'Amai mijn oren'Tien procent van de Belgische bevolking heeft een blijvend gehoorprobleem. Volgens de statistieken gaat het vooral om oudere mensen, maar het aantal jongeren dat met slechthorendheid geconfronteerd wordt, stijgt spectaculair. De stad Mechelen vindt dit een belangrijk aandachtspunt en organiseert daarom maandag 29 november om 19.30 uur een infosessie over gehoorschade  in JC Metteko. Behalve de infosessie kun je terplaatse ook ondermeer je gehoor laten testen...

De stad Mechelen koos JC Metteko als locatie omdat uitgerekend hier vaak optredens georganiseerd worden. De Mechelse jongeren (en andere concertgangers) vallen binnen de risicovolle doelgroep.

Jongeren zijn zich meestal niet bewust van het risico op gehoorschade. Nochtans worden ze vaak blootgesteld aan luide muziek: bij optredens, fuiven of gewoon via hun mp3-speler of iPod” zegt schepen van Jeugd Caroline Gennez. “Tijdens deze interactieve sessie wordt hen op een boeiende manier uitgelegd wat de gevaren zijn en hoe permanente gehoorschade kan voorkomen worden”, aldus Gennez.

Beo, de monitormixer van popgroepen zoals Das Pop, Gorki en CPeX, geeft tekst en uitleg over hoe je je oren kan beschermen en helpt enkele vooroordelen over oordopjes uit de wereld.

Naast het theoretisch gedeelte zijn er ook interactieve proeven, een gehoortest en gehoorschade-simulator. Ook kunnen de aanwezigen er die avond oordopjes op maat bestellen en wordt er zelfs een op maat gemaakt paar verloot onder de aanwezigen.

Als frequent concertganger en sowieso deeluitmakend van de 'risicogroep' zal ik ook van de partij zijn. Een goed initiatief lijkt me dit, en mensen van mijn generatie of ouder hebben wellicht al deels de nodige schade opgelopen, maar erger voorkomen kan nog altijd, ja toch?

Wie de infosessie wil bijwonen schrijft zich in via contact@metteko.be of 015 29 77 68, je krijgt dan al één paar oordopjes. Ook de avond zelf kun je nog beslissen om af te zakken naar JC Metteko, Zakstraat 1.

Deelname is Gratis.

Klinkt goed, de mensen informeren over mogelijke gehoorschade.

Van de overheid uit zou het misschien ook interessant zijn om de geluidsnormen voor fuiven  dan wat te verlichten. Of stel ik het verkeerd dat wanneer men mensen voorstelt om oordopjes te dragen het niet beter zou zijn eerder de muziek te dempen?

Lieven, een combinatie van beide - decibels naar omlaag (ook leuk voor de omwonenden) en oordopjes lijkt me  nog het beste...

Trouwens, en dat zal Beo wellicht maandag ook wel vertellen: één belangrijk misverstand is dat je minder goed zou horen met die oordopjes. Eigenlijk hoor je zelfs beter de nuances in de muziek ...

Ik geef ook toe dat ik niet altijd oordopjes draag, maar bijvoorbeeld vanavond ga ik  naar SWANS kijken en die groep heeft de reputatie heel erg luid te spelen. Zo luid dat in het verleden mensen er zelfs ziek van werden: vanavond doe  ik dus sowieso mijn  oordopjes in ;-))

 Het blijft een oud zeer, geluidsoverlast: te luide muziek op optredens, fuiven, festivals, cinema enz..
Maar het is natuurlijk meer dan dat: oortjes van de mp3-speler, te veel bellen, veel omgevingslawaai op werk, veel lawaai in de auto,... Zowel de intensheid als de duur van de overlast zijn factoren die bepalend zijn.

Als ik zie op optredens hoe weinig (jonge) mensen oordopjes gebruiken en hoe op typische wijze de gevolgen worden geminimaliseerd, kan dit initiatief alleen maar worden toegejuichd. Maar waarschijnlijk wordt hier niet de doelgroep bereikt, zij die het meeste risico lopen. Die jongeren die ervan bewust zijn en geïnteresseerd zijn, zijn waarschijnlijk al voorzichtiger. Zij die het niet interesseren, gaan nu mogelijk ook niet komen. Denk dat dit ook zeker in scholen moet worden herhaald en benadrukt.

