Wonen in een klooster

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets)

Het is in Mechelen al géén unicum meer.  Wonen in een oud klooster is trendy.  In de Karmelietenstraat is er het Patershof (en méér: je kan er als toerist zelfs slapen in een vroegere kerk...).  En nu is ook het verbouwen van het vroegere Loretteklooster in de Begijnenstraat in een beslissende fase gekomen...

Zaterdag kon men de gebouwen bezoeken, op een opendeurdag.  En deze 'open-deur' trok aardig wat volk aan.  Velen zijn immers benieuwd hoe het neogotische klooster-en schoolgebouw uit 1911 wordt omgeturnd tot appartementen en lofts.

 

Ook ik was één van de velen die eens een kijkje wilde nemen achter de fraai opgeknapte gevels.  En ik was aangenaam verrast: dit is schitterend.

Mechelaars die verhuisplannen hebben naar de binnenstad, en willen wonen in een pand met karakter (én bovendien beschikken over een stevige beurs - laat ons wel wezen...), moeten zéker overwegen om het Loretteklooster met een bezoek te vereren.

Nog heel wat dient afgewerkt natuurlijk; maar men kon al een modelappartement bezoeken.  Zo kreeg ik al een flink idee van het 'wonen in een voormalig klooster'. 

    

Oude elementen als spitsbogen, glaramen  en een prachtige ijzeren trap verhogen de sfeer.  Ze werden verwerkt  in de strak-moderne transformatie. 

Mooie dakterrassen waar het discreet zitten is, hebben een vaak prachtig uitzicht op de historische binnenstad.  Ik was hierover meer dan enthousiast.

  

Zo krijg je een unieke kijk op de omgeving, van torens, pleinen en huizen,...en op de hierover gelegen appartementen van het Spijker bijvoorbeeld...

Het binnengebied tussen Begijnenstraat en Drabstraat wordt later een semi-toegankelijke binnentuin.  Als later de oude woningen van deze laatste straat zullen gerenoveerd zijn, zal het geheel, samen met het nu ook haast volledig opgeknapte Hooghuys, een meerwaarde zijn voor de buurt...

    

Nee: ik heb absoluut geen verhuisplannen, en woon meer dan graag in mijn eigenste Mechelse buurt, maar anders...

Wie wat méér wil weten over dit project, moet zeker maar eens surfen op:

www.loretteklooster.be

Mechelen wordt er steeds maar mooier op.  De Begijnenstraat is van een vergeten 'achterafstraat' een knappe passage aan het worden tussen Sint-Rombouts en Vismarkt.  En dit was méér dan nodig.  Ik kan het alleen maar toejuichen.

    

 

 

 

 

 

Allez, enkel voor the rich and famous, dus ?

Enkele weken geleden werd er aan de Leuvense Vaart ook enkele (gewone) woningskes gerenoveerd.  Niet door de Stad of een firma, maar door de kopers zelf. Een overbuur (die op de andere oever woont) wist me te vertellen dat het ook daar nog amper te betalen is voor Jan-met-de-pet.

En dan heb ik het nog niet over deze "casco's"...

Vaartdijk - Foto Gimycko

Moeten de dames daar nu ook ne kuisheidsgordel dragen ? En wat doen ze er met de kids ? 

Welkom in de 21e eeuw G.L. :-)

@g.l.: óók een kuisheidsgordel? Waar nog? De kids gaan gewoon naar school vermoed ik, tenzij je daar een andere triviale mening op na houdt? 

Luc, gij zijt daar precies tôôs 

En hiermee zijn we wéér ver van huis...  Het ging dus over de verbouwing van het oude Loretteklooster tot nieuwe woongelegenheden...

 

Het Loretteklooster is zeker een prachtlocatie.

Maar ik vrees er een beetje voor of er wel genoeg kapitaalkrachtig volk voor is.

Het is al de 2de keer dat ze een opendeurdag organiseren (wel tof dat de 'gewone Mechelaar' zo ook eens een blik in het complex kan werpen.)

Anyway; het aantal projecten in de stad is wel een bewijs dat Mechelen goed in de groei zit! :-)

Als we morgen Hoofdstad worden van een onafhankelijk Vlaanderen schieten de huisprijzen hier dan natuurlijk door het dak !

Geef het maar toe : Mechelen / Malines / Mecheln / Mechlin is hip !

:-)

@Jans: wat de upperclass betreft heb ik nog altijd liever dat ze terugkeren naar de stad dan dat ze ergens in Keerbergen, Rijmenam of Bonheiden wat bossen gaan uitkappen om zich daar ' proper ' te kunnen gaan nestelen.

Het zijn wel die mensen die gaan zagen dat er lawaai gaat komen vanop de Vismarkt.

 Nergens in Vlaanderen zijn de vastgoedprijzen zo sterk gestegen als in Mechelen het afgelopen jaar ( vergelijking tussen steden ).

De oorzaak lag doodeenvoudig in het feit dat de prijzen hier nogal laag zaten.

Er is wel een nieuwe tendens die misschien verklaart waarom ze niet zo snel verkocht raken.

Dit las ik vanmiddag in de krant: artikel

 verbouw ook onze toren ombouwen tot en 4 steren hotel zou dat ook ni mooie zijn met verschillende verdiepingen

@ anoniem: kan je dat iets meer preciseren? Je taalgebruik is wat ongelukkig of je toetsenbord deugt niet?