Ne groete mè mayoneis.

Nadat de Mechelse politiek, in vroegere legislaturen, de typisch Belgische frietkoten uit het Mechelse straatbeeld gebannen heeft, las ik enkele dagen geleden dat de Stad plannen koestert om een stukje binnendijle open te leggen aan de Zandpoortvest.

Daarbij zou het “frutkerreke” van Put, rechtover de volmolen, gespaard blijven, want die cultuur heeft zijn charme, zegt Mevrouw Geypen.

(Foto: J.Goovaerts) 

Dat vind ik een goed idee, want echt veel frietkarretjes zijn er niet meer.
Ik herinner me in de binnenstad nog het frietkot aan de Botermarkt, op de Schoenmarkt, en aan de Veemarkt, en de nog bestaande frituur aan de Korenmarkt.
Frituur Put stond toen nog aan de Leuvensesteenweg en ook aan het station had je een frietkar, rechttegenover de uitgang van de statie. 

Frituren in gewone huizen waren toen eerder zeldzaam.
Je had de Frietshop in de Leopoldstraat en de Martino in de Muntstraat en naast Café Leyden had je Yvonne, met recht tegenover haar deur Frituur Willy, nog in een écht frietkot.
Bij mijn weten zijn we dan rond, al kan ik er nog wel een paar gemist hebben. 

Het zou tof zijn als we hier enkele foto’s bij elkaar zouden kunnen vissen van enkele oude Mechelse frituren en frietkarrekes, want België heeft toch wel een echte frietcultuur. 

Misschien kunnen we hier ook eens uitzoeken waar men hier in Mechelen de beste frietjes bakt.

En dan had je begin jaren 50 ook nog een fritkot op de Grote Markt, dat van Bourgeois (tegenover "De IJzer") en op de Ganzendries dat van de "Frette", een klein fritkot op 2 karrewielen dat met bomen (zoals bij een stootkar) kon worden verplaatst.  Frette moet ergens in de omgeving van de De Langhestraat of de Veluwestraat hebben gewoond.  Een pak fritten kostte toen 5 frank en het gamma sauzen was toen heel wat beperkter dan nu:  mosterd, tartaar, mayonaise, pickles, ajuintjes en augurkjes  (1 frank extra) of mosselen (5 frank extra).  En pekelharing die op een kartonnen schaaltje in stukjes werd gesneden met een verroeste schaar :-)   Rik Put begon zijn frituur aan zijn café (de Koerier) aan de Plaisance brug en verhuisde daarna naar het pleintje voor de Aambeeldstraat om uiteindelijk op de Zandpoortvest te belanden.  Rik overleed vorig jaar.

 Hier aan het begin van de Hombeeksesteenweg staat er een, en ik dacht langs de Liersesteenweg ook nog ergens, tegenover de bakkers daar? Aan de ingang van het station dat is nu een hamburgerkraam. Die van in het station zelf zijn wel beter.

Als mijn geheugen mij niet in de steek laat stond er ook nog een ongeveer onder de toren van sint rombauts. Als we vroeger naar een optreden gingen in het volksbelang ( U2 is daar nog geweest, heb Bono nog zijn kleingeld weten laten vallen in het platenwinkeltje op de hoek ) dan gingen we daar eerst een friet steken om een goeie fond te leggen.

Ik heb er nog eentje geweten aan De Vijhoek,links net over de Dyle richting station(trapjes af).

 Oep de botermêt stond er ook een.

Als Moozen ook mag meedoen...

Op het dorpsplein heeft heel lang nen typische stakaravan gestaan waar een madammeke frieten in bakte... Ik was toen nog ne kleine snotter... Die stakaravan is lang geleden spijtig genoeg verdwenen en vervangen door een bungalowke... In het begin bakte daar nen dikke vetzak (letterlijk en figuurlijk) de frieten die op nie veel trokken... Er zijn dan over de loop der jaren nog een aantal verschillende uitbaters geweest, trokken allemaal op nie veel...

