Thomas op bezoek in religieus Mechelen

met categorie:  

(foto: VRT)

Het is niet de eerste keer dat het veelbekeken programma 'Vlaanderen Vakantieland' de focus richt op onze stad.  En daar kunnen we alleen maar blij om zijn.  Dit weekend strijkt men dus wéér neer in Mechelen, en men neemt een idee van Uit  - 'doortrapte UITstapjes' als kapstok om deze stad te doorkruisen.  Presentator Thomas Vanderveken bezoekt 'religieus Mechelen'.  Beslist een aanrader!

'Mechelaar' (?) Léonard heeft zich dan wel voorgenomen om te zwijgen tot Kerstmis (en wie is daar rouwig om?), maar er is best nog genoeg om een thema als dit in de kijker te plaatsen.

    

(foto's: VRT)

Wat staat er zoal op het programma?

We zouden naar ons Groot-Begijnhof trekken.  En daar zal de Begijnhofkerk worden bezocht. 

Héél merkwaardig zijn de Mechelse Besloten Hofjes in het Schepenhuis - én bovendien uniek te noemen.  Vlaanderen Vakantieland zal het ons tonen.

Maar er wordt ook over het muurtje gekeken.  In onze stad is er ook een Boedistische tempel (waar zelfs het grootste Boeddhabeeld van Europa staat, moet je weten...). 

Van het Boeddhisme naar de Islam...  In moskee Al Buracq in de Generaal de Ceuninckstraat, kunnen we via het programma ook een kijkje nemen...

En wat te denken van een itemtje over het Sint-Romboutskerkhof

  

  

(foto's: Jan Smets)

 

Mooi gevuld programma lijkt me!  Ik stem alvast morgen of overmorgen af op TV1.  En ik ben waarschijnlijk niet de enige Mechelaar die dat zal doen. Of vergis ik me?

 

Zal wel leuk zijn, maar na al dat "gedoe" (van welke strekking of uit welk werelddeel dan ook) denk ik dat een pak mensen terug verlangen naar de Oude Religie.  

Heeft blijkbaar iets te maken met Zin of Zingeving, dat onontbeerlijk blijkt te zijn.

Dus hoop ik dat Thomas ook nog een druïdehutje heeft opgedoken in het Land van Mechelen.

even zo want om een of andere redenen kan ik al dagenlang niet inloggen, daar wordt aan gewerkt hoorde ik

Back on topic

hier een overzicht van alle andere Mechelen reportages die online te vinden zijn op de website van Vlaanderen Vakantieland

Cath ontdekt Wandelnetwerk Rivierenland

 

Mechelen Kinderstad

Mechelen hip en historisch

De Grote Routepaden - deel 1: van Leuven naar Mechelen

De Grote Routepaden - deel 2: van Mechelen naar Bertem

 

 

 

Ik ben nieuwsgierig! Trouwens wie was Leonard nu ook alweer? ;-)

ok nu staat mijn reactie toch online, snappen wie het snappen kan

@Marc: cookies leegmaken, en 't zal vast beter gaan...

Interessante topic, Jan, maar laat die man uit Luik, die tal van kansen om te zwijgen gemist heeft, maar dat  nu blijkbaar gaat doen er inderdaad maar buiten..
Of ik ga kunnen kijken dat weet ik  niet, het belooft weer een druk weekend te worden... (zelden thuis).

@Markec, as if I did not try that before

volgens Floris is er wel degelijk iets met MB aan de hand, dit wordt nagekeken

@Marc VC: sorry dat ik probeerde helpen hoor.

En "as if I didn't know there are some issues with Mechelen Blogt". Als het dan toch in het Engels moet.

Gim, wat bedoel je eigenlijk met de oude religie ? Kunt ge ons daarvan iets serveren, liefst op een proper bord want de laatsten tijd zijn nogal wat borden al of niet terecht besmeurd. Of gaan ze meteen al de heilige huisjes afbreken. De auteur van deze post blijft daar nogal vaag over vind ik. 

Het is bezig !! Wim Husken over de besloten hofjes.

... en het Patershof-hotel herbergde de predikheren volgens de reporter ter plekke. Hij moet danig onder de indruk geweest zijn van de erfenis van de minderbroeders.;-)

Gezien, en inderdaad ik merkte het foutje van Thomas ook op...
Interessante reportage was het !

Omdat Mechelen zich blijkbaar uitstekend leent voor TV, wordt het misschien stilaan tijd om de thrillers van ons Luc'ske (Deflo) ook eens op pellicule te zetten.

Brugge is ons vanavond voor, want straks wordt 'In Bruges" uitgezonden met Colin Farrell.

De camera was vriendelijk voor Mechelen.  Héél mooie beelden werden geschoten.  Het programma was daardoor niet alleen informatief erg goed, maar ook aantrekkelijk.  Mechelen toonde zich mooi.

Wie het niet zag, moet vanavond zeker maar eens kijken!

Ik heb het gezien, het zet Mechelen op de kaart en dat is nu precies de bedoeling.

Alsof die meneer in het saffraangeel uit Thomas Van der Veken's item, ons eens moet komen uitleggen hoe en wanneer wij met onze dodenherdenking moeten omgaan. Zijn meesmuilende commentaar getuigde toch niet van veel respect voor onze kultuur mag ik zo stellen. Of viel dat niet op bij de meesten die het programma hebben gevolgd?

@Jef: de vraag van Thomas was: 'hebben jullie geen speciale dag voor de dodenherdenking?', waarop het gevatte antwoord was 'neen, wij doen dat iedere dag'. Ik heb daar geen probleem mee. Indien ge uw geliefden cremeert en de asse meeneemt om op een huisaltaar te plaatsen dan passeert ge daar tien keer per dag langs en kunt ge daar iedere keer aan denken en hebt ge geen georganiseerde actie van de bloemisten voor nodig. ;-)

@Luc, om aan de geliefde of onmisbare overledenen te denken hebt ge thuis geen asurne nodig hoor. Een foto doet het ook al:-)

@Eddy: het is geen kwestie van ' nodig hebben ' maar ge moet er ergens mee blijven. Als het alternatief het kerkhof is dan neem ik de asse liever mee naar huis, achter de foto. Uitstrooien kan ook maar dat kan ik desgevallend in mijn tuin ook wel. Waar ik iets tegen heb is de klassieke wedloop tussen de jaarlijkse grafversieringen. Het is net zoals secretaressendag: één dag bloemen of pralines kopen en dat is het dan, voor de rest van het jaar wordt er over gezwegen. Niks voor mij.

 @ Luc

Jef: de vraag van Thomas was: 'hebben jullie geen speciale dag voor de dodenherdenking?', waarop het gevatte antwoord was 'neen, wij doen dat iedere dag'.

Alsof wij niet diezelfde reflex hebben als die monnik. Wij (ik) denken óók elke dag aan onze dierbare overledenen. Dat is niet enkel gegeven aan boeddhisten mag ik veronderstellen. Zo grof springen wij toch niet om met ónze dierbaren. Wat ook de vraag van Thomas mag geweest zijn. Die meneer stond een beetje te ginnegappen met die vraag en dat vind ik niet kunnen. Of hebben de godsdienstigen het alléénrecht op dodenherdenking?