Ook ik heb de ongelooflijke pech om met een (lichte) vorm van gehoorschade rond te lopen. Paar jaren geleden met een goede verkoudheid véél te ver vooraan gestaan tijdens een optreden, zonder oordopjes. 2 weken ziek geweest en nu opgezadeld met een eeuwige, onuitwisbare pieptoon. Terwijl ik dan nog geluk heb dat het een milde vorm is en de gevolgen nu al vaak ondragelijk vind, heb ik veel medelijden met zij bij wie het erger gesteld is....

 

een goed initiatief dus

Goed initiatief zeker en vast... Maar zoals Anendel reeds aanhaalde vrees ik ook dat de doelgroep niet bereikt zal worden...

Toen ik 18 was had ik schijt aan oordopjes, toen zag je echt niemand met die dingen rondlopen, en alles kon niet luid genoeg zijn. De jongeren van tegenwoordig zijn niet anders, dat hoor je wel als je op de trein of bus zit en de muziek gewoon door de, meestal van uiterst slechte kwaliteit(lees : die witte ipod ondingen), hoofdtelefoontjes hoort komen...

 

Anendel en TommyG, ik deel jullie bezorgdheid, het gaat  inderdaad om meer dan concerten alleen, heus niet alle geschetste jongeren zullen bereikt worden, hopelijk wel een deel - hopelijk kunnen zij ook hun leeftijdsgenoten, als is het er maar één - dat is een begin, ook overtuigen... (naief van mij?)

Toen ik als leerkracht rond dit thema werkte en we in het Provinciaal veiligheidsinstituut (in Antwerpen) een 'interactieve tentoonstelling' rond ditzelfde thema bezochten en mijn leerlingen er terplaatse hun gehoor konden testen, waren enkelen toch behoorlijk geschrokken - zijn gebruiken nu hopelijk/misschien oordopjes...

Goed initiatief inderdaad, en het is wellicht niet genoeg, maar het is een begin he...
Misschien moet de stad/ jeugddienst de actie uitbreiden en hier meer zaken rond uitbreiden he...  

 

(Dat concert waar ik van sprak - SWANS in de AB gisteren - die oordopjes waren een noodzaak, en werden door de meesten gebruikt. De anderen hebben nu wellicht gegarandeerd gehoorschade, want was het LUID. )

'Concerten waar oordopjes een noodzaak zijn, anders is er gegarandeerd gehoorschade...' ??

Begrijpen doe ik dat niet.  Sensiblisatie voor oordopjes is mooi - zelfs lovenswaardig.  Maaaaar zou er niet streng kunnen opgetreden worden tegen 'té LUID'??  Meet het aantal decibels, en verbaliseer, als dit inderdaad zo'n vreselijke gezondheidsrisico's kan inhouden voor zovelen.  Ik kan er hélemaal niet bij WAAROM muziek zo luid moet klinken?  (of ben ik nu écht een 'ouwe, niet meer-mee-kunnende-zeur?).  Wat een absurditeit: muziek die oorverdovend uit de luidsprekers knalt, en dan met doppen in de oren?

Helemaal mee eens Jan. Welke idioot zet muziek nu zo luid dat er gegarandeerd oorschade volgt als er geen oordopjes gebruikt worden ? Dat is toch misdadig  ?

Ik wil het vergelijken met het rookbeleid dat ook gezondheidsrisico's kan inhouden.  Hier wordt terecht door de overheid opgetreden om maatregelen te treffen in publieke ruimtes mensen waar mensen 'schade' kunnen oplopen...

Het is misschien niet zo eenvoudig om een beleid uit te stippelen in deze materie (maar dat is het omtrent roken ook nooit geweest...).  Maar durf de wortels van het probleem aan te pakken:  Stel een maximale geluidsgrens op - beperk het aantal decibels, én controleer en verbaliseer waar nodig.

Ondertussen is het natuurlijk goed dat er een sensibilisatie-actie wordt gevoerd voor het gebruik van oordopjes.  Maar het blijft een in se een dwaas gegeven: dopjes insteken, en het geluid uit de boxen verder  laten knallen...  En als je dan pech hebt dat je je dopjes vergeet, of uit jeugdige (?) onbezonnenheid ze om één of andere reden niet gebruikt, je levenslang een irritante fluittoon in je oren hoort, dat in een aantal gevallen reeds heeft geleid tot zelfmoord omdat de gevolgen niet te harden zijn (en dat laatste is absoluut géén sprookje...)