Tot een paar jaar geleden Doris en Robby de keet hebben overgenomen en het nodige nieuwe leven hebben ingeblazen, en nu kan ik zeggen dat wij in Mooze, naar mijn persoonlijke mening, den beste friet van Mechelen hebben, zonder overdrijven, en nog in echte puntzakken ook... Is nog zon frituur waar bijna iedereen met de voornaam wordt aangesproken, bestellen is bijna niet nodig want Doris weet steevast wat de mensen willen, zon goed geheugen dat die heeft...

Nu we het toch over frituren hebben... De grappigste frituur van Mechelen moet toch wel de Friet Van Mechelen zijn, uitgebaat door jawel Chinezen... Waarschijnlijk eigendom van de clan rond De Wok Van Mechelen die binnenkort naart schijnt ook een sushi kot beginnen... Sushi door Chinezen, als dat maar goed komt... :-)

Van al dat babbelen over frietkoten heb ik goesting gekregen maar ik zal nog een week moeten wachten, hier in China hebben ze enkel friet bij de McDonalds en de KFC...

GL, dat op de botermarkt staat er toch nog altijd?

Aan Plaisancebrug staat er nu nog steeds eentje en ik denk dat er ook eentje is op de Battelsesteenweg?

Waar schept men de beste friet in Mechelen, want na twee jaar ingeweken te zijn, weten wij het nog steeds niet! En dan liefst ne goeie friet, met vriendelijke bediening én aan een aanvaardbaar tempo (want daar kunnen sommige zaken wel nog wat verbeteren)

 @ allemaal

Aan het sportcomplex van Sporting Mechelen staat reeds jaren een frietkot. Ik dacht zelfs dat dat kot vroeger aan de zaal Den Abeel in de Ivo Cornelisstraat hoek Jef Verbertstraat stond. Telkens als de quizmaster van de jaarlijks door Tervuursesteenweg ingerichtte quiz  de half-time aankondigde, vlogen de hongerigen naar dit kot en kwamen terug met een geurig pak frieten. Die énige geur deed de zever uit ieders bek lopen. Want zeg nu zelf; alleen de geur van versgebakken frieten kan die sensatie teweeg brengen.

Dat en daarbij een frisse pils. Meer moet dat niet zijn.

 

TommyG. Brengt veu moa es ne loempia mè currysaus mé as ge terugkomt van China. 

Lies, probeer dat in Muizen eens, snel en goed...

GL, ik kom elk jaar naar China, loempias heb ik hier nog nooit gezien en currysaus is iets Indisch... Het is niet omdat ze het in de chinese restaurants bij ons verkopen dat het echt Chinees is... Kom eens uit u schelp, verken de wereld eens, verlaat Hombeek eens... Als ik u een suggestie mag geven, Bali in Indonesie is de perfecte plaats om te beginnen met de wereld te verkennen, het zal u ogen openen...

Naar mijn mening de beste frieten van in en rond Mechelen: frituur Kouter in Hombeek. De enige reden waarom ik Hombeek bezoek.

Alex, allee nau, mè gien bloemekes smaute hé, ma ja het mag gezei zoan Elisabeth es ni mis, en den Danny is oek ne hevigen Racinger Hé. Ma as er veul volk must staan aanschôôve kunde altoad boa Loon es binne komme hé. Lekker broan kroegske. 

oep 't bergske! (oude liersebaan) ook verdwenen...

Bedankt voor de tip, GL, doch bruine kroegen en voetbal zijn niet bepaald mijn ding, maar elks het zijne, nietwaar? Voor die frieten schuif ik graag wat aan :-)

Ik remember nog goed de frit kerrekes op den hoek van de Botermet,die op Steenweg veu het klakkenwinkeltje en die op de Veemet ,die eigenaar woonde in ons straat(zelestraat) en in mijn gedacht kan ik die nog altijd zien wanneer hij zijn groot paard aan het aanspannen was,Ik kan echt Mechelen niet voorstellen zonder fritkerrekes,dat is een groot stuk van onze folklore.

TommyG.Ik denk dat loempias van Indonesia kwamen.

Denk eraan :

Vanaf volgende week is Frituur Korenmarkt 2 weken dicht en vanaf eind september staat hun frituur, voor het minst 6 maanden, aan de Sotscop.

Louisfromusa, aan 't klakkewinkeltje, da was boa Dikke Polien geloef ik. Oep den hoek van de Botermêt Verreth  ???

