Jo Haazen in de Klapstoel bij vtbKultuur...

Woensdagavond 13 oktober ontvangt vtbKultuur Mechelen beiaardeminentie Jo Haazen in 'de Klapstoel'. De voormalige stadsbeiaardier en directeur van de Beiaardschool werd in december 65, ook voor stadsbeiaardiers is dat de pensioensgerechtigde leeftijd. Haazen zet er dus een punt achter en samen met GVA-journalist Sven Van Haezendonck blikt de sympathieke stadsbeiaardier terug op een rijke en verdienstelijke carrière.

Jo Haazen werd in 1944 geboren in Antwerpen. In 1965 studeerde hij af aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. Van 1968 tot en met 1981 was hij stadsbeiaardier van Antwerpen waarna hij als beiaardier op de Onze-Lieve-Vrouwetoren speelde. Zijn legendarische concerten vanuit de Onze-Lieve-Vrouwetoren brachten duizenden toehoorders op de been. In 1981 kwam Haazen naar Mechelen waar hij Piet Van den Broek opvolgde als stadsbeiaardier van Mechelen. Hij werd er ook directeur van de wereldvermaarde Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ en trad in ‘de Wereldstad van de beiaard’ zo in de voetsporen van Jef Denyn, Staf Nees en Piet Vandenbroek.

Haazen ligt aan de basis van de 'renaissance van de beiaardkunst in Vlaanderen' na de tweede wereldoorlog. Haazen concerteerde in vele landen. Hij promootte de beiaardkunst in Japan en Rusland en werd in 2003 aangesteld als titularis-beiaardier van de Peter-en-Pauluskathedraal te Sint-Petersburg.

Hoé Jo Haazen dat allemaal zelf beleefde, wat hij zoal meemaakte en wat zijn toekomstplannen zijn, vernemen we ongetwijfeld tijdens de ontspannen babbel die Sven Van Haezendonck met deze beiaardgrootmeester heeft...

Wie er bij wilt zijn wordt verwacht op woensdag 13 oktober om 20 uur in het auditorium van het Cultuurcentrum Mechelen. Inkom: 10 euro (Leden van VAB en vtbKultuur betalen 9 euro).

• Meer info: t: 015 55 56 02 (H. Van Miert) – e: mechelen@vtbkultuur.be


Lees ook Jan Smets' artikel 'Jo Haazen speelt zijn laatste beiaardconcert'.

alle foto's: (c) Jan Smets

...wil ik niet missen.  Ik zal er zijn!

Een zeer minzaam man.  Ik had ooit de gelegenheid er even mee te praten tijdens de voorstelling van de gemeenschappelijke uitgifte van een postzegel over de Mechelse beiaard met het jumelerende St Petersburg.

Een interview dat ik destijds had met stadsbeiaardier Jo Haazen in het verloren gegane restaurant Onder den toren:

 http://deoudestad.blogspot.com/2010/09/de-beiaard-zomeravondconcerten-van.html

Leuk interview, David - Kom je morgen ook?  Ik wél alleszins ;-))