Open Monumentendag 2010

met categorie:  

Vandaag is het weer hoogdag voor erfgoedliefhebbers. Open Monumenten Dag. De voyeur in ons wordt wakker gemaakt, en stadsgidsen staan weer overal paraat om vakkundige uitleg te geven.

Het thema dit jaar is de 4 elementen. Maar wat is er allemaal te zien vandaag ?

(Gouden Leerhuys, Lange Ridderstraat, Foto Erfgoed.be)

* Het Gouden Leerhuys: Het Gouden Leerhuys in de Lange Ridderstraat was zeker sinds 1647 in handen van goudleermakers en herbergde zelfs de laatste ateliers. Goudleer ? Vergelijk het gerust met super-de-luxe behangpapier van vandaag, op basis van leer. Gidsenbond Mechelen zorgt voor gegidste tochten binnenin.

(Foto Siri)

* Het Molenhuis: Een superstaaltje van technologie, de overblijfselen van een watermolencomplex, waar we binnenkort een HORECA zaak in kunnen verwachten.

* In de Hanswijkbasiliek en het voormalige klooster van de dalscholieren is er de tentoonstelling "Hanswijk anders belicht"

* Wil u de geschiedenis kennen van De Gouden Zalm (Zoutwerf 5), dan kan u daar terecht.

(Atelier Michiels, Foto Jan Smets)

* En vergeet ook niet langs te gaan bij Uurwerkmaker Michiels op de Korenmarkt.

* In de Nonnenstraat staan de begijnhofwoningen Sint-Job en 'Sint Liborius' in de steigers.

* En voor varend erfgoed kan u terecht aan Auwegemvaart 56.

* Vergeet ook niet een in Walem langs te gaan Emmausdreef 2, want het kasteeldomein Emmaus is ook te bezichtigen.

(Hooghuys, Drabstraat, Foto Erfgoed.be)

* Ik ga zeker en vast een kijkje nemen in het prachtig gerestaureerde Hooghuys aan de Drabstraat. Want de zolderconstructie is echt uitzonderlijk ! Ik had al een sneak-preview, en vanuit het raam van het Hooghuys zie je dit:

(Zicht vanuit zolder Hooghuys, Foto Peter Meuris)

Gidsenbond Mechelen zorgt voor gegidste tochten binnenin het Hooghuys.

Maar misschien gaat u graag wandelen met een gids ? Dat kan !

  • De faculteit van het Mechels dialect biedt wandelingen in het 'Schoen Mechels', zonder onderschriften. 10.00u, 13.30u, 14.00u en 14.30u vertrek Hallestraat 2-6
  • Maar er is ook de thematische wandeling 'De vier elementen' in het Schoon Vlaams, 11.00u, 14.00u, 15.00u vertrek Hallestraat 2-6

En om 16.00 uur hebben we het beroemde klokkenwerpen op de Grote Markt !

(Foto Jan Smets)

Ik ga zeker ook eens in Walem kijken zometeen

nadien parkeren we de wagen weer thuis en zal ik de binnenstad intrekken

was misschien beter geweest dit een aantal dagen op voorhand te posten?

Is dit het dakgebinte waar je het over hebt?

 

attic

TommyG

dit is toch al enkele dagen geleden gepost door Rudy

zie de vorige post

En de Tinellaan die van de noen afgesloten was, met de mitraillette in den aanslag,

was dat ook voor de mollementen ? Of hadden ze 't gevang per abuis opengesteld ?

Rudi had het over het klokgieten !

Het was een herdenking van de Joodse Gemeenschap, vandaar de politie denk ik.

Voor het eerst in jaren heb ik nog eens enkele monumenten kunnen bezoeken.  Een mooie dag die elders begon,  op het pleintje aan Lamot, waar de Sp.a al voor de vijfde keer een ontbijt organiseerde met eten maar ook enkele optredens. Ondanks de regen veel bezoekers, naar verluidt meer dan 500.

De eerste act, zowaar een behoorlijk godsdienstig getint optreden van een gospelachtige  en gelukkig ook nog al eens swingende groep zwarte dames en heren, die ik echt niet had verwacht bij de socialisten. Een opsteker voor de zwaar lijdende katholieke kerk uit onverwachte hoek?    J

Ik smaakte vooral het optreden van Patrick Riguelle met Jan Hautekiet aan de toetsen. Een programma Frans chanson met enkele verbluffende Brel vertolkingen door Patrick.

Maar wat de monumentendag betreft : ik heb niet alle monumenten bezocht maar heb genoten van het houten geveltje in de Hanswijkstraat en de goede uitleg in Hanswijkkerk en klooster. Absolute topper, samen met het Hooghuys aan de Melaan, was voor mij  het molenhuis, waar je een goede en gefundeerde indruk kreeg van wat een schitterende industrieel complex dat ooit was. Ik pleit hier direct voor het plaatsten van enkele houten raderen in de nu lege raderruimtes. Dit moet mogelijk zijn, al vrees ik dat stedenbouw hiervoor wel een stokje zal steken, wegens namaak.

Ik was sterk benieuwd naar het Gouden leerhuis en ook dat bleek een verrassend grote woning, maar uitgerekend hier had men wat meer uitleg  (lees panelen ) mogen plaatsen. Goudleer is toch een belangrijk Mechels exportproduct geweest en gezien de info die wa daarover bezitten was hier meer mogelijk. Of was het feit dat dit gebouw momenteel deel uitmaakt van een scholenkomplex misschien de reden dat er niet te veel mogelijk was? Een gemiste kans.

Tegen 16 uur zat ik dan achter een "Maneblusser" op de Grote Markt om het gedoe rond het klokkenwerpen te bekijken. Klokkenwerpen dat deze keer wel lukte ( maar was die eerste klok nu een test of was dat daar toch een probleem?).

En die hele namiddag onder een mild zonnetje, wie had dat na de regenachtige morgen nog verwacht?

Conclusie: een schitterende dag in eigen stad.