Vroeger zegden de mensen, ge moet eens bij de pompiers gaan om uw horen te laten uitspuiten. Maar het is toch heel simpel, blijf er weg. 

Da's natuurlijk gemakkelijk gesteld.  Er wordt door velen toch naartoe gegaan.  Ieder zijn ding, en waarom ook niet.  Maar té luid is té luid: en da's zo voor rockoptredens, bioscopen (gisteren ook in het nieuws...), en andere evenementen  Probeer  iets aan het probleem te doen.  Liefst OOK preventief.

Als men zelfs de achterste rijen van de Grote Markt wil bedienen van een goed geluid, dan moet je, bij Maanrock, natuurlijk niet ergens voor het podium gaan plaatsnemen.

Jans wat dat oud zijn betreft  zegt men "zo oud als ge u zelf voelt" :-) voor de rest hebt ge overschot van gelijk. Dat verhaal heb ik eerder ook al opgehangen.

Zeg gym dat is omdat men er gemakshalve voor kiest om die boxen op een plaats te hangen he. je kan het anders maar dat kost meer geld en moeite.

reken maar, je hebt op een punt aan de bron per meter afstand 4 keer meer geluid nodig om op een bepaalde afstand een gewenst geluidsniveau te bereiken. knallen maar.

Wat ik er nog over kwijt wil is het volgende. De normen zijn wettelijk vastgelegd. Doe die normen respecteren via de politie en sluit de barrak als het de spuigaten uitloopt. Zo simpel is dat maar het zal wel moeilijk zijn om politie te vinden denk ik zo. Die kunnen natuurlijk niet overal te gelijk zijn en er moet ook zaad in het bakje komen hé. Capito ? 

misschien zijn de normen nog te hoog GL en moeten die ook aangepast worden. Werk aan de winkel dus voor op zijn minst een aangepast  gemeentelijk reglement

Jan, Peter, Lieven en anderen: Ik heb ook nergens gesteld dat muziek luid MOET zijn, maar het voorbeeld dat ik gisteren aanhaalde (Swans) is inderdaad een groep die erg luid speelt - soms zelfs ongezond luid. Maar dat geldt uiteraard niet voor alle pop- en rockgroepen zelfs niet in hetzelfde genre van Swans (No Wave).

Bepaalde muziekgenres klinken nu eenmaal 'luider', 'harder' dan anderen, en de 'beleving' is voor sommige concertgangers in die genres (Metal, Screamo, ...) in dat geval ook krachtiger of intenser maar ook ik pleit er niet voor om dat geluid zo luid mogelijk te zetten. Evengoed is less vaak more: en voor mij hoeft het ook echt niet altijd geweldig luid te staan hoor. Integendeel.

Zoals ik al eerder zei: een combinatie van geluidsnorm én oordopjes lijkt me de ideale oplossing; Trouwens vergis je niet: het hoeft allemaal niet héél luid te zijn om schade te kunnen veroorzaken hoor. En even belangrijk, zoals ook Anendel al aangaf, het gaat hem ook om de Mp3-speler die te luid gezet wordt, en zoveel meer... zowat alles rondom is geluid/ al da niet te luid geluid/ lawaai.

Persoonlijk kan ik er wél inkomen dat bepaalde soort muziek en muziekgenres luid gespeeld of gezet wordt, maar:
- in combinatie met bescherming én
- uiteraard beperkende maatregelen.
Als het in een woonomgeving is werken de meeste concertzalen met een uur waarop de optredens gedaan moeten zijn (Curfew) crf. AB, en ook zijn er bij bepaalde zalen geluidsnormen...

En geloof me vrij, zo'n oordopjes beperken je beleving allerminst: je hoort de muzikale nucances veel beter en alle scherpe of te hoge tonen worden afgeschermd. Ook om die reden, zelfs als het niet 'nodig' is , dus niet 'te luid' is, doe ik soms die oordopjes in...