TommyG, zo ver mocht ik niet van huis gaan van ons moeder. Wij hadden ook geen behoefte aan straffen toebak 

Small town, small people.

vroegere frieturenen  ééntje op de grote markt aan he klakken huis ééntje op de botermarkt nl uitbaatser ééntje in de boucheristraat binnen  vroeger ééntje in de huidevetterstraat  binnen  ook op de veemarkt ook binnen naast de de haan  en frietuur de veemarkt   2 op de de zandpoortvest  riekputte en aan de andere kant ook één en kraam nadien verhuist nnar olv waver aan de kerk ook en frietkraam aan de oude liersebaan op de hoekje de spising ook en frietkraam op de battelsesteenweg  op de korenmarkt groen  vroeger ook op de leuvensesteenweg recht over de treintersenaal bay slechtefriet daar mijn papa had goede friet aan het jaegershuis richting leuven  met zijn frietkraam 70's 80's met tony gysels  

Gaat ge deze small town, met al die small people, niet missen, eens ge in uw big village zit ?

Denk eraan dat de enige frituur daar op enkele kilometers fietsen ligt van Casa Netels.

;-)

Volgens de volksmond was de frut van Dikke Polien op de Schoenmarkt de beste gewoon omdat zij af en toe in haar frietvet piste. Smakelijk.

Larie natuurlijk maar die bewering was gestoeld op het feit dat Polien een "snelzeiker" droeg en als ze moest plassen gewoon op een emmer  ( in of naast de frituur dat laat ik buiten beschouwing) ging.

Er circuleert al lang een PPS van Mechelen in de vijftiger jaren waarop de frituur van Polien te zien is met er naast een dikke Amerikaanse bak.

Voor mij zijn  frituur de Korenmarkt en zijn collega van de Veemarkt de besten, maar ik geef grif toe dat ik niet te veel frietjes eet en dus niet alle frituren verken...

Ter info aan Tommy G, het frituur op de Botermarkt is al verdwenen sinds dat het plein daar omgebouwd werd, ergens vooraan de jaren 80.
 
Als ik me niet vergis, is de frituur aan de Plaissancebrug onlangs overgenomen door de uitbater van een frituur in Hombeek.
Die frituur werd ooit, ten tijde van friturist Willy, uitgeroepen tot beste frituur van de provincie Antwerpen, door Panorama, nu P-Magazine en ze bakken er nog steeds lekkere frieten en de bakjes zijn goedgevuld.
Van "ne grote" kan je makkelijk met twee man eten. (en dan heb je nog 'ne super' ook)
 
De frituur aan de Liersesteenweg, hoek Oude Liersebaan, heeft sinds kort ook nieuwe uitbaters en heeft ook goeie frut.
 
In het frituurke aan de Sporting (Jubellaan) vind ik de frieten te licht gebakken (persoonlijke smaak) en de uitbater is een beetje ne rare :-)
 
Op de Korenmarkt zijn de boulletten dan weer super.
 

 

 @GL en TommyG: Loempia's vind je wel degelijk in China, eigenlijk een beetje overal in ZO-Azië. Iedere streek heeft zo wel zijn variant, ze worden dan wel eerder springrolls of egg-rolls genoemd. Het woord Loempia zelf is iets dat je ginder niet tegekomt, een soortgelijk gerecht wel. Ik heb zo toch al zien liggen in meerdere eetstalletjes in Xi'an.

Sinds enige tijd kan je trouwens in Mechelen 'Chinese' frieten eten, nl. de 'Friet van Mechelen' in de Consciencestraat, vlak aan het station. De frieten zijn niet slecht en worden gebakken door enkele sympathieke Chinezen.

 J.C.  Waarom zouden Chinezen niet sympathiek zijn ? Die komen ons toch niet overdonderen met hun feestvarken.

Christophe, er houd u toch niemand tegen om te gaan verhuizen. Waar naartoe interesseert  toch geen mens.

 @G.L.: In mijn ogen kunnen Chinezen zeker sympathiek zijn, ik ben er met één getrouwd :-).

