezieler van het Festival van Vlaanderen Mechelen en de cultuurraad en werd als vijftigjarige ook nog eens licenctiaat in de geschiedenis. Nu op 75 nog een doctoraat zou het werk helemaal afmaken. En dat allemaal met de onvoorwaardelijke steun van zijn Marliesje, dat mag ook wel eens gezegd. Ik denk dat het geheim van Marcel ligt in het feit dat hij al zijn Mechelse kerken in het midden kan houden.

Een heel erg fijne verjaardag, Marcel, en in hopelijk uitstekende gezondheid!!!

Tof dat je de verjaardag van Marcel in de kijker zet, Rvpee!!!
Meer dan terecht dat  Marcel in de bloemetjes gezet wordt!!

Ik deel Jans mening: altijd een plezier om Marcel in je gezelschap te hebben, en vertellen kan hij als de beste!!

Ik ken Marcel al jaren. Een niet te kloppen Mechelen-kenner, een schitterend verteller ( ik blijf nog wel eens staan luisteren als hij ergens een groep begeleid, altijd prachtige verhalen en weetjes)  en een zeer aimabel man en minzame wandelaar ( zie zijn lezingen op de radio), een schitterende collega en overtuigd Sinte Metter. Kortom een fijne mens.

Van harte gefeliciteerd Marcel. En ook een goeie gezondheid gewenst.

 

een gelukkige verjaardag Marcel :-)

Ik heb nog niet het genoegen gehad Marcel gesproken te hebben,

ik heb hem al wel gelezen, stiekem hoop ik op nog vele literaire werken.

Een oer-Mechelaar! :-)

Ik wens hem het allerbeste!

Ook van mij het allerbeste gewenst aan de jarige.

Net zoals Marc VC, heb ik hem nog niet gesproken, maar vorig jaar zag ik hem wel lachend zitten genieten van de zon en van de bezoekers op de Highlandgames in het Vrijbroekpark.

:-)

Ik kan natuurlijk niet achterblijven om mijn naamgenoot en sappige verteller een heel gelukkige verjaardag te wensen.

Nog veel jaren in een goede gezondheid Marcel !!

Ja meneer Kokken, alhoewel ik u persoonlijk niet ken, uit Hombeek toch een fijne verjaardag gewenst en blijf gezond. 

G.L.  de jarige is wel Marcel Kocken (met c)

Zoals rvpee reeds schreef: géén Marcel zonder Marlies.   Achter elke grote man staat een sterke vrouw...   ;-)

(foto's: Jan Smets)

Dank zij de Mechelse fotoboeken die wij thuis hadden, maar vooral door de eerste "Gids van Oud Mechelen" die ik later zelf kocht, werd mijn interesse voor mijn stad losgeweekt.

Ik heb het boek ondertussen al een keer of vier, met evenveel plezier, uitgelezen.

Nog vele jaren en nog vele boeken, Marcel.

 

Van harte gefeliciteerd Marcel, welkom in de club van de 75-tigers. Nog vele gezonde jaren samen met je lieve echtgenote.

beste Marcel,

een heel gelukkige 75ste verjaardag!

Het is onderhand al heel wat jaren geleden dat ik elke zomer een paar keer naar Mechelen mocht komen om enkele van je fijne FVV-concerten te mogen opnemen, en zo heb ik ook mijn eerste stapjes in Mechelen gezet. Dat waren telkens fijne gebeurtenissen waar ik nog met heel veel plezier aan terugdenk.  

Het gaat je nog heel veel jaren heel goed!

 

 Van harte een gelukkige verjaardag Marcel,vanwege nen andere "echte Mecheleir" !

Jackie

Proficiat Marcel en hopelijk kunnen wij nog vaak genieten van boeiende en leuke uiteenzittingen over diverse aspecten van Mechelen

Proficiat Marcel !

Ik kreeg daarstraks een mailtje van Marcel, die me vroeg het volgende op Mechelenblogt te zetten, daar hij zelf moeilijkheden had om deze boodschap hier als reactie te posten:

 

'Ik heb om Mechelenblogt de bijdragen van vele Mechelaars gelezen.  Ik was rechtaf gezegd, ontroerd.  Ik wist niet dat ik zo vele vrienden had en nog heb.  Ik wil langs deze weg ze allemaal hartelijk, zeer hartelijk dank zeggen, en voor hun vriendschap en genegenheid danken, en ik beloof alvast aan een mooi kijkboek over ons aller geliefde Mechelen voort te werken, en hopelijk volgend jaar te publiceren.  Mijn vriend Jan houdt jullie zeker op de hoogte.

Met oprechte dank en vriendelijke groeten.'

Marcel Kocken

Zal ik nog maar eens dwars gaan liggen? Ik heb het zo niet met verjaardagen: net alsof iemand slechts op één bepaalde dag alle lof moet worden toegezwaaid. Ik denk aan al die dagen dat hij ' onverdroten ' die schrijversdrang voelt om onze stad proberen uit te leggen aan alle geïnteresseerden in zijn vele publicaties. Ik wens hem prettige 364 on-verjaardagen ( met dank aan Alice in Wonderland ) per jaar. Op 't gemakske en met een Gouden Carolus op de schrijftafel.

Van harte proficiat, Marcel

Jij hebt mij mijn liefde voor Mechelen bijgebracht, door je boeken, maar vooral door je praatjes. Ik heb het geluk gehad je tientallen keren te mogen interviewen voor de radio, waarbij je steeds trachtte om de luisteraars met een ongeëvenaarde vertelkunst je passie voor Mechelen te delen. Ik onthoud ook je enorm gevoel voor humor. Zo vroeg ik je ooit in een live-uizending welk historisch gebouw in Mechelen absoluut overeind moest blijven, mocht het ooit tot een verschrikkelijk bombardement komen waarbij alles in de stad verwoest zou worden. Zonder een tel na te denken, antwoordde je: 'Het Hof van Busleyden'. Je moest natuurlijk een kenner zijn om te weten dat ... jij daar toen woonde.