Vlietjes !

(Melaan in aanbouw, foto Peter Meuris)

Als liefhebber van alles wat met vlieten te maken heeft in onze schone stede, mag ik vanavond niet ontbreken op de lezing van Soiree Lamot. Paul Temmerman spreekt over de vlieten in onze stad.

Allen daarheen !

Tot zo'n honderd jaar geleden stroomden er overal in Mechelen vlieten, zijrivieren van de Dijle. Rond de vorige eeuwwisseling werden ze om hygiënische redenen gedempt of overwelfd. Een van die vlieten, de Melaan, werd in 2005 en 2006 gedeeltelijk weer opengelegd om het water terug te brengen in de stad en op 21 maart 2007 werd de vliet plechtig geopend.

Paul Temmerman is al lang gefascineerd door de Mechelse vlieten. In de loop van de jaren bestudeerde hij de geschiedenis ervan. Met oude foto's en kaarten bracht hij het ondergrondse waternetwerk zo goed mogelijk in beeld. In deze lezing deelt hij zijn bevindingen aan de hand van tal van foto's.

(Foto Jan Smets)

Hij geeft een overzicht van de eerste vlieten en de natuurlijke waterlopen in het laaggelegen stadsdeel. Hij schetst de evolutie ervan in de periode 1000-1900. Aan de hand van (lucht)foto's geeft hij een hedendaagse kijk op enkele vlieten die nu nog ondergronds bestaan, zoals onder meer de Greppe, tussen de IJzerenleen, Begijnenstraat en Minderbroedersgang. Ook licht hij de openlegging van de Nieuwe Melaan in de omgeving van de Begijnenstraat toe.

Paul Temmerman is industrieel ingenieur bouwkunde. Als diensthoofd Infrastructuur bij de stad Mechelen leidt hij een team dat verantwoordelijk is voor het onderhoud en de aanleg van wegen en rioleringen door externe aannemers.

Praktisch:

Waar? Lamot, Van Beethovenstraat 8-10 (ingang Haverwerf), 2800 Mechelen

Wanneer? donderdag 23 september om 20.00 uur

Prijs? € 5,00 (een drankje inbegrepen)
UiT-pas: € 2,00


Tickets reserveren (niet verplicht) bij UiT in Mechelen, Hallestraat 2-4-6, 2800 Mechelen
T 070 22 28 00
E uit@mechelen.be

Géén twijfel!  deze datum stond al lang verankerd in mijn agenda.  Dit wil ik zeker niet missen.  Paul Temmerman is dé man die hierover veel boeiends zal weten te vertellen.

ik had er ook graag bij geweest

maar de plicht roept, ik hoop er bij te zijn op de volgende lezing

Ben al bijna onderweg. ;-)

 Weer een dubbele boeking ... heb al kaarten voor het Bach concert in het Begijnhof :-(

Was weer erg interessant Paul, bedankt !

Minstens 100 mensen in het publiek trouwens.

Afwezigen hadden ongelijk: niks historisch maar technisch goed onderbouwd met ' lichtbeelden ' die je ergens anders nooit te zien krijgt! Onder de grond, onder onze huizen bevindt zich een aparte wereld!

't Was heel erg boeiend.  Ik heb er ook veel van opgestoken.  En inderdaad: wat een verrassende geheime wereld vinden we onder de kelders en kasseien van onze stad!  Van het begin tot het einde ademloos gekeken en geluisterd.

Soirée Lamot is wéér een succes!  ...en zoveel aanwezigen!  Ik kijk al uit naar volgende keer.

Heb veel kelders met veel water gezien, van mensen die niet wisten dat hun huis boven een vliet staat! Het was inderdaad een boeiende avond!

Vlietjes: dias vind je hier