Hier nog eens het frutkot van "Polleen"

Roger, ja dat is het ! Dat was nog in den tijd dat ge in Mechelen nog rustig met de fiets kon rondrijden en ons Margrit nog stond waar ze moest staan, zonder koren om haren nek. Was da uw karreke Roger en dacht gij voor een naftstation te staan ? Uit die foto 's zijn nog wel andere lessen te trekken.

 Hey GL, raadt je nu ook al rasechte Belgen aan om te verhuizen? ;-)))

Heeft men trouwens niet ooit eens van plan geweest hier in Mechelen om al de vrijstaande frietkoten te uniformiseren ergens begin jaren '90? De plaatsen mochten behouden blijven maar iedereen moest in een soortgelijk retro-achtig kotteke zijn frieten bakken.

Dat wist mijn vrouw me gisteren te vertellen

@ Roger Kokken: hoe geweldig zijn die zebrapaden op de Grote Markt! Geweldige foto!

Wij namen gisteren de proef op de som: frituur veemarkt. Uitzonderlijk stond er maar één persoon voor ons, maar dan nog duurde het behoorlijk lang vooraleer er aan onze bestelling begonnen werd. Uiterst vreemd hoe ze er na jaaaren ervaring niet in slagen aan meerdere bestellingen tegelijk te werken. Eigenaardig genoeg hebben wel meerdere frituren dezelfde werkwijze...
Lekkere frietjes, goede patatten... maar ben ondertussen benieuwd naar de frietjes van de Korenmarkt...

Alex, kent ge da lieke, ik geloof van Herman Van Veen, " Vluchten kan niet meer. 

[on topic]: Komt het frietkot op de Korenmarkt terug na de weken ?

Peter, ik denk het niet want er wordt nu achter de schermen reeds gepalaverd over de parkeerplaatsen. Money money weet ge . 

Foei G.L. "Vluchten kan niet meer" is NIET van Herman maar van Frans Halsema.

"Vluchten kan niet meer" is niet van Herman, maar van Frans Halsema.  Peter, volgens de uitbaters van de frituur zou deze zo vlug mogelijk terug op dezelfde plaats komen.

Dank u Pol, de hersen vretertjes weet je en het was gisteren nogal laat oep het stadhuis met al da sluikstorten van de laatste maanden. In de gazet niets van te lezen ? Hoe is dat nu mogelijk ? 

@Alex Terieur: wel dat dacht ik toen ook gehoord te hebben van een "uniformisering" van de frietkoten en dat van de Korenmarkt was, denk ik tenminste, het eerste van de reeks. Het is daar dus bij gebleven. Ik herinner me nog discussies over het ontwerp van de frituur. Nochtans is die voor mij een goed voorbeeld hoe dat netjes kan en met respect voor een oude traditie.

En ik die dacht dat de jaarlijkse huurprijs voor een standplaats in de stad, de uitbaters van frietkotjes handenvol geld kosten. Brengen twee parkeerplaatsen dan meer op?

Dat toekennen gebeurde vroeger aan de meest biedende voor die stek. Er zijn toen dikwijls overschattingen gebeurd qua opbrengst voor de uitbater en er was ook geregeld enige animositeit tussen de bieders waar te nemen.

Kan de in deze materie verantwoordelijke gemeenteambtenaar enig vet licht laten schijnen.

@Jef: 

Hoewel MechelenBlogt overal in het stadhuis gelezen wordt, mogen/kunnen de meeste mensen in openbaar ambt niet reageren. Ik denk ook aan de post rond de toerisme website.

Ook de communicatiedienst van de stad heeft het blijkbaar te druk om een officieel standpunt te geven. Om die redenen blijjft het meestal erg stil rond vragen aan de stad. Daar zijn uiteraard andere kanalen voor, ombudsman, ... etc.

Maar toch he.

Toch niet helemaal akkoord hoor, Rudy. Naar mijn smaak komt het bijzonder fake over. Toen ik in Brugge al die fakenostalgische frietkoten zag deed het mij meer aan een stunt van macdonalds denken en de goesting was over.

