Moakley brengt intense akoestische liedjesmarathon vol bezieling

Mechelen - vrijdagavond 15 oktober 2010: wie er bij was kan het beamen: een avond om in te lijsten. In O’ Fiach Irish Pub was het genieten van de ‘onvermoeibare akoestische jukebox’ uit Nieuw-Zeeland: Moakley, ofwel Mark Oakley.

Moakley pakte uit met een handvol eigen nummers en een arsenaal bekende en minder bekende covers, met veel respect en stijl gebracht. Overheerlijke kersen op de taart waren de knappe arrangementen en het mooie karakteristieke stemgeluid van Moakley

Met drieëndertig liedjes, goed voor bijna drie uur muziek, het optreden startte rond 22 uur en toen de laatste bis gespeeld werd was het 1 uur, zorgde Moakley voor een heuse marathon. Wat mij betreft, en ik sta hierin vast niét alleen, mocht de ‘muzikale reis’ nog langer duren.

Mark Oakley bracht enkele liedjes uit zijn album ‘Mask’, waaronder het sterke ‘Dancing Round Each Other For Years’ en één van de hoogtepunten van de avond, het al even mooie ‘What’s Inside’ en het veelzeggende, pakkende ‘I’m In Love With You (It was Always You)’. En we kregen ook het gloednieuwe ‘We’re Riding Trains’ te horen, over zovele mensen bijeengepakt op een trein die eigenlijk toch heel alleen zijn, want geen woord met elkaar wisselen. Het lied resulteerde uit een observatie van Oakley’s vele treinreizen in de benelux.

Het eigen werk van Mark Oakley kan misschien best omschreven worden als singer/songwriter, ‘acoustic soul’ of folky blues, maar ik zie hem net zo goed een jazz standard croonen. En Moakley’s stemgeluid pas eigenlijk perfect tussen grote mijnheren zoals Neil en Tim Finn, Sting, Tom Petty en Bono, om er enkele te noemen. En ik heb een vermoeden dat het ook muzikale helden van hem zijn. En we kwamen die helden ook tegen in de setlist. De interpretatie van Stings ‘Fragile’ - ook een hoogtepunt! - was net dàt: fragiel en o zo mooi. Of hoe je een cover met veel respect brengt en die je volledig eigen maakt. Moakley deed dat, ook met die andere knappe songs die hij uitkoos. ‘Message To My Girl’ van Split Enz (met Neil en Tim Finn) bijvoorbeeld, of om bij de gebroeders Finn te blijven, met sterke interpretaties van ‘Fall At Your Feet’ en ‘Four Seasons in One Day’ van Crowded House.

Ook heel sterk waren de U2-nummers ‘One’ en ‘All I Want Is You’, Eagle Eye Cherry’s ‘Save Tonight’, wat kwam zijn stem dicht bij die van Eagle Eye zeg, maar dat gold ook voor Stings ‘Fragile’ en ‘Fields of Gold’. Even dacht ik dat Sting daar voor ons zat. En zijn versie van ‘Wonderwall’ vond ik zovele keren dan het origineel van de broertjes Gallagher. Heel mooi was ‘Babylon’, een nummer dat we kenen van David Gray.

Grappig en onverwacht: ‘Lady’ (Modjo) en ‘Please Don’t Go’ (Double You). Nummers die ik eerlijk gezegd al de vergetelheid in had gewenst, maar Moakley maakte er volwaardige songs van. Met Tom Petty’s ‘Free Falling’ was ik erg blij en een absoluut hoogtepunt was die sublieme versie van Bruce Springsteens ‘Hungry Heart’. (!!)

Mark verklaarde zich fan van Bill Withers en bracht zowel ‘Ain’t No Sunshine’ als ‘Two of Us’ dat ie ook herhaalde in de bisronde. Joni Mitchels ‘Big Yellow Taxi’ bleek uitermate geschikt om het concertje te openen én af te sluiten. Met de waarheid (aka levenswijsheid) als een hele kudde koebeesten: “You don’t know what you’ve got until it’s gone”.

Dit was de setlist van dit knappe concert:
1. Big Yellow Taxi (Joni Mitchell)
2. Babylon (David Gray)
3. Message To My Girl (Splitz Enz)
4. Please Don’t Go (Double You)
5. What' s Inside
6. Here Comes The Rain Again (Eurythmics)
7. Ain't No Sunshine (Bill Withers)
8. Just The Two Of Us (Grover Washington, Jr)
9. Lady (Modjo)
10. One (U2)
11. Come, Said The Boy (Mondo Rock)
12. We're Riding Trains

13. Fire (Bruce Springsteen)
14. Wonderwall (Oasis)
15. Save Tonight (Eagle Eye Cherry)
16. Hungry Heart (Bruce Springsteen)
17. Fields of Gold (Sting)
18. Fall At Your Feet (Crowded House)
19. Dancing Round Each Other For Years
20. I'm In Love With You (It Was Always You)
21. Everybody Wants A Piece Of Me
22. Suspicious Minds (Mark James - Elvis Presley)
23. Fragile (Sting)
24. Layla (Derek & The Dominoes)
25. All I Want Is You (U2)
26. Free Fallin' (Tom Petty)
27. I Can See Clearly Now (Johnny Nash)

28. Wonderful Tonight - 'Funky Version' (Eric Clapton)
29. Four Seasons In One Day (Crowded House)
30. Let Her Cry (Hootie & The Blowfish)
31. Another Day in Paradise (Phil Collins)

32. Just The Two Of Us (Grover Washington Jr.)
33. Big Yellow Taxi (Joni Mitchel)

Ron Hunter van O Fiach’s had me er op attent gemaakt, enkele weken terug: “Als Moakley hier optreedt, zeker komen Mark, dat ga je zeker goed vinden denk ik”. Ron sprak wijze woorden zo bleek. Met Moakley zorgde O’ Fiachs weer voor een fijne sfeervolle unplugged vrijdagavond in Mechelen. Nog van dat!

Moakley: www.myspace.com/moakleymusic

Verslag: Mark ‘Markec’ Van Mullem
Foto’s: Marc Van Campenhout

tzal is ni zien dat het goed was

+3 uur geweldige live muziek, nog van dat!

inderdaad, Marc! Zo goéd was het.. van mij mocht ie nog uren doorgaan ;-)