Op glad ijs

Stenen

Of we een keertje kennis wilden maken met hun nieuwe hobby, vroegen mijn nicht en haar vriend per e-mail.  Zeker weten!

Zodoende bevonden we ons niet veel later in het Ice skating center Mechelen in Leest voor een initiatie, samen met nog wat opgetrommelde familieleden en vrienden.

Op het programma: een eerste kennismaking met Curling, de sympathieke wintersport 'van Olympisch niveau'.  Best spannend, want je weet natuurlijk nooit op voorhand of je het nodige glij-, gooi- of zwabbertalent in huis hebt.  Of we uit het juiste ijs gesneden waren zou dus nog moeten blijken.

Na een korte uitleg over het spel (een soort jeu de boules met twee teams van vier waarbij ieder per beurt twee stenen werpt) kregen we een 'glide shoe' onder de voet en konden we de baan op.

Glide shoes

 

 

 

 

Het assortiment onderbind 'glide shoes'.

 

Glij-les

 

 

De eerste stapjes op het ijs, steunend op de bezem.

 

Na een uitgebreide oefening in glijtechniek (alles verliep gladjes) begonnen we aan de training van de slide, de beweging om de steen te lanceren.  Onthoud: bezem geklemd onder de arm, gewicht boven de glijdende voet, ander been gestrekt op het ijs, en dit alles zo rechtlijnig mogelijk.

De slide

 

 

De grondbeginselen van de slide.

 

In actie

Uw dienaar doet een niet onverdienstelijke poging tot slide...

In het laatste deel werden onze capaciteiten op de proef gesteld in een heus wedstrijdje.  Waarbij de niet-werpende teamgenoten aan het werk gezet werden met de zwabbers ("sweep! SWEEEEEP!").  Persoonlijk zag ik bij deze gelegenheid ook nog kans om het ijs van dichtbij op zijn hardheid te controleren ('meer dan voldoende') :-)

Achteraf werden we in de cafetaria nog bijgepraat over de club (tot nader order nog steeds de enige in Belgie!) en zijn Olympische ambities, en de perspectieven voor de vrouwenploeg (mits er nog twee nieuwe leden gevonden worden dan liggen er Europese tornooien in het verschiet).

Een leuke ervaring was het zéker, en qua terminologie zijn we ook weeral wat woordjes rijker.  Wil je zelf ook eens kennis maken met de skip, de hack en de centerlijn dan ben je bij de Curling Club Mechelen aan het juiste adres.

Wel Floris, de winterse koude doet bij mij de schaatsmicrobe weer herleven. Onlangs mocht ik een stuk van de Belgische Curling ploeg rondleiden in Mechelen. Zowaar een onderschatte sport :-)

Ik heb ook al aan curling gedaan, maar dat was niet op ijs, maar in een sporthal. Dat vond ik toen al een uitdaging, dus ik kan me er wel in inleven dat het op het ijs nog véél uitdagender is. @ Peter, als het zo koud is, misschien toch weer ijs op het vlietje later dit jaar, en kun jij met je hernoemde functie als ijsmeester daar een curling organiseren ;o)

Dat word veel gespeeld in Canada,maar ik blijf toch liever met Bowling (alhoewel ik dat ook heb moeten opgeven na mijn schouders en knie operations