De charme van een echte frietbarak met de nodige golfplaten etc daar gaat toch niks boven

 Volgens de uitbaters zelf zou frituur Korenmarkt wel degelijk terugkomen op de Korenmarkt zelf. Niet dat ik er zo dikwijls langs ga ;-))))

@Alex Terieur : sorry, maar ik vind niks aan die koterij.Iets dat me trouwens in diverse geledingen van ons land stoort. Een beetje fantasie heb ik niks tegen, maar slordigheid en improvisatie  stoort me. Ik was dus niet verwonderd dat de stad daar toen een beetje orde in scheppen. Het moeten nu ook niet zo'n koude zaken als pakweg die "eet uit de muur" tenten van de Hollanders worden, maar een beetje ordelijk mag.Trouwens, ik heb ook zo'n beetje drempelvrees als ik mijn friet moet bestellen in zo'n rommelkot. Dat is wel een uithangbord hé. Laat je nostalgie je niet te ver meeslepen hé :-)

In de Stassartstraat stond een fritkar aan "den berg" (hoek Jodenstraat).  De kinderen kregen een zakje frieten voor halve prijs 2,5 frank en daar aten zowel ons ma als ik van :-)

Er circuleert een PP van de werken aan de Grote Markt in de jaren stillekes - daarop staat de fritkar van Paulien vooraleer ze haar frituur op den hoek opendeed.

 @ peter

Peter jij lijkt mij meer te weten wat de bronnen betreft waar men zich kan informeren over de toekenning en de tijdens vorige verpachtingen betaalde sommen voor die vettige-hap-hokjes.

Geef ons aub die kanalen even door. De ombudsman kan je bezwaarlijk met dit onderwerp van zijn ernstig werk houden.

Louis, klopt, net zoals Nasi Goreng, Bami Goreng en Babi Pangang ook Indonesische gerechten zijn maar hier wel bij de Chinees verkocht worden... Heeft iets met de Hollanders te maken denk ik...

GC, in Xian ben ik nog niet geweest... Vanwaar is u vrouw? De mijn van Hainan, uiterste zuiden van China, extreem warm is het daar nu, wel 40 in de schaduw... Spreek je ook een mondje Chinees?

voor de bouw van de MD stonfd er voor "den ouwen dok" ook een frituur.

Vele jaren daarvoor stond er ook een "op 't bergske" splitsing van de schijfstraat en de oude lierse baan, in het begin brachten ze dit op donderdag naar zijn standplaats om in het weekend de klanten te bedienen. De frituur van polien  (een van de mooiste uit die periode) werd ook de donderdag geplaatst, ik zag ze dikwijls  met hunne grote amerikaanse wagen vertrekken. Ze woonden in de gen. de ceunincstraat.  ook stond er lange tijd een onder  de st Romboutstoren maar dit moest verdwijnen omdat het het zicht op de omgeving van de toren ontsierde... nu staat er een hamburgerkraam :)

De frituur aan McDo kwam van aan de gevangenis op de Liersesteenweg.
 
Ik herinner me ook nog een frituur halverwege de jaren 70 op de Tervuursesteenweg, waar de uitbaatster de frieten stond uit te scheppen met een sigaret in haar mond, zodat de frieten regelmatig "extra gekruid" werden met as van die sigaret.
Erg smakelijk was dat niet echt en de frituur heeft niet erg lang bestaan.
 
Als ik me niet vergis werd de frituur aan het St-Romboutskerkhof, op de hoek van de Katelijnestraat, net voor het Spaans café, uitgebaat door Lou, de uitbaatster van de vroegere Martino in de Muntstraat.
Zij was de dochter van de cafébaas van het café op de hoek van de Muntstraat en de Boucherystraat.

't Zal ergens in 't voorjaar zijn van 2011, maar Frituur Korenmarkt komt terug naar de Korenmarkt.  Dat hebben de Guy en Ingrid van Frituur Korenmarkt me verzekerd.

Guy en Ingrid van Frituur Korenmarkt

En het frutkot van den Beire op pasbrug ? Daar konde tenminste nog is e klapke doen. Ben dikwels langs daar gepasseerd  ve en bakske frut. Alhoewel dat die zak van 't frutkot op de viemet, waar da ge tot an oa elleboage inging ook zen charmes had.

Hier geen charmes ?

;-)

Consciencestraat - Foto Gimycko

@ Jan G.,  die Lou was geloof ik de dochter van Rigobert, (den Ringo) die op de hoek van de Muntstraat café "The Corner" uitbaatte. 