Bij de meeste concertzalen in binnen en (al langer) in buitenland, zoals bv. ook de AB kun je bij elk concert gratis oordopjes krijgen, dus als je de jouwe vergeten bent, is er ook geen enkel probleem...

En jawel: helemaal akkord: beter voorkomen dan genezen, maatregelen zijn nodig, maar daarnaast lijkt het gebruik van oordopjes geen overbodige luxe. Nogmaals: het heeft behalve de beperking van mogelijke gehoorschade nog andere voordelen. De meeste artiesten hebben tijdens hun optredens trouwens ook niet voor niets oordopjes in ;-))

Lieven, gij laat het weer in werken ontaarden. Er zijn natuurlijk nog andere oplossingen. Wat dacht ge van de zandvlaktes van Leopoldsburg of Beverlo. Plaats genoeg om te spelen en laweit te maken. 

@ Lieven :

Toen we nog schoon en jong waren wilden we allemaal vlakbij de muziekboxen kamperen op de "Oude" Dijlefeesten.

Waarom geen koptelefoon leveren bij iedere cinemastoel, zodat iedereen zijn niveau zelf kan instellen ?  Je kan het een beetje vergelijken met een ouderwetse Amerikaanse drive-in.

ja gym en direkt een luizeplaag onder de  cinemabezoekers

Het cinema-hoofdtelefoon van Gym vind ik eerlijk gezegd helemaal zo gek nog niet ;-)

 

Hoe ga je het dolby 3D geluid uit je koptelefoon krijgen, een geluidshelm zou eerder geschikt zijn en dan nog een 3D brilletje en je bent ingepakt als een marsmannetje.

Voor de laatste film van de avond moet je je in de winter ook al behoorlijk opkleden wil je niet bevriezen want dan besparen ze al op verwarming....

Blijft de vraag wat tegenwoordig nog de meerwaarde is aan cinema ?  Voor het grootbeeldcinema-effect, dat je doet duizelen ?  Voor het knus (met duizend man in één zaal) een gelijkaardige beleving mee te maken ?  Voor het dolby-3D-effect dat je oren om zeep helpt ?

Blijft de vraag wat tegenwoordig nog de meerwaarde is om met 15.000 man opeengepakt te staan op de Grote Markt bij bv Maanrock ?  Voor de leute ?  Voor de gezelligheid ?  De live-act-aanwezigheid en de hoge noten die je oren om zeep helpen ?  

En dat terwijl je ook thuis een wall-to-wall TV-screen hebt, waarop enkele weken later de laatste releases op film-en muziekgebied kan afspelen en met een volumeknop dat je zelf kan instellen waarop het lijkt dat je live aanwezig bent. 

Je mist natuurlijk een stuk gezellig-samen-zijn, maar wat heb je daar aan als je oren, twee dagen later, nog altijd nasuizen.

Gim, nu gaan we ook niet alles kapot relativeren he ;-))

Ik kan ook thuis een CD opzetten. Een Live CD zelfs...
Maar naar concertjes gaan is en blijft toch een (heel) belangrijke hobby van me hoor (er nadien iets over schrijven, ook)...

Alles afschaffen dan? Thuis kijken naar de DVD of naar de CD luisteren?
Maar neen! Waar het om gaat is een oplossing vinden die voor iedereen sociaal en op gezondheidsvlak wenselijk en heilzaam is...

Enfin, een erg interessant en levendig debat is gaande hier... wellicht komen jullie ook naar de infosessie, maandag??  ;-))

@ Markec :

Ieder zijn meug, natuurlijk, en nee... ik ga hier niks kapot relativeren.

Maar ik ken het effect van geluidoverlast omdat ik dagelijks een achttal uren in een erg luide omgeving werk (drukkerij - draaiende drukpersen) en daarom ELKE dag oordopjes draag.  Niet echt sexy, maar ik wil over enkele jaren mijn medemensen nog kunnen verstaan.

Een mooi voorbeeld van "veel te lang en veel te luid" is Lars Ulrich van Metallica en zijn gehoorschade door... zijn eigen muziek.

 Misschien heeft ten eerste niet iedereen een kleine 7500 à 10000 euro te veel liggen voor een deftig home cinema systeem? En misschien heeft niet iedereen buren die ervoor openstaan dat je geregeld dat ding eens flink openzet?

Geef mij toch ook liever maar de échte live-beleving.