Eerste archeologische boekhandel in de Benelux

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Wim Tiri is een bijzonder gedreven, zelfs gepassioneerd archeoloog.  Bovendien is hij een trotse Mechelaar - en die twee aspecten maken dat hij best eens een podiumplaats mag krijgen op deze blog.  Vorige maand opende Wim met 'Archeobook' op de Veemarkt, de allereerste archeologische boekhandel in de Benelux.  En daar mag hij, én Mechelen, beslist fier op zijn...

 

De winkel is een bezoek overwaard.  Héél zeker.  Elke boekenliefhebber die bovendien geboeid is in geschiedenis, zal hier zijn gading vinden.  Ik kwam er onlangs ook voor de eerste maal over de drempel, en wéét dat ik zeker nog eens zal terugkeren.

 

ArcheoBook is ook een internetwinkel.  Maar nu is de winkel ook 'fysiek' te noemen.  Deze boekhandel specialiseert zich in boeken over archeologie (hoe kan het ook anders...), maar ook in monumentenzorg, landschapsbeheer en geschiedenis (ook lokaal).  En hiermee is gezegd dat niet alleen de archeoloog hier zijn ding zal vinden.

 

ArchaeoBook is ontstaan na overname van het Nedrlandse internetantiquariaat Halos, dat zich toelegde op archeologie.  Na deze overname breidde Wim het boekenbestand uit met boeken over bouwkundig en landschappelijk erfgoed.  En...het werd een échte winkel.  Op de Veemarkt werd dé geschikte locatie gevonden om de boekhandel op te zetten.

Wim Tiri heeft ook een bedrijf dat archeologisch onderzoek verricht.  Met deze winkel in Mechelen waar zowel amateurs als wetenschappers hun 'gerief' zullen vinden, kan hij zijn passie voor archeologie en aanverwante interressegebieden volledig kwijt.   

Méér dan 15 000 titels kan je vinden op zijn internetshop, en in de winkel zelf kunnen 5000 tiels over de toonbank gaan.  Da's best een heleboel.  Een breed publiek kan er terecht - en ja: ook kinderen zullen er wat kunnen vinden, vertelt Wim.

 

De winkel is open op maandag, woensdag en vrijdag van 13 uur tot 18 uur, en op zaterdag van 10 uur tot 18 uur.  Maar ook op afspraak is het mogelijk om de winkel te bezoeken.

Op het internet kan je het hele assortiment verkennen op  http://www.archaeobook.eu/

Archaeobook is beslist een aanwinst voor onze stad, én een perfecte aanvulling van de al bestaande boekhandels in de stad.

Wim Tiri wens ik alvast veel succes met deze zaak!

Wim is een toffe, gedreven vakman-archeoloog die onze Mechelse ondergrond kent en weet naar waarde te schatten. Indien de peters en meters van het St. Romboutskerkhof wat verder willen kijken dan ' hun skelet ' ( da's voor de insiders ), dan moeten ze eens goeiedag gaan zeggen en gaan neuzen aan de Veemarkt!

Nu tegenwoordig elke kubieke meter Mechelse grond wordt omgewoeld, alvorens er een appartementsblok op neer te poten, staan al die archeologen en de archeologie an sich serieus in de kijker (ook en vooral van de Flickrfotografen).

De hedendaagse versies van Indiana Jones, als het ware.

Echter wel zonder de bad guys, natuurlijk !  Want die hebben we niet in Mechelen.

;-)

Ben er dit weekend even gaan kijken. Erg groot is het niet, maar zeker een aanwinst voor de stad.

Daar moeten we zeker eens binnenstappen! Goed dat ik dit weet....

Inderdaad een meerwaarde voor Mechelen. Laatst zag ik dat er een "karikatuur" winkel is bijgekomen in de OLV straat. Heel origineel.

Mechelen wordt door burgervader Somers reeds het 'Mekka van de archeologie' genoemd...  Dat zei hij tenminste op de opening van de winkel.

Straffe uitspraak, of...toch wel een beetje waarheid aan het worden?

Een gewaagde stap maar als het eenmaal bekend wordt is het een verrijking voor de archeologie in binnen-en buitenland.

 

Liever dit dan al die mega-boeken-CD-dvd-&-andere-nutteloze-prullaria-stores.

Enfin, ieder zijn meug, natuurlijk !

Maar als je dat dan toch liever hebt, dan kan je misschien beter een dagje gaan verdwalen (of verkwanselen) in zo een mega-supergroot-wallmart-concern-complex in of rond Antwaarpe-city.  Voordeel is natuurlijk wel dat je er altijd vol-au-vent met frietjes kan gaan eten (hoe klassiek).

;-)

@Jans: je kan je de vraag stellen: is alles dan nog niet opgegraven in Mechelen? Ik denk van niet alhoewel het huidige tempo voor onze archeologen héél hoog ligt. Het zit er dus wel aan te komen dat er zich een dipje gaat voordoen in de beschikbare locaties. Ik denk daarbij aan de te graven ondergrondse parking op de Schuttersvest ( wie weet wat men vroeger allemaal in de daar gelegen stadsgracht kieperde? ) en de natte droom van een winkelcentrum aan het smal gedeelte van de OLV-straat ( één van de oudste stadsgedeeltes ). Dan heb je die andere natte droom van Mediamarkt in den Bruul ( oud havenkwartier ) en dat zal het zowat zijn denk ik op middellange termijn.

 Gim, " rond Aantwaarpe city zegde. Mag iedereen daar dan niet binnen in Aantwaarpe city

Van de laatste 100 jaar is toch nog niet veel verschenen, de meubelsector in mechelen,

automobielnijverheid, de bloei van 't arsenaal en de komst van nevenbedrijven zoals ragheno,

schipton op guldendal?, nu afgebroken

Marie Thumas op Nekkerspoel, ...

Misschien moeten we hier nog 100 jaar op wachten voordat er iets over verschijnt?

Allez, Markanne / Boeckitrans !

En dit hier hebt gij nog nooit gelezen ?

@Mark-Anne: wat bedoelt ge? Publicaties over opgravingen op de terreinen van Marie-Thumas, Schipton met specifiek onderwerp over de laatste 100 jaar? Vind je dat niet wat rap om daar archeologen op te zetten? ;-)

@Luc, misschien ook eens gaan kijken op de Hanswijkvaart nummer 81 

Nu is het er nog.

Zijn er nog mensen die er gewerkt hebben of herinneringen aan hebben.

Of foto's ervan die de kinderen of kleinkinderen toch maar in de vuilbak gooien bij het opruimen.

Ik heb er vorige week een boek besteld die ik nodig had voor mijn studie (en verder enigzins lastig aan te komen is). Ik heb het net ontvangen: zeer zorgvuldig ingepakt en snel verstuurd. Ik hoop eens een keer binnen te stappen als ik in Mechelen ben. (Ik woon in Nederland). Vriendelijke groet, Marianne Talma

Mijn collega heeft er voor 160,00 boeken besteld. Nooit ontvangen!!!