@ Maneblussertje: ik denk dat die foto je op het verkeerde been heeft gezet.  Paulien stond al van in de jaren 40 op de Schoenmarkt.  Het frutkot dat je bedoelde was wellicht dat van Bourgeois dat  ter hoogte van café "De IJzer stond". Tot eind jaren 50, begin jaren 60 stonden er immers 2 fritkoten op een goeie  50 m van elkaar.  Bij Bourgeois (of de opvolger) verkochten ze toen ook "schep".

 En dan hadden we begin jaren 60 ook nog "Restaurant Budapest" in de Hallestraat, waar je ook gewoon een pak frut kon kopen.  Je kon er pörköltsaus laten opdoen die zo pikant was dat je je onmiddellijk naar de eerste de beste kroeg moest spoeden . Café "Het vagevuur"  in de Zakstraat was toen het dichtste bij  :-)

Fritkot op het Kon. Albertplein (1956)  In de achtergrond het voormalige café "Flyer" bij oud-wielerkampioen René Janssens.

Inderdaad nen echte Mecheleir 2, vlak naast de Fonteinbrug was er ook een frituurje met enkele trapjes af. 

Hieronder het pand (met luifel) waar dat frituurke gevestigd was:

Ik ben er eind jaren 50 onder de schoolmiddag ooit een "kouwe pla" (voor de Nederlanders: een "Russisch ei") met fritten gaan eten.

Midden jaren 60 werd de huizenrij afgebroken en werd er een glazen infokot neergepoot waar niemand enige interesse voor had.  Dat glazen kot is inmiddels ook al jaren geschiedenis...

 

Das knap Roger.

Op de hoek van .Kathelijnestraat en de Nieuwe Beggaerdenstraat stond er ook een knappe houten met wielen. Daarboven hing toen een gaslantaarn die ik nog heb zien aansteken met een lange stok

Roger, ik ben geinteresseerd in die foto van de Fonteinbrug. Enige datum ?

@  Roger Kokken

Die frituur aan de vijfhoek is ooit nog uitgebrand geweest (1960 of 1961 ?) voor dat men heel die hoek heeft afgebroken 

Roger, die "Flyer" aan de statie heette die niet Rene Janssens i.p.v. Raymond ?

Inderdaad Iene van de Beurght.  Het was René Janssens.  Toen ik het typte wist ik dat er iets wrong, maar ik wist niet wat :-)

Die hele hoek aan de Fonteinbrug werd in 1966 gesloopt.

@ Peter:  geen idee nopens de datum, maar ik vermoed rond of in de jaren 30.

het fritkot aan de Plaissancebrug moet trouwens binnenkort ook weg naar t schijnt, den uitbater is dringend op zoek naar een gewoon pand om zijn zaak in verder te zetten...

Anoniem,Ik ben in de Zelestraat opgegroeit,en heb daar gewoont tot in 1949 (toen ben ik getrouwt)maar ik kan absoluut niet herdenken dat daar een frit kerreke stond op den berg,Ik zeg niet dat het daar niet gestaan heeft,Ik kan het niet herineren,(dat was lang geleden.ongeveer 60 Jaar)

 en 't fritkot op de nekkerspoelbrug , bij de werner ,goeie frut in puntzakken, Over  vreuger gesprouke, kende gelle nog den telstar in de maurice sabbestraat , oek wel ba den jang ( den zwieter ) genoemd, en de warre, (frituur mariake ) an't bruine kruis ) oep den antwerpse steeweg?en't t' kennek in de katelounstret? allez manne der ware der zouveul;

@ Iene van,  Roger verward waarschijnlijk René Jansens met Raymond De Smedt uit Kappele op den Bos, destijds ook een gerenomeerd beroepsrenner in de streek. Niet waar Jokke ? 

@ Roger, stonden daar toen geen twee frutkoten aan de statie , daar vanwaar de foto getrokken is, dus recht over de huidige uitgang. De Jef kan daar meer over zeggen, die woonde toch bij Jansens achter den hoek.

In de jaren 50-60 stond er een frietkot op het Scheldeplein.  De uitbater woonde ergens op de splitsing Liersesteenweg- Oude Liersebaan.  In de zomermaanden toerde de brave man rond met een ijskreemkar en s' avonds stond hij in z'n kot.

