Kroniek van een kerk

(foto's: Jan Smets)

Over de 'noodlijdende' parochiekerk van Sint-Jozef-Coloma in 'den Hanswijkenhoek' is er de laatste jaren al erg veel inkt gevloeid.  Lange tijd was het lot van deze kerk wegens ernstige bouwgebreken, heel onzeker.  Maar begin van dit jaar is men dan uiteindelijk toch begonnen met de broodnodige restauratie.  Nu is men ijverig aan het werk aan de buitenrestauratie, nadat de toren reeds is aangepakt...  In een volgende fase zal men de binnenkant onder handen nemen.

Maar ik heb leuk nieuws te vertellen.  Heel binnenkort - vanaf 17 oktober - verschijnt een prachtig kijk-en leesboek over deze kerk.  Auteur is Cyriel Van den Ameele, en ik heb deze gedreven man (die nu reeds enkele jaren geleden overleden is) in zijn opzoekwerk geholpen - vooral met het beeldmateriaal en het leveren van foto's...

(cover van het boek: Jan Smets)

 

Deze 'Kroniek van de Parochiekerk' bengt de boeiende geschiedenis van deze neogotische kerk van de indertijd vermaarde architect Careels.

De kroniek is geschreven in een periode van grote onzekerheid over de toekomst van de kerk (die leegstaat sinds het jaar 2000).  Ging de kerk gerestaureerd worden, of zou ze worden afgebroken?

Toen groeide de nood aan een onderbouwd werk over de kerk.  Met de kerk zou immers de hele geschiedenis ervan kunnen verdwijnen.  Cyriel Van den Ameele - inwoner van Coloma - maakte er grondig werk van, en schetste tegelijk ook de groei van de wijk.

 

De man is heel nauwgezet en met groot enthousiasme te werk gegaan.  Ik heb het geluk gehad dit van op de eerste rij te mogen meemaken.  Ontelbare uren heeft hij in het werk gestoken.  Samen hebben we dan het beeldmateriaal opgezocht...  Unieke foto's uit de privé-collecties van buurtbewoners hebben we kunnen gebruiken...,  Dit alles werd aangevuld met actuele foto's, plannen, tekeningen...

Cyriel overleed heel plots, enkele jaren geleden.  Het werk is een tijdlang in een lade blijven liggen, tot alles een half jaartje geleden in een stroomversnelling is gekomen.  Met een kleine ploeg hebben we alles nog eens doorgenomen, geactualiseerd, aangevuld...  En we hadden de intentie om er een kwalitatief hoogstaand boek van te maken.  We hopen dat we hierin gelukt zijn.

   

(foto's: Jan Smets)

 

De eindredactie is achter de rug - de drukproeven stemden ons tot tevredenheid...

Het resultaat is een prachtig ogend en historisch verantwoord boek van 96 bladzijden, in groot formaat (A4 liggend) in vierkleurendruk.

Het verschijnt op het ogenblik dat de restauratie van de kerk in haar eerste fase is. De opbrengst van het boek zal worden besteed aan de binneninrichting in de derde fase.

Het boek is vanaf 17 oktober (op 16 oktober wordt het officieel voorgesteld tijdens de Parochiedag om 19 uur in zaal 't Kranske aan de Tervuursesteenweg) verkrijgbaar in de boekhandels 'De Zondvloed', 'Forum', 'Salvator', en op het Pastoraal Centrum.

Ook kan het boek aangeschaft worden in 't Kranske - elke zondag tussen 12 en 13 uur.  Ofwel kan je het boek bij mij thuis afhalen na telefonische afspraak:

Jan Smets  -  Stenenmolenstraat 102  (015/41 66 05)

Het boek kost 22 euro.

 

 

(tekening: Jan Smets)

 

Het boek is een must voor elke inwoner van de wijk, of voor mensen die hier ooit gewoond hebben.  Maar ook voor elke Mechelaar die geboeid is in het  erfgoed van deze stad, is dit boek een aanrader.

 

Cyriel zelf maakt dit alles niet meer mee.  Maar wij allen, en zijn kinderen in de eerste plaats, zijn bijzonder tevreden dat dit schitterende werk waar hij zijn laatste levensjaren aan gewijd heeft, eindelijk op de toonbank ligt!

van de toonbank naar jouw boekenplank?

 

 

 

Ik ontving de uitnodiging/flyer voor het boek en de boekvoorstelling ook al in de brievenbus, niet vreemd als wijkgenoot natuurlijk... En toen had ik al zoiets van "Wow, interessant...". Deze post bevestigt dat nog ...

Erg interessant, Jan. Leuk dat je er kon aan bijdragen zeg...
Of ik op de parochiedag kan zijn wéét ik niet (ik vrees van niet) maar zoniet, dan hoor/lees je nog van me...

Een aanrader, zeker ook voor Colomawijkbewoners, me dunkt...

Ik heb mijn exemplaar al gereserveerd via zijn dochter!

Van 't Kranske naar mijn boekenplank ;-)

Mooi zo!  Ik denk dat jullie niet ontgoocheld zullen zijn...  Het is een knap boek geworden.

Graag wil ik jullie deze foto's van sommige bladzijden van het boek tonen, zodat je er al een idee van kunt vormen:

(voor-en achterzijde van het boek...)

(foto's: Jan Smets)

 

Deze morgen een mooi artikel over het boek in Gazet van Antwerpen (SvH):

(foto: Jan Smets)

Ja, ik hebt dat ook ontdekt in mijn ochtendkrant! Gelezen en goedgekeurd ;-)

Nog meer benieuwd naar het boek nu!

Binnenkort dus verkrijgbaar hier!   ;-)  zie telefoonnummer in topic voor afspraak...

Het boek is volgende week ook beschikbaar in archaeobook (Veemarkt 66), waar Wim Tiri ze met plezier zal verkopen!

(trouwens, die sinds september geopende 'speciaalzaak' is méér dan een bezoek waard!)

 www.archaeobook.eu

 Hoy mannen,dat boek MOET ik zeker ook hebbenKan me nog altijd moeilijk verplaatsen en Gusta ligt in het ziekenhuis.Maar ik doe toch men best.

Vanaf nu in de boekhandel! ... hij ligt daar broederlijk naast de nieuwste Luc Deflo...

(foto: Jan Smets)

Ondertussen heb ik mijn exemplaar in mijn hebgraage handjes ;-)
Ziet er heel goed uit. Gegarandeerd nog veel lees- en kijkplezier dat me te wachten staat!

22 euro ??? Decadent !

@anoniem: 't Wordt tijd dat ge eens naar een winkel gaat. Ik geef toe, het is meer dan uw Joepie! :-)

Inderdaad Anoniem: wij zijn decadente afzetters.  Ik ben net met een deel van de opbrengsten van het boek eens lekker gaan eten bij d'Hoogh.  ;-))

En dan daarnaast nog geen pintje komen drinken .