Het Hof van Cortenbach spoedig gerestaureerd!

2007                      2010

(fotos: Rudi Van Poele)

Ik herinner me de verzuchting van een Mechelaar die hoopte een keer de kans te krijgen om een kijkje te nemen in het befaamde Hof Van Cortenbach.  Hij vroeg of de eigenaar dit monument eens voor het publiek zou wilen openstellen. Zo letterlijk hoefde het nu ook weer niet. 

Burgemeester Somers, van wie toch wordt gezegd dat hij Mechelen terug toonbaar heeft gemaakt, kondigde zopas in de GVA de algehele restauratie van het historische Hof Van Cortenbach aan. Wat een mooi eindejaarsgeschenk.                                http://ets.gva.be/antwerpen/mechelen/restauratie-hof-van-cortenbach-kost-drie-miljoen.aspx

Het doet me denken aan burgemeester Bob Cools die eeuwig respect verdiende toen hij zowat als enige maar met succes voor de afbraak van de reeds veroordeelde Antwerpse Bourlaschouwburg ging liggen.

16e eeuwse Hof Van Cortenbach is zonder meer een historisch gebouw van onschatbare waarde. Nu nog de unieke schouw terugvragen aan Brussel en Mechelen kan weer een trapje hoger als een der vijf kunststeden.

 

 

 

(foto: Rudi Van Poele)

 

 

 @ Rudi

Opendeurdag? Openvloerdag, zal als iedereen daar sterk gehavend is buitengedragen, wel stevig de waarheid benaderen.

Vele Mechelaars hebben in tegenstelling tot de eigenaar van het pand, de moed om het gebouw te restaureren, nog niet opgegeven. Maar de molenwieken der administratie zijn als windgenerators. Die staan ook dikwijls stil of traag draaiend in het landschap.

Wat we in Mechelen nodig hebben is een Thorntonbank. Daar waait het bijna altijd. 

Ik heb via, via vernomen dat er wat het Hof van Cortenbach betreft er momenteel serieus gesproken wordt over een gelukkige afwikkeling en dat er ook in het dossier hoek Scheerstraat/Merodestraat een doorbraak zou komen. Maar er is al zoveel over die beide zaken verteld dat ik zeer sceptisch blijf.

 @ Rudi

Zolang men de wetten wat betreft leegstand niet rigoureus toepast zal die pestkop van een eigenaar van die panden op de Grot Markt geen duimbreed toegeven. Het alle drie jaar een zogezegd nieuw bouwplan indienen beschermt hem telkens om in zijn geldbuidel te tasten. Het zullen ZIJN voorstellen zijn, die de stad volgens dit heerschap moet aannemen.

Heeft onze burgemeester dan nergens in Brussel of Antwerpen nog een gelijkgestemde ziel die hem in deze wat hand- en spandiensten kan bezorgen. Misschien is een onverklaarbare brand op die hoek nog de enige redding. Een hoop puin op die plek is nog steeds van meer archeologische waarde dan wat er nu staat te rotten.

Een tiental jaar geleden ging een al jaren leegstaand pand op de hoek van de Begijnenweide en de Maurits Sabbestraat in vlammen op. Twee jaar later stond er een prachtige pand.

Wel de buurtbewoners van de Markt verwittigen als je komt affakkelen en de brandweer niet TE vlug verwittigen !!! 

 :-)

Is het eerlijk gezegd nog wel de moeite om dit Hof Van Pleurenbach nog te restaureren?

In tegenstelling tot velen ben ik er wel al binnengeweest. En wat ik daar zag was zeker niet fraai. Ik ben natuurlijk geen aannemer of ingenieur maar de staat waarin dit pand zich bevind is er toch echt over... En dit is dan erfgoed...

Deze foto's maakte ik ondertussen meer dan een jaar geleden : http://www.digitalviolence.be/Gallery/Urban/cortenbach/

 @ TommyG

De foto's spreken boekdelen over het Erfgoed. Maar toch zou je er versteld van staan wat nog mogelijk is met dergelijke ruïnes. In het zelfde bedje doornat en van boktor opgevreten is de Predikherenkerk waar men ook al jaren nieuwe plannen voor indient en waar tot op heden nog geen steen is van verlegd. Ook ons nu zo mooie stadstheater was eens in hetzelfde bedje ziek en door de meeste mensen al opgegeven wegens in erbarmelijke toestand. Dat hoe langer men wacht de kosten van herstel gaan oplopen spreekt voor zichzelf.

Toch goed van jou om die foto's in je blog te hebben gestopt. Nu weten we tenminste waar het echt over gaat. Niet zo maar een weggeblazen stukje muur, maar wel een wrak van een pand dat invallensgereed staat! De puinen van Ground Zero zagen er nog mooier uit dan dit treurspel.

Tommy,  bedankt voor het posten van de foto's van Cortenbach.  Het is voor mij de eerste keer dat ik de binnenkant te zien krijg. Het lijkt me wel duidelijk dat het gebouw nog helemaal niet verloren is en helemaal tot zijn oude glorie kan worden teruggebracht. 

Voor de volledige beschrijving van Cortenbach is het blogartikel van JANS, eerder verschenen, zeer aan te bevelen.

@ TommyG. Een goeke.

Zit ik verkeerd als ik denk dat gij u hebt gespecialiseerd in het schieten van beelekkes in grotten en spelonken ? Zoals Boemenkot, Predikheren, parkhotel en Cortenbach. Weet gij waarom het eerste moest worden afgebroken en de anderen niet ? Sssst tussen ons. Daar moest gewerkt worden. 

Nee, dan zit ge juist. Ik heb me altijd al aangetrokken gevoeld door het verval en de schoonheid die daar in schuilt als je goed kijkt.

Waarom het boemmekot afgebroken is... Veel kon je daar mijn insziens niet meer mee aanvangen, maar ik ben geen expert. 
Het Parkhotel staat er nog steeds, daar heb ik me van laten vertellen dat het gewoon te duur zou zijn om dit af te breken.

 hopelijk wordt er snel werk van gemaakt om dit (dankzij de foto's van tommy) prachtige  gebouw terug in zijn volle glorie te herstellen maar niet alleen dit gebouw moet aangepakt worden op de hoek van de stassartstraat - jodenstraat staat ook nog een kerkje totaal te verkommeren ook een schande voor een stad als Mechelen die beweert dat mechelen een mooie propere stad is!!