@ Roger Kokken: Dat "glazen infokot" kwam er enkel omdat de toenmalige BSP-bonzen parkeerplaatsen wilden afnemen van het 'Medisch-Centrum"(van christelijke signatuur) om op die manier de CVP te treffen.  Dorpspolitiek dus...

@Pompier: Frituur Mariake kende al enkele uitbaters, maar de oorsprong van dit frituur ligt in een echt 'kot'.  Naast de huidige frituur waar nu al vele jaren een appartementsgebouw staat, was het vroeger een braakliggend terrein. Daar werd er begonnen in een frietkot.

 

Allemaal heel leuk, zo'n wandeling door Memory Lane, maar ik denk niet dat er echt iemand terug wil naar een Vlaanderen (of Mechelen in dit geval) dat volgestouwd was met de oh, zo bekende "koterijen".

Welkom in de 21e eeuw.

Neje, G.L., ik verwarde Janssens zeker niet met De Smedt.  Ik heb René Janssens goed genoeg gekend (zijn vrouw heette geloof ik Yvonne).  Zoals ik hierboven reeds schreef was het a slip of the finger...

Bij Raymond De Smedt ben ik begin jaren 60 ook vershillende keren geweest toen hij een café had tegen de Van Landeghemstraat in Willebroek ('t was een café met enkele trappekes af)

Daarnet gelezen dat binnen enkele maanden het frituur aan de Plaisancebrug verhuisd naar het pleintje voor de kerk op de Brusselsesteenweg.

Leuk !  Voor het zingen de Kerk uit voor... ne groete mè mayoneis.

;-)

Jan, krijgt het kiekeskot dat daar regelmatig staat dan een verdieping ?  

@GL : Neen, dat verhuist naar Hombeek, just voor uw deur, geloof ik :-)

Nu terug serieus, van het kippekraam heb ik niks gehoord.
Mogelijk zal dat meeverhuizen naar de St.Jan Bergmanskerk, als daar plaats genoeg is.
Dat staat daar toch maar één dag per week en als de pastoor de begrafenissen van den dinsdag opschuift naar de woensdag, is er geen probleem en kan het kiekenkraam voor de poort van de kerk staan.
Er komt toch meer volk voor kiekes dan om naar de mis te gaan  :-)
 

Jan zijde gij zeker da ge nog geloeft. En van hoere vertelle hoerde veul liege hé. 

De frieten van frituur Kouter in Hombeek, hebben die normale afmetingen? Ik heb het namelijk niet zo op "allumettekkes".

Filip, ik ga daar ook niet dagelijks langs maar ik denk dat die mensen fritten serveren zoals overal te lande. Als ik mij niet vergis worden die fritten aangeleverd in plastic zakken van vijf kilogram zoals in zovele fritkramen in 't stad. Wat ik wel weet is dat men rijkelijk bediend wordt. Dus volgens mij alles in orde, zelfs dat de baas een Racinger is. Moet kunnen. 

 Ik herinner me het friettkot over de gevangenis in Mechelen (Naast kapsalon "Luc"). Waren zeer lekkere frieten en je kon er ook een megagrote familie-portie krijgen. Ook de frieten van "'t Kenneke" naast de Mispelters in de Katelijnestraat waren overheerlijk...

Van het begrip "megagrote" moet iedereen toch koude rillingen krijgen, zeker als ze ooit de documentaire Supersize Me hebt gezien.

Niet direct vergelijkbaar met een wekelijks groet pak frit mè veul mayoneis, maar toch...

beste mensen, ben op zoek naar een frituur met op eerste verdiep restaurant uigebaat door de familie roodhooft (madame was een poolse) in de vroege jaren 1970 , ik dacht dat de naam van dde zaak " telstar" was, kan iemand me daar mee helpen?

kan allien zegge da kik da kind an ous was in die jere , tot 79 , ik schilde da de pattate en dee zondags de zaal bove , da ware goeie mensen Jang en Anna...

@ Alex Terieur

Ik heb slecht nieuws voor u. Het fritkot in Oembeik staat te koop. Een van de vele verborgen tekens aan de wand ? Wie zal het ons